, 2022/10/10

Mindannyian jártunk már így, az íróasztalunknál görnyedve, titokban az órát (és a Facebookot) figyelve, valahogy abban reménykedve, hogy az idő valahogyan felgyorsul. Utálod a főnököd. Unod a munkádat. A munkatársaid idegesítőek. Az órák megölnek téged. Te. Csak... Utálod. A. Munkádat.

Hogyan mondj fel a munkahelyeden

Szívás, nem igaz? Így gondolod magadban: "Ha ennyire szerencsétlen vagyok... akkor ki kéne lépnem." De aztán az elméd a már megszokott módon száguld: "Nem mondhatok fel, mert a pénz/közmunka/juttatások stb. jók. Maradnom kell."

Így hát megrekedsz. Ez nem egy kellemes hely. És ezekben a helyzetekben néha hasznos, ha van egy kis külső útmutatás és kritérium arra vonatkozóan, hogy ha és amikor fel kellene mondanod a munkádat, akkor... voilá!

Mikor kellene felmondanod:

Hadd legyek az első, aki elmondja, hogy erre a kérdésre nem létezik egységes válasz, de a következőt tudom, hogy igaz:

Ha fennáll a veszélye annak, hogy komoly hidakat égetsz fel az emberek között, mert annyira frusztrált vagy a munkahelyeden...

Ha úgy érzed, hogy teljesen más ember vagy, mint aki korábban voltál, és nagyon nem tetszik, akit a tükörben látsz...

Ha szívesebben csinálnál bármi mást, minthogy dolgozni menj (még egy fogorvosi kirándulás is jó ötletnek tűnik!).....

Ha azon kapod magad, hogy mindenki más szükségleteit a sajátod elé helyezed, és ez már régóta így van...

Akkor valószínűleg itt az ideje továbblépni. Néha egy munka vagy helyzet annyira mérgezővé válhat számodra, hogy a pénz, a juttatások és az ingázás nem tudja ellensúlyozni azt a tényt, hogy a munka megöl téged, és ezt semmi sem éri meg. A továbblépés legjobb módja (természetesen!), ha készenlétben áll egy másik munkahely, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen.

Nyilvánvaló, hogy ez nem egy Disney-film, így ez nem mindig lehetséges. Gondold át alaposan, mit kezdesz magaddal, ha mégis bedobod a felmondólevelet, és kisétálsz az ajtón. Pénzügyileg rendben leszel egy kis ideig? Van-e hozzáférése megtakarításhoz vagy valamilyen támogatáshoz? Mennyi időt tudsz kivenni? Mennyire meleg a kapcsolati hálója most? Vannak jó kapcsolataid, amelyek segíthetnek a következő állás megszerzésében?

És...

Mi lesz rosszabb, ha maradsz?

Vannak olyan helyzetek, amikor az egészségedre vagy a családodra olyan negatív hatással van a munkád, hogy a hosszú távú boldogsága érdekében tovább kell lépni, még akkor is, ha ez rövid távú pénzügyi fájdalommal jár.

Tipp: Végezz egy gyors felmérést arról, hogy hol tartasz, és mi romlik az életedben (vegyél elő egy papírt, és gondold végig, hol voltál 2 évvel ezelőtt, 1 évvel ezelőtt és ma, és hasonlítsd össze, mi változott jobbra és rosszabbra), majd döntsd el, hogy a munkád szó szerint kiszipolyoz-e téged. Ha nem igazán tudsz visszaemlékezni, beszélgess őszintén egy barátoddal, és kérd meg, hogy emlékezzen helyetted. Szerintük mi változott jobbra (és rosszabbra) az elmúlt egy-két évben?

Ha úgy tűnik, hogy gyorsan süllyedsz, akkor gyakran a legjobb, amit tehetsz magadért, hogy kisétálsz az ajtón, és új helyzetbe kerülsz. Néha ez azt jelenti, hogy szabadságot kell kivenned, néha azt, hogy egyáltalán bármilyen más munkát kell vállalnod, mint amiben most dolgozol, mert bizonyos cégek annyira kemények, hogy addig nem tudsz tisztán gondolkodni, amíg ki nem szállsz. Ha egy átmeneti munkát vállalsz, amíg átgondolod az egészet, az rendben van. A mai piacon egy vagy két állás, ami... rövid... az önéletrajzodban, rendben van. Mindannyian voltunk már így, és amíg ez nem egy minta, addig megúszhatod.

Mikor kell maradnia

Egy rossz munkahelyen maradni egyszerre könnyebb és nehezebb, mint otthagyni. Az egyik módja annak, hogy eldöntsd, maradj-e, ha felteszed magadnak a következő kérdéseket:

1. Volt valaha is izgalom ebben a munkában? Ha igen, tudsz-e valahogyan új energiát meríteni azáltal, hogy valami újat csinálsz, vagy valamilyen módon szerepet változtatsz?

2. Olyan rossz anyagi helyzetben vagy, hogy semmiképpen sem tudsz meglenni a fizetésed nélkül?

3. Van valami, amit megtanulhatsz, ami hosszú távon segíthet a karrieredben, és ami indokolttá teheti, hogy még egy ideig ebben a munkakörben maradj? (És erre a kérdésre a válasznak nagyon konkrétnak kell lennie, hogy mi tartana ott).

4. Ez csak egy szokatlan rossz időszak?

Ha ezek közül bármelyik igaz, akkor fontold meg, hogy (egy tervvel) még egy kicsit tovább maradj. Az egyik dolog, ami a legtöbbünket boldogtalanná tesz, az az, amikor jóval az esedékesség után is egy munkahelyen maradunk, de soha nem teszünk lépéseket a kilépés vagy az előrelépés érdekében. Ha van egy terved magad számára, az lendületet ad. Van okod arra, hogy egy rossz helyen maradj, mert tudod, hogy valami jót kapsz belőle (és valami még jobbért dolgozol).

Tehát tisztázd a terved, és adj magadnak határidőket.

Például: Ha a fizetésed miatt kell maradnod, akkor azonnal kezdj el új munkahelyek után nézni. Adj magadnak egy tervet arra, hogy felmelegítsd a hálózatodat, és jelentkezz állásokra. Próbálj meg minden héten új emberrel beszélni, és új cégek után kutatni, és kövesd nyomon a fejlődésedet. Ez a lendület leveszi rólad a nyomást a jelenlegi munkahelyeden... és megadja neked azt a reménysugarat, amire már régóta szükséged van.

És ha azért maradsz, mert van még mit tanulnod, amit magaddal akarsz vinni, akkor tisztázd igazán, hogy milyen ütemezéssel akarod ezt elérni. Mi az? Meddig kell maradnod? Hogyan fog az a dolog (projektmenedzsment, vezetői képzés stb.) segíteni neked?

Tipp: Akárhogy is, most az a feladatod, hogy nyisd ki a naptáradat, és szakíts időt arra, hogy jobbá tedd a karriered... bárhogy is határozod meg ezt.

A legfontosabb, hogy ne feledje, hogy bár a napok hosszúak, az élet rövid! Ezért ne pazarolj túl sok időt olyasmire, ami nem okoz örömet. Ehelyett töltsön időt olyasmivel, ami igazán fontos önnek, így több boldogság lesz a karrierje az életében. Megérdemled!