, 2022/9/30

Készen állsz arra, hogy belevessz a pasziánsz világába? Ezt a klasszikus, egyszemélyes játékot szuper könnyű megtanulni, ha van egy alap pakli játékkártyád. Végigvezetünk a hagyományos pasziánsz játék felépítésén és szabályain, valamint néhány szórakoztató variáción. Néhány perc alatt készen állsz arra, hogy pasziánszot játssz a legnagyobb vetélytársaddal - magaddal!

Hogyan kell játszani pasziánszot

Értsd meg a játék célját. A cél az, hogy négy kártyakupacot hozzunk létre - színenként egyet - növekvő sorrendben (az ászokkal kezdve és a királlyal befejezve). Ezeket nevezzük alapkupacoknak. Tudtad? A pasziánsznak több változata is létezik, de a játék legnépszerűbb változata a Klondike Solitaire. Ez a stílus annyira népszerű, hogy a "Solitaire" szó általában a Klondike játékszabályaira utal.

Kezd el az alaprajz építését. Tedd le az első kártyát képpel felfelé, és rakj le mellé hat kártyát képpel lefelé. Ezután tegyél egy kártyát képpel felfelé az első lefordított lap tetejére (de kissé lejjebb), majd tegyél egy lefordított lapot a másik öt lap tetejére. Ezt folytassátok, úgy, hogy minden kupac tetején egy-egy felfordított lap legyen, és úgy, hogy a bal oldali kupacban egy lap legyen, a következőben kettő, majd három, négy, öt, hat, végül hét.

Ezek a kártyakupacok lesznek a tabló oszlopai, miközben a kártyajátékot játszod.

A megmaradt kártyákat rakd egy külön kupacba. A kupacot vagy a kupacok fölé, vagy alá helyezd. Ez lesz a kártyakészleted, ahová újabb kártyákért mész, ha kifogysz a lépésekből.

Hagyj helyet a tetején a négy alapkártyakupacodnak.

Módszer 2 Passziánsz játék

Nézd meg az asztalon lévő, képpel felfelé lévő kártyákat. Ha vannak ászok, helyezd őket a hét kupac fölé, hogy elkezdhesd az alapkupacokat. Ha nincsenek ászok, rendezd át a nálad lévő lapokat, csak a képpel felfelé lévő lapokat mozgatva. Amikor egy lapot a tetejére teszel (kissé lejjebb, hogy még mindig láthasd mindkét lapot), annak más színűnek kell lennie, mint annak a lapnak, amelyre ráhelyezed, és eggyel kevesebb értékűnek kell lennie. Így ha van egy kőr hatosod, akkor vagy egy pikk ötöst, vagy egy treff ötöst rakhatsz a tetejére.

Addig rakd egymásra a kártyákat, amíg már nem tudsz tovább lépni.

Minden kupacnak váltakozó színűnek kell lennie, és csökkenő sorrendben kell mozognia.

Tartsd láthatóan a legfelső kártyát minden kötegben. Mind a hét táblaoszlop tetején lévő lapnak képpel felfelé kell lennie. Ha elmozdítasz egy kártyát, ne felejtsd el az alatta lévő kártyát is megfordítani.

Az ászokkal kezdve építsétek fel az alaphalmokat. Ha egy ász van a lapjaid felett (végül mind a négy ásznak ott kell lennie), akkor a megfelelő színű lapok helyére rakott lapokat a halom tetejére rakhatod, növekvő (A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K) sorrendben.

Minden ász más alapkupacot indít. Például a pikk ász az első halmot, a kőr ász pedig a második halmot indítja.

Használd a kártyalaphalmot, ha kifogytál a lépésekből. Fordítsd fel a három legfelső lapot, és nézd meg, hogy a legfelső lapot le lehet-e tenni valahova. Ha az első lapot kijátszod, nézd meg, hogy a következőt le tudod-e tenni. Ha lerakod a második kártyát, nézd meg, hogy le tudod-e rakni az utolsó kártyát. Aztán, ha az utolsó kártyát is lerakod, rakj le még három lapot a tartalékkupacból. Ha egyik kártyával sem tudsz lépni, tedd őket egy külön hulladékkupacba (ügyelve arra, hogy a sorrend ne boruljon fel). Ezt addig ismételjétek, amíg a kártyakészletkupacotok el nem fogy.

Ha a készletkupacod elfogyott, használd a hulladékkupacot tartalékként. Arra azonban ügyelj, hogy ne keverd meg!

Fedd fel a játék során a tabló oszlopaiban lévő rejtett kártyákat. Ha van egy rejtett kártya, akkor addig mozgathatod a kártyákat, amíg nem találsz olyan helyeket, ahol megfoghatod és megragadhatod a kívánt kártyát, és végül a kívánt helyre teheted.

Kezdj egy új tablóoszlopot egy üres helyen egy királlyal. Ha a hét kupac egyikében lévő összes kártyát felhasználod, akkor az üres helyre királyt (de csak királyt) rakhatsz.

Módszer 3 A pasziánsz variációinak kipróbálása1

Próbáld ki a Forty Thieves pasziánszot. Ez a változat könnyebb, mint a normál pasziánsz, mivel láthatod a kártyákat az egyes kupacokban (mivel mind képpel felfelé vannak. A cél továbbra is az, hogy minden színhez csökkenő sorrendben rakást készítsünk.

