, 2022/11/29

2022. év végéig még elérhető az Otthonfelújítási támogatás, ami a sok lakásvásárlásra vagy építésre elérhető támogatás után az első, ami kifejezetten felújításra igényelhető.

Otthonfelújítási támogatás

A támogatást gyermeket váró vagy nevelő családok vehetik igénybe, akik a meglévő otthonaikat szeretnék felújítani. A támogatás keretében akár 3 millió forintot is kaphat, ami nem elhanyagolható egy komolyabb felújításnál sem.

Hogyan néz ki a támogatás?

Ez egy utólagos támogatás, ami azt jelenti, hogy előbb kifizetjük a felújítás költségeit, majd benyújtjuk az igényünket a támogatásra a Magyar Államkincstárhoz (MÁK). Ha a számláink rendben vannak, akkor a MÁK átutalja nekünk a támogatás összegét.

A támogatás a teljes felújítási költség fele, de legfeljebb 3 millió forint lehet. Ezen kívül az is kikötés, hogy a támogatási összegen belül fele-fele arányban kell szerepelnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek.

Ha tehát elvégeztetünk egy 6 millió forintos felújítást, akkor ebben lennie kell legalább 1,5 millió forintnyi munkadíjnak, és szintén 1,5 millió forintnyi anyagköltségnek ahhoz, hogy a maximális támogatást megkaphassuk.

Az nem baj, ha a teljes költségen belül nem ilyen az arány, de a támogatási összegen belül fele-fele legyen a kettő.

Mit tehetünk, ha nem tudjuk előre finanszírozni a felújítás költségeit?

Szerencsére erre is van megoldás. Az Otthonfelújítási támogatás mellé kedvezményes kamatozású Otthonfelújítási hitel igényelhető. Ez egy jelzáloghitel, amelynek keretében legfeljebb 6 millió forintot vehetünk fel maximum 10 éves futamidőre, 3%-os kamat mellett.

A támogatás összege a hiteltartozásunkat automatikusan csökkenti, amikor a felújítás végeztével megkapjuk a támogatást, annyival kevesebb lesz a törlesztendő hitelünk.

Ha nem szeretnénk jelzáloghitelt felvenni, akkor több bank, így az OTP és az UniCredit is kínál az Otthonfelújítási hitelhez hasonló Otthonfelújítási személyi kölcsönt. Ehhez nem szükséges ingatlanfedezet, ezért nagyon gyorsan hozzájuthatunk és akár a 6 millió forintnál magasabb összeget is igényelhetünk. Ez viszont személyi kölcsön és állami kamattámogatás sincs rajta, így jóval magasabb kamatra számíthatunk, mint a jelzáloghitel esetében.

Akkor gondolkodjunk ebben, ha gyorsan kell egy kis kiegészítés még a felújítás költségvetéséhez, illetve ha nem szeretnénk ingatlant bevonni a hitelbe.

Nem kell túl sok feltételnek megfelelnünk

A Lakásfelújítási támogatás feltételei nem túl szigorúak, de csak gyermeket váró vagy nevelő családok számára elérhető. A támogatást a szülők együttes igénylőként kérhetik akkor is, ha házasok és akkor is, ha csak együtt élnek. Egyedülálló szülő is megkaphatja, ha él vele gyermek, sőt, ha a szülők külön élnek, és mindkettőjükkel él gyermek, akkor megosztva is igényelhetik.

Ezen kívül legalább az egyik igénylőnek rendelkeznie kell minimum 1 éves TB jogviszonnyal, nem lehet 5000 forintot meghaladó köztartozásuk, és a felújítandó ingatlannak legalább 50%-ban az igénylők tulajdonában kell lennie.

A támogatás feltételei között szerepel az is, hogy legalább egy éve a felújítandó lakásban kell laknunk. Ezt lakcímkártyával is igazolnunk kell, de van néhány eset, amikor nem kell betartanunk ezt a határidőt.

Ha a gyermekünk még nincs egy éves, akkor rá nem vonatkozik az egy éves ottlakási kötelezettség, illetve ha a lakást kevesebb, mint egy éve vásároltuk, és vásárlás után azonnal szeretnénk felújítani, azt is megtehetjük a támogatás segítségével.

A támogatást csak egyszer vehetjük igénybe.

Figyeljünk a gyermek életkorára! 

Ha a gyermekek nem velünk élnek, vagy már felnőttek (25 éven felüliek), akkor nem kaphatunk támogatást.

A támogatásra az igénylést a munkák befejezése után tudjuk benyújtani, akkor, amikor már minden számlát megkaptunk. A felújítás akár hosszabb időt is igénybe vehet, és a számlákat egész a munkálatok végéig gyűjtögethetjük, de az utolsó számla kifizetésétől kezdve 60 napon belül, illetve 2022. december 31-ig be kell adnunk az igénylést a támogatásra.

