, 2022/9/29

A hangyák gyakori háztartási kártevők. Mivel az országban körülbelül 1000 hangyafaj él, a legtöbb háztulajdonos egyszer vagy másszor hangyaproblémába ütközik. Legyen szó akár a konyha felé tartó apró fekete hangyákról, akár a teraszon élő nagy ácshangyákról, senki sem szereti megosztani a teret a bogarakkal.

Hogyan lehet megszabadulni a hangyáktól otthonodban

Itt a Smith's Pest Managementnél csapatunk professzionális hangyairtási szolgáltatásokat kínál a San Francisco Bay Area és a kaliforniai központi partvidék ügyfeleinek. Ebben a bejegyzésben pedig megosztjuk a legjobb tippjeinket arra vonatkozóan, hogyan szabadulhatsz meg egyszer és mindenkorra a hangyáktól.

A legfontosabb tudnivalók

A hangyákat vonzza az étel, a víz és a menedék az otthonában. Minden ehető dolgon táplálkoznak, vonzódnak bármilyen típusú nedvességhez, és apró hozzáférési pontokon keresztül beosonnak a belső térbe. Számos háztartási alapanyag természetes megoldásként működik a hangyafertőzés ellen. Ezek közül a szerek közül sok hatékony a házak külseje és a kertek körül. A barkácsolt hangyairtás magában foglalja a hagyományos csalétkeket, csapdákat és permetszereket is.

A lakásokban leggyakrabban előforduló hangyák az ácshangyák és az útszéli hangyák, más néven cukorhangyák. A kültéri hangyák általában tűzhangyák, argentin vagy aratóhangyák, de mindhárom típus betolakodhat a házba. A professzionális kártevőirtó szolgálatok többlépcsős eljárást alkalmaznak a hangyák eltávolítására. A szakemberek azonosítják az élelmiszer- és vízforrásokat, és figyelemmel kísérik a kolónia tevékenységét. Az iparban bevált módszereket alkalmaznak a királynő és a kolónia elpusztítására.

Mi vonzza a hangyákat az otthonomba?

A hangyák többek között azért olyan nagy számban fordulnak elő, mert gyakorlatilag bármit megesznek, és szinte bárhol megélnek. Ha meg akarsz szabadulni a hangyáktól, elengedhetetlen, hogy kitaláld, mi vonzza őket először is az otthonodba, és mi okoz hangyafertőzést.

Íme három gyakori bűnös:

1. Élelmiszer

A hangyák szinte mindent megesznek, amit az emberek. Bár bármilyen ételmaradékot vagy morzsát elfogyasztanak, különösen vonzódnak az édességekhez.

A pulton hagyott ragacsos lekvármaradék, egy csepp méz vagy egy eldobott nyalóka mind kiváló tápanyagforrás a hangyák számára. Ha pedig akár csak egy hangya is megtalálja az édesség forrását, illatnyomot hagy maga után, hogy a kolónia többi tagját is magához vonzza. Az eredmény egy szempillantás alatt hatalmas hangyafertőzés lesz.

2. Nedvesség

A hangyáknak táplálékra és vízre van szükségük a túléléshez. A legtöbb állattal ellentétben azonban a hangyák nem csak "szükség szerint" isznak. Visszaviszik a vizet a kolóniába is, hogy elraktározzák a későbbi fogyasztásra. Ha jó vízforrást találnak, szagnyomot hagynak maguk után, hogy figyelmeztessék a kolónia többi tagját. Így a törött csövek, cserepes növények, a fürdőszobákban felgyülemlett páralecsapódás és a háziállatok víztartályai mind vonzhatják a közeli hangyákat.

3. Menedék

Bár a hangyák elég kicsik ahhoz, hogy gyakorlatilag bárhol találjanak menedéket, ha tehetik, szívesen építenek kolóniát egy meleg, hangulatos otthon belsejében.

Ha a hangyák találnak egy bejutási pontot az otthonodba (például egy repedést az időjárás-szabályozásban vagy a fugázásban), szívesen bejönnek.

