, 2022/9/30

Mi az a pontosvessző? A pontosvessző (;) olyan alapvető, mint a vesszőre rakott pont. Ez azt jelenti, hogy úgy használhatod, mint bármelyiket? Ne reménykedj! De ne is hagyd, hogy ez az írásjel elkeserítsen.

A pontosvessző használatának 5 módja

Íme egy tipp: Szeretnéd, hogy az írásod ragyogjon? A Grammarly ellenőrizheti a helyesírásodat, és megóvhat a nyelvtani és írásjeles hibáktól. Még a szövegedet is lektorálja, így a munkád extra csiszolt lesz, bárhová is írsz.

Hogyan kell helyesen használni a pontosvesszőt

A pontosvessző leggyakoribb használata két független mondat összekapcsolására szolgál olyan kötőszó nélkül, mint az and. Használj nagybetűt a pontosvessző után? Az általános válasz nem. A pontosvesszőt csak akkor kell nagybetűvel írni, ha a szó tulajdonnév vagy rövidítés. Elmehetünk a múzeumba kutatni; ott a hétfők elég csendesek. Ne feledd, a pontosvessző nem felcserélhető a vesszővel vagy a ponttal. Ehelyett valahol a kettő között helyezkednek el: erősebbek, mint a vesszők, de nem olyan elválasztóak, mint a pontok. Nekünk elég ravaszul hangzik.

A pontosvesszők összefüggő független mondatokat kötnek össze

A pontosvesszőt használhatd két szorosan összefüggő független mondat összekapcsolására. Fogalmazzunk másképp. A pontosvessző előtti szócsoportnak teljes mondatot kell alkotnia, a pontosvessző utáni szócsoportnak pedig teljes mondatot kell alkotnia, és a két mondatnak szoros, logikai kapcsolatban kell állnia egymással:

Ebédre sajtburgert rendeltem; az élet túl rövid ahhoz, hogy kalóriákat számolgassunk.

A pénz minden rossz gyökere; nem hiszem, hogy ennek fordítottja feltétlenül igaz.

Martha elment a könyvtárba; Andrew elment focizni.

Figyeljük meg, hogy a pontosvesszőt követő betű nincs nagybetűvel írva. A fenti példák mindkettő két teljes, nyelvtanilag helyes mondatból állnak, amelyeket összeragasztottak. Igen, ez azt jelenti, hogy összesen hat mondat van odafent - és a pontosvesszőnek köszönhetően csak két nagybetű. Pontosan ezért nem lehet vesszővel helyettesíteni a pontosvesszőt. Ha vesszőt használnál pontosvessző helyett a fenti mondatokban, az vesszőkötést eredményezne. És semmi sem olyan fájdalmas, mint a vesszőkötés.

Töröl a kötőszót, ha pontosvesszőt használsz két független mondat között.

A pontosvessző nem az egyetlen dolog, ami két független mondatot összeköthet. A kötőszavak is képesek erre. De nem szabad pontosvesszőt és kötőszót használni. Ez azt jelenti, hogy ha pontosvesszőt használsz, akkor azt használd az ands, buts és ors helyett; nincs szükséged mindkettőre.

Íme egy tipp: ha vesszőt és "és"-t használtál két összefüggő gondolat összekapcsolására, gondolj a pontra (tudod, a pontosvessző felső részére) úgy, mint egy helyettesítő "és"-re.

Láttam egy pompás albatroszt, és éppen egy egeret evett.

Láttam egy pompás albatroszt; egy egeret evett.

Kell egy vessző plusz valami, hogy elkerüld a vesszőkötést. Ez a valami lehet a megfelelő kötőszó vagy a pont, amely a vesszőt pontosvesszővé változtatja.

Ha a pontosvesszők képesek összekötni olyan független mondatokat, amelyek között egyébként pont vagy kötőszó lenne, akkor ez azt jelenti, hogy kontrasztot is tudnak mutatni. Ez ugyanannak a szabálynak a része, de a szóban forgó kötőszó az "és" helyett a "de". Más szavakkal:

Ez ugyanannak a szabálynak a része; a kérdéses kötőszó "de" a "és" helyett.

