, 2022/9/30

Ötéves koromban értem el a szociális csúcspontomat. Az óvoda "da bomba" volt, hadd mondjam el. Duplán be voltam táblázva a játszótérre. Gyakran volt három, igen, HÁROM születésnapi partim ugyanazon a hétvégén. Ebédidőben az összes barátommal együtt lógtam. A szendvicsemet a kék asztalnál ettem, a répámat a zöld asztalnál, a desszertet pedig a piros asztalnál (ahol a legjobb volt a cserebere).

Hogyan szerezhetsz barátokat felnőttként

A szünetben kínszenvedés volt eldönteni, hogy fogócskázzak, mászkáljak a mászókán, vagy matricát cseréljek a játszótér sarkában álló nagy tölgynél - gyakran lihegve próbáltam mindhármat csinálni. Amikor megszólalt az iskolai csengő, végigugráltam a parkoló autókban várakozó anyák során, és pacsiztam a barátaimmal, amikor elhajtottak. Néha sírtam, mielőtt "el kellett" mennem az iskolai szünetre.

És aztán... középiskola. Onnantól kezdve lefelé ment a lejtőn.

Miért olyan nehéz felnőttként barátokat szerezni?

Én vagyok az egyetlen, aki ezzel küzd?! Szeretném megtanítani, hogyan lehet felnőttként barátokat szerezni.

A minap egy reptéren vártam, hogy felszállhassak egy repülőre, és hallottam, hogy két kisfiú hihetetlenül jól megértette egymást:

Szia, szeretem a teherautókat.

Én is szeretem a teherautókat. Ez az én dinoszauruszom.

Ez a dinoszauruszom. Lehetnék a barátod?

Igen! Játsszunk a dinoszauruszokkal a teherautókon.

Bárcsak odamehetnék egy kedves emberhez, elmondhatnék neki valamit, ami tetszik, aztán megkérhetném, hogy legyen a barátom. Bárcsak ilyen egyszerű lenne! Valamilyen oknál fogva a felnőtt barátkozás sokkal trükkösebb. Itt van az oka:

Kevesebb új emberrel találkozunk. Már nem járunk félévenként új órákra, mint a főiskolán, nincs végtelen számú középiskolai klub, sport vagy nyári tábor, ahová járhatnánk.

Megváltoztak a prioritásaink. Gyerekként az első számú prioritás a szórakozás. Játszani akarsz. Van szünet, iskolai szünetek, iskola utáni játszóházak és táborok. Felnőttként dolgozunk, családi kötelezettségeink vannak, és számlákat kell fizetnünk. Gyakran a játék, a szórakozás és a kikapcsolódás háttérbe szorul.

Túlságosan menők vagyunk. Legyünk őszinték, megkérni valakit, hogy legyen a barátod, bénán hangzik. Miért? Mert félelmetes! Lehet, hogy nemet mondanak. Ezért úgy teszünk, mintha túl elfoglaltak lennénk a barátokhoz, mintha túl öregek lennénk a játszódélutánokhoz, mintha amúgy sincs szükségünk senkire.

Ez is ijesztő.

Félünk, hogy visszautasítanak, ezért nem mutatjuk meg magunkat.

Aggódunk, hogy valaki titokban mérgező lehet, ezért visszafogjuk magunkat.

Aggódunk, hogy kihasználnak minket, ezért elhúzódunk.

De van itt egy dolog. A barátok számítanak. A pénz jön és megy, és a karrier sikere a későbbi években elhalványul, de a barátok csak gazdagabbá tesznek. Hiszem, hogy a teljes értékű barátságok megtalálása, kiépítése és fenntartása az egyik legfontosabb dolog, amit életünk során teszünk. Tudom, hogy ez nehéz. De van egy nagy ötletem. Szeretnék egy másfajta megközelítést adni a barátkozáshoz:

A barátság az új romantika.

Hihetetlenül áldottnak érzem magam, hogy sok-sok évnyi kínos keresgélés után megtaláltam a legcsodálatosabb baráti társaságot. Imádnak őrült jelmezekbe öltözni, hajlandóak részt venni a tudományos kísérleteimben (általában), és elviselik a furcsa bohóckodásaimat (például azt, hogy bekötött szemmel kérem, és megnézem, hogy felismerem-e őket az illatuk alapján).

