, 2022/10/5

Az Indeed szerkesztőségi csapata írók, kutatók és téma-szakértők sokszínű és tehetséges csapatából áll, akik az Indeed adatai és meglátásai segítségével felszerelkezve hasznos tippeket adnak, amelyek segítik a karrierútad.

Hogyan válhatsz modellé

A modellkarrier számos előnnyel jár. Olyan készségeket tanulsz, amelyek magabiztosságot és magabiztosságot adhatnak neked. Lehetőséged lehet érdekes helyekre utazni és lenyűgöző emberekkel találkozni, és a fizetés is jó lehet, a tapasztalatodtól és a hírnevedtől függően. A modellkedés nagyon versenyképes pályaválasztás. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mit csinál egy modell, mi a modellek átlagos fizetése és álláskilátásai, hogyan válhatsz modellé, és milyen gyakran feltett kérdések merülnek fel a modellkedéssel kapcsolatban.

Mit csinál egy modell?

A modell a fizikai megjelenését arra használja, hogy segítsen egy vállalatnak egy termék reklámozásában, vagy hogy segítsen egy művésznek egy műalkotás létrehozásában vagy bemutatásában. A modell dolgozhat együtt egy fotóssal, hogy divatfotókat készítsen, vagy végigsétálhat a kifutón, hogy bemutassa egy divattervező legújabb ruhakollekcióját.

A művészek gyakran alkalmaznak modelleket, hogy pózoljanak nekik, miközben rajzolnak, festenek vagy szobrászkodnak. A vállalatok néha modelleket bérelnek fel megjelenésük bizonyos részeihez. Egy cég például egy modell kezét használhatja gyűrűk vagy körömlakk reklámozására.

Modell fizetése és álláslehetőségek

Az Egyesült Államokban egy modell mediánbére 31 910 dollár évente. A női modellek általában több pénzt keresnek, mint a férfi modellek. Ez részben annak köszönhető, hogy több női modell van, így nagyobb a verseny a női modellmunkákért. Az, hogy mennyit keresel modellként, nagyban függ a tapasztalatodtól és a minőségi modellként szerzett hírnevedtől. Emellett egy jó ügynökkel is együtt kell dolgoznod, aki jól fizető munkákat talál neked.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala szerint a modellek álláskilátásai 2020 és 2030 között várhatóan 11%-kal nőnek.

1. Döntsd el, milyen modell szeretnél lenni.

Sokféle modell létezik, köztük kifutómodellek, printmodellek, plus size modellek és kézimodellek. Vannak olyan modellek is, akik nem felelnek meg a hagyományos modellkedési normáknak. Tekintettel erre a választékra, fontos, hogy a modellkarriered úgy kezd, hogy eldöntöd, melyik típusú modellkedés illik hozzád a legjobban.

2. Kezdj el otthon gyakorolni

Azonnal elkezdheted a gyakorlást a modellkarrieredhez. Keress videókat profi modellekről, és tanulmányozd, hogyan mozognak és pózolnak. Utánozd és tanulj ezekből a videókból. A kifutóra járást egy egészalakos tükör előtt is megalkothatod, ha van ilyen. A modellkedés nagyon megterhelő karrier lehet, ezért az egészséges életmód fenntartása és a testmozgás előtérbe helyezése segíthet abban, hogy mentálisan és fizikailag is jól maradj.

3. Építsd fel a fényképes portfóliódat

Kezdd a barátaid által készített fotókkal. Kérd meg őket, hogy készítsenek rólad teljes test- és fejképeket egyszerű sminkben, egyszerű háttér előtt. Ez segít egy ügynöknek vagy ügyfélnek megállapítani, hogy te vagy-e az a fajta modell, akit keresnek. Keress olyan kezdő fotósokat, akik esetleg készítenek rólad képeket, cserébe engedélyt kapnak arra, hogy a képeidet felhasználhassák a reklámjaikban.

Előbb-utóbb be kell fektetned egy fotósba, aki profi felvételeket készít. Győződjön meg róla, hogy portfóliójában jó néhány olyan kép van, amelyek többféle pózban és helyszínen mutatnak téged Ez azt mutatja, hogy sokoldalú vagy, és képes vagy különböző helyzetekben dolgozni.

4. Keress egy ügynököt

Megpróbálhatsz egyedül is ügyfeleket szerezni, de a legtöbb ügyfél inkább egy modellügynökségen keresztül dolgozik, ezért érdemes megpróbálnod ügynököt találni. Amikor felkeresel egy ügynökséget, vidd magaddal a portfóliódat, és készülj fel a meghallgatásra. Ismerned kell a teststatisztikáidat is, beleértve a magasságodat, a súlyodat, a szemszínedet és a cipőméretedet.