A kártyák kirakásakor osszon ki 10 kártyasort, minden kupacban négy kártyát, mindegyiket képpel felfelé.

Egyszerre csak a sorok legfelső lapját mozgathatjátok. A sorok felett négy hely van, amelyek tartóként használhatók. Az egyik sor legfelső lapját beteheted egy tartócellába, hogy az alatta lévő lapok valamelyikéhez hozzáférhess.

A tartalékpakliban lévő kártyákat egyszerre játszhatod ki, de csak egyet fordíthatsz fel (egyszerre hármat nem).

Próbálj meg Freecell pasziánszot játszani. Ez a pasziánsz egyik legnehezebb változata. Jobban próbára teszi az ügyességedet és a szellemi erődet, mint a hagyományos pasziánsz, mivel nincs tartalék pakli, amivel dolgozhatnál. A cél továbbra is az, hogy minden színhez csökkenő sorrendben rakást készíts. [3]

Oszd ki az összes kártyát nyolc kupacba - négy kupacban hét lapnak kell lennie, négy kupacban pedig hat lapnak. Minden lapnak képpel felfelé kell lennie.

Egyetlen lapot se használjatok tartalékpaklinak. Az összes kártyát ki kell osztani a kupacokba.

A Negyven tolvajhoz hasonlóan a sorok fölé négy olyan helyet helyeztek el, amelyek tartalékként szolgálnak. Minden kupacból csak a legfelső lapot játszhatod ki, de a legfelső lapot az egyik tartalékhelyre rakhatod, hogy kijátszhass egy alatta lévő lapot.

Próbálj golf pasziánszot játszani. Ez a pasziánsz egy olyan változata, ahol a cél az, hogy a hét kupacba képpel felfelé elhelyezett összes kártyát kijátsszuk, ahelyett, hogy négy színű halmokat hoznánk létre.

Osszon ki hét kupacot, mindegyikben öt kártyával. Minden lapnak képpel felfelé kell lennie. Az összes többi kártyát képpel lefelé a tartalékpakliba kell tenni.

Fordítsuk fel a tartalékpakli legfelső lapját. Ezután a hét kupacból bármelyik felfordított kártyát megpróbálja kijátszani a tartalékpakliból felfordított lapra. Amikor már nem tudtok több kártyát kijátszani, fordítsátok fel a következő tartalékpakli kártyát, és játszatok ki minden képpel felfelé lévő kártyát erről az új kártyáról. Folytassátok a játékot, amíg vagy az összes nyílt kártyát ki nem játszottátok, vagy nem tudtok több lépést tenni.

Próbáljon meg piramis pasziánszot játszani. A játék célja, hogy a piramis és a tartalékpakli összes kártyáját eltávolítsd és a dobóhalomba tedd úgy, hogy olyan párokat hozol létre, amelyeknek a pontértéke 13.[4].

Osszon ki 28 kártyát piramis alakban, képpel felfelé. Úgy kell egymásra rakni, hogy a sorok egy kártyából, majd két kártyából, majd három kártyából stb. álljanak, amíg mind a 28 kártya a piramisba nem kerül. Minden sornak át kell fednie a felette lévő sort. Vegyük figyelembe, hogy egyesek úgy játszanak, hogy csak 21 kártyát használunk a piramis elkészítéséhez.

A megmaradt kártyákból készítsetek egy tartalékkupacot.

Vegyük ki a kártyákat egyesével vagy párban. Csak olyan kártyákat vehetsz el, amelyek értéke 13. A királyok 13 pontot érnek, a dámák 12-t, a bubik 11-et, a többi kártya pedig a képértéküket képviseli (az ászok értéke 1.) Például eltávolíthatsz egy királyt; eltávolíthatsz egy 8-ast és egy 5-öst is, mert ezek összege 13. A királyok értéke 13 pont. A tartalékpakli legfelső lapja is felhasználható a 13-hoz.

Ha egyetlen lapot sem lehet párossá alakítani, a következő tartalékkártyát felfordítjuk. Ha az összes tartalékkártya elfogyott, kivehetitek őket a dobóhalomból, és visszatehetitek a tartalékpakliba, így tovább vehettek le kártyákat a piramisból.

Próbáljatok ki pók pasziánszot játszani. Két paklit kell használnod ahhoz, hogy pók pasziánszot játszhass[5].

Készíts 10 kupacot, négy kupacban legyen egyenként hat kártya, hat kupacban pedig egyenként öt kártya. Minden kupacnak csak a legfelső lapja legyen felfelé. A többi lapot a tartalékpakliba kell tenni.

A cél az, hogy a 10 kupacban a királytól az ászig terjedő, azonos színű lapok csökkenő sorozatait hozzuk létre. Ha elkészült egy csökkenő halom, akkor azt a nyolc alapmező egyikére helyezheti. Nyolcszor kell egy csökkenő sorrendű halmot létrehozni. Az alapmezőket nem használhatod kártyák tárolására.

Készíthetsz mini-halmokat (például pikk 9, 8, 7), és ezeket a kőr 10-esre vagy bármely más színűre rakhatod, miközben más kis halmokat készítesz.

A játék akkor ér véget, ha mind a nyolc alapmező megtelik.