Megpróbálunk együtt focizni:

(Eddig csak egy meccset nyertünk. #winnersatheart).

Furcsa tematikus bulikat tartunk:

(Dress Like Your Heritage)

(Öltözzünk teljesen fehérbe és tartsunk spontán pikniket)

(Karácsonyi tógaparti... mert miért ne?!)

Vannak kalandjaink:

(A férjem megtréfált azzal, hogy elvitte az egyetlen kétszemélyes kajakot).

Visszatekintve rájöttem, hogy egyfajta udvarlási folyamaton mentünk keresztül. (Kíméletlenül fognak cukkolni, amiért megírtam ezt a bejegyzést; biztos vagyok benne). Ez arra késztetett, hogy elkezdjem megvizsgálni a barátkozás folyamatát. Volt szerencsém a világ minden táján olyan olvasókkal beszélgetni, akik megtalálták a "legjobb barátaikat". Azon szerencsés kevesek kivételével, akiknek gyermekkori barátaik voltak, azok, akik felnőttkori barátokra találtak, feltűnően hasonló tapasztalatokat szereztek, mint én. Nekik először "randevúzniuk kellett a barátaikkal".

Ezért szeretném, ha te is udvarolnál a társaidnak. Flörtöljetek a barátokkal. Randizzatok a társaitokkal. Azt akarom, hogy úgy gondoljatok a barátkozásra, mint a randizásra, csak szívfájdalom nélkül.

Lelki társakat keresünk, miért ne lehetne a legjobb barátokat?

Teljesen rendben van, hogy újévi fogadalmat teszel a lelki társad megtalálásáról, és időt és pénzt költesz randikra, hogy a tökéletes romantikus társnak udvarolj, de valamiért furcsa azt mondani, hogy a célod az, hogy megtaláld a legjobb barátodat.

Változtassunk ezen. Ebben a bejegyzésben szeretném megmutatni, hogyan keresheted meg a legjobb barátodat. Bármit is jelentsen ez számodra - építsd ki a haverrendszeredet, csiszold a haverjaidat, ismerd meg a párodat:

Hogyan találd meg a megfelelő barátokat

Hogyan válhatsz ismerősből bizalmas emberré

Hogyan építsünk szilárd barátságokat

Figyelmeztetés!

Tudom, kicsit furcsa érzés a barátkozás tudományáról beszélni - a barátságot lépésekre bontani. De sajnos a barátságok építésének művészete gyakran elveszik a gyerekkorban. Szerintem a barátságok fontosak és megérik az erőfeszítést. Ezért lépésekre bontottam a folyamatot, hogy újra megtanulhassuk ezt az alapvető készséget.

Udvarlás

Mostanra már van valaki (vagy néhány ember) az életedben, akiről úgy gondolod, hogy nagyszerű barát lehet belőle. Szeretnéd követni őket, randizni, több időt tölteni velük. Hogyan? Itt kölcsönveszünk egy mondást az esküvőkről. Az Államokban a legtöbb menyasszony négy egyedi tárgyat visel az esküvőjén, hogy szerencsét hozzon (vagy csak úgy). Valami régit, például egy régi gyűrűt; valami újat, például egy új menyasszonyi ruhát; valami kölcsönzöttet, például az édesanyjuk fátylát; és valami kéket, például egy kék harisnyakötőt. Szerintem így könnyen el lehet gondolkodni az udvarlás különböző típusairól. Íme, a "randira hívás" négy egyszerű módja:"

Valami régi: Van egy régi kedvenced? Kedvenc film? Kedvenc étterem? Kedvenc táncos hely? Ez egy remek lehetőség arra, hogy legyen ürügyetek együtt lógni. Nemrég például egy új potenciális barátommal beszélgettem a kedvenc (és szerintem egyetlen) igazi mexikói éttermemről Portlandben. "Oh wow! Imádom a mexikói kaját" - mondta. Bingó: vicces ugratás. Aztán könnyű volt azt mondani: "Király. Azt terveztem, hogy pénteken megyek. Ráérsz?"

