, 2022/10/7

Vacsoraidő van: egy fazék spagetti forr a tűzhelyen, mellette pedig egy serpenyőben hagyma és darált marhahús párolódik. Előveszel egy üveg paradicsomszószt a kamrából, de amikor megpróbálod lecsavarni a fedelet, szörnyen szorul. Talán azért, mert nem teljesen száraz a keze? Leteszed az üveget, megtörlöd a tenyered egy konyharuhába, és újra megpróbálod. Nincs szerencséje. Most mit kellene tenned?

6 egyszerű módja a makacsul beragadt üvegfedél kinyitásának

A vacsoratervek lemondása egy beragadt befőttesüvegfedél miatt talán kissé drámaian hangzik, de mindannyiunkban felmerült már ez a gondolat, miután percekig küzdöttünk egy makacs fedő kinyitásáért. Az igazság az, hogy a befőttesüvegeket sokféle okból nehéz kinyitni, és nem feltétlenül azért, mert nem vagy elég erős. Itt adunk néhány kipróbált és bevált tippet arra, hogyan lehet minden egyes alkalommal kinyitni azt az egyszerűen nem akaródzó befőttesüveget.

Add Traction

Az üvegcserepek csúszósak lehetnek, ezért segíthet a tapadás növelése. Próbálj meg egy kis törülközőt tekerni a fedél köré, hogy ki tudd csavarni. Ha a törülköző mozog, miközben megpróbálod kinyitni a fedelet, nedvesítsedmeg a törülközőt vízzel, majd tekerjda fedél köré. A gumi edényfogó kesztyű és a gumiszalagok szintén jól működnek a vonóerő megteremtésére. Vedd fel ezeket a kesztyűket, hogy megfogd a fedelet, vagy próbálj meg egy vastag gumiszalagot tekerni a fedél köré, mielőtt megpróbálod.

Törd fel a pecsétet

Az új üvegek gyakran szoros vákuumzárral rendelkeznek, és ha ezt a tömítést feltörjük, kevesebb erőre van szükség az üveg kinyitásához. Vannak, akik a "babapopsi" veregetésre esküsznek. Fordítsd az üveget az oldalára, majd az egyik tenyereddel néhány erős ütést adj az üveg aljára. Lehet, hogy egy pukkanást hallassz, ami azt jelzi, hogy a vákuumzárás megtört. A vákuumzárás felbontásának másik módszere a fedő célba vétele. Használj egy olyan tárgyat, amelynek van némi súlya, például egy nehéz konyhakés hátulját vagy egy fából készült sodrófát, és néhányszor megütögesd a fedelek oldalát, közben forgatva az üveget. Ez segíthet megtörni a pecsétet, így sokkal könnyebb lesz felcsavarni az üveget.

Futtasd forró víz alá

Próbálkoztál némi húzással és a vákuumzárás felbontásával, de a fedél még mindig beragadt. Most próbáld meg forró víz alatt megfuttatni a fedelet. Az üveg tartalmától függően óvatosnak kell lenni, hogy ne tedd az egész üveget forró víz alá (végül is senki sem szereti a meleg savanyúságot). Hagyd, hogy a csapból addig folyjon a forró víz, amíg csípős nem lesz, majd fordítsd az üveget az oldalára, és óvatosan merítsd a fedelet a víz alá. Forgasd az üveget úgy, hogy a fedél minden oldala nedves legyen. A forró víz segít a fémnek kitágulni, így a fedél meglazul, és könnyebb lesz lecsavarni.

Érintsd meg a fedelet

Ez a módszer inkább olyan üvegek esetében hasznos, amelyek már korábban is nyitva voltak. Lehet, hogy az üveg pereme körül megrekedt némi étel, vagy ragacsos szósz miatt a fedél az üvegre ragadt. A fedél tetején és a széleken történő kopogtatás - ismét egy nehezebb tárgy, például egy szakácskés hátulja vagy egy fából készült sodrófa segítségével - segíthet eltávolítani az ételt, és végül meglazíthatja az üveget.

Vedd elő a szerszámokat

Akár hiszed, akár nem, vannak olyan eszközök, amelyeket kifejezetten befőttesüvegek kinyitásához gyártottak. Az új technológia lehetővé teszi, hogy ezek az eszközök megragadják, megcsavarják és kinyissák a makacs befőttesüvegfedeleket egy egyszerű gombnyomással. A legtöbb konyhaboltban és az interneten is megvásárolhatod őket. Lehet, hogy ostobának érzed magad, amiért használsz egyet, de kétségtelenül időt, fájdalmat és jövőbeli frusztrációt takarítasz meg vele!

Brutális erő

Néha tényleg erő kérdése a dolog. Az üvegek fedelét a mérettől függően nehéz körbetekerni, és magukat az üvegeket is nehézkes lehet egy kézben tartani. Ha van még valaki a közelben, kérd meg, hogy mindkét kezével fogja meg az üveget, majd mindkét kezeddel csavard fel a fedelet. Ha egyedül vagy otthon, a befőttesüveg kinyitásához egyszerűen csak néhány próbálkozásra lehet szükség, és közben szüneteket kell tartani, hogy a kezed pihentesd. Végső megoldásként érdemes felkeresni egy szomszédot, hogy segítséget kérj.