, 2022/9/28

Függetlenül attól, hogy mi az igazi boldogságod, a boldogabb, elégedettebb élet elérhető közelségben van. A rendszeres szokásaid néhány apró változtatásával elérheted ezt a célt.

27 szokás amit hozzáadhatunk a rutinunkhoz

Igen, lehetséges

A szokások számítanak. Ha valaha is próbáltál már leszokni egy rossz szokásról, akkor nagyon jól tudod, hogy mennyire megrögzöttek. Nos, a jó szokások is mélyen bevésődnek. Miért ne dolgozhatnál azon, hogy a pozitív szokások a rutin részévé váljanak? Íme néhány napi, havi és éves szokás, amelyek segíthetnek elindítani a törekvésedet. Csak ne feledje, hogy a boldogság mindenki számára kicsit más, és a boldogság eléréséhez vezető út is más.

Ha néhány szokás további stresszt okoz, vagy egyszerűen nem illik az életstílusodhoz, hagyd el őket. Egy kis idővel és gyakorlással ki fogod találni, hogy mi az, ami neked működik és mi az, ami nem.

Napi szokások

A következő napi szokások segíthetnek abban, hogy több boldogságot érj el az életedben.

1. Mosolyogj

Hajlamos vagy mosolyogni, ha boldog vagy. De ez valójában kétirányú utca. Azért mosolygunk, mert boldogok vagyunk, és a mosolygás hatására az agyunk dopamint szabadít fel, ami boldogabbá tesz minket. Bár nem teljesen bolondbiztos, a kutatók úgy találták, hogy a mosolygás és a boldogság közötti kapcsolat az "arc-visszacsatolás hipotézisének" tulajdonítható, ahol az arckifejezések szerény hatással lehetnek az érzelmekre. Ez nem jelenti azt, hogy állandóan hamis mosollyal az arcodon kell járkálnod. De ha legközelebb úgy érzed, hogy rosszul vagy, mosolyogj, és nézd meg, mi történik. Vagy próbáld meg minden reggel azzal kezdeni, hogy mosolyogsz magadra a tükörben.

2. Gyakorolj

A testmozgás nem csak a testedért van. A rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a stresszt, a szorongás érzését és a depresszió tüneteit, miközben növeli az önbecsülést és a boldogságot. Már egy kis fizikai aktivitás is sokat számíthat. Nem kell triatlonra edzened vagy sziklát másznod - kivéve persze, ha ez tesz téged boldoggá. A trükk az, hogy ne erőltesd túl magad. Ha hirtelen beleveted magad egy megerőltető rutinba, a végén csak frusztrált (és fájdalmas) leszel.

Vegyük fontolóra ezeket az edzésindítókat:

Sétálj egyet a háztömb körül minden este vacsora után.

Iratkozz fel egy kezdő jóga- vagy tai chi-tanfolyamra.

Kezd a napod 5 perc nyújtással.

Emlékeztesd magad azokra a szórakoztató tevékenységekre, amelyeket valaha is szerettél, de mára már elmaradtak. Vagy fontold meg, hogy elkezdesz olyan tevékenységeket, amelyeket mindig is ki akartál próbálni, például golfozni, bowlingozni vagy táncolni.

3. Aludj sokat

A legtöbb felnőttnek minden éjjel legalább 7 órányi alvásra van szüksége. Ha napközben azon kapod magad, hogy küzdesz a késztetéssel, hogy szundikálj, vagy csak általában úgy érzed, mintha ködben lennél, a tested azt üzenheti, hogy több pihenésre van szüksége. Bármennyire is a kevesebb alvás felé terel bennünket modern társadalmunk, tudjuk, hogy a megfelelő alvás létfontosságú a jó egészséghez, az agyműködéshez és az érzelmi jóléthez. Az elegendő alvás csökkenti bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a depresszió és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Íme néhány tipp, amely segíthet jobb alvási rutin kialakításában:

Írd fel, hány órát alszol minden éjszaka, és mennyire érzed maadt kipihentnek. Egy hét múlva már jobban fogod tudni, hogyan állsz. Megpróbálhatod egy alkalmazás használatával is nyomon követni az alvásodat. Minden nap ugyanabban az időben feküdj le és ébredj fel, beleértve a hétvégéket is. A lefekvés előtti órát tartsd meg nyugodt időnek. Fürödj meg, olvass, vagy csinálj valami pihentető dolgot. Kerüld a nehéz evést és ivást.

Tartsd a hálószobáját sötéten, hűvösen és csendben.

Fektess be jó ágyneműbe.

Ha szundikálnia kell, próbáld meg 20 percre korlátozni.

Ha folyamatosan alvásproblémáid vannak, fontold meg, hogy beszélj orvosoddal. Lehet, hogy olyan alvászavarban szenvedsz, amely kezelést igényel.

4. Egyél a hangulatot szem előtt tartva

Talán már tudod, hogy az ételválasztásod hatással van az általános fizikai egészségedre. De egyes ételek a lelkiállapotodra is hatással lehetnek. Például: A szénhidrátok szerotonint, egy "jó közérzet" hormont szabadítanak fel. Csak tartsd minimálisra az egyszerű szénhidrátokat - a magas cukor- és keményítőtartalmú ételeket -, mert ez az energiahullám rövid ideig tart, és összeomlik. Az összetett szénhidrátok, például a zöldségek, a bab és a teljes kiőrlésű gabonafélék választása segíthet elkerülni az összeomlást, miközben továbbra is szerotonint biztosítanak.

A sovány hús, a baromfi, a hüvelyesek és a tejtermékek magas fehérjetartalmúak. A fehérjében gazdag ételek dopamint és noradrenalint szabadítanak fel, amelyek fokozzák az energiát és a koncentrációt. Az omega-3 zsírsavak, például a zsíros halakban találhatóak, gyulladáscsökkentő hatásúakTrusted Source, amelyek az általános agyi egészségre is kiterjednek. Ha nem eszik halat, akkor érdemes orvosával beszélni a lehetséges pótlásról.

Az erősen feldolgozott vagy mélyhűtött ételek hajlamosítanak arra, hogy rosszul érezd magad, ahogy az étkezések kihagyása is. Ha a hangulatodat szem előtt tartva szeretnél étkezni, fontold meg, hogy minden nap egy, a hangulatodnak megfelelő ételválasztással kezdj. Például cserélje le a nagy, édes reggeli süteményt egy kis görög joghurtra gyümölccsel. Így is kielégítheted az édesszájúságodat, a fehérje pedig segít elkerülni a délelőtti energiazuhanást. Fontolja meg, hogy minden héten egy új ételcserét iktasson be.

5. Gyakorold a hálát

A hálaadás egyszerűen csak nagy lökést adhat a hangulatodnak, egyéb előnyök mellett. Egy kétrészes tanulmány például megállapította, hogy a hála gyakorlása jelentős hatással lehet a remény és a boldogság érzésére. Próbáld ki, hogy minden napot azzal kezdesz, hogy elismered, hogy hálás vagy egy dologért. Ezt megteheted fogmosás közben, vagy csak várva, hogy megszólaljon az elszundított ébresztőóra.

Miközben a napodat éled, fontold meg, hogy szemmel tartod a kellemes dolgokat az életedben. Ezek lehetnek nagy dolgok is, mint például a tudat, hogy valaki szeret téged, vagy hogy jól megérdemelt előléptetést kaptál. De lehetnek apró dolgok is, mint például egy munkatárs, aki megkínált egy csésze kávéval, vagy a szomszéd, aki integetett neked. Talán csak a nap melege a bőrödön. Egy kis gyakorlással akár még tudatosabbá is válhatsz a körülötted lévő pozitív dolgok iránt.

6. Adj egy bókot

Kutatások szerint a kedvesség cselekedeteinek elvégzése is elősegítheti az általános közérzetedet. Egy őszinte bók megadása gyors és egyszerű módja annak, hogy feldobd valakinek a napját, miközben a saját boldogságodnak is lökést adsz. Kapd el az illető tekintetét, és mondd mosolyogva, hogy tudja, komolyan gondolod. Lehet, hogy meglepődsz, milyen jól fogod magad érezni tőle. Ha valakinek bókot akarsz mondani a fizikai megjelenésével kapcsolatban, ügyelj arra, hogy ezt tisztelettudó módon tedd.

7. Lélegezz mélyeket

Feszült vagy, a vállaid megfeszülnek, és úgy érzed, mintha "elveszíthetnéd a fejed". Mindannyian ismerjük ezt az érzést. Az ösztön azt súghatja, hogy vegyél egy hosszú, mély lélegzetet, hogy megnyugodj. Kiderült, hogy ez az ösztön jó. A ResearchTrusted Source alátámasztja, hogy a lassú légzés és a mély légzőgyakorlatok segíthetnek a stressz csökkentésében.

Ha legközelebb stresszesnek érzed magad, vagy a végsőkig ki vagy akadva, dolgozz végig ezeken a lépéseken:

Csukd be a szemed. Próbálj meg elképzelni egy boldog emléket vagy egy szép helyet.

Vegyél lassú, mély lélegzetet az orrodon keresztül.

Lassan lélegezz ki a szájon vagy az orrán keresztül.

Ismételd ezt a folyamatot többször, amíg nem érzed, hogy kezdesz megnyugodni.

Ha nehezen megy a lassú, megfontolt légzés, próbálj meg minden egyes be- és kilégzéskor 5-ig számolni fejben.

8. Ismerd el a boldogtalan pillanatokat

A pozitív hozzáállás általában jó dolog, de rossz dolgok mindenkivel előfordulnak. Ez egyszerűen az élet része. Ha rossz hírt kapsz, hibát követsz el, vagy csak úgy érzed, hogy rosszkedvű vagy, ne próbálj meg úgy tenni, mintha boldog lennél. Ismerd el a boldogtalanság érzését, hagyd, hogy egy pillanatra átéld. Ezután összpontosíts arra, hogy mitől érezted ezt az érzést, és mi kell ahhoz, hogy helyreálljon. Segítene egy mély légzőgyakorlat? Egy hosszú séta a szabadban? Megbeszélni valakivel a dolgot? Hagyd elmúlni a pillanatot, és törődj magaddal. Ne feledd, senki sem lehet mindig boldog.

9. Vezess naplót

A napló jó módja annak, hogy rendszerezd a gondolataidat, elemezd az érzéseidet és terveket készíts. És nem kell irodalmi zseninek lenned vagy köteteket írnod ahhoz, hogy hasznát vedd. Lehet olyan egyszerű is, hogy lefekvés előtt lejegyezel néhány gondolatot. Ha bizonyos dolgok írásba foglalása idegesít, akkor bármikor széttépheted, ha végeztél. A folyamat az, ami számít. Nem tudod, mit kezdj a papírra vetett érzésekkel? Segíthet az érzéseid rendszerezéséről szóló útmutatónk.

10. Nézz szembe a stresszel

Az élet tele van stresszorokkal, és lehetetlen mindet elkerülni. Erre semmi szükség. A stressz nem mindig káros, és még a stresszhez való hozzáállásunkon is változtathatunk. Néha a stressznek van jó oldala is. Azokkal a stresszorokkal kapcsolatban, amelyeket nem tudsz elkerülni, emlékeztesd magad arra, hogy mindenkinek van stressze - nincs okod azt gondolni, hogy mindez csak rajtad múlik. És jó eséllyel erősebb vagy, mint gondolnád. Ahelyett, hogy hagynád, hogy túlterheld magad, próbálj meg szembenézni a stresszorral. Ez jelentheti egy kellemetlen beszélgetés kezdeményezését vagy némi plusz munka elvégzését, de minél hamarabb szembesülsz vele, annál hamarabb kezdhet összezsugorodni a gödör a gyomrodban.

11. Kerüld el, hogy másokhoz hasonlítsd magad

Akár a közösségi médiában, akár a munkahelyen, vagy akár egy jógaórán történik, könnyen beleeshetsz abba a helyzetbe, hogy másokhoz hasonlítod magad. Az eredmény? Megbízható Forrás több elégedetlenséget, alacsonyabb önbecsülést, sőt depressziót és szorongást is tapasztalhatsz. Gyakorlásba kerülhet, hogy abbahagyd a másokkal való összehasonlítást, de megéri a belső békéd és boldogságod érdekében. Kezdheted a listán szereplő egyéb tippekkel, amelyek segíthetnek a figyelmed befelé, önmagadra irányítani, mint például a mély légzés és a naplóírás. Azt is fontolóra veheted, hogy beszélj egy terapeutával a perspektíva érdekében.

Heti szokások

A következő tippek olyan heti szokásokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek abban, hogy boldogabbnak érezd magad.

12. Rendetlenség

A lomtalanítás nagy projektnek hangzik, de ha csak heti 20 percet szánsz rá, nagy hatása lehet. Mit tehetsz meg 20 perc alatt? Sok mindent. Állíts be egy időzítőt a telefonon, és szánj 15 percet arra, hogy rendet rakj egy szoba egy meghatározott területén - mondjuk a szekrényében vagy abban az elszabadult szemetes fiókban. Tegyél mindent a helyére, és dobj ki vagy dobj el minden olyan felesleges kacatot, ami már nem szolgál téged.

Tarts egy kijelölt dobozt az ajándékozásra, hogy megkönnyítse a dolgod (és elkerüld a további rendetlenség kialakulását).

A fennmaradó 5 percet használd fel arra, hogy gyorsan végigsétálj a lakótéren, és elpakold az útadba kerülő kóbor tárgyakat.

Ezt a trükköt hetente egyszer, naponta egyszer, vagy bármikor elvégezheted, amikor úgy érzed, hogy a tered kezd kicsúszni a kezedből.

13. Látogasd meg a barátaidat

Az embereket nagyrészt társas lényeknek tartják, és bár a kutatások vegyesekBizalmas Forrás arról, hogy a szocializáció pontosan hogyan befolyásolja a boldogságot, abban egyetértés van, hogy a társas kapcsolatok boldoggá tehetnek minket. Neked kik hiányoznak? Keresd meg őket! Beszéljetek meg egy időpontot, hogy találkozzatok, vagy egyszerűen csak beszélgessetek hosszasan telefonon.

Felnőttkorban szinte lehetetlennek érezhetjük, hogy új barátokat szerezzünk. De nem az a lényeg, hogy hány barátod van. Hanem arról, hogy értelmes kapcsolatokat alakítson ki - még ha csak egy-két emberrel is. Próbálj meg bekapcsolódni egy helyi önkéntes csoportba, vagy vegyél részt egy tanfolyamon. Mindkettő segíthet összekapcsolódni hasonló gondolkodású emberekkel a környékeden. És valószínűleg ők is barátokat keresnek.

A társaságnak nem kell más emberekre korlátozódnia. Több tanulmány szerint a háziállatok is hasonló előnyökkel járhatnak. Szereted az állatokat, de nem tarthatsz háziállatot? Fontold meg az önkéntes munkát egy helyi állatmenhelyen, hogy új barátokra tegyél szert - emberekre és állatokra egyaránt.

14. Tervezd meg a hetet

Úgy érzed, hogy csapongsz? Próbálj meg minden hét végén leülni, és készíteni egy alaplistát a következő hétre. Még ha nem is tartod magad a tervhez, az, hogy blokkolsz időt, amikor moshatsz, bevásárolhatsz, vagy megoldhatod a munkahelyi projekteket, segíthet lecsendesíteni az elmédet. Szerezhetsz egy díszes tervezőt vagy alkalmazást, de akár egy öntapadós cetli a számítógépeden vagy egy darab papírdarab a zsebedben is megteszi a dolgát.

15. Dobd el a telefont

Húzd ki a konnektorból. Tényleg.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a túlzott telefonhasználat változásokat okozhat az agyban, és hatással lehet a hangulatodra, sőt, egy felülvizsgálat még komolyabb kognitív és érzelmi változásokat is kimutatott a serdülőknél és fiatal felnőtteknél. Kapcsold ki az összes elektronikai eszközt, és tedd el a fülhallgatót legalább heti egyszer 1 órára. Később is ott lesznek neked, ha szükséged van rájuk.

Ha egy ideje nem kapcsolódtál ki, meglepődhetsz, mekkora különbséget jelent. Hagyd, hogy a gondolataid szabadon járjanak a változatosság kedvéért. Olvassa el. Meditáljon. Sétáljon egyet, és figyeljen a környezetére. Legyen társasági ember. Vagy legyen egyedül. Csak legyél. Túl ijesztően hangzik? Próbálj meg hetente többször rövidebb időre kikapcsolódni.

16. Menj a természetbe

Ha hetente legalább 30 percet töltesz zöldövezetben, az egy tanulmány szerint segíthet csökkenteni a vérnyomást és a depresszió kialakulásának esélyétTisztelt forrás. A zöld területed lehet bármi, például a szomszédos park, a saját hátsó kerted vagy egy tetőkert - bárhol, ahol értékelheted és élvezheted a természetet és a friss levegőt. Még jobb, ha egy kis szabadtéri testmozgást is beiktatsz a mixbe az extra előnyökért. Ugyanez a fent említett tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik időt töltöttek zöld területeken, nagyobb valószínűséggel gyakrabban és minden alkalommal hosszabb ideig is mozogtak.

17. Fedezd fel a meditációt

A meditációnak számos módszere van, amit felfedezhetsz. Ezek magukban foglalhatnak mozgást, összpontosítást, spiritualitást vagy mindhárom kombinációját.

A meditációnak nem kell bonyolultnak lennie. Lehet olyan egyszerű is, mint 5 percig csendben ülni a saját gondolataiddal. Még a korábban említett mély légzőgyakorlatok is szolgálhatnak a meditáció egy formájaként.

18. Fontold meg a terápiát

Minden bizonnyal boldogabbak vagyunk, ha megtanuljuk, hogyan birkózzunk meg az akadályokkal. Amikor egy problémával szembesülsz, gondolj arra, hogy mi segített át valami hasonló problémán a múltban. Vajon itt is működne? Mit próbálhatnál még ki? Ha úgy érzed, hogy falba ütközöl, fontold meg, hogy hetente beszélj egy mentális egészségügyi szakemberrel, például egy terapeutával. Nem kell diagnosztizált mentális egészségi állapotnak vagy elsöprő krízisnek lennie ahhoz, hogy terápiát keress.

A mentális egészségügyi szakembereket arra képezték ki, hogy segítsenek az embereknek a megküzdési készségek fejlesztésében. Ráadásul nem kötelező folytatni, ha egyszer elkezdte. Már néhány ülés is segíthet abban, hogy új finomságokkal bővítsd érzelmi eszköztárad. Aggódsz a költségek miatt? Bármilyen költségvetésből megengedheti magának a terápiát.

19. Találj egy öngondoskodási rituálét

A rohanó világban könnyű elhanyagolni az öngondoskodást. De az, hogy igyekezz időt találni arra, hogy ápold magad, amennyire csak tudod, fontos a tested azon feladatainak támogatásában, hogy a gondolataidat, szenvedélyeidet és szellemedet végigvigye ezen a világon. Lehet, hogy a munkahetet egy hosszú, forró fürdővel lazítod le. Vagy lehet, hogy olyan bőrápolási rutin bevezetése, amely kényeztető érzéssel tölt el. Vagy lehet, hogy egyszerűen csak egy estét szánsz arra, hogy felveszed a legpuhább pizsamádat, és az elejétől a végéig megnézel egy filmet. Bármi legyen is az, szakíts rá időt. Írd be a naptáradba, ha kell, de próbáld meg prioritásként kezelni.

Havi szokások

Érdemes kipróbálnod ezeket a havi szokásokat a boldogságod javítása érdekében.

20. Adj vissza

Ha úgy találod, hogy a napi bókok adása szükséges lökést ad a hangulatodnak, fontold meg, hogy havi rutinná teszed a nagyobb mértékű visszaadást.

Ez lehet az, hogy minden hónap harmadik hétvégéjén besegítesz egy élelmiszerbankban, vagy felajánlod, hogy havonta egy este vigyázol a barátod gyerekeire.

21. Vedd ki magad

Nincs kivel elmenned valahova? Nos, milyen szabály mondja, hogy nem mehetsz el egyedül? Fontold meg, hogy elmész a kedvenc éttermedbe, megnézel egy filmet, vagy elmész arra az utazásra, amiről mindig is álmodtál. Még ha társasági pillangó is vagy, egy kis tudatos egyedüllét segíthet abban, hogy újra kapcsolatba kerülj azokkal a tevékenységekkel, amelyek igazán boldoggá tesznek.

22. Készíts gondolatlistát

Megérkezel egy találkozóra, amire 10 perc áll rendelkezésedre. Mit kezdesz ezzel az idővel? Felkapja a mobiltelefonját, hogy a közösségi médiát görgetje? Aggódsz az előtted álló sűrű hét miatt? Ha megpróbálod irányítani a gondolataidat ezekben a rövid időablakokban, az előnyökkel járhat. Minden hónap elején készíts egy kis papírra vagy a telefonodra egy rövid listát a boldog emlékekről vagy azokról a dolgokról, amelyeket már nagyon vársz.

