, 2022/9/22

A Hogyan ússzuk meg a gyilkosságot egy amerikai jogi thriller tévésorozat, amelynek premierje 2014. szeptember 25-én volt az ABC csatornán, és 2020. május 14-én ért véget. A sorozatot Peter Nowalk készítette, producere pedig Shonda Rhimes és az ABC Studios volt.

Hogyan ússzuk meg a gyilkosságot

A sorozatot az ABC-n egy esti műsorfolyam részeként sugározta, mindezt Rhimes Shondaland nevű produkciós cége alatt. Viola Davis alakítja Annalise Keatinget, egy tekintélyes philadelphiai egyetem jogászprofesszorát, aki öt diákjával együtt egy gyilkossági ügybe keveredik. A sorozatban egy összeszokott szereplőgárdát láthattunk: Alfred Enoch, Jack Falahee, Aja Naomi King, Matt McGorry és Karla Souza játszotta Keating diákjait, Charlie Weber és Liza Weil az alkalmazottait, Billy Brown pedig a philadelphiai rendőrség nyomozóját, aki Annalise szeretője.

A harmadik évadtól kezdve Conrad Ricamora a főszereplők közé került, miután az első két évadban erősen visszatérő szerepet kapott. Az alakításáért Davis a kritikusok elismerését kapta; ő lett az első fekete nő, aki elnyerte a Primetime Emmy-díjat egy drámasorozat kiemelkedő női főszereplőjének, valamint két Screen Actors Guild-díjat is nyert egy drámasorozatban nyújtott kiemelkedő női alakításért, és az Image-díjat egy drámasorozatban nyújtott kiemelkedő színésznőnek. Davis jelölést kapott továbbá a Golden Globe-díjra a legjobb színésznőnek járó díjra egy televíziós sorozatban, a Critics' Choice-díjra a legjobb színésznőnek járó díjra egy drámai sorozatban, valamint a Televíziós Kritikusok Szövetségének TCA-díjára a drámai sorozatban elért egyéni teljesítményért. A többi szereplő is kapott elismerést alakításáért: Enoch és King a 2014-es NAACP Image Awards díjátadón jelölést kapott a NAACP Image Awards díjátadón a kiváló mellékszereplő drámai sorozatban és a kiváló mellékszereplő drámai sorozatban. A sorozat megkapta a GLAAD Media Awardot is a kiemelkedő drámasorozat kategóriában.

1. évad (2014-15)

Fő cikk: Hogyan ússzuk meg a gyilkosságot (1. évad)

Annalise Keating neves büntetőjogi védőügyvéd és a philadelphiai Middleton Egyetem jogászprofesszora. Öt elsőéves diákot választ ki, hogy gyakornokoskodjanak a cégénél: Wes Gibbins, Connor Walsh, Michaela Pratt, Asher Millstone és Laurel Castillo (The Keating 5). Annalise alkalmazottaival, Frank Delfinóval és Bonnie Winterbottom ügyvédtársával dolgoznak együtt. Miközben az első évad bemutatja Keating alkalmi ügyfeleit, két összefüggő gyilkosságot tár fel flashback és flashforward szekvenciákon keresztül: Lila Stangardot, Annalise férjének szeretőjét, aki Middletonban tanult, majd Sam Keatinget, Annalise férjét, akit Annalise gyakornokai öltek meg.

Az első kilenc epizód váltakozva mutatja be a jelen idősíkját in medias res, amelyben Wes, Connor, Michaela és Laurel a holttest eltüntetésével eltussolják Sam meggyilkolását, és a visszapillantásokat, amelyek a Sam halálához vezető események menetét részletezik, beleértve azt is, hogy Annalise Wes nyomására bekapcsolódik a Lila Stangard ügyében folytatott nyomozásba, aminek következtében felfedezi Sam viszonyát, és felmerül a gyanú, hogy ő ölte meg Lilát. Az utolsó hat epizódban Annalise megpróbálja segíteni gyakornokainak, hogy eltussolják Sam meggyilkolását, és jogilag is Samet keverjék bele Lila halálába, valamint visszatekintéseket láthatunk Lila meggyilkolása előtti utolsó pillanatokra.

