, 2022/9/30

Az egész életed a fejedben zajló gondolatok manifesztációja. Ezt az idézetet Rhonda Byrne ausztrál televíziós producer és író tette híressé, aki 2006-ban adta ki A titok című önsegítő bestsellerét. A könyv több mint 30 millió példányban kelt el, hírességek, köztük Oprah Winfrey, Will Smith és Ellen DeGeneres rajongóinak egész seregére tett szert, és a manifesztációs gyakorlatok alapkövét képezi, amelyeket ma világszerte láthatunk.

Hogyan manifesztálódjunk

De a manifesztálás, ami lényegében a céljaink megvalósítását jelenti, nem éppen új jelenség. A vonzás törvényén alapuló manifesztáció, amely az újgondolat mozgalom része volt, és amelyet a 19. századi spiritiszta, Phineas Quimby elméletileg megalkotott, azon a meggyőződésen alapul, hogy a gondolataink energiát jelentenek. A koncepció számos filozófiai és vallási hagyományban gyökerezik, a hermetizmustól a transzcendentalizmuson át a hinduizmusig, és számos huszadik századi teoretikus, például Napolean Hill (Gondolkodj és gazdagodj, 1937) és Louise Hay (Meggyógyíthatod az életed, 1984) is kibővítette. Egyszerűen fogalmazva, a manifesztálás célja, hogy az egyén a saját életének vezetői székébe kerüljön, és felelőssé tegye őt az életében bekövetkező pozitív és negatív hatásokért.

Így nem csoda, hogy az elmúlt két év Coronavírus-járványa, a zárlatok és a fizikai és mentális egészségünk állapotát övező bizonytalanság után a manifesztáció népszerűsége monumentálisan megugrott azok körében, akik vissza akarják venni a gyeplőt. A "manifesztáció" kifejezésre történő keresések például 2017 óta folyamatosan növekednek a Google-on, és 2020 júliusában, a világjárvány csúcspontján, a 2020-as év júliusában érték el a csúcspontjukat.

Egy gyors pillantás a közösségi médiára, és a #manifesztáció hashtaget több mint 6,5 milliószor jelölték meg az Instagramon, és több mint 13,3 milliárdszor a TikTokon, a mostanra híressé vált "3-6-9 Manifesztációs módszer" pedig különösen népszerű trenddé vált 2021-ben. Az elmúlt hónapokban több híresség is megszólalt arról, hogyan manifesztálták álmaikat, hogy azok valósággá váljanak. Tavaly novemberben a zenész Swizz Beatz az Architectural Digestnek azt mondta, hogy ő és "visszafogottan manifesztálta", hogy ő és felesége, Alicia Keys megszerzik kaliforniai otthonukat, miután nyolc évig a telefonja képernyővédőjeként mentette el az épület képét.

Eközben Ariana Grande énekesnő Jimmy Fallon műsorvezetőnek elárulta, hogy szerinte "furcsa manifesztációs képességgel" rendelkezik, ami magyarázatot adhat az elmúlt évek monumentális hírnevének és sikerének növekedésére. Nekünk, egyszerű halandóknak, A-típusú személyiségeknek azonban a manifesztálás gondolata hihetetlenül ijesztőnek tűnhet. Végül is, hogyan lehetséges a pozitív gondolkodást a gyakorlatba átültetni és életre kelteni az álmainkat, ha nincs konkrét cselekvési tervünk? És vajon a manifesztáció a jógához és a meditációhoz hasonló gyakorlat, amely a napi programból való kivonást, vagy az életmód teljes átalakítását igényli?

Mi a megnyilvánulás?

Ellentétben azzal a hiedelemmel, hogy "látni annyi, mint hinni", a manifesztáció lényege, hogy hiszünk valamiben, hogy az az utunkba kerüljön. A manifesztálás az a képesség, hogy az elméd erejét felhasználva megváltoztasd és megteremtsd a megtapasztalt valóságot - magyarázza Roxie Nafousi önfejlesztő coach. Nafousi 27 éves korában kezdett el manifesztálni, miután több éven át kokain-, alkohol- és cigarettafüggőségtől szenvedett, és úgy érezte, hogy nincs önértékelése és célja. Az egygyermekes anyuka egy manifesztálásról szóló podcast meghallgatása után érezte, hogy valami "kattog" benne, és azóta nevet vívott ki magának a wellness-iparban, nemrég pedig a Sunday Times bestsellerszerzője lett Manifest című könyve megjelenését követően: 7 lépés a legjobb életedhez.

'[A manifesztálás] olyan gyakorlat, amely az életed szó szerint minden területére jótékony hatással van, mert képessé tesz arra, hogy önmagad létező legjobb verziójává válj, megtestesítsd azt a személyt, akivé a leginkább szeretnél válni, és segít felszabadítani a benned rejlő végtelen potenciált, hogy megteremthesd álmaid életét' - folytatja.

Moon Onyx Starr, a wellness-vállalkozó és az Over the Moon Retreats házigazdája az Egyesült Királyságban, a világjárvány idején mélyült el a manifesztációban, egy olyan időszakban, amelyet ő maga "nagy instabilitásként" jellemez az életében. Számára a manifesztáció azt jelenti, hogy "életet lehelünk a céljainkba a gondolatok, a cselekvés, az érzelmek és a hit által. Tisztában kell lenned azzal, hogy mi az, amit meg akarsz nyilvánítani, és aztán inspiráltan cselekedned kell, hogy segítsd ezeket az álmokat valóra váltani".

Grace McMahon life coach szerint a manifesztálás sikeressége teljes mértékben az adott személytől függ, és nem mindenkinél működik. Azok számára, akiknek sikerül a manifesztálás, azt mondja, hogy ez egy nagyszerű módja lehet annak, hogy segítsen valakinek fókuszálni a céljaira és a pályán maradni, "de a célok és célkitűzések teljesítésében felelősségre kell vonnunk magunkat - különben hajlamosak vagyunk halogatni a dolgokat, vagy elvetni őket, amikor nem történik meg számunkra".

Mik a manifesztáció lépései?

A manifesztációs utazás megkezdésének gondolatától talán már a hegyekbe akarsz menekülni, különösen, ha nem szoktál időt szakítani arra, hogy leülj a gondolataiddal. Ahelyett, hogy azonnal egy vagyont költenénk bullet-journalokra, díszes filctollakra vagy pánikba esnénk a jógamatrac láttán, Nafousi szerint a manifesztálás azzal kezdődik, hogy az egyén tisztába kerül azzal, hogyan szeretné, hogy az élete valóban úgy nézzen ki, és hogyan szeretné érezni magát hat hónap vagy egy év múlva. Egyesek számára ez úgy érhető el, hogy létrehoznak egy olyan víziótáblát, amelyet egy tárgyalóteremben is láthatunk, tele kulcsmondatokkal, idővonalakkal és képekkel. Mások számára ez vizualizációs meditációt jelenthet.

Starr szerint a manifesztáció kulcsa elsősorban a gondolkodásmódodon való munka. "Ha pénzt akarsz vonzani az életedbe, de negatív érzelmeid és korlátozó hiedelmeid vannak a pénzzel kapcsolatban, akkor valójában megakadályozod, hogy az életedbe jöjjön" - mondja. "Ugyanez vonatkozik a szerelemre, a sikerre vagy bármi másra, amit szeretnél manifesztálni".

Értsd meg, hogy mit szeretnél manifesztálni

'Legyél kristálytisztán tisztában azzal, hogy mi az, amit szeretnél manifesztálni, és legyél olyan részletes, amennyire csak lehetséges. Ha például több pénzt szeretnél manifesztálni, legyél konkrét - mennyi pénzt, mikorra szeretnéd megszerezni ezt az összeget, milyen érzés, hogy ilyen pénzbőség van az életedben, mit csinálnál a pénzzel?

rja le egy papírra, hogy pontosan mit szeretne, és képzelje el, hogyan érezné magát, ha elérné a céljait. Engedd szabadjára az érzelmeidet, és írd le mindet.'

Dolgozz a gondolkodásmódodon

'Próbáld meg legyőzni a korlátozó hiedelmeidet, és gondoskodj arról, hogy a gondolkodásmódod összhangban legyen a céljaiddal. Ha akarsz valamit, de legbelül nem hiszed, hogy érdemes vagy rá, akkor még távolabb tolod magadtól a célt.'

hogyan lehet manifesztálódni

Nafousi egyetért, megjegyezve, hogy meg kell próbálnod újraindítani azt, ahogyan magadról érzel és gondolkodsz. 'Nem a gondolatainkból manifesztálódunk, hanem a hitünkből, hogy mire vagyunk méltók, ami azt jelenti, hogy az önszeretet a manifesztáció hajtóereje' - mondja. 'Ahhoz, hogy bármit is bevonzz az életedbe, először el kell hinned, hogy érdemes vagy rá, hogy megkapd azt.'

