, 2022/10/10

Népszerű virágzó cserjék, meg kell tanulnunk, hogyan kell helyesen metszeni a hortenziát, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle, maximalizáljuk a virágzást, és biztosítsuk, hogy átvészelje a telet.

Mikor és hogyan kell metszeni a hortenziát

A hortenziák nagyszerű látványt nyújtanak ágyásban, szegélyben vagy konténerekben. Nyáron látványos virágkavalkádot nyújtanak, majd télen visszahullanak. A hortenziák a talaj és a fényviszonyok széles skáláját tűrik, és egy kis metszéstől eltekintve szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek. Bár a hortenziatermesztés megtanulása viszonylag egyszerű - győződj meg róla, hogy tudod, mikor kell a hortenziát elültetni, és mikor kell a hortenziát is metszeni -, idővel csalódást okozhat, ha nem megfelelően karbantartják a metszés és a holtágak eltávolítása révén.

Szerencsére ez könnyen elsajátítható készség.

Színük a fehértől a rózsaszínig, a halványkéktől a mélyliláig terjed. Nagy, csoportos virágfejeik, amelyek sok kisebb virágból állnak, rendkívül vonzó és dekoratív növénnyé teszik őket, és számos választási lehetőség van arra, hogy mit ültessünk a hortenziák mellé. A virágfejek némelyike beltéri tartós virágkiállításra is csodálatos, ha megtanulja, hogyan kell szárítani a virágokat. A hortenzia metszésének módja a te fajtádtól függ. Itt megnézzük a különböző típusokat és azt, hogyan kell metszeni őket hortenziák.

A hortenziák általában meglehetősen alacsony fenntartású cserjék, és a legjobb virágzó cserjék közé tartoznak. Ha már azonosította a kertjében található fajtát, könnyen eligazodhat a hortenziák metszésének módjában. E gyorsan növő cserjék némelyike az öreg fán, némelyikük pedig az új fán virágzik, ezért fontos, hogy a megfelelő módon metsszük őket, hogy ne befolyásoljuk hátrányosan a virágzásukat.

A hortenziák metszése segíti az új virágok kialakulását és elősegíti a jó formát" - magyarázza Ian Wright, a National Trust(új lapon nyílik meg) kertészeti tanácsadója, aki számos kertjében virágágyási ötletként drámai hortenziákkal büszkélkedhet.

A mophead hortenziák és a csipkehortenziák (Hydrangea macrophylla)

- más néven nagylevelű hortenziák - metszésének módszere megegyezik. A mophead hortenziák a kertek gyakori választása a kék, rózsaszín, zöld és fehér árnyalatú, telt, kerekded, nagy szirmú fejeikkel. Ez teszi őket a házikert-ötletek népszerű cserje-választásává, és árnyékban is jó cserjék. A csipkehortenziákat a virág közepén lévő apró virágokról és a nagyobb szirmokból álló külső szegélyről lehet felismerni.

Ezeket a fajtákat késő télen vagy kora tavasszal kell megmetszeni. A hortenziák téliesítése érdekében "a legjobb, ha az elhalványult virágokat a helyén hagyjuk a tél folyamán, hogy megvédjük a zsenge új rügyeket a fagykároktól" - tanácsolják a Thompson & Morgan szakértői.

Amikor kora tavasszal megmetszed a mophead hortenziákat és a csipkebokrokat:

Vágj ki egy vagy két legöregebb, leggyengébb szárat a növény tövénél, hogy ösztönözd az új hajtásokat, amelyek szebb virágokat hoznak.

Metszőollóval óvatosan távolítsd el a régi virágfejeket közvetlenül a bimbópár felett.

Vigyázz, hogy ne vágd le a virágbimbókat.

Ha a nagylevelű hortenziacserjét elhanyagolták, és sok az egymást átfedő, összegabalyodott ága, akkor végezhetsz egy keményebb metszést, és a növény tövéig levághatjod a szárakat. Ekkor azonban a hortenzia a következő évig nem fog virágozni.

A kúszó hortenziákat metszése

Kúszó hortenzia, például a Hydrangea anomola subsp. petiolaris, a Hydrangea seemannii vagy a H. serratifolia fajtákat nyáron, virágzás után metszik meg.

A kúszó hortenziákat azért nyáron metszik, mert a virágok az előző évi fán fejlődnek. Ha tavasszal, a virágzás előtt metszik meg őket, akkor az adott év virágait feláldozzák.