2. évad (2015-16)

Fő cikk: Hogyan ússzuk meg a gyilkosságot (2. évad)

Az első kilenc epizód Annalise védelmére összpontosít Caleb és Catherine Hapstall esetében, akiket azzal vádolnak, hogy megkínozták és meggyilkolták örökbefogadó szüleiket. Wes eközben összeáll Rebecca nevelőtestvérével, hogy megpróbálják megtalálni Rebeccát. Connor az Oliverrel való kapcsolatával küzd, míg Asher Emily Sinclair helyettes kerületi ügyésszel dolgozik együtt, hogy megvédje a titkait. Az évadközépi fináléban Sinclairt meggyilkolja Asher, Annalise pedig segít eltussolni az ügyet, aminek az az ára, hogy Wes hasba lövi.

Az évad második része Wes tíz évvel ezelőtti édesanyja öngyilkosságának kivizsgálására összpontosít; a flashbackekből kiderül, hogy Annalise-nak köze volt Wes édesanyja öngyilkosságához. Az évad azzal zárul, hogy Annalise rájön, hogy Frank felelős a gyermeke halálát okozó autóbalesetért, és Annalise elküldi a férfit. Michaela és Asher összejönnek, Wes pedig találkozik a biológiai apjával, közvetlenül azelőtt, hogy az utóbbit egy ismeretlen lövész agyonlövi.

3. évad (2016-17)

Fő cikk: Hogyan ússzuk meg a gyilkosságot (3. évad)

Wallace Mahoney halála után mind az öt diák megpróbál továbblépni. Újabb rejtély merül fel Annalise házának leégése körül, és hogy kit találtak benne holtan. Az ezt megelőző események közé tartozik, hogy Annalise ingyenes jogi klinikát indít és alkoholizmussal küzd. Oliver elkezd Annalise-nak dolgozni, és elhagyja Connort, amikor megundorodik önmagától, amiért visszautasította Connor Stanfordra való felvételét.

Michaela és Asher romantikus kapcsolata elkezd fejlődni, ahogy Wes és Laurelé is, Frank pedig elkezd dolgozni, hogy kiengesztelje Annalise gyermekének halálát. Végül kiderül, hogy Wes volt az, aki meghalt, és hogy a tűz előtt ölték meg. Annalise-t letartóztatják Wes halála miatt. Frank megpróbál segíteni Annalise-nak azzal, hogy bevallja Wes megölését. Kiderül továbbá, hogy Wes halálát Laurel apja rendelte el, aki helytelenítette a kapcsolatukat.

4. évad (2017-18)

Fő cikk: Hogyan ússzuk meg a gyilkosságot (4. évad)

A negyedik évadban Annalise egy terapeutával, Dr. Isaac Roa-val dolgozik együtt, hogy átlássa az alkoholizmusából való felépülését. Kezdetben megszakítja a kapcsolatot Bonnie-val (aki az ügyészi hivatalba költözik Todd Denver ügyésznek jelentkező ügyészhelyettesként) és a gyakornokokkal, kiszabadít a börtönből egy hosszú priuszú nőt, majd elkötelezi magát egy nagyszabású csoportos per mellett az állam ellen az alulfinanszírozott kirendelt kirendelt védőügyvédi hivatal által okozott igazságszolgáltatási hibák miatt.

Laurel arra következtet, hogy az apja, Jorge Castillo felelős Wes meggyilkolásáért, és Michaela, Oliver, Frank és Asher segítségével tervet eszel ki, hogy terhelő bizonyítékokat lopjon el az ügyvédi irodájából. Az adatrablás során osztálytársuk, Simon (Behzad Dabu) véletlenül lelövi magát Laurel fegyverével, ami Asher letartóztatásához vezet, Laurel pedig koraszülésbe kezd, miután Frank véletlenül megüti. Annalise sikeresen megmenti a babát. Jorge azonban követeli az unokája felügyeleti jogát, Laurel korábbi függőségeiről és mentális betegségéről szóló bizonyítékokat nyújtva be a bírónak.

Laurel anyja váratlanul megérkezik, hogy "segítsen" Laurelnek az apja elleni harcban, Frank és Bonnie pedig titokzatos kapcsolatot fedez fel Laurel anyja és Wes, valamint a gyilkosa, Dominic között. Eközben Annalise alternatív módokat keres, hogy megnyerje a csoportos keresetet. 2018. január 3-án bejelentették a Scandalral való crossovert, amelyet 2018. március 1-jén sugároztak.

