, 2022/10/7

Hogyan kell tartani egy borospoharat. Minden borospoharat (vörös, fehér stb.) tarts a szárának alja felé a hüvelyk-, mutató- és középső ujjad között. Meglátod, hogy a többi ujjad csak úgy természetesen támaszkodik majd az aljára. Ne aggódj, társadalmilag teljesen elfogadható, ha forgatod a borod.

Hogyan tartsunk egy borospoharat civilizáltan

Komolyan számít ez? A borospohár tartásának különböző módjaiA helyes etikett a magas társaság titkos kézfogásává vált. Melyik módja a helyes?

Az igazság az, hogy úgy tarthatod a borospoharat, ahogyan csak akarod. Úgy véljük, amíg aktívan kóstolod a bort, addig tényleg mindegy, hogy mit csinálsz. Ennek ellenére bizonyos társasági helyzeteket nem lehet félvállról venni. Lehet, hogy egy előkelő eseményen vagy, vagy valaki épp a bögrédet készül lekapni az Instagramon... akárhogy is,

"az utolsó dolog, ami miatt aggódnod kellene, az az, hogy megítélik, hogyan tartod a poharat." Sajnos olyan világban élünk, ahol az ilyen apróságok számítanak. Szóval ahelyett, hogy harcolnál ellene, fegyverkezz fel néhány civilizált módon a borospohár tartására. Húzd ki magadból a borszakértő kinézetét, és lehet, hogy te is azzá válsz.

Hogyan tartsunk úgy egy borospoharat, mint egy szakértő?

A borról szóló mélyreható beszélgetésekhez azért van szükség annyi megértésre, mert széleskörű. Különböző típusú borok és borospoharak léteznek. Ennélfogva más-más módon is lehet tartani egy borospoharat.

Ha még nem tudnád, a borospohár kiválasztása kulcsfontosságú a bor kiváló minőségének megőrzéséhez. Borospohár alapja az üveg szerkezete.

A szár nélküli borospoharak alapvetően a szár nélküli poharak. Ezek a modern borospoharak, amelyeket a légitársaságoknál, szállodákban és bárokban látunk. Az emberek azért szeretik a szár nélküli borospoharakat használni, mert könnyen és kényelmesen megfoghatók. Az olyan borok, mint a Syrah, a Cabernet Sauvignon, a Rose, a Viognier és a bordeaux-i borok jól fogyaszthatók szár nélküli pohárban.

Szárral ellátott

Ezzel szemben a száras borospoharak olyanok, amelyeknek van szára. Ezek a hagyományos borospoharak, amelyeket mindenki megszokott. A száras poharak jellemzően hivatalos alkalmakkor és partikon vannak jelen. Az emberek azonban otthon is használják. A szakértők szerint a száras borospoharak jobbak, mint a szár nélküli poharak, mert meg tudják őrizni a bor hőmérsékletét és minőségét.

Mi az elfogadható módja a borospohár tartásának?

A borospohár tartásának elfogadható módja nem alapvető. Végül is mindannyiunknak más-más preferenciái vannak. Amíg nem érzied magad kényelmetlenül tőle, addig elfogadható. A helyes kérdés itt az, hogy "van-e helyes módja a borospohár tartásának"? Ha tudod, mi a különbség a két kérdés között, akkor folytasd a cikk olvasását, mert van.

Hol és hogyan tartsd a száras borospoharat?

A száras borospoharat bárhol megfoghatod, ahol csak akarod. Ha azonban szeretnél előkelőbbnek és kifinomultabbnak tűnni, akkor tudnod kell, hogy a borospohár mely részein fogsz úgy kinézni.

A tálnál

A tál a borospohár U alakú része. Lényeges tulajdonság, mert ez tartja a folyadékot. Ha a tál túl kicsi, akkor nem tudod forgatni; ha a tál túl nagy, az befolyásolhatja a bor aromáját.

A borospoharat a tál felülete alá tarthatod. A tenyerednek felfelé kell néznie; az sem baj, ha a tenyered közel van a pohárhoz. Ne feledd, ez csak akkor tanácsos, ha a bor hőmérséklete túl hideg számodra.

A szárnál

A borospoharak szára elválasztóként szolgál. A szárat tartva a sommelier-k ajánlják a borospohár megfogását, mert a kezünkből a hőmérséklet nem éri el a bort.

Ehhez a szár alsó részét a hüvelyk-, középső- és mutatóujjaddal fogd meg. A másik két ujjad természetesen tedd a pohár aljára.