"A Hydrangea petiolaris-t közvetlenül virágzás után metszeni kell, hogy a falból vagy a támasztékból kinövő ágakat megrövidítsük, egyébként csak enyhe metszésre van szükség az elhalt vagy sérült szárak eltávolítására" - tanácsolja Sarah Raven kertészeti szakértő(új lapon nyílik meg).

A legtöbb virág ezeknek a virágzó kúszónövényeknek a csúcsán jelenik meg, ezért az RHS azt tanácsolja, hogy ebből a részből hagyjunk minél többet metszetlenül.

Hortenzia Paniculata és a hortenzia Arborescens metszése

A Hydrangea Paniculata a kúpszerű virágfejeivel és a Hydrangea aborescens a gömb alakú virágfejeivel szintén kora tavasszal metszik. Ezek az új fán hozzák virágaikat, így erősebben is visszavághatók anélkül, hogy az adott évi virágokat feláldoznák. A régi ágakat a talajszint közelében lévő legalsó egészséges rügypárig metszse vissza, hogy a keretet rendezetté tegye.

Ha különböző magasságú szárakat vágunk, különböző magasságban termelődő virágfejeket kapunk" - tanácsolja Sarah Raven. Más hortenziafajták, köztük a Hydrangea aspera és a Hydrangea quercifolia tavasszal csak enyhe metszést igényelnek. Egyszerűen csak távolítsa el az elhalt virágfejeket és a túl hosszú vagy keresztbe álló szárakat.

Mi történik, ha nem metszik meg a hortenziát ?

Ha nem metszed meg a hortenziákat, akkor végül fás szárak kusza tömegére hasonlíthatnak, a virágok pedig kisebbek és kevésbé mutatósak lesznek. Ha a hortenziái nem virágoznak, annak gyakran a metszés hiánya az oka. A hortenziák rendszeres metszése segít megőrizni alakjukat, valamint ösztönzi az új növekedést és a virágzás jobb megjelenését. "Ez az erős, új növekedés biztosítja, hogy a következő években is sok nagy, egészséges virágot élvezhessünk" - magyarázzák a Thompson & Hortenzia szakértői.

A hortenziák levirágzása

- vagyis az elhasznált virágok eltávolítása a szárról a későbbi jobb virágzás elősegítése érdekében - néhány hortenziánál elvégezhető, de nem mindegyiknél.

Az RHS azt ajánlja, hogy az elhalt virágokat csak az enyhe területeken virágzás után távolítsuk el a mophead hortenziákról. Tanácsuk szerint jobb, ha a virágfejeket a növényen hagyjuk a tél folyamán, hogy némi fagyvédelemmel szolgáljanak.

Ezenkívül, ha a szárított virágokat a növényen hagyjuk, azok tavaszig érdekes látványt nyújtanak a kertben, és lenyűgöző látványt nyújtanak, ha fagyréteg borítja őket. A keményebb csipkebogyók virágait azonban virágzás után le lehet fejezni.

Milyen messzire kell visszavágni a hoetenziát ?

A Hydrangea macrophylla, a Hydrangea serrata, a Hydrangea quercifolia és a Hydrangea aspera tavasszal az első rügypárig visszavágható. Ezzel lényegében az elhalt virágfejeket távolítja el. A növényt egy kicsit kinyithatja és javíthatja az alakját, ha a legidősebb, legnagyobb szárak közül egy-kettőt visszavág. Ezeket vágja vissza egészen a földig, hogy ösztönözze az új növekedést.

A Hydrangea aborescens és a Hydrangea paniculata az új növekedésen hozza virágait, ezért virágzás után erősebben visszavágható. Ezeket a fajtákat valójában nem kell megmetszeni, de azért megteheti, hogy ne nőjenek túl magasra.

A hortenziák metszésének legjobb módja

Mint minden metszésnél, éles, tiszta kerti szerszámmal történjen. Ezáltal tiszta vágás jön létre, amely kevésbé hajlamos a fertőzésre. A hortenzia metszésének módja az Ön fajtájától és bizonyos mértékig a növény állapotától függ. Ha úgy találod, hogy a metszés módja nem hoz jó virágokat vagy egészséges növényt, akkor érdemes változtatni a megközelítésén. Figyeld meg a növényét tavasszal és nyáron keresztül, hogy megállapítsd, honnan virágzik, a régi vagy az új növekedésből.