Hiába megfelelő a gyermekünk életkora akkor, amikor elkezdjük a felújítást, ha közben betölti a 25. évét, akkor már nem leszünk jogosultak a támogatásra.

Figyeljünk a felújítás hosszára!

Mivel ennek a támogatásnak év végén lejár a határideje, már nem érdemes olyan felújítást elkezdenünk, amelyik több, mint 8 hónapot vesz igénybe. A falakig teljesen lebontani és újraépíteni a lakást például nem biztos, hogy érdemes, és arra is figyeljünk, hogy ha egy-egy anyagra sokat kell várnunk, vagy egyedi készítésű nyílászárókat vagy beépített konyhabútort rendelünk, akkor a gyártás ideje férjen bele a határidőbe.

Úgy tervezzük meg a munkálatokat, hogy minden számlát, amit el szeretnénk számolni a támogatás keretében, be tudjunk nyújtani december végéig. Szerencsére a legtöbb munka ennél rövidebb idő alatt is elvégezhető.

A támogatás feltételei között szerepel az is, hogy legalább egy éve már az adott lakásban kell laknunk. Ezt lakcímkártyával is igazolnunk kell, de van néhány eset, amikor nem kell betartanunk ezt a határidőt.

Ha a gyermekünk még nincs egy éves, akkor rá nem vonatkozik az egy éves ottlakási kötelezettség.

Ha a lakást kevesebb, mint egy éve vásároltuk, és vásárlás után azonnal szeretnénk felújítani, azt is megtehetjük a támogatás segítségével.

Mi a helyzet, ha az általunk vásárolt lakásra az előző tulajdonos már kért támogatást?

Ez általában nem probléma. A támogatás ugyanis nem lakásonként egyszer, hanem személyenként egyszer jár. 

Az tehát nem tudjuk megtenni, hogy felújítunk egy lakást a támogatás segítségével, majd eladjuk, és az új lakásunkra ismét igénybe vesszük az otthonfelújítási támogatást.

Viszont, ha olyan lakást veszünk, amit korábban más már felújított a támogatás segítségével, az rendben van, de arra figyeljünk, hogy az előző tulajdonos, aki a korábbi támogatást kérte, nem lehet hozzátartozónk. Az is fontos, hogy amikor a támogatást igényeljük, akkor az előző tulajdonosnak már ne legyen tulajdonrésze a lakásban.

Milyen munkálatokat végeztethetünk el? 

A felújítás elég sok mindent jelenthet, de nem számolhatunk el a támogatás keretében akármit. Az elvégezhető munkálatok körét a jogszabály pontosan meghatározza. Csak olyan munkáról szóló számlát fog a MÁK elfogadni, amely ezen a listán szerepel.

Szerződésre is szükség van!

A munkákat több szakember is végezheti, de mindegyikükkel vállalkozói szerződést kell kötni. A munkálatokat végző vállalkozó nem lehet közeli hozzátartozónk, illetve a vállalkozásban nem lehet vezető tisztségünk, tulajdonrészünk sem nekünk, sem közeli hozzátartozónknak.

Olyan szakembereket kell tehát keresnünk, akik szerződést kötnek és megfelelő részletességű számlát állítanak ki nekünk.

Mennyire legyen részletes a szerződés és a számla?

A MÁK honlapján található vállalkozói szerződés minta, illetve a munkákat külön összesítő lapon is részleteznünk kell.

A munka részletes leírása szerepelhet a szerződésben, az ahhoz tartozó mellékletben, a csatolt ajánlatban, és a számlán is, az a lényeg, hogy legalább egy helyen részletes leírás legyen, és egyértelműen azonosítható legyen.

Nem kell minden csavart feltüntetni, de például egy konyhabútornál meg lehet adni, hogy hány szekrényt építettek be vagy hány darab fogantyú van. Ez alapján az ellenőrzést végző személy egyértelműen meg tudja állapítani, hogy tényleg azt a konyhát látja-e, ami a szerződésben szerepel.

Akkor nem is végezhetjük el a munkálatokat saját magunk?

De igen, de nem túl sokat. Megtehetjük, hogy veszünk a Praktikerben festéket és magunk festjük ki az előszobát. Ilyenkor szerződésre sincs szükség, viszont csak anyagköltségről lesz számlánk. Figyeljünk arra, hogy az anyagköltség és a munkadíj aránya a támogatáson belül megfelelő legyen.

Az Otthonfelújítási támogatás tehát nem való annak, aki szeret mindent saját maga elvégezni a ház körül. Pár ilyen munka ugyan belefér, de más munkákon legyen elég munkadíj is, ha szeretnénk a lehető legtöbb támogatást megkapni. 2022. év végéig még van időnk.