, 2022/9/22

Eleged van a világ vezető közösségi hálózatából? Búcsúzz el az összes "barátodtól", ha követed az alábbi utasításokat Facebook-fiókod ideiglenes deaktiválásához vagy végleges törléséhez.

Hogyan törölheted Facebook-fiókodat

A közelmúlt eseményei, vagy egyszerűen csak a közösségi média általános állapota arra késztethet, hogy elgondolkodj a Facebooktól való elszakadáson. Ez nem mindenki számára opció; ebben az esetben szigoríts a fiókja beállításaidon. De ha a közösségi hálózat a frászt hozza rád, ha végleg eleged van belőle, és nem bírod tovább, akkor is van mód arra, hogy kiszabadulj. Íme, hogyan törölheted a Facebookot.

A Facebook deaktiválása

A Facebook két lehetőséget ad: deaktiválni vagy törölni. Az első nem is lehetne egyszerűbb. Az asztalon kattints a képernyő jobb felső sarkában lévő menüre, amelyen a profilképed látható, és válaszd a Beállítások és adatvédelem > Beállítások menüpontot. Kattints a bal oldalon a Facebook-adataidra. Görgess lefelé, és alul megtalálod a deaktiválás és törlés menüpontot. (Itt van a közvetlen link(Új ablakban nyílik meg), amelyet bejelentkezve használhatsz.)

Ha iPhone vagy Android készüléken vagy, koppints a háromsoros hamburgermenüre , majd navigálj a Beállítások és adatvédelem > Beállítások > Személyes és fiókinformációk > Fiók tulajdonlása és ellenőrzése > Inaktiválás és törlés iOS-en vagy Androidon.

Deaktiválás iOS vagy Android rendszerben

A Facebook nem veszi ezt félvállról - mindent megtesz azért, hogy maga mellett tartson, beleértve az érzelmi zsarolást is, hogy mennyire fogsz hiányozni a barátaidnak. A "deaktiválás" nem ugyanaz, mint a Facebook elhagyása. Igen, az idővonalad eltűnik, nem férsz hozzá az oldalhoz vagy a fiókodhoz a mobilalkalmazásokon keresztül, a barátaid nem tudnak posztolni vagy kapcsolatba lépni veled, és elveszíted a hozzáférést azokhoz a harmadik féltől származó szolgáltatásokhoz, amelyek a Facebookot használják (vagy igénylik) a bejelentkezéshez.

A Facebook azonban nem törli a fiókot. Hogy miért? Azért, hogy később újra aktiválhassa(Megnyílik egy új ablakban). Ezt ott írja ki, amikor deaktiválod: "Ez ideiglenes lehet." Arra az esetre, ha a várható újraaktiválás nem állna a jövőben, töltsd le az összes Facebook-adatod(Új ablakban nyílik meg) - bejegyzések, fényképek, videók, csevegések stb. - másolatát a Beállítások és adatvédelem > Beállítások > Beállítások > A Facebook-adataid > Az adataid letöltése > Megtekintés menüpontból. Amit találsz, az meglephet téged.

A Facebook végleges törlése

Facebook-fiókod végleges törléséhez menj a facebook.com/help/delete_account(Új ablakban nyílik meg) webhelyre. Csak arra figyelj, hogy a Facebook adathasználati irányelvei(Új ablakban nyílik meg) szerint "miután eltávolítottad az információkat a profilodról vagy törölted a fiókodat, ezen információk másolatai máshol továbbra is megtekinthetők maradhatnak, amennyiben azokat másokkal megosztották, más módon terjesztették az adatvédelmi beállításaid szerint, vagy más felhasználók másolták vagy tárolták".

Fordítás: ha egy barátod állapotfrissítéséhez vagy fotójához írtál kommentet, az akkor is megmarad, ha törlöd a saját profilodat. Egyes bejegyzéseid és képeid a törlés után akár 90 napig is megmaradhatnak, bár csak a Facebook szerverein, nem élőben az oldalon. Van egy 30 napos törlési türelmi idő. Ez azt jelenti, hogy van egy hónap, mielőtt a Facebook valóban megszabadulna a fiókodtól, arra az esetre, ha meggondolnád magad. Ez csak egy újabb módja annak, hogy a Facebook törődik veled.

Törlés vagy megemlékezés mások számára

Nem tudod törölni valaki más fiókját anélkül, hogy ne tudnál bejelentkezni az illető szerepében. De, másokat kirúgathatsz. Különösen a kiskorú gyerekeket, mivel a Facebook a szövetségi törvények betartása érdekében tiltja a 13 év alatti gyerekeket(Új ablakban nyílik meg). Ha értesíteni szeretné a Facebookot egy 13 év alatti felhasználóról, jelentse a fiókot(Új ablakban nyílik meg), akkor narrálja. Ha a Facebook "ésszerűen igazolni tudja", hogy a fiókot egy kiskorú használja, akkor azonnal törli a fiókot, anélkül, hogy bárkit is értesítene.

Külön űrlapon lehet kérni a fiókok törlését olyan személyek esetében, akik orvosilag cselekvőképtelenek(Új ablakban nyílik meg) és így nem képesek a Facebook használatára. Ehhez a kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy ő a szóban forgó személy gyámja (például meghatalmazás útján), valamint fel kell ajánlania egy hivatalos orvosi vagy egészségügyi intézménytől származó igazolást, amelyből kiderül a cselekvőképtelenség. A magánélet védelme érdekében szükséges információkat, például orvosi számlaszámokat, címeket stb.

Ha egy felhasználó elhunyt, egy örökölt kapcsolattartó(Új ablakban nyílik meg)- egy Facebook-barát vagy rokon, akit a fiók tulajdonosa a halála előtt kijelölt - hozzáférhetsz az adott személy idővonalához, miután a Facebook jóváhagyta. A hagyatéki kapcsolattartónak esetleg meg kell adni egy gyászjelentés vagy más dokumentáció, például halotti bizonyítvány linkjét.

A Facebook "megemlékezik" az oldalról(Új ablakban nyílik meg), így az elhunyt idővonala a hagyatéki kapcsolattartó ellenőrzése alatt él tovább. Ez a személy nem tud az elhunytként posztolni, de képes lesz kezelni a profilképet és a borítóképet, kezelni a más barátok által készített tisztelgő bejegyzéseket, és kezelni az elhunytról szóló új barátkéréseket. Az oldalon a személy neve fölött az "Emlékezés" felirat fog szerepelni.

3 millió forint személyi kölcsön 5 évre?