, 2022/9/28

A furcsa gyógymódok olyan ingert hoznak létre, amely megszakítja a reflexet. Számos testi funkciót lehet nevetségessé tenni, és a csuklás is ezek közé tartozik. A csuklás általában kisebb és rövid ideig tartó, ha kicsit kínos és kellemetlen is.

Csuklás megállítása

De gyakran társulnak hozzá jó szórakozással - esetleg egy kis túlevéssel vagy részegséggel. Maga a hang is vicces. A gyógymódok némelyike is mulatságos: a pohár rossz oldaláról inni, ha valaki kiugrik és "boo"-t kiált, citromot harapni, és savanyúságlevet inni, hogy csak néhányat említsünk. "Jó, ha hideg vizet öntesz annak az arcába, akinek a tüdeje van" - szólt a tanács a 16. századi Angliában. Vannak olyan bevált módszerek is, mint a lélegzet visszatartása vagy a papírzacskóba való belégzés. Ezek közül néhány gyógymódnak több értelme van, mint másoknak, de mindegyik eléggé kipróbálatlan.

Néha semmi sem működik. A csuklás hosszú ideig is eltarthat. A Guinness Rekordok Könyve szerint egy Charles Osborne nevű iowai lakos 68 évig csuklott. De már néhány nap is nyomasztó lehet. Ha pedig a csuklás hosszabb ideig tart, komoly problémákat okozhat, beleértve az étkezési nehézségeket, a kiszáradást, a depressziót és az alváskiesést (bár az is lehetséges, hogy alvás közben csuklik az ember). A tartós csuklás összefügghet valamilyen alapbetegséggel. A daganatok a mellkasban vagy a hasban lévő idegekre hathatnak. A csuklás a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) érintő betegségek, például a szklerózis multiplex vagy a stroke tünete lehet.

Mi történik, amikor csuklasz?

A csuklás úgy kezdődik, mintha a normálisnál sokkal gyorsabban vennél nagy levegőt. A rekeszizom összehúzódik és lehúzódik, a mellkasi izmok pedig munkához látnak. A másodperc töredéke után (egy klasszikus tanulmány szerint pontosan 35 milliszekundummal később) a hangszalagok közötti szűk nyílás becsukódik - és hallod a jellegzetes csuklás hangját.

Nem világos, hogy a hangszalag (glottisz) húzódik-e össze, vagy a mellkas tágulásából eredő negatív nyomás miatt záródik be. Neurológiai szempontból a csuklás egy gondolkodás nélküli reflex, mint a lábad rúgása, amikor egy orvos megkocogtatja a térdedet. Általában a reflex a testből a gerincvelő vagy az agy felé küldött jelzéssel kezdődik, amely egy második jelet vált ki a gerincvelőből vagy az agyból vissza a testbe.

A csuklás három lépése

Senki sem teljesen biztos abban, hogy a csuklás reflex hogyan indul be, és az ok különböző embereknél eltérő lehet. Az egyik általános magyarázat azonban az, hogy a frenikus vagy a vagus idegek, esetleg a vegetatív idegrendszer más idegeinek irritációjával vagy ingerlésével kezdődik. A nervus phrenicus az agyból a rekeszizomhoz vezet. A vagus latinul vándorlót jelent, és úgy tűnik, hogy a vagus ideg valóban vándorol, az agyból a fülbe, a torokba, valamint a mellkas és a has számos részébe jut.

A nervus vagus érintettsége magyarázatot adhat arra, hogy a csuklás miért indulhat el oly sokféle, néha furcsa okból. Olaszországban orvosok arról számoltak be, hogy két férfi a szakálluk simogatásával vagy borotválásával csuklást tudott kiváltani. Egy másik esetben a dobhártyát csiklandozó hajszál volt a csuklás forrása.

Az idegek ingerlése után az üzenet a medulla oblongatába, az alsó agyfélteke azon területére jut, amely a légzés és más alapvető funkciók szabályozásában vesz részt.

Egyes kutatók azt feltételezik, hogy ez a régió a légzés szabályozásától teljesen független "csuklás" központot tartalmaz. Miután áthaladt a medulla oblongatán, a "csuklás üzenete" a nervus phrenicuson keresztül a rekeszizomhoz jut. Számos tényező válthatja ki a rövid csuklásos rohamokat, amelyeket sok ember időszakosan tapasztal:

túl sok ételtől, alkoholtól vagy levegőtől teli gyomor.

hirtelen hőmérsékletváltozás

izgalom, stressz vagy más felfokozott érzelem.

Gyógymódok

Az enyhe csuklás sok gyógymódja úgy működhet, hogy olyan ingert hoz létre, amely megszakítja a reflexet kiváltó jeleket. Gyakorlatilag kizökkenti az idegrendszert a rutinból. Így például, amikor a pohár rossz oldaláról iszol, olyan idegeket izgathatsz a száj hátsó részén, az orrban és a torokban, amelyeket a normál ivás nem stimulál. Úgy tűnik, hogy a torok (garat) az ilyen megszakító üzenetek generálásának egyik forró pontja, ami megmagyarázza, hogy miért kapcsolódik oly sok kúra a szokatlan iváshoz vagy evéshez.

A papírzacskóba való belégzés másképp működik. Megemeli a vér szén-dioxid (CO2) szintjét, és kimutatták, hogy a CO2-szint emelkedésével a csuklás általában visszaszorul. A Journal of Emergency Medicine című folyóiratban sok évvel ezelőtt leírták a "szupra-szupramaximális inspiráció" nevű manővert. Kilélegzel, majd veszel egy nagyon mély levegőt, és 10 másodpercig tartod bent. Ezután kilégzés nélkül újra belélegzel, szünetet tartasz, majd harmadszor is belélegzel.

Az orvosok elmélete szerint a három egymás utáni belégzés egymásra halmozása megállítja a csuklást, egyrészt a vér CO2-szintjének növelése, másrészt a rekeszizom mozgásképtelenné tétele révén. A csuklásra leggyakrabban felírt gyógyszer, és az egyetlen, az FDA által jóváhagyott gyógyszer a klórpromazin (Thorazin).

Gyakran előfordul, hogy az egyik állapot kezelésére jóváhagyott gyógyszerek hasznosnak bizonyulnak egy másik állapot kezelésében. Ez a helyzet a klórpromazinnal, amelyet először pszichotikus rendellenességek kezelésére engedélyeztek. A csuklás kezelésére is alkalmas, akár tabletta formájában, akár - súlyos esetekben - intravénásan.

Kisebb vizsgálatok arra utalnak, hogy számos más gyógyszer is működhet, köztük a baklofen, a metoklopramid, a fenitoin, a valproinsav és a gabapentin, bár az FDA nem hagyta jóvá ezek használatát csuklás kezelésére. Más kisebb tanulmányok szerint a marihuána, az akupunktúra vagy a hipnózis segíthet. Bár kifejlesztettek sebészeti módszereket is, ezek csak a legvégső megoldást jelentik, és csak a ritka, szó szerint évekig tartó esetekre vannak fenntartva.