Összefoglalva, a pontosvessző két összefüggő gondolatot kapcsol össze azáltal, hogy szűkíti a két különálló mondat gondolatai közötti távolságot, vagy két összefüggő gondolat közötti kötőszó helyettesítésével. Ez vonatkozik az ellentétek kimutatására is: csak azért, mert két gondolat ellentétes vagy ellentmondásos, még nem jelenti azt, hogy nem kapcsolódnak elég szorosan egymáshoz ahhoz, hogy pontosvesszőt érdemeljenek.

Szemeszögjelek használata egy soros listában

Szemikolonnal elválaszthatod a lista elemeit, ha az elemek hosszúak vagy belső írásjeleket tartalmaznak. Ezekben az esetekben a pontosvessző segít az olvasóknak nyomon követni az elemek közötti elválasztásokat. A következő városok időjárási statisztikáira van szükségem: London, Anglia; London, Ontario; Párizs, Franciaország; Párizs, Ontario; Perth, Skócia; Perth, Ontario.

A tervem az volt, hogy elviszem őt egy kellemes - bár nem feltétlenül drága - vacsorára; elmegyek a parkba, hogy megnézzem a csillagokat, amelyek egyébként csodálatosak az évnek ebben a szakában; és szerenádot adok neki a harmonikámmal.

Összefoglaljuk: eddig a pontosvesszőt két független mondat összekapcsolására, kötőszó helyettesítésére (akár hasonlóságot, például "és", akár ellentétet, például "de"), és hosszú, vesszőt szerető felsorolásokra használtuk. Ja, ez most egy volt.

Használj pontosvesszőt kötőszóval ellátott határozószókkal együtt

Amikor két független mondatot kötőszóval kötsz össze, akkor pontosvesszőt kell használnod. Néhány gyakori kötőszó határozószó: moreover, nevertheless, however, however, otherwise, therefore, then, finally, likewise, and consequently.

El kellett mennem sétálni, hogy friss levegőt szívjak; emellett tejet kellett vennem.

A hurrikán által okozott károkról szóló jelentések erősen eltúlzottak voltak; valójában a vihar egyáltalán nem volt "hurrikán".

A diákoknak azt tanácsolták, hogy ne sétáljanak egyedül éjszaka; Cathy azonban úgy döntött, hogy a séta nem veszélyes, ha kora este van.

Nem igazán kedvelem a tigrisliliomok színét; ráadásul az illatuk sem túl jó.

Ezek a szavak néha más mondatrészekben is felbukkannak; ezért a pontosvessző szabály csak akkor érvényes, ha a kötőszó határozószó két független mondat összekapcsolását segíti. Ez a kötőszói határozószó szabály hasonló a kötőszói szabályhoz. Mindkét esetben ellenőrizd, hogy a két gondolat önálló mondatrész-e, amelyek önálló mondatként is megállnák a helyüket. Ha igen, akkor nyelvtanilag rendben van, ami a pontosvesszőt illeti.

Használj pontosvesszőt egy kacsintáshoz

A pontosvessző egy jó írásjel, amelyet érdemes a hátsó zsebedben tartanod. Vagy a zárójeles mosolyod tetején. Tehát akár egy jó összetett mondat felütésére használod, akár arra, hogy kikacsints valakire, most már tudod, hogyan kell helyesen csinálni.

Íme egy tipp: nem kell találgatnod, hogy helyesen használsz-e bizonyos szavakat, vagy megszeged-e a nyelvtani szabályokat az írásodban. Csak másold be az írásodat a Nyelvtani ellenőrzőnkbe, és azonnal visszajelzést kapsz arról, hogy a mondataid tartalmaznak-e helyesírási hibákat, írásjel- vagy szerkezeti hibákat.