Amikor azon kapod magad, hogy vársz egy fuvarra, sorban állsz a boltban, vagy csak van néhány szabad perced, vedd elő a listát. Akkor is használhatod, amikor csak általában rosszkedvű vagy, és szükséged van arra, hogy felfrissítsd a gondolataidat.

Éves szokások

Próbáld ki a következő szokásokat évente egyszer vagy többször, hogy elgondolkodj és megtervezd a boldogságodat.

23. Szánj időt az elmélkedésre

Bár az új év kezdete jó alkalom arra, hogy megállj és leltárt készíts az életedről, az éves szokásokat az év bármely pontján felállíthatod. Próbálj meg időt szakítani arra, hogy bepótold a lemaradásodat, ahogyan egy régi barátoddal tennéd:

Hogy vagy?

Mit csináltál eddig?

Boldogabb vagy, mint egy évvel ezelőtt?

De próbáld meg elkerülni, hogy túl szigorúan ítélkezz magad felett a válaszaid miatt. Újabb évet sikerült eltöltened, és ez ok az ünneplésre. Ha úgy találja, hogy a hangulata nem sokat javult az elmúlt évben, fontolja meg, hogy beszéljen orvosával vagy mentálhigiénés szakemberrel. Lehet, hogy depresszióval küzd, vagy akár valamilyen fizikai betegség is befolyásolhatja a hangulatát.

24. Értékeld újra a céljaid

Az emberek változnak, ezért próbáld meg átgondolni, hová tartasz, és fontold meg, hogy még mindig oda szeretnél-e eljutni. Nem szégyen, ha változtatsz a terveiden. Engedj el minden olyan célt, ami már nem szolgál téged, még ha papíron jól is hangzik.

25. Vigyázz a testedre

Valószínűleg hallottad már ezt, ebben a cikkben is többször. A testi és a lelki egészséged szorosan összefonódik. Miközben olyan szokásokat alakítasz ki, amelyekkel javíthatod a boldogságodat, fontos, hogy rutinszerű találkozókat kövess, amelyek segítenek gondoskodni a testedről, például:

évente felkeresni egy háziorvost, hogy elvégeztesse az éves orvosi vizsgálatot

bármilyen krónikus egészségügyi állapot megbeszélése és kezelése egy egészségügyi szakemberrel, és szükség esetén az ajánlott szakorvosok felkeresése.

fogorvoshoz járni szájtisztításra és fogászati vizsgálatra, és az ajánlásnak megfelelően nyomon követni az eseményeket.

látásellenőrzés

26. Engedd el a haragot

Ezt gyakran könnyebb mondani, mint megtenni. De ha nem felejted el, hogy nem feltétlenül egy másik személyért vagy másokért teszed, az segíthet abban, hogy nyitottabb legyél a folyamat megkezdésére. Néha a megbocsátás felajánlása vagy a harag elengedése inkább az öngondoskodásról szól, mint a mások iránti együttérzésről.

Vedd számba a másokkal való kapcsolataid. Tartogatsz-e haragot vagy rosszindulatot valaki iránt? Ha igen, fontold meg, hogy felkeresed őt, és megpróbálod elásni a csatabárdot. Ennek nem kell feltétlenül megbékélésnek lennie. Lehet, hogy csak véget kell vetnie a kapcsolatnak, és tovább kell lépni. Ha a kapcsolatfelvétel nem lehetséges, próbáld meg levélben kifejezni az érzéseid. Még csak el sem kell küldened nekik. Már az is felszabadító lehet, ha az érzéseidet kiadod a fejedből és a világ elé tárod. Ha akarod, utána akár meg is apríthatod a levelet.

27. Tervezz meg egy utazást

Az állandóan rohanó időbeosztás mellett néha könnyű elfelejteni valami mást, ami a jólétedhez elengedhetetlenül fontos: a szabadidőt. Még több hasznot húzhatsz belőle, ha utazást tervezel, akár az otthonodhoz közel, akár valahol távolabb. Ráadásul a kutatások is alátámasztják, hogy mind mentálisan, mind fizikailag előnyös, ha elutazol az oly szükséges vakációra. Egy ilyen tanulmányban a kutatók a stresszt és a szívritmust vizsgálták a nyaraláshoz kapcsolódóan. Azt találták, hogy nemcsak maga a nyaralás csökkentette a stresszt, hanem a tervezett utazás előtti hetek is hasonló hatással voltak.