Bár előnyösebb, ha profi képeket mutatsz be egy ügynökségnek, a nem profi képeid is elegendőek lehetnek. Ha az ügynökségnek tetszik, amit látnak, általában fizetnek azért, hogy felkeress egy profi fotóst. Győződj meg róla, hogy utánanézel egy ügynökségnek, hogy meggyőződj arról, hogy törvényesek, mielőtt aláírod a szerződést.

5. Vegyél részt releváns tanfolyamokon

Vannak modelliskolák, amelyek az iparágról tanítanak, többek között arról, hogyan kell fellépni egy fotózáson, és hogyan kell megőrizni a jó egészséget és táplálkozást. Nem kell azonban modelliskolába járni ahhoz, hogy modell lehess. Ha olyan órákat szeretnél venni, amelyek segítenek fejleszteni a modellképességeidet, fontold meg a színész- vagy táncórákat. A színészi órák segíthetnek egy olyan fotózáson, ahol egy hangulatot vagy karaktert kell közvetítened. A táncórák segíthetnek a tartás és a jó testtartás kialakításában.

6. Keres a lehetőségeket, hogy észrevegyenek

Ahhoz, hogy modellként sikeres legyél, nem kell félned az önreklámozástól. Mindig keress olyan lehetőségeket a modellkedésre, amelyekkel felfigyelhetnek rád a potenciális ügyfelek. Például önkénteskedhetsz egy helyi divatbemutatón, vagy kereshetsz olyan kiskereskedelmi üzleteket, amelyeknek szükségük van modellekre a termékek bemutatásához.

Talán vannak olyan helyi fodrászok vagy sminkesek, akiknek modellre van szükségük, akin gyakorolhatnak. Ügyelj arra, hogy minden egyes megbízást professzionális munkaként kezelj, és győződj meg róla, hogy van ott valaki, aki lefényképez a portfóliójához.

7. Használd a közösségi médiát

Az internet nagyszerű módja annak, hogy népszerűsítsd magad, hiszen olyan fényképeket és videókat tehetsz közzé, amelyeket potenciálisan több ezer ember láthat. A közösségi médián keresztül követőket építhetsz és platformot alakíthatsz ki. Ez érdekelheti a lehetséges ügyfeleket, akik esetleg szeretnék, ha a követőid látnák, hogy viseled a termékeiket. Ha még nincs profi közösségi médiajelenléted, kezd el kiépíteni. Különösen összpontosíts azokra a platformokra, amelyek a képekre és a videókra helyezik a hangsúlyt.

Hány évesnek kell lenned ahhoz, hogy modellkarrierbe kezdj?

Minden korosztály számára van modellkedési lehetőség, beleértve a 12 év alatti gyermekmodelleket és a 60 év feletti érett modelleket is. A divatmodellkedés esetében a tipikus életkor 16 és 21 év között van. A legtöbb más típusú modellkedés életkori követelményei nagyban függnek az ügyfél igényeitől egy-egy kampány vagy projekt esetében.

Mi az a "go-see"?

A "go-see" a modellkedés megfelelője a színészi meghallgatásnak. Ilyenkor találkozol az ügyfél képviselőjével, hogy felmérhessék, megfelelsz-e a cég arculatának vagy kampányának. Ez nemcsak azt jelenti, hogy fényképeket készítenek rólad, hanem azt is, hogy találkoznak veled, hogy megismerjék a személyiségedet, és hogy mennyire lesz könnyű veled dolgozni.

Nem baj, ha egy modellnek tetoválásai és/vagy hegei vannak?

A tetoválások és hegek nem akadályozzák meg, hogy modellként dolgozz. Ez attól függ, hogy hol vannak, mekkorák, és az ügyfél igényeitől. A tetoválásaid feldobhatnak egy ruházati stílust vagy egy fotózás helyszínét. A hegekhez hasonlóan az ügyfél a tetoválásokat is eltakarhatja ruházattal vagy digitális képszerkesztési technológiával.

Milyen végzettségre van szükségem ahhoz, hogy modell lehessek?

Bár a középiskolai végzettség hasznos, a modellkedéshez nem szükséges. A divatmodellek már 16 évesek is lehetnek, így a középiskola elvégzése nem követelmény. Az olvasási és matematikai képességeidnek azonban elég jónak kell lenniük ahhoz, hogy a karriered irányítását el tudd végezni. Szerződéseket kell majd elolvasnod, és költségvetést kell készítened a bevételeidről és kiadásaidról, ezért ajánlatos alapfokú végzettséget szerezned.