, 2022/9/27

Tudtad, hogy saját magad is készíthetsz slime-ot vagy "ragacsot" egy szórakoztató tanulási és játéktevékenységhez? A nemnewtoni folyadékok minden korosztály számára lenyűgözőek, és remek lehetőséget nyújtanak a kémia tanulására.

Hogyan készítsünk Slime-ot

Ezekkel a könnyen elkészíthető házi slime receptekkel a gyerekek értékes tudományos alapelveket tanulhatnak, miközben négy különböző fajta slime-ot készítenek, játszanak vele, és felfedezik. Görgess, hogy felfedezd, hogyan készíthetsz slime-ot bóraxszal, hogyan készíthetsz slime-ot bórax nélkül, hogyan készíthetsz slime-ot ragasztóval, hogyan készíthetsz slime-ot ragasztó nélkül, és még sok mást!

Az alább felsorolt első könnyű slime recept megmutatja, hogyan készíts slime-ot ragasztóval és hogyan készíts slime-ot bóraxszal. A második könnyű slime recept a "Super Slime" nevet viseli, és megtanít arra, hogyan készítsünk slime-ot bóraxszal, de ragasztó nélkül. Végül a Glooze és Oobleck slime receptek elárulják, hogyan készítsünk slime-ot bórax ÉS ragasztó nélkül; ehelyett olyan háztartási alapanyagokat használnak, mint a sovány tej és a kukoricakeményítő, hogy csodálatos, nyúlós anyagokká alakuljanak át. Akár bórax nélkül, akár azzal együtt keresel slime receptet, akár sovány tejjel, akár kukoricakeményítővel készítesz slime receptet, van lehetőséged!

Gyerekeknek szóló, gyakorlatias Slime receptkészletünk tartalmazza az összes szükséges slime-összetevőt - beleértve a laboratóriumi minőségű vegyszereket, edényeket és az alábbiakban felsorolt első két slime-típus - Simple Slime (gittszerű állagú) és Super Slime (tiszta és ragacsos) - elkészítéséhez szükséges utasításokat. A Glooze (nyálkás és nyálkás) és az Oobleck (futóhomokra hasonlít) elkészítéséhez egyszerűen adj hozzá konyhai alapanyagokat, mint például kukoricakeményítőt, sovány tejet, ecetet és szódabikarbónát!

Egyszerű és könnyű Slime recept

A slime ezen változata (más néven Gak and Glue Slime) megmutatja, hogyan készíthetsz slime-ot ragasztóval és bóraxszal. Ez egy gyors és egyszerű slime recept!

AMIRE AZ EGYSZERŰ, KÖNNYŰ SLIME RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ SZÜKSÉGED VAN

Ragasztó: Világos ragasztó, iskolai ragasztó, fehér ragasztó vagy Elmer's Glue.

Bórax (nátrium-tetraborát)

Élelmiszerfesték (opcionális)

Víz

Két tál

Hogyan készítsünk egyszerű Slime-ot

Az egyik tálban keverj össze 1 oz. ragasztót (kb. 1⁄4 a ragasztós üvegből) és 1⁄4 csésze vizet. Ha színes slime-ot szeretnél, adj ételfestéket a ragasztó és a víz keverékéhez. A keverőpálcával emelj ki az oldatból egy keveset a tartályból, és figyeld meg, mi történik. Adj 1⁄4 csésze folyékony nátrium-tetraborát (bórax) oldatot (receptet lásd alább) a ragasztó és víz keverékéhez, és lassan keverd össze.

A nyálka azonnal elkezd képződni. A keverőpálcával emelj ki az oldatból egy keveset, és figyeld meg, hogyan változott az állaga az 1. lépéshez képest. Keverd meg, amennyire csak tudod, majd áss bele, és gyúrd a kezeddel, amíg kevésbé lesz ragacsos. Ez piszkos, de szükséges, mert így a két vegyület teljesen össze tud kötődni. Ne aggódj a tálban maradt víz miatt; csak öntsd ki. Amikor nem használod, a slime-ot egy műanyag zacskóban tárold a hűtőben, hogy ne penészedjen.

