, 2022/10/7

Beszélgetésbe elegyedni egy dolog. Vannak társadalmilag elfogadott forgatókönyvek, amelyeket követhetsz: megkérdezheted, hogy tetszik nekik az időjárás, vagy honnan ismerik a házigazdát, vagy hogy mivel szórakoznak.

Hogyan tartsunk fenn egy beszélgetést

De ha egyszer már belekerültél egy beszélgetésbe, hogyan tudod fenntartani azt? Ez az a pont, ahol egy kicsit bonyolultabbá válik a dolog. Íme öt tipp és trükk szakértőktől, hogy segítsen, ha legközelebb kínos csendet tapasztal a beszélgetés közepén.

1. Győződj meg róla, hogy érdeklődőnek tűnsz.

Semmi sem öl meg gyorsabban egy beszélgetést, mint egy olyan arc, amely azt üzeni, hogy "várom, hogy vége legyen ennek a beszélgetésnek, hogy aztán mehessek valami mást csinálni". Győződj meg róla, hogy ébernek és érdeklődőnek tűnsz. Ne pásztázd a szoba többi részét a beszélgetőpartnered válla fölött, próbálj meg megfelelő mennyiségű szemkontaktust fenntartani, és - ahogy Susan RoAne, előadó és a What Do I Say Next? című könyv szerzője a Cutnak elmondta - ne nézd meg a telefonodat, még akkor sem, ha épp most kaptál egy sms-t. "Mert a te üzeneted ebben a helyzetben az, hogy "Ó, nem is tudom, mi ez, de fontosabb, mint veled beszélgetni"."

2. Ne vedd semmibe a small talkot!

A small talknak rossz híre van, pedig egy beszélgetést is fenntarthat, és nagyobb dolgokhoz is vezethet. Szóval rajta - beszélgess a hírekről, arról, hogy mik a terveid a hétvégére, és arról, hogy mit csinálsz szórakozásból. "Ki kell érdemelnünk a mélyebb beszélgetések jogát" - mondta RoAne a Cutnak. "És ezt úgy érjük el, hogy elég kis beszélgetésünk van, ami összeköt minket, és ami miatt jól érezzük magunkat egymás társaságában."

Hajlamos lehetsz arra, hogy átvágj a small talkon, és valami személyeset ajánlj fel, hogy a másik személy is biztonságban érezze magát, ha veled is személyeskedik. Christopher Gottschalk, a How to Start and Make a Conversation című könyv szerzője óva int ettől. "Ez sajnos gyakrabban eredményezi azt, hogy túlságosan személyessé válsz, mielőtt a másik személy jól érezné magát veled".

3. Hallgass aktívan.

Győződj meg róla, hogy valóban figyelsz arra, amit a másik mond, ahelyett, hogy csak arra vársz, hogy te kerülj sorra. Mi az, ami látszólag érdekli őket? Miről szeretnének beszélgetni? "Ahelyett, hogy napirenddel érkeznél, hallgasd meg, miről beszél valaki lelkesen, és tegyél fel egy kérdést ezzel kapcsolatban" - mondta RoAne. "Amikor aktívan figyelsz" - írta Gottschalk - "ezzel azt jelzed, hogy komolyan veszed a beszélgetést és a beszélgetőtársakat. Ennek eredményeképpen ők is jobban részt vesznek majd a beszélgetésben, és mindenki jól jár".

4. Tegyél fel nyílt végű kérdéseket.

Ne ess abba a csapdába, hogy igen-vagy-nem kérdések sorozatát teszed fel. Így túl könnyen elakadhat a beszélgetés, és túl könnyen érezheti úgy a beszélgetőpartnered, hogy kikérdezik. Ehelyett összpontosítson a nyílt végű kérdésekre. Debra Fine, a Fine Art of Small Talk szerzője a "mesélj magadról" kérdést ajánlja, mert ez lehetővé teszi a másik fél számára, hogy átvegye a vezetést, eldöntse, mit szeretne megtudni, és onnan induljon ki.

Ez ahhoz vezethet, amit Gottschalk a "beszélgetés hullámzó elméletének" nevez. Mint a hullámok, amelyek akkor keletkeznek, amikor egy követ a tóba dobnak, fogadd meg a beszélgetésük jelét, és hagyd, hogy az valami szélesebbre, és valami szélesebbre, és valami szélesebbre vezessen. Ha például egy munkatársával beszélget, talán beszélhet a konkrét munkájáról, majd a vállalatról, majd az iparág egészéről.

5. Maradj nyugodt, és gyakorolj.

Próbálj meg nem idegeskedni. Még ha nem is vagy természetes tehetség a társalgásban, amíg kedves és érdeklődő maradsz, a beszélgetőpartnered valószínűleg pozitív benyomással távozik. És mint minden máshoz, ahhoz, hogy ügyes társalgóvá válj, gyakorlásra van szükség. Szóval menjen ki és beszélgessen.