Hogyan lehet megszabadulni a hangyáktól a házban természetes módon: 11 házi gyógymód

1. Diatómaföld (szilícium-dioxid)

A diatómaföld (röviden DE) egy olyan szilikapor-típus, amelyet a diatómáknak nevezett ősi vízi élőlények porított, megkövesedett maradványaiból állítanak elő.

A DE nem mérgező. Ehelyett megöli a hangyákat és más kártevőket azáltal, hogy olajat von ki a csontvázukból és kiszárítja őket. A hangyák DE-vel történő elpusztításához csak szórja a port minden olyan helyre, ahol hangyákat lát bejönni vagy mozogni az otthonában.

Előnyök: Hatékony, természetes, biztonságos a háziállatok és az emberek számára.

Hátrányok: Kellemetlen lehet, a háziállatok a DE porát az egész házban követhetik, a DE irritálhatja a bőrt és a légzőszerveket, újra kell alkalmazni.

2. Tisztítószerek

A háztartási tisztítószerek, például a kéziszappan, az üvegtisztító vagy a folyékony mosószer elriaszthatják a hangyákat attól, hogy bejussanak otthonába. Ne feledje: a hangyák rosszul látnak, és az általuk hátrahagyott illatos feromonnyomokra támaszkodnak a világban való tájékozódásban. Szerencsére a háztartási tisztítószer eltávolítja ezeket a nyomokat, és segít távol tartani a hangyákat. A legjobb eredmény érdekében keverje össze a mosószert vízzel, és súrolja át a felületet szappanos vízzel. Ugyanígy használhat bolti üvegtisztítót is.

Előnyök: Egyszerű, biztonságos és nem mérgező

Hátrányok: Kézi alkalmazást és rendszeres újbóli alkalmazást igényel.

3. Bors

A hangyák a szaglásukra támaszkodnak a világban való tájékozódáshoz, és a bors illatát irritálónak találják. Hogy elriassza őket attól, hogy behatoljanak otthonába, szórjon őrölt fekete- vagy pirospaprikát a szegélylécek köré és a készülékek mögé.

Előnyök: Megfizethető, biztonságos

Hátrányok: Irritálhatja a gyerekeket és a háziállatokat, rendetlen lehet, rendszeres újbóli alkalmazást igényel.

4. Illóolajok

A borsmenta, a fahéjlevél, a citrom, a neem, az eukaliptusz, a kakukkfűolaj, a citromfűolaj, a teafaolaj olyan természetes hangyairtó szerek, amelyek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hangyákat távol tartsa a házától. A legjobb eredmény elérése érdekében keverjen néhány csepp illóolajat 2 csésze vízbe, és fújja a keveréket otthona lábazatai, ablakai és ajtajai köré.

Előnyök: Megfizethető, egyszerű, biztonságos a gyermekek számára

Hátrányok: Irritáló lehet a háziállatok, különösen a macskák számára.

5. Fehér ecet

Ha hangyákat lát otthonában, keverjen össze egy 50-50 arányú ecet-víz oldatot, és törölje fel vele a hangyákat. Ez megöli a meglévő hangyákat, és elriasztja a jövőbeli hangyákat, mivel az ecet hosszan tartó illatát hagyja maga után, amely természetes hangyaelriasztóként működik.

Előnyök: Egyszerű, megfizethető, hatékony

Hátrányok: Nem biztos, hogy minden felületen biztonságos, ecetszagot hagy maga után.

6. Szódabikarbóna (vagy bórax)

A hangyák és a szódabikarbóna nem férnek össze. Valójában a szódabikarbóna és a bórax egyaránt megöli a hangyákat lenyeléskor. A legjobb eredmény érdekében keverjen össze egyenlő arányban szódabikarbónát vagy bóraxot hangyák ellen és porcukrot, és tegye egy sekély edénybe, ahol a hangyák elérhetik.

Előnyök: Hatékony, egyszerű

Hátrányok: Vonzhatja a gyerekeket vagy a háziállatokat, és mindkettőre mérgező lehet.

7. Kréta

A kréta kalcium-karbonátot tartalmaz. Vastagon elhelyezve a kalcium-karbonát összezavarhatja a hangyák szagnyomát, így nehezebben veszik fel más hangyák szagát, és összezavarják a kártevőket. A legjobb eredmény elérése érdekében húzzon egy vastag, vastag krétacsíkot azok köré a területek köré, amelyeket védeni szeretne, például a piknikasztal vagy a grillsütő köré.

Előnyök: Megfizethető, egyszerű

Hátrányok: Nem hosszú távú megoldás (csak egy ideig tartja távol a hangyákat), eső vagy öntözés után újra fel kell kenni.

8. Narancs vagy citrom

A citrusfélék, különösen a narancs vagy a citrom héja tartalmaz egy d-limonén nevű kivonatot, amely mérgező a hangyákra. Ahelyett, hogy kidobnád a narancshéjakat, tartsd meg őket, és készíts belőlük házi hangyairtószert. Íme, hogyan: Dobd a kidobott narancshéjat egy gallonos üvegbe. A legjobb eredmény érdekében töltse meg az üveget félig héjjal, a maradékot pedig töltse fel vízzel. Zárd le az üveget, és tedd sötét helyre 3-5 napra, amíg a víz elszíneződik.

Szűrd le a folyadékot, öntsd vissza az üvegbe, és adj hozzá egy teáskanál melaszt és egyetlen csepp mosogatószert. Keverd jól össze a folyadékot, tedd egy szórófejes flakonba, és fújd közvetlenül a hangyákra, amikor meglátod őket. A citrusolaj érintkezéskor megöli a hangyákat. Ezt a narancsolaj-kivonatot hangyanyomok eltüntetésére is használhatod, ezért mindenképpen fújd be mindenhová, ahol hangyaaktivitást észleltél.

Előnyök: Megfizethető, könnyen használható, nem mérgező a gyerekek, háziállatok és más állatok számára.

Hátrányok: Ragadós maradványt képezhet, időigényes lehet az elkészítése.

9. Só

A só hatékony, természetes hangyaölő lehet, ha helyesen használod. A legjobb eredmény érdekében keverj egy csésze epszomsót egy szórófejes flakon vízbe, és fújd közvetlenül a hangyákra, amikor csak látja őket. A só a hangyákat kiszáradás révén elpusztítja anélkül, hogy a nem célzott fajokat károsítaná.

Előnyök: Az epszomsó biztonságosan kezelhető, és nem károsítja a gyerekeket, háziállatokat vagy más állatokat.

Hátrányok: A sót rendszeresen újra kell adagolnia ahhoz, hogy a hangyapopulációkat csökkenteni tudja. Ez a módszer csak akkor működik, ha közvetlenül a hangyákra permetezi.

10. Kukoricakeményítő

A kukoricakeményítő, ami valószínűleg már van a konyhában, hatékony hangyaölő. Vagy kukoricakeményítőt önthetsz egy egész hangyacsoportra, és vizet önthetsz a tetejére, vagy beboríthatod a hangyákat kukoricakeményítővel, és felporszívózhatod őket. Ha az első lehetőséget választod, akkor az elpusztult hangyákat és a kukoricakeményítőt fel kell törölni és el kell dobni. Ha a második lehetőséget választod, gondoskodj arról, hogy a porszívóedény tartalmát azonnal kidobod.

Előnyök: Hatékony, nem mérgező, gyors

Hátrányok: Kellemetlen lehet, több takarítást igényel, mint más módszerek

11. Bórsav

A bórsav a munkáshangyákat és a kolónia királynőjét az expozíciót követő három héten belül elpusztítja. A hatékony használatához készíts egy oldatot, amely ½ teáskanál bórsavat, nyolc teáskanál cukrot és 1 csésze meleg vizet tartalmaz. Keverd a keveréket, amíg a bórsav feloldódik. Áztasd a vattapamacsokat az oldatba, és helyezd el őket bárhol, ahol hangyaaktivitást észleltél.

Előnyök: Megfizethető, hatékony

Hátrányok: A bórsav veszélyes lehet a gyerekekre és a háziállatokra, ezért az oldatot és a vattapamacsokat távol kell tartani tőlük.