A borospoharat középen is megfoghatod, de ügyelj arra, hogy kezed és a pohár alja között elegendő távolság legyen.

Az aljánál

Tartsd a borospoharat az aljánál

A borospohár alja az, ami az egészet stabillá teszi. Bár a pohár megfogásakor szabadon használhatod, ha ezt teszed, kényelmetlen érzés lehet. Az alap használata esetén nagyobb a kiömlési arány, és a körülötted lévő emberek is kényelmetlenül érezhetik magukat.

Ennek ellenére, ha inkább ezt szeretnéd, íme, hogyan kell a borospoharat az aljzatban tartani. Tedd mind a négy ujjad, a hüvelykujj kivételével, a talp alá. Ezután a hüvelykujjaddal nyomd meg a talp tetejét - ez nyomást gyakorol a pohárra.

Hol és hogyan kell tartani egy szár nélküli borospoharat?

Mivel a szár nélküli borospoharaknak nincs szára, a válasz erre a kérdésre egyszerű: a tálnál. A szár nélküli borospoharat úgy tarthatod, mint egy vizespoharat. Fogd meg a tál középső részét vagy azt a területet, ahol nincs sok szesz. Ez megakadályozza a szoros érintkezést. A borospoharat a tálban tartani nem ideális. Nem számít, hogy milyen kevés az érintkezés, az akkor is befolyásolja a minőségét. Ebben az esetben javasoljuk, hogy tartson időintervallumot a pohár tartásakor.

Például egy-két korty elfogyasztása után tedd vissza a poharat az asztalra.

Ne tartsd hosszabb ideig. Így biztos lehetsz benne, hogy a kezed hőmérséklete nem befolyásolja jelentősen a bort. Emellett a pohár hosszú ideig történő tartása zsibbadást és kimerültséget okozhat a kezedben. Fogadjunk, hogy ezt nem szeretnéd, ha megtörténne! Megjegyezzük, hogy a szár nélküli borospoharat a talpában is tarthatod, de ez nem a legjobb megoldás, mivel a kezed és a bor közel lesz egymáshoz. Az is döntő fontosságú, hogy ne a perem közelében tartsd.

2 alapvető dolog, amit a borospohár tartásánál észben kell tartani

A nyeles borospoharat tarthatod a tálban, a szárban és a talpban is. A legideálisabb mégis a száránál fogni.

A szár nélküli borospoharat a táljánál foghatod. Azonban ügyelj arra, hogy kezed a lehető legkevésbé érintkezzen a borral.

Miért fontos, hogy megfelelően tartsam a borospoharat?

Talán azon tűnődsz, hogy mi ez a felhajtás, ha úgy ihatsz bort, ahogyan szeretnél. Nos, nem ez a kérdés, mert vannak okai annak, hogy miért kell helyesen inni a bort. A borospohár megfelelő tartása döntő hatással van magára a borra. Ennélfogva a borivás élményének minősége is ezen múlik. Íme három ok, amiért érdemes helyesen tartania a borospoharat!

A hőmérséklet megváltoztatja a bor minőségét. Már a poszt eleje óta tárgyaljuk a kéz és a bor hőjének kapcsolatát. A tenyered hőmérséklete befolyásolja a bor hőmérsékletét. Ilyenkor megváltozik az illat, az íz és a textúra. Általában a borokat a borospincékben meghatározott szobahőmérsékleten tárolják, mert ez befolyásolja, hogy a bor milyen lesz.

A bor érlelése az éghajlati viszonyoktól függ. Ugyanez az eset történik a bor tálalásakor is. Megfelelő és tökéletes hőmérsékleten kell lennie, hogy jobban ízleljen.

A hőmérséklet megváltoztathatja a borélményt. Ezért a borszakértők határozottan úgy vélik, hogy az embereknek a borospoharat a szárán kell tartaniuk.

Jobb borivási élmény. Ha a borospoharat a megfelelő módon tartjuk, csökken a likőr kiömlésének kockázata. Biztosan tudod, milyen nyugtalanító ez az élmény, különösen, ha egy zsúfolt helyiségben vagy.

A másik dolog, hogy a borospoharat a száránál fogva tartva nem hagy csíkokat a tálon. Jobb, ha mindig tisztán tartod a poharat.

Kifinomultság

Ha egy hivatalos összejövetelen vagy, ahol minden résztvevő előkelő, nem szeretnél előkelő lenni? Ha tudod, hogyan kell helyesen tartani egy pohár bort, jó benyomást fogsz kelteni. Ezért ez kulcsfontosságú, ha üzleti összejöveteleken veszel részt.