, 2023/9/14

A rózsaszín folyás a hüvelyből származó folyadék, amelyben vér található. Leggyakrabban a menstruációs ciklus során fordul elő, de más okokból is jelentkezhet, például terhesség, hormonális változások vagy fertőzések miatt.

A linkma.hu cikkéből számos okra fény derül most a rózsaszín folyással kapcsolatban.

Menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya megvastagszik, hogy felkészüljön a megtermékenyült petesejt befogadására. Ha a petesejt nem termékenyül meg, a méhnyálkahártya lehullik, ami vérzést eredményez. A vérzés általában rózsaszín vagy barna színű, és néhány napig tart.

Terhesség

A terhesség alatt a méhnyak és a hüvely nyálkahártyája megvastagszik, ami növelheti a véráramlást a területre. Ez néha rózsaszín vagy barna folyáshoz vezethet.

Hormonális változások

A hormonális változások, például a menopauza vagy a fogamzásgátlók szedése, szintén okozhatnak rózsaszín folyást. Ezek a változások a hüvely nyálkahártyájának egyensúlyát befolyásolhatják, ami vérzéshez vezethet.

Fertőzések

A fertőzések, például a bakteriális vaginózis vagy a trichomoniasis, szintén okozhatnak rózsaszín folyást. Ezek a fertőzések a hüvelyben lévő baktériumok vagy paraziták egyensúlyának felborulását okozhatják, ami gyulladást és vérzést eredményezhet.

Mi a teendő, ha rózsaszín folyást tapasztalsz?

Ha rózsaszín folyást tapasztalsz, fontos, hogy fordulj orvoshoz, hogy kizárja a lehetséges súlyos okokat. Az orvos fizikális vizsgálatot végez, és szükség esetén vérvizsgálatot vagy hüvelyi mintát kér.

A rózsaszín folyás általában nem okoz fájdalmat vagy kellemetlenséget. Ha azonban fájdalom vagy egyéb kellemetlen tüneteket tapasztalsz, fordulj orvoshoz.