Mi történt az egyszerű nyálkával?

A ragasztó egy polivinil-acetát nevű összetevőt tartalmaz, ami egy folyékony polimer. A bórax összekapcsolja a polivinil-acetát molekulákat egymással, így egy nagy, rugalmas polimer jön létre. Ez a fajta nyálka egyre merevebb lesz, és egyre inkább hasonlít a gyurmára, minél többet játszol vele. Kísérletezz különböző ragasztókkal, hátha azokból is keletkezik nyálka (pl. ácsragasztó, ragasztó ragasztó stb.).

Szuper Slime recept

A második típusú slime ugyanaz az átlátszó, ragacsos fajta, amit a filmekben látunk. Ez az igazi ragacsos dolog! (Ez a slime nem mérgező, de ennek ellenére tartsd távol ezeket a slime-összetevőket a felügyelet nélküli gyerekektől, és moss kezet, miután játszottál a slime-mal.)

AMIRE A SZUPER SLIME ELKÉSZÍTÉSÉHEZ SZÜKSÉGED VAN

Polivinil-alkohol (PVA)

Borax (nátrium-tetraborát)

Főzőpohár vagy befőttesüveg

Élelmiszerfesték (opcionális)

Hogyan készítsünk szuper nyálkát

Önts ½ csésze polivinil-alkohol (PVA) oldatot egy főzőpohárba, tégelybe vagy tálba. Ha színes slime-ot szeretnél, adj ételfestéket a PVA oldathoz, és keverd össze egy keverőpálcikával. Adj 2 teáskanálnyi nátriumtetraborát (bórax) oldatot a PVA oldathoz, és lassan keverd össze. Próbálj meg néhány oldatot megemelni a keverőpálcával, és figyeld meg, mi történik. Ha már kialakult a nyálka, játszhatsz vele. Csak ne egyétek meg! A slime hosszabb ideig eláll, ha műanyag zacskóba zárod és a hűtőben tartod, különben kiszárad vagy bepenészedik.

Mi történt a szuper slime-mal?

A polivinil-alkohol (PVA) folyékony polimer, ezért összekapcsolt molekulák hosszú láncaiból áll. A nátriumtetraborát hidrogénkötéseket képez a PVA-láncokban jelen lévő oxigénnel. A hidrogénkötések akkor jönnek létre, amikor a hidrogénatomok pozitív töltése vonzza a vegyületben lévő oxigénatomok negatív töltését. A hidrogénkötések összekötik az egyes PVA szálakat egymással, és így egy "pacát", nyálkát hoznak létre. Mivel a hidrogénkötések gyengék, a nyálkát megfogva vagy sima felületre csöpögtetve a nyálkát, a hidrogénkötések felszakadnak és újraalakulnak.

Oobleck Slime recept

Ez egy másik slime recept bórax és ragasztó nélkül. Készíts kukoricakeményítő felhasználásával egy nem newtoni folyadékot, amely a futóhomokra hasonlít.

AMIRE AZ OOBLECK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ SZÜKSÉGED VAN

Kukoricakeményítő

Víz

Egy nagy tál

Hogyan készítsünk Oobleck Slime-ot

A műanyag keverőtálban keverj össze kis mennyiségű vizet és kukoricakeményítőt, hogy olyan keveréket kapj, amely úgy néz ki, mint a sűrű tejszínhab, és olyan állagú, mint a méz. A kukoricakeményítő-víz keverék hozzávetőleges aránya: 2 csésze kukoricakeményítő 1 csésze vízhez. Ha tehát egy normál méretű doboz kukoricakeményítőt (kb. 16 oz.) használ fel, akkor kb. 1½ csