, 2022/9/28

A boldogság egy lelkiállapot. Pontosabban a "jólét és elégedettség" állapota. A definíció azonban trükkös lehet, és a szóval kapcsolatos feltételezések zavart okozhatnak. Sokan nem is tudják, hogy a boldogság megtanulása olyasvalami, amit szándékosan lehet gyakorolni.

Hogyan legyünk boldogok

Néhányan, amikor meghallják a boldogság szót, azt feltételezik, hogy az olyan érzelmekről beszél, mint az öröm. Számukra ez az, amit az emberek a közvetlen itt és mostban éreznek. Ez az oka annak, hogy egyesek azt mondják: "Ne a boldogságot, hanem az örömöt keressétek. A boldogság szeszélyes és elhalványul, az öröm örökké megmarad". De a boldogságnak ez a rövid távú meghatározása nem az, ahogyan mindenki érti a szót. Egyesek úgy határozzák meg, hogy hosszú távú elégedettséget jelent.

Valójában, amikor a boldogság megtapasztalásáról beszélek az életben, egyáltalán nem rövid távú érzelmekre gondolok. Én az életminőségre gondolok - a szó sokkal hosszabb távú értelmezésére. Mindkét meghatározás helyesnek tekinthető, és különböző valóságokról beszél. De vajon tényleg ennyire különböznek? Szerintem nem.

Végül is az életelégedettség hosszú távú megtapasztalása szinte biztosan sok rövid távú öröm- és élvezetérzésből áll. Ez azt jelenti, hogy minden nap egy nagyszerű nap, megpróbáltatások, kísértések és visszaesések nélkül? Biztosan nem. De azt jelenti, hogy amikor visszatekintünk az élet számos évszakára, elégedetten tekinthetünk vissza arra, hogyan navigáltuk őket.

Az élettel való hosszú távú elégedettség érzését akkor tapasztaljuk meg leginkább, ha az öröm érzését itt és most átöleljük. És ezt úgy érjük el, hogy minden nap lépéseket teszünk a boldogság érdekében. Íme néhány tipp, hogyan lehetünk boldogabbak már mától kezdve.

Napi tevékenységek

1. Válaszd a boldogságot

A legfontosabb dolog, amit a boldogsággal kapcsolatban fel kell ismerni, hogy az nem az aktuális körülmények eredménye. Éppen ellenkezőleg, a boldogság egy választás. Egyes napokon könnyebb ez, mint máskor? Abszolút. De ha abba a csapdába esel, hogy azt hiszed, a körülményeidnek meg kell változniuk ahhoz, hogy boldog lehess, soha, de soha nem fogod elérni.

2. Koncentrálj a jóra

Jelenleg vannak jó dolgok az életedben: élsz, kapsz enni, egészséges vagy, van családod és barátaid, és minden nap van lehetőséged értelmes munkát végezni. Lehet, hogy ezek közül nem mindegyik igaz rád most, de néhány biztosan - ami azt jelenti, hogy van jó az életedben, amire összpontosíthatsz. Jonny Joseph Jones tengerészgyalogos őrmester mindkét lábát elvesztette egy robbanásban, miközben Afganisztánban szolgált.

Megragadott egy idézet, amit nemrég láttam tőle. Ezt mondta: "Az emberek azt kérdezik, hogyan maradok ilyen pozitív, miután elvesztettem a lábaimat... Én csak azt kérdezem, hogyan maradnak ők ilyen negatívak, amikor mindkettőjüknek megvan a sajátjuk". A boldogság a perspektíváról szól, és ha okot keresel a boldogságra, valószínűleg találsz is. A boldog emberek a pozitív gondolatokra összpontosítanak.

3. Ne hasonlítgassuk össze

Nem számít, hogyan határozod meg a boldogságot - rövid vagy hosszú távon -, az összehasonlítás megfoszt téged tőle. Akár a pénzügyeinket, a testalkatunkat, a nyaralásainkat, a tehetségünket, a házunk méretét vagy a cipőméretünket hasonlítjuk össze, az összehasonlítás játékának nincsenek nyertesei. De itt a jó hír: Senki sem kényszerít arra, hogy játssz! Bármikor abbahagyhatod, amikor csak akarod. Légy hálás azért, amid van, értékeld azt, aki vagy, dolgozz keményen minden nap, hogy a legjobb életedet élhesd, és hagyd abba az összehasonlítást másokkal.

4. Gyakorold a hálát és a nagylelkűséget

A pozitív pszichológia világában van néhány téma, amely minden alkalommal előkerül, amikor a boldogságot tanulmányozzák. Ezek között a visszatérő témák között találjuk a hálát és a nagylelkűséget. Mindkettőt csak akkor érthetjük meg helyesen, ha nem válaszreakcióknak, hanem fegyelmeknek tekintjük őket. A fegyelem olyasvalami, amit a körülményeinktől függetlenül gyakorolunk.

