, 2022/9/29

Egy számítógép nem működhet operációs rendszer nélkül, ezért a Windows 10 telepítése olyan kritikus lépés, amelyet minden nem Mac-felhasználónak tudnia kell. Természetesen a legtöbb eszköz már előre konfigurálva érkezik a dobozból, ami azt jelenti, hogy a Windows előre telepítve van, és nem kell aggódnia az operációs rendszer manuális hozzáadásával.

A Windows 10 telepítése

Vannak azonban olyan esetek, amikor a Windows 10-et saját magának kell telepíteni. Lehet, hogy a készülékén a Windows egy elavult verziója fut, és frissíteni kell a Windows 10-re. Vagy talán tiszta telepítést szeretnél végezni, mivel az operációs rendszerével problémák merültek fel. Vagy egyszerűen csak Windows 10-et szeretnél egy új számítógéphez vagy laptophoz hozzáadni.

Bármi legyen is az oka, használhatd a Windows 10 teljes telepítésének elvégzésére vonatkozó útmutatónkat. A Windows korábbi verziójáról történő frissítéshez is mellékeltünk egy útmutatót.

Érdemes megjegyezni, hogy a Windows 10 telepítése hosszadalmas folyamat lehet, ezért gondoskodj arról, hogy legyen elég ideőd kivárni.

A Windows 10 telepítése: Teljes telepítés

1. Ellenőrizd, hogy a készülék megfelel-e a Windows 10 rendszerkövetelményeinek. Az alábbiakban megtalálod a Windows 10 futtatásához szükséges minimális specifikációkat, ezért ellenőrizd, hogy a készüléked alkalmas-e erre:

CPU: 1 GHz-es vagy gyorsabb processzor

RAM: 1 GB Windows 10 32 bites vagy 2 GB Windows 10 64 bites operációs rendszer esetén.

Tárolóhely: 32 GB vagy annál nagyobb tárhely

GPU: DirectX 9 kompatibilis vagy újabb WDDM 1.0 illesztőprogrammal

Kijelző: 800x600 vagy magasabb felbontás

Ha a számítógépednek hiányoznak a specifikációk, akkor nézd meg a legjobb laptopokat tartalmazó összefoglalónkat. vagy szerezz be egy bestiális gépet, ha a legjobb játékos PC-k egyikét választod.

Dell XPS 15

A Dell XPS 15 egy kiváló Windows10-es laptop (Képhitel: Tom's Guide)

2. Készíts USB-s telepítőmédiát. Látogass el a Microsoft Windows 10 letöltési oldalára(új lapon nyílik meg), és válaszd a "Download tool now" (Eszköz letöltése most) lehetőséget a "create Windows 10 installation media" (Windows 10 telepítőhordozó létrehozása) részben. Helyezd át a letöltött telepítőeszközt egy USB-meghajtóra.

a windows 10 telepítése: telepítő adathordozó létrehozása.

3. Futtasd a telepítőeszközt. Nyisd meg a telepítőeszközt a telepítőre kattintva. Fogadd el a Microsoft feltételeit, majd válaszd a "Mit szeretne tenni?" oldalon a "Telepítőmédia létrehozása egy másik számítógéphez" lehetőséget. Miután kiválasztottad, hogy a Windows 10-et melyik nyelven szeretnéd futtatni, és azt is, hogy melyik kiadást szeretnéd (32 bites vagy 62 bites), megkérdezi, hogy milyen típusú adathordozót szeretnél használni.

Az USB-meghajtóról történő telepítés mindenképpen a legkedvezőbb megoldás, de telepíthet CD-ről vagy ISO-fájlról is. Miután kiválasztotta az eszközt, a telepítő eszköz letölti a szükséges fájlokat, és a meghajtóra helyezi őket.

4. Használd a telepítő adathordozót. Helyezd be a telepítőmédiát a készülékbe, majd lépj be a számítógép BIOS-ába vagy az UEFI-be. Ezek azok a rendszerek, amelyek lehetővé teszik a számítógép alapvető hardverének vezérlését.

Ezeknek a rendszereknek a hozzáférési folyamata minden egyes eszköz esetében egyedi, de a gyártó weboldalának itt is segítséget kell nyújtania. Általában az F2, F12 vagy Delete billentyűket kell megnyomnia, amikor a számítógép elindul.

5. Módosítsd a számítógép indítási sorrendjét. Ha hozzáférsz a számítógép BIOS/UEFI rendszeréhez, meg kell keresni a rendszerindítási sorrend beállításait. A Windows 10 telepítő eszköznek előrébb kell állnia a listán, mint a készülék jelenlegi aktuális boot-meghajtójának: ez az az SSD vagy HDD, amelyen a meglévő operációs rendszerét tárolja. A telepítőfájlokat tartalmazó meghajtót kell a rendszerindítási sorrend menü legelejére helyeznie. Mostantól a készülék újraindításakor a Windows 10 telepítőjének kell elsőként betöltődnie.

6. Indítsd újra a készülékét. Mentse a BIOS/UEFI beállításait, és indítsd újra a készüléket.

7. Fejezd be a telepítést. A készülékének most már be kell tölteni a Windows 10 telepítőeszközt az újraindításkor. Ez végigvezet a telepítési folyamat hátralévő részén.

A Windows 10 telepítése: A Windows régebbi verziójáról történő frissítés

Ha Windows 7-ről vagy Windows 8-ról frissít Windows 10-re, a folyamat sokkal egyszerűbb. A Windows operációs rendszer régebbi verziójáról történő frissítésről az alábbiakban olvashatsz.

1. Töltsd le a telepítőeszközt. Látogass el a Microsoft Windows 10 letöltési oldalára(új lapon nyílik meg), és válaszd a "Windows 10 telepítőeszköz létrehozása" szakasz alatt az "Eszköz letöltése most" lehetőséget.

2. Futtasd a telepítő eszközt. A Windows verzióját közvetlenül a telepítőeszközből frissítheted, külön telepítőmédia létrehozása nélkül. Amikor eléred a "Mit szeretne tenni?" részt, válaszd a "Upgrade this PC now" (Ezt a számítógépet most frissíteni) lehetőséget.

3. Fejezd be a Windows 10 telepítését. Most a telepítő eszköz végigvezet a folyamat további részén. Csak kövesd a lépéseket a telepítési folyamat befejezéséhez, és a végén a Windows 10 telepítve lesz a készülékedre.