Tegyél szívből jövő lépéseket céljaid érdekében

'Tegyél bele mindent, amit csak tudsz, hogy közelebb kerülj a célodhoz, a többit pedig bízd az univerzumra.' A szakértők azt javasolják, hogy olyan megvalósítható célokat tűzzön ki, amelyek teljesítése és elérése reális, legyen szó akár arról, hogy naponta sétáljon, hogy végül elérje a 10 km-es futási célját, vagy arról, hogy e-mailben keresse meg a leendő munkaadókat, ha az év végéig pályát szeretne váltani.

Gyakorold a hálát'

Légy hálás azért, amid már van, és légy hálás azért, hogy milyen további gyönyörű áldások várnak rád.

Stuart Sandeman, a Breathpod alapítója és a BBC Radio 1 Decompression Sessions műsorvezetője szerint a hála 'segít átállítani a gondolkodásmódodat a 'hiányról' a 'bőségre', ami azt jelenti, hogy úgy döntesz, hogy az energiádat mindarra összpontosítod, amid van, szemben azzal, amid nincs'.

Emeld a rezgésedet'

Néhány olyan gyakorlat, amit ajánlok, és ami segít a rezgésem emelésében: jóga, meditáció, testmozgás, növényi alapú étrend, pozitív és inspiráló emberekkel való körülvétele, korai alvás és nyolcórás ébredés, önfejlesztő podcastok hallgatása, naplóírás és a hála gyakorlása'.

Legyél nyitott és befogadó

"Az energia oda áramlik, ahová a figyelem megy. Adj szeretetteljes energiát mindannak, ami összhangban van a céljaiddal. Amint ebben az áramlási állapotban vagy, elkezded vonzani a megfelelő embereket és helyzeteket, hogy segítsenek céljaid elérésében. És a kellő időben azon fogod magad találni, hogy olyan ajtókon sétálsz majd be, amelyekért egyszer már imádkoztál, hogy kinyíljanak.

Mikor és hogyan kell megnyilvánulni?

A mai, technológia által vezérelt világban mindannyian bűnösek vagyunk abban, hogy azonnali kielégülésre vágyunk, akár egy órán belül házhoz szállítják a Deliveroo-t, akár a Sainsbury's gyorspénztárát választjuk. Ám ahogy a terápia és a testmozgás sem hozhat eredményt egyik napról a másikra, úgy a megnyilvánulás is lassú gyakorlat, amely odaadást és türelmet igényel. Az emberek gyakran mondják, hogy "napi 20 percet manifesztálok", de a manifesztálás nem olyan dolog, amit csinálsz - vázolja Nafousi. 'A manifesztálás egy olyan önfejlesztő gyakorlat, amely szerint élni kell. Ez egy életmód.

Bár a rituálék részei a manifesztációs folyamatnak, az önfejlesztő tréner úgy véli, hogy az igazi manifesztáció egy olyan gyakorlat, amelyet minden nap elkötelezel a cselekedeteid során, mivel 'a viselkedésed összehangolásáról, az értéked felismeréséről, a komfortzónádból való kilépésről, a kihívásokkal szembeni ellenálló képességről, a hála elfogadásáról, az önátadásról, a bizalomról és arról szól, hogy proaktívan valósítsd meg az álmaidat'.

Melyek a legnagyobb tévhitek és aggodalmak a manifesztálással kapcsolatban?

Az egyik legnagyobb probléma a manifesztálással kapcsolatban az, hogy az emberek azt hiszik, hogy ez egy passzív folyamat, "vagy hogy az álmaink vizualizálása elegendő" a változáshoz - mondja Nafousi. Például azzal, hogy folyamatosan azt mondod az univerzumnak, hogy új autót szeretnél, nem fogsz csodával határos módon egy csillogó Ferrarit találni a kocsifelhajtón anélkül, hogy gyakorlati munkát végeznél a célod elérése érdekében. 'A kemény munkát nem lehet helyettesíteni!' - teszi hozzá.

A közhiedelemmel ellentétben a pozitív gondolkodás önmagában nem fog változást hozni. Bár egyes tanulmányok szerint a pozitív gondolkodásmóddal rendelkezők nagyobb valószínűséggel érik el céljaikat, Fatmata Kamara, a Bupa UK mentálhigiénés nővér tanácsadója szerint a sikert inkább a pozitív gondolkodásmódból átvett viselkedés befolyásolja, mintsem önmagában a megnyilvánulás. Korábbi kutatások azt is megállapították, hogy az események vizualizálásának képessége, mielőtt azok megtörténnek, segíthet a döntéshozatali folyamatban, ami azt jelenti, hogy a döntéshozó képes kizárni azokat a lehetőségeket, amelyek kevésbé lennének sikeresek - mondja.

McMahon egyetért, megjegyezve, hogy nyitott gondolkodásmóddal hajlamosak vagyunk befogadóak lenni az új tapasztalatokra, új dolgokat csinálni, és hiszünk abban, hogy fejlődhetünk és fejlődhetünk. A pozitív gondolkodásnak megvannak a maga előnyei, mint például, hogy valakinek megnyugvást vagy önbizalmat ad, de szeretné, ha az egyének nem felejtenék el, hogy a manifesztáció kevésbé arról szól, hogy "pozitívan gondolkodunk", sokkal inkább arról, hogy nyitottak vagyunk az új utakra.

Bár a manifesztáció népszerűsége a közösségi médiában javította az emberek tudatosságát a gyakorlatról, annak hatékonyságát gyakran félreértelmezik, és hamis reményt adnak. Például a TikTok-on tavaly vírusként terjedő 3-6-9 Manifesztációs módszer a numerológia fontosságára összpontosít, amely a bizonyos számok és események közötti misztikus kapcsolatba vetett áltudományos hit. A módszer arra ösztönzi a felhasználókat, hogy reggel háromszor, napközben hatszor, lefekvés előtt pedig kilencszer írjanak le egy célt egy papírra.

A módszert alkalmazó Tiktok-felhasználók azt állítják, hogy szinte azonnali eredményeket értek el, kezdve az exüzenet kézhezvételétől a pénzszerzésig.

Az effajta manifesztációs gyakorlat nagy kritikája, hogy nem ismeri fel az egyes emberekben rejlő negatív gondolatokat, amelyek mentális problémák, például szorongás és depresszió miatt jelentkezhetnek. "Feltételezni, hogy a pozitív gondolkodás pozitív élményeket fog eredményezni, eléggé redukcionista megközelítés, és úgy tűnik, hogy figyelmen kívül hagyja a valóságot, hogy nem minden gondolatunk pozitív" - mondja McMahon.

Hasonlóképpen, a célok manifesztálásának ismétlődése és annak lehetősége, hogy a cél esetleg nem valósul meg, súlyosbíthatja az ember negatív nézeteit önmagáról vagy a világról. A manifesztálás arra ösztönöz, hogy csak a pozitívumokra koncentráljunk; ez azonban növelheti a nyomást, hogy mindig boldognak érezzük magunkat - figyelmeztet Kamara. 'Ez ahhoz vezethet, hogy sokan gyakorolják a manifesztációt, hogy érvénytelenítsék a negatív érzéseiket és elnyomják az érzelmeiket. Emellett arra is képes megtanítani bennünket, hogy mi irányítjuk, ami az életünkben történik, így ha valami rossz történik, internalizáljuk a helyzetet, és magunkat hibáztatjuk.

Az a hit, hogy a gondolataink egy cselekvést eredményeznek, egyeseket arra késztethet, hogy viselkedésmintákat vagy rituálékat alakítsanak ki, hogy megakadályozzák, hogy rossz dolgok történjenek" - teszi hozzá. Szerinte ez mentális egészségügyi állapotok kialakulásához vezethet, mint például a kényszerbetegség (kényszerbetegség), és a pozitív megnyilvánulás "szintén okozhat elkerülő viselkedésmintákat, például rituálék (ismétlődő tevékenységek) kialakítását, mint például a villanykapcsoló be- és kikapcsolása, vagy egy bizonyos úton való járás, hogy megakadályozzuk a negatív dolgok bekövetkezését".

'A negatív gondolatok elfogadása és felismerése természetes dolog, segíthet abban, hogy a pozitív gondolatok befogadása könnyebbé váljon' - mondja Kamara, aki azt javasolja, hogy az egyének próbálják ki a mindfulness technikákat, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy jelen legyenek a pillanatban, és elgondolkodjanak mindazon, amiért hálásak.