, 2022/9/28

Az Így neveld a sárkányodat 2. egy 2014-es amerikai számítógépes animációs akció-fantasy film, amely lazán Cressida Cowell azonos című könyvsorozatán alapul. A DreamWorks Animation által gyártott és a 20th Century Fox által forgalmazott film a 2010-es Így neveld a sárkányodat című film folytatása és a trilógia második része.

Hogyan neveld a sárkányodat 2

A filmet Dean DeBlois írta és rendezte, a főszerepekben pedig visszatérő hangja van Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T.J. Miller és Kristen Wiig, valamint Cate Blanchett, Djimon Hounsou és Kit Harington is csatlakozik a stábhoz. A film öt évvel az első film után játszódik, Hablaty és barátai fiatal felnőttként találkoznak Valkával, Hablaty rég elveszett édesanyjával, és Drago Bludvisttal, egy őrülttel, aki le akarja igázni a világot.

DeBlois, aki az első film társrendezője volt, azzal a feltétellel egyezett bele, hogy visszatér a második film rendezésébe, ha engedélyt kap arra, hogy trilógiát csináljon belőle. Fő inspirációként A Birodalom visszavág és a Totoro szomszédom című filmeket említette, amelyek közül különösen a Birodalom visszavág kibővített terjedelme volt rá nagy hatással. Az első film teljes szinkronszínészgárdája visszatért, és Blanchett és Hounsou aláírták, hogy Valka és Drago hangját adják. DeBlois és kreatív csapata ellátogatott Norvégiába és a Svalbard-szigetekre, hogy ötleteket kapjanak a helyszínhez. John Powell zeneszerző visszatért, hogy megzenésítse a filmet. Az Így neveld a sárkányodat 2. az animációs technológia fejlődéséből profitált, és a DreamWorks első olyan filmje volt, amely a skálázható többmagos feldolgozást és a stúdió új animációs és világítási szoftverét használta.

Az Így neveld a sárkányodat 2. premierje 2014. május 16-án volt a 2014-es cannes-i filmfesztiválon, az Egyesült Államokban pedig június 13-án került a mozikba. A film pozitív kritikákat kapott az animáció, a szinkronszínészi játék, a zenei aláfestés, az akciójelenetek, az érzelmi mélység és az elődjéhez képest sötétebb, komolyabb hangvétel miatt. Világszerte több mint 621 millió dolláros bevételt hozott, ezzel 2014 12. legnagyobb bevételt hozó filmje lett.

Az amerikai jegypénztáraknál kevesebbet keresett, mint elődje, de nemzetközileg jobban teljesített. A film hat Annie-díjat nyert, köztük a legjobb animációs filmnek járó díjat, és jelölték a legjobb animációs filmnek járó Golden Globe-díjra, valamint a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjra. A trilógia utolsó része, az Így neveld a sárkányodat: A rejtett világ című film 2019. február 22-én került a mozikba.

Fejlesztés

Az első film sikere után 2010. április 27-én jelentették be a folytatást. Az Így neveld a sárkányodat ... a DreamWorks Animation következő franchise-ává vált. A folytatást 2013-ban tervezzük a mozikban bemutatni" - mondta Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks Animation vezérigazgatója. Később kiderült, hogy DeBlois már 2010 februárjában, a Skywalker Ranchon, az első film utolsó hangkeverése közben elkezdte felvázolni a folytatás vázlatát: 10 A filmet eredetileg 2014. június 20-ra tervezték, de 2013 augusztusában a bemutató dátumát egy héttel előrehozták 2014. június 13-ra.

Dean DeBlois rendező és író a filmet népszerűsítve a 2014-es WonderConon.

A filmet Dean DeBlois, az első film társírója és társrendezője írta, rendezte és executive producere volt, Bonnie Arnold, az első film producere is visszatért, míg Chris Sanders, aki az első film társrendezője és társírója volt, ezúttal csak további executive producerként működött közre A Croods-ban való részvétele miatt. Amikor DeBlois felajánlotta a folytatást, azzal a feltétellel fogadta el, hogy trilógiát csinálhat belőle.