5. évad (2018-19)

Fő cikk: Hogyan ússzuk meg a gyilkosságot (5. évad)

2018. május 11-én az ABC megújította a sorozatot egy ötödik évadra, amelynek premierje 2018. szeptember 27-én volt. Miután Annalise Keating a Legfelsőbb Bíróságon megnyerte a csoportos keresetet, ő és társai új fejezetet akarnak kezdeni az életükben. Annalise a Caplan & Goldnál kezd el dolgozni, hogy az ő erőforrásaikat használhassa a csoportos kereseti ügyeihez, miközben visszamegy dolgozni a Middletonhoz is. Michaela Pratt, Connor Walsh, Asher Millstone és Laurel Castillo megkezdik harmadik évüket a jogi egyetemen, és egy új diák, Gabriel Maddox is csatlakozik a csoporthoz Annalise osztályában.

Eközben Frank megpróbálja kideríteni, hogy Maddox valójában miért is jött Middletonba, Asher pedig csatlakozik Bonnie-hoz az ügyészségen, mivel ott kap gyakornoki állást. Ezzel egy időben Connor és Oliver Hampton is elkezdik tervezgetni az esküvőjüket, amit újabb előretekintéseken keresztül láthatunk, amelyekből kiderül egy újabb elkövetett gyilkosság. Birkhead kormányzó áll az Annalise elleni boszorkányüldözés mögött.

6. évad (2019-20)

Fő cikk: Hogyan ússzuk meg a gyilkosságot (6. évad)

2019 májusában az ABC megrendelte a Hogyan ússzuk meg a gyilkosságot hatodik évadát. 2019 júliusában bejelentették, hogy a hatodik évad lesz az utolsó. 2019. szeptember 26-án volt a 6. évad premierje. Laurel és Christopher eltűnése és Emmett Crawford halála után az előző évad végén Annalise részegeskedik és bűntudatból eltűnik az elvonón. Miután megbékélt a múltbeli gaztetteivel, éppen időben tér vissza, hogy segítsen a megmaradt sztárhallgatóinak átvészelni a jogi egyetem utolsó félévét, és megpróbálja megtalálni Laurelt és Christophert.

Eközben Michaela, Connor és Asher tovább keresik barátjukat és fiát, miközben készülnek az érettségire és a való világra. Azonban mindenki nagy készültségbe kerül, amikor az FBI Birkhead kormányzó utasítására nyomozást indít Annalise, a diákjai és a társai ellen, és az elmúlt hat évad minden gyilkossága és gaztette napvilágra kerül, ami arra kényszeríti őket, hogy drasztikus döntéseket hozzanak a túlélés érdekében, amelyek örökre megváltoztatják az életüket, a kapcsolataikat és a jövőjüket.

Elismerések

Davis (balra) és Tyson (jobbra) is elismerő kritikákat kapott alakításáért. A sorozat első évadát az Amerikai Filmintézet az év televíziós programjának választotta, és a 46. NAACP Image Awards és a 26. GLAAD Media Awards díjátadón a Kiváló drámasorozat díját nyerte el. A sorozatot jelölték a 41. People's Choice Awardson a kedvenc új tévéjáték kategóriában, valamint a GALECA-díjakon az év tévéjátékának járó díjra is. 2016-ban a második évadot a 47. NAACP Image Awards-on a Kiváló drámasorozat, a 42. People's Choice Awards-on a Kedvenc tévésorozat, a 27. GLAAD Media Awards-on pedig a Kiváló drámasorozat kategóriákban jelölték.

Viola Davis lett az első fekete nő, aki Primetime Emmy-díjat nyert a Kiváló főszereplőnő drámasorozatban kategóriában, emellett két Screen Actors Guild-díjat is nyert a Kiváló alakítás drámasorozatban kategóriában és a NAACP Image Awards-ot a Kiváló színésznő drámasorozatban kategóriában. Davis jelölést kapott a Golden Globe-díjra is a legjobb színésznőnek járó díjra egy televíziós sorozatban, a Critics' Choice-díjra a legjobb színésznőnek járó díjra egy drámai sorozatban, valamint a Televíziós Kritikusok Szövetségének TCA-díjára a drámai sorozatban nyújtott egyéni teljesítményért.

A többi szereplő is elismerésben részesült alakításáért: Alfred Enochot és Aja Naomi Kinget a NAACP jelölte a NAACP Image Awards-on egy drámasorozat kiemelkedő mellékszereplőjének és egy drámasorozat kiemelkedő mellékszereplőjének. Cicely Tysont a 2015-ös Primetime Emmy-díjátadón a Kiváló vendégszereplő színésznő kategóriában jelölték. Glynn Turmant a 2019-es Primetime Emmy-díjra jelölték kiváló vendégszereplőnek.