Valami új: Azért barátkoztam össze Stephanie barátnőmmel, mert mindketten nagyon szerettünk volna kipróbálni valami újat: táncórákat. Mindketten azon siránkoztunk, hogy milyen szörnyű a konditerem, amikor azt mondta, hogy hallott egy klassz Bollywood táncóráról. Így aztán könnyű volt megkérdeznem tőle, hogy szeretne-e egy társat, akivel kipróbálhatnánk. Kipróbáltunk egy kardió dobórát és egy főzős estet is. Elképesztő a lány. Szeretne kipróbálni valami újat? Hozd fel, és nézd meg, hogy érdekli-e a csatlakozás. Ez egyszerre szórakoztató ugratás és udvarlás.

Valami kölcsönvett dolog: A barátok ötleteket, könyveket, ruhákat, bőröndöket és időt kölcsönöznek nekünk. Ez egy másik nagyszerű módja annak, hogy megérezzük egy új barátságot. Van egy könyv, amit szeretsz? Ajánlja fel, hogy kölcsönadja nekik. Samantha barátnőm a legszebb kendőt viselte - olyan melegnek és bolyhosnak tűnt! Odahoztam neki, és ő olyan kedvesen azt mondta: "Kölcsön kell kérned - nekem kettő is van!".

Ötleteket is kölcsönkérhetsz. Ha tudsz valamit, ami segíthet másnak, ajánld fel, hogy megtanítod. Te értesz az önéletrajzokhoz? Ajánlja fel, hogy megszerkeszti az új barátjának. Remekül főzöl? Tartson főzőnapot új barátjával, ha az éppen a konyhában próbál eligazodni. Én pontosan így indítottam el egy spanyol + vegetáriánus főzőklubot. Heten jöttünk össze, mert mindannyian próbáltuk gyakorolni a középiskolai spanyolunkat és megtanultunk vegetáriánusabban főzni. Könnyű barátokat szerezni egy tálca gőzölgő, házi készítésű tamales mellett.

Valami kék: Nem a valódi kékre gondolok, hanem a szomorú kékre. Mindannyian nehéz időszakon megyünk keresztül. Lehet, hogy te vagy az, lehet, hogy az új barátod. Akarsz rossz és jó időjárású barátokat - olyanokat, akik veled vannak a jó és a rossz időkben is. Az udvarlási folyamat elején fontos, hogy őszinte legyél. Ha valamin keresztülmész, hozd fel, és nézd meg, hogyan tudnak segíteni. Ez egy remek módja annak, hogy megismerd a potenciális barátságod mélységét. Soha nem fogom elfelejteni a barátságunk kezdetén Lacy barátommal eltöltött időt. Ha már esküvőknél tartunk, egy pillanatra kiborultam az esküvői ruhám miatt.

Biztos voltam benne, hogy rosszat választottam (úgy hallottam, ez normális). Mindenesetre a nap közepén felhívtam Lacyt, és megkérdeztem tőle, hogy hajlandó lenne-e velem jönni, amíg még egyszer utoljára felpróbálom az esküvői ruhámat. Kivette a délutáni szabadnapját, átruccant velem a városon, és leült velem, és hihetetlenül támogatott, miközben minden egyes szögből megvizsgálta a ruhát. Igen, ez volt az igazi. Igen, nélküle nem tudtam volna megcsinálni. Igen, ma is ő a legjobb barátom. Próbáld ki ezek egyikét vagy mindegyikét egy potenciális barátoddal, hogy egy "randevút" írj be a naptárba, hogy lássuk, jól illenek-e egymáshoz.

Ismerkedés

Most jön a komoly rész. Van valaki, aki tetszik neked, és lassan már udvarolsz neki. Itt-ott együtt csináltok néhány dolgot, és úgy érzed, hogy van benne bestie-potenciál (Bocsánat, nem tudtam megállni, hogy ne mondjam). És most mi lesz? Itt az ideje, hogy kiderüljön, van-e a kapcsolatnak maradandó ereje. A legfontosabb, hogy tudni szeretnéd, jók vagytok-e egymásnak.

