, 2022/10/10

Sokan küzdenek azzal, hogy egész nap ébren maradjanak. Néha környezeti tényezők befolyásolhatják energiaszintjüket. Máskor a rossz alvásminőség az éjszaka folyamán okozhatja, hogy valaki a nap közepén elalszik, miközben a teste megpróbálja bepótolni az elmaradt alvást.

Nem tudsz ébren maradni

Bár jó lenne egyszerűen visszamenni az ágyba, néha a sűrű időbeosztásunk egyszerűen nem engedi ezt meg. Olvass tovább a napközbeni elalvás leggyakoribb okairól, valamint a legjobb tippekről és trükkökről, amelyekkel megtanulhatod, hogyan akadályozhatod meg az elalvást. Ezeket a tippeket alkalmazhatod a napközbeni álmosság leküzdésére, és végigcsinálhatod a munka- vagy iskolai napodon, vagy bárhol máshol, ahol ébernek kell lenned.

Okok, amiért az emberek könnyen elalszanak

Melegség

A meleg több okból is elálmosíthat minket. A vérnyomás csökkenése nyugtató hatással lehet, akárcsak a pszichológiai kényelem. Figyeljünk az egészségügyi problémákra, mivel az izzadással járó dehidratáció is fáradtsághoz vezethet.

Teli gyomor

Számos élelmiszer olyan vegyi anyagokat termel vagy segít, mint az orexin, a szerotonin és a melatonin, amelyek fáradtságérzetet váltanak ki a szervezetből. A triptofán is okozhat fáradtságot evés után. A triptofán nemcsak a pulykában, hanem számos élelmiszerben, például a tejtermékekben, a tojásban, a spenótban, az avokádóban és még sok másban megtalálható.

Túlterhelt

Sűrű, gyors tempójú életet élünk, és ez gyakran azt jelenti, hogy feláldozzuk az alvást, hogy mindent el tudjunk végezni. Ez persze gyakran vezethet ahhoz, hogy az emberek kimerültnek érzik magukat, és véletlenszerű órákban elájulnak.

Utazás

Az utazás több okból is elaltathatja az embereket. A magas szintű stressz, az időeltolódás és a jármű nyugtató ringatózása mind elősegítheti az álmosságot.

Két férfi ül a reptéren, miközben a repülőgépre várakozik.

Hogyan maradjon ébren természetes módon

Élénk séta

A gyaloglás hatására az oxigén megmozgatja az ereket, ami természetes módon energiával tölti fel a szervezetet. A Kaliforniai Állami Egyetem professzora, Dr. Robert Thayer által végzett tanulmány szerint a gyaloglás tartósabb energiát biztosíthat, mint az olyan gyors élénkítőszerek, mint a cukor. Már 10 perc élénk gyaloglás is 2 órás energiabomba lehet.

Gyors szundikálás

Miért küzdj ellene? Ha a teste fáradt, annak oka van, és néha csak 5-25 perc alvás elegendő ahhoz, hogy folytasd a munkát. Ügyelj arra, hogy ne szundíts túl közel a tényleges lefekvési időhöz, különben előfordulhat, hogy nem tudsz visszamenni az ágyba, amikor eljön az ideje.

Pihenjen a szemed

A szem megerőltetése miatt egyeseknek nehéz lehet nyitva tartani a szemüket, ami viszont azt okozhatja, hogy kivételesen fáradtnak érzi magát. Tarts egy kis szünetet a számítógép képernyőjének, mobiltelefonodnak vagy táblázatkezelődnek bámulása közben, és egyszerűen csukd be a szemed néhány percre, hogy feltöltődj és visszanyerj egy kis energiát.

Egyél egy egészséges snacket

Az alacsony vércukorszint miatt egyesek véletlenszerű időpontokban kimerültnek érezhetik magukat. Egy egészséges snack segíthet szabályozni a vércukorszintet, ami segíthet az energia növelésében és a cukorösszeomlások kiküszöbölésében. Próbálj ki egy marék diót vagy, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, például sajtot vagy joghurtot, vagy egészséges gyümölcsöket és zöldségeket, hogy lendületben maradj.

Kezdj beszélgetést valakivel

Találj módot az elme energetizálására, ami a fizikai energiát és az éberséget is növelheti. Kezdj beszélgetést egy lebilincselő témáról, például a kedvenc sorozatodról, vagy valami szellemileg stimulálóról, például politikáról vagy karriertervekről. Ha van egy másik személy, aki felé fordíthatod a figyelmed, az segíthet kordában tartani az álmosságot.

Tartsd égve a villanyt

Sokan jobban alszanak sötétben vagy félhomályban, mivel ez megnyugtató, a fény pedig megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat. Próbálj meg egy világosabb fényforrást hozzáadni, hogy felélénkülj, és növeld az éberségi szinted. A világos fény jelezheti a szervezetnek, hogy még nem jött el az ideje a lefekvésnek.

Gyakorold a mély légzést

A gyors séta hatásaihoz hasonlóan a mély légzés is növelheti a vérben található oxigénszintet. Ez pedig segíthet a vérnyomás és a pulzusszám csökkentésében, a stressz mérséklésében és a keringés javításában. Ezek az előnyök hasznosak lehetnek a fókusz és az energia fenntartásában.

Ne vezess, ha álmos vagy

Bár rengeteg trükk áll rendelkezésre, hogy az álmos emberek megpróbálják megakadályozni a véletlenszerű szunyókálást, soha nem jó ötlet fáradtan vezetni. Húzódj félre, vagy válts vezetőt, így biztosan elkerülheted a veszélyes baleseteket útközben.

