, 2022/10/4

"Lehet," "lehet," és "lenne" Kérdés "Lehet," "lehet," és "lenne" Válasz A could, can és would zavaró lehet az angol nyelvben. Kory Stamper szerkesztő magyarázatot ad a használatukra.

Kérdezd a szerkesztőt

A could, would és can mind modális igék (ha többet szeretne megtudni néhány modális igéről, kattintson ide), és nehéz lehet elsajátítani őket. Nézzük meg mindegyiket külön-külön, majd hasonlítsuk össze néhány zavarosabb használatukat.

A can számos modális igét használ, de van három olyan használat, amely zavaró lehet egy angol nyelvtanuló számára. Ezek a következők: amikor a can-t képesség leírására ("Segítség nélkül is ki tudom cserélni az olajat az autómban."), engedélykérésre ("Elmehetek ma este moziba?"), vagy annak megmondására, hogy valami lehetséges-e vagy sem ("Do you think he can win the race?").

A can-t arra is használják, hogy azt sugallják, hogy valami történhet a jövőben ("Ha befejezed a házi feladatodat, elmehetünk moziba."). A can, akárcsak a could és a would, udvarias kérdésre is használható, de a can csak arra szolgál, hogy engedélyt kérjünk valaminek a megtételére vagy kimondására ("Kölcsönkérhetem a kocsidat?" "Hozhatok neked valamit inni?").

A could a can múlt idejű alakja, de ezen kívül is van más használata is - és ez az, amiben a zűrzavar rejlik. Amikor a could a can múlt idejű alakjaként használatos, akkor olyan képességre utal, amellyel egy személy általában rendelkezett a múltban, vagy valamire, ami a múltban általában lehetséges volt ("Amikor fiatalabb voltam, mérföldeket tudtam futni", vagy "Régen egy dollárért lehetett ebédet venni").

A can-hoz hasonlóan a could is használható a lehetőségre, de a konnotációja kissé eltérő. A "Ma este akár tíz embert is meg tudunk hívni vacsorára" mondatban a can a képesség kifejezésére használatos ("Képesek vagyunk akár tíz embert is meghívni ma este vacsorára"; "Van elég ételünk/tér tíz embernek."). Ezzel szemben, amikor a could (tudna) kifejezést így használjuk, akkor arra utal, amit valószínűnek tartunk, hogy igaz lesz vagy megtörténik.

A "Ma este akár tíz ember is eljöhet vacsorázni" mondatban a could azt jelenti, hogy lehetséges, hogy tíz ember fog eljönni a beszélő otthonába vacsorázni ("Lehetségesnek tartom, hogy ma este akár tíz ember is eljön vacsorázni."). A could-t arra is használják, hogy utaljanak valamire, amit szeretnének, vagy amit megtennének, de ami nem lehetséges ("Bárcsak megszabadulhatnánk ettől a zsarnoktól!"). Használják arra is, hogy leírjanak valamit, ami lehetséges lett volna, de nem történt meg, a have igével együtt használva ("Nyerni tudtunk volna, ha keményebben gyakoroltunk volna.").

A could kifejezheti a bosszúságot vagy más erős érzelmet is ("Megkérdezhette volna, hogy kell-e segítség!" vagy "Meghalhattam volna, annyira szégyelltem magam!"), de a can nem így használatos. Amikor általános udvarias javaslatokat teszünk vagy kérdést teszünk fel, a could és a can is lehetséges ("Elnézést, meg tudja/meg tudná mondani, mennyi az idő?").

A Would egy kicsit könnyebben érthető, mert nem kapcsolódik a could vagy can kifejezéshez, és a használata konkrétabb. A would-t olyan lehetséges helyzetről beszélünk, amely nem történt meg, vagy amelyet csak elképzelünk ("Felmondanék, ha megnyerném a lottót."), és a have-val együtt olyan helyzet leírására is használjuk, amely megtörténhetett volna, de nem történt meg ("Kevesebbet evett volna, ha tudta volna, hogy lesz desszert.").

A could-hoz hasonlóan a would-t is használjuk olyan dolog leírására, amit valószínűnek tartunk, vagy ami valószínűleg megtörténik ("Szerintem az étel tíz embert el tudna [= tudna] látni". "Azt mondta, hogy segít nekem ezzel a feladatsorral, ha hazaér."). A Would használható udvarias kérdések feltevésére is ("Nem bánná, ha innék még egy csésze teát?"), vagy arra, hogy kívánjunk valamit ("Bárcsak írna egy könyvet.").

Van azonban több megkülönböztetett használata is, hogy lehet és lehetne nem: használják véleménynyilvánításra ("Én a helyedben nem tenném ezt", vagy "Azt mondanám, hogy a 30-as éveiben jár. [=az a véleményem, hogy 30 és 39 év között van]"); arra használják, hogy kifejezzék a hajlandóságot valamire ("Szívesen kivinném őt a repülőtérre"); és arra, hogy kifejezzék a csalódottságot valamivel kapcsolatban, amit szerinted egy személy mindig csinál ("Hát, ezt mondaná, ugye? Mindig ezt mondja!").