A következő hetekben menj végig az udvarlás további lépésein, és tedd fel magadnak ezt a három alapvető kérdést:

Be tudnál-e zárkózni ezzel a személlyel egy liftbe?

Őszintén örül-e neked, ha valami jó történik veled?

Valóban a legjobbat akarod neki, még akkor is, ha ez neked nem kényelmes?

Mérgező kapcsolatok akkor jönnek létre, amikor titokban rosszat kívánunk valakinek, vagy ő kíván nekünk. Ez sokszor előfordul a "baráti társaságokkal" vagy olyan barátokkal, akik valójában nem támogatnak téged teljes szívvel. Féltékenyek, "ítélkeznek", irányítanak.

Rendkívül fontos, hogy már korán odafigyeljünk az ilyen mérgező jelzőkre. Akárcsak egy kapcsolatban, az úgynevezett vörös zászlók is ritkán tűnnek el. Azonban egy párkapcsolattal ellentétben nem kell feleségül venned ezt a személyt.

Szerelem

Gratulálunk! Szerelmes vagy <3. Ez a barátságok legcsodálatosabb, legteljesebb, legteljesebb, legpépesebb része. (Igen, ez egy jó dolog.) Szerintem ez az a része a barátságnak, ahol a befektetés igazán megtérül. Mit értek befektetés alatt? Érzelmi befektetés, időbefektetés, energiabefektetés. Még a legjobb romantikus kapcsolatok is igénylik a tuningot és az energiát. És ez nem rossz vagy nehéz. Szerintem ez gyönyörű. Igen, kezdtem elpuhulni. Íme, így tarthatod a barátságaidat a csúcson:

Ha a barátodat érdekli valami, akkor téged is érdekel a dolog. Tudd meg, mi történik a barátod életében. Van egy nagy munkahelyi projektjük? Beteg a szülője? Mozgalmas hét? Jelentkezz be. Az egyik legjobb érzés a világon, amikor egy barátod bejelentkezik valami olyan dologról, ami neked fontos, és nem neki - mert tudod, hogy ezt pusztán azért teszi, hogy támogasson. Ana-Lauren barátnőm mindig ír nekem, amikor hazaérek az utazásaimról.

Stephen barátom mindig ír nekem egy-egy beszédes esemény után. (Hogy jut mindig eszébe?!) Lacy barátomnak pedig hatodik érzéke van ahhoz, hogy mikor vagyok stresszes. (Rejtett kamerák vannak a fejemben, esküszöm.) Megpróbálom ugyanezt tenni azokkal a dolgokkal, amelyek fontosak az életükben. És ez örömömre szolgál, mert az ő sikerük az én sikerem is.

Kívánságok: Mit kíván a barátod? Mik a céljaik és az álmaik? Szeretem megkérdezni a barátaimat az újévi fogadalmaikról és a születésnapi kívánságaikról. Természetesen szeretnék segíteni, de érzelmileg is támogatni és elszámoltathatóságot biztosítani. Emellett nagyon jó érzés tudni, hogy valaki a csapatodban van. A barátok a csapattársaid és a támogatóid egy életen át.

Növekedés: Néha a barátoknak nehéz híreket kell közölniük veled, a szarságaidra kell szólniuk, és kihívást kell jelenteniük, hogy jobb legyél. Imádom és utálom is, amikor a barátaim ezt teszik. A barátom, Margo elképesztően jó abban, hogy rám szóljon olyan dolgokra, amiken változtatnom kell. Ezt annyi szeretettel, tanáccsal és támogatással teszi, hogy néha a dorgálását dicséretnek veszem (vagy talán csak azt kívánom, hogy így legyen).

Az igazi barátok hajlandóak kimondani a nehéz dolgokat, ha tudják, hogy ez helyes. Jó barátokkal egészségesen tudunk vitatkozni és vitatkozni, és ez együtt jobb emberré tesz minket. A barátságok a legnagyobb értékünk. Nem mindannyian vagyunk olyan szerencsések, hogy gyermekkorunk legjobb barátaink legyenek, de ez nem baj. Felnőttként is köthetünk csodálatos barátságokat - csak egy kis bátorság és egy kis romantika kell hozzá.