Válts feladatot

A monotonitás lehet az egyik legnagyobb oka annak, hogy valaki nehezen tud napközben életben maradni. Próbálj meg váltogatni a dolgokat, hogy éles és koncentrált maradjon az elméd. A nagyobb figyelmet és stimulációt igénylő feladatokat tartsd meg a nap azon időszakaira, amikor a legnagyobb szükséged van az energialökésre.

Hidratáld magad

A dehidratáció energiát szívhat el, mivel a szervezet lelassítja a funkcióit, és a szívnek keményebben kell pumpálnia a vér megfelelő keringéséhez. A fejfájás és a vérnyomás emelkedése szintén megnehezítheti a pihenést. Ügyelj arra, hogy gyakran igyál vizet, hogy megelőzd a dehidratáció alvási ciklusra gyakorolt hatását.

Napozás

A dehidratáció energiát vonhat el, mivel a szervezet lelassítja a működését, és a szívnek keményebben kell pumpálnia a vér megfelelő keringéséhez. A fejfájás és a vérnyomás emelkedése szintén megnehezítheti a pihenést. Ügyelj arra, hogy gyakran igyál vizet, hogy megelőzd a dehidratáció alvási ciklusra gyakorolt hatását.

Testmozgás

A testmozgás segíthet felkelteni a testet és az elmét azáltal, hogy endorfinokat szabadít fel és felpörgeti a pulzust. Sőt, egyes tanulmányok szerint a testmozgás felülmúlhatja a gyógyszereket az alvásproblémák kezelésében. Menj el egy gyors kocogásra, végezz könnyű kardiót, például ugrókötelet, vagy tarts egy pedálos kerékpárt az íróasztalod alatt.

Korán feküdj le

Egyes szakértők úgy vélik, hogy az alvást szabályozó hormonok éjfél és reggel 7 óra között nagyobb mennyiségben fordulnak elő. Emiatt ajánlatos kicsit korábban lefeküdni, minthogy hétvégén megpróbálj átaludni. Törekedj a 15 perccel korábbi lefekvésre, hogy segítsen átvészelni a napot.

Igyál kávét

Sok kávéivó egy jó csésze kávéra támaszkodik, hogy reggel beinduljon. Egy koffeintartalmú ital kortyolgatása megadhatja azt az energialöketet, amire szükséged van ahhoz, hogy átvészeld a legálmosabb időszakot. Legyél tisztában az olyan mellékhatásokkal, mint a megemelkedett pulzusszám, a szorongás vagy az álmatlanság, és ennek megfelelően alkalmazkodj.

Adj magadnak egy masszázst

Egy gyors masszázs felpörgetheti a vérkeringést, elősegítve az energiát és az éberséget. A szakértők azt javasolják, hogy dörzsöld a hüvelyk- és mutatóujjad között, vagy masszírozd végig a tarkódat a fejbőrig. A fülcimpák gyengéd masszírozása szintén segíthet elűzni az álmosságot.

Kerüld el az elalvást a munkahelyen vagy egy megbeszélésen

Tartsd a szemkontaktust

Ha más emberek között vagy, az ösztönzőleg hat, ami segíthet az energia növelésében. Keress valakit, akivel beszélgethetsz, lehetőleg személyesen, hogy közvetlenül a szemébe nézhess. Ezáltal a fókusz az illetőre irányul, és nem a fáradt állapotodra, így elkerülheted az elalvást.

Használj természetes stimulánsokat

Az illatok nagyszerű, és természetes módja lehet annak, hogy a szükséges energialöketet biztosítsuk. Tarts egy kis üveg borsmentaolajat vagy kedvenc citrus illatát az íróasztalon vagy a táskádban, és lélegezd be mélyen a gyors felpörgetés érdekében. A rozmaring, az eukaliptusz és a citromfű illatáról szintén ismert, hogy növeli az energiát.

Elmés testtartás ülő helyzetben

Az Egészségpszichológia folyóirat tanulmánya rámutat, hogy a testtartás meglepő tényező az energiaszint szempontjából. Azok, akik egyenesen ültek az íróasztalnál, az energia és az érdeklődés növekedéséről számoltak be. Ha azon kapod magad, hogy kimerültségedben lecsúszol, próbáld ki, hogy nyílegyenesen ülsz, és meglátod, milyen érzés!

Fröcsköld le az arcod vízzel

Ha egy kis hideg vizet dobsz az arcodra, az olyan fizikai reakciót vált ki a testedből, amely kihozhat a kábult állapotodból, és segít ébren maradni. Ez jó módja lehet annak is, hogy lehűtsd magad, és megakadályozd, hogy a meleg légkör a korábban említettek szerint alvásra ösztönözzön.

Rágógumi

A British Journal Of Psychology tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a 15 percig tartó rágógumi rágás növelte a résztvevők energiaszintjét. Ennek oka az lehet, hogy a rágás stimulálja az arcizmokat, ami növelheti az arc és a fej véráramlását.

Találj valamit, ami érdekel

Amikor olyan dologban veszünk részt, amiért szenvedélyesen rajongunk, az agyunk gyakran felpörög, lehetővé téve számunkra, hogy összpontosítsunk és ébernek érezzük magunkat. Ha úgy találod, hogy energiát veszítesz, próbálj meg hódolni valamelyik kedvenc hobbidnak, vagy dolgozz egy olyan projekten, amely különösen érdekel és ösztönöz.