Ha elég pénzre vársz ahhoz, hogy nagylelkűvé válj, soha nem fogod elérni. Hasonlóképpen, ha arra vársz, hogy minden tökéletes legyen ahhoz, hogy hálás lehess, soha nem fogod megtapasztalni. Válaszd, hogy ma hálás leszel. És döntsd el, hogy nagylelkű leszel az időddel és a pénzeddel. Ha mindkettőt fegyelemmé teszed az életedben, boldogabb leszel ma... és holnap.

5. Ne hajszold a fizikai javakat

A birtoklás szükséges az élethez, de úgy tűnik, hogy társadalmunk összekeveri a fogyasztást a boldogsággal. A marketingesek keményen dolgoznak azon, hogy meggyőzzenek minket arról, hogy a termékeikre nem csak az élethez van szükség, hanem a boldogsághoz is elengedhetetlenek. Lassan, de biztosan elkezdünk hinni az üres ígéreteiknek, és olyan dolgokra pazaroljuk az életünket, amelyek soha nem elégítenek ki minket.

Időt, pénzt, energiát és figyelmet áldozunk arra, hogy olyan dolgokat hajszoljunk és halmozzunk fel, amelyekre nincs szükségünk. Ezek a felesleges javak stresszt, aggodalmat és terhet jelentenek az életünkre. Szeretnél még ma egy kicsit boldogabbá válni? Menj, rendezd át egy szekrényedet vagy fiókodat, és kezdj el szembeszállni a fogyasztói szemlélettel az életedben.

6. Légy jelen a kapcsolataidban

Robert J. Waldinger amerikai pszichiáter, a Harvard Medical School professzora, ahol leginkább arról ismert, hogy ő vezette a világ leghosszabb longitudinális vizsgálatát, amelyben 76 éven keresztül követte nyomon 724 amerikai férfi egészségét és mentális jólétét. Az egyik dolog, amit megtudott, és amit máshol végzett vizsgálatok is megerősítettek, az, hogy a boldogság kulcsa a kapcsolatokban rejlik:

A szoros kapcsolatok, sokkal inkább, mint a pénz vagy a hírnév az, ami az embereket egész életük során boldoggá teszi - derült ki a tanulmányból. Ezek a kapcsolatok megvédik az embereket az élet kellemetlenségeitől, segítenek késleltetni a szellemi és fizikai hanyatlást, és jobb előrejelzői a hosszú és boldog életnek, mint a társadalmi osztály, az IQ vagy akár a gének. Kapcsolataink minden aspektusát nem mi irányíthatjuk (a családunkat például nem mi választottuk). De mindannyian tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy jó barátok legyünk. A jó barátok pedig általában egészséges közösséget vonzanak.

7. Egészséges szokások kialakítása

Annie Dillardnak tulajdonítják azt a mondást, hogy "Ahogyan a napjainkat töltjük, úgy töltjük természetesen az életünket is". És igaza van. Az életünk tele van napokkal, a napjaink tele vannak órákkal, és ez a mostani óra azzal telik, amit te választottál, hogy megtöltsd vele. Következzenek tehát olyan egészséges szokások, amelyek értéket adnak az óráidnak, a napjaidnak és az életednek. Tölts időt a szabadban. Táplálkozz egészségesen. Gyakorolj rendszeresen. Hagyd abba a dohányzást. Tedd le a mobiltelefont. Legyél kevésbé megszállott. Dolgozz keményen. Imádkozz gyakran. És aludj eleget.

8. Nézz ki magadból

Az önmagunkkal való foglalkozás természetes számunkra. Nem kell minket emlékeztetni arra, hogy a saját érdekeinket kövessük. Úgy törekszünk az önfenntartásra, az önérvényesítésre, az önmegvalósításra és az önfelemelkedésre, mintha ez a génjeinkbe lenne beprogramozva. A tartós boldogsághoz és kiteljesedéshez vezető leghatékonyabb út azonban az, ha nem csak a saját érdekeinket nézzük, hanem mások érdekeit is.

Amikor a hangsúlyt áthelyezzük magunkról, akkor értelmesebb és nagyobb hozzájárulást jelentő életet élünk. Amikor úgy szolgálunk másokat, hogy nem törődünk azzal, mit kapunk cserébe, megtapasztaljuk az önzetlen szeretet szépségét. Univerzumunk (és boldogságunk) mérete exponenciálisan kezd kitágulni. Nem kis dolog, hogy a boldogságra oly sokan törekszenek. Gondoskodjunk róla, hogy megtaláljuk - rövid és hosszú távon egyaránt.