A folytatáshoz fiatalkori filmjeit kívánta feleleveníteni, a Birodalom visszavág és a Szomszédom, Totoro volt a film sarkalatos inspirációja. "Amit különösen szerettem a Birodalomban, hogy minden irányban kiterjesztette a Csillagok háborúját: érzelmileg, a hatókörét, a karaktereit, a szórakozást. Úgy éreztem, mintha megszépült volna, és ez volt a cél.

A teljes eredeti szinkronhang-szereplőgárda - Baruchel, Butler, Ferguson, Ferrera, Hill, Mintz-Plasse, Miller és Wiig - visszatért a folytatáshoz. 2012. június 19-én bejelentették, hogy a Trónok harca sorozatból ismert Kit Harington kapta meg a film egyik antagonistájának szerepét. A 2013-as San Diego-i Comic-Con International-on bejelentették, hogy Cate Blanchett és Djimon Hounsou is csatlakozott a szereplőgárdához; ők kölcsönözték hangjukat Valka, illetve Drago Bludvist hangját.

Míg az első film egy általános északi-tengeri környezetben játszódott, a kreatív csapat úgy döntött, hogy ezúttal Norvégiára koncentrál. A folytatás fejlesztésének korai szakaszában körülbelül egy tucatnyian utaztak oda egy egyhetes kutatóútra, ahol bejárták Oslót, Bergent és a fjordokat: 12-13 DeBlois Gregg Taylorral (a DreamWorks játékfilm-fejlesztési vezetőjével) és Roger Deakins operatőrrel (aki vizuális tanácsadóként szolgált) együtt ezután elszakadt a csoporttól, hogy fegyveres vezetők segítségével ellátogassanak Svalbardra, és megnézzék a jegesmedvéket a vadonban: 12-16 

DeBlois kifejtette, hogy a Lilo és Stitch (2002) rendezése során megtanulta, hogy "ha egy animációs filmet olyan helyen játszol, ahová szeretnél eljutni, akkor van rá esély, hogy eljutsz oda."14 Egy ideje már szeretett volna ellátogatni Svalbardra, miután megismerte annak rideg szépségét egy hátizsákos turistapárostól, akikkel korábbi izlandi látogatásai során találkozott, amikor a Sigur Rós post-rock zenekarral dolgozott a 2007-es Heima című dokumentumfilmen.

Animáció

2013 novemberében a DreamWorks Animationnél tett látogatása során Barack Obama amerikai elnök kipróbált egy olyan motion capture kamerát, amilyet az élőszereplős referencia-előadás rögzítéséhez használtak a filmhez. A film megjelenése előtti öt évben a DreamWorks Animation jelentősen átalakította a gyártási munkafolyamatokat és az animációs szoftvereket. Az Így neveld a sárkányodat 2 volt az első DreamWorks Animation film, amely a Hewlett-Packarddal közösen kifejlesztett "skálázható többmagos feldolgozást" használta.

A Katzenberg által "a filmkészítés következő forradalmának" nevezett rendszer először tette lehetővé, hogy a művészek valós időben dolgozhassanak gazdag, összetett képeken, ahelyett, hogy nyolc órát kellett volna várniuk, hogy másnap láthassák az eredményt. A film volt a stúdió első olyan filmje is, amelyben a teljes gyártás során az új animációs és világítási szoftvert használták.

A Premo és a Torch nevű programok sokkal több finomságot tettek lehetővé, javítva az arcanimációt, és lehetővé téve "a zsír, a rángatózás, a laza bőr érzetét, a bőr érzetét az izmok fölött mozgó bőrnek, ahelyett, hogy a tömegek együtt mozognának". A forgatás befejezéséig több mint 500 ember dolgozott a filmen a DreamWorks Animation glendale-i központjában, valamint a PDI/DreamWorks redwood city-i és a DreamWorks India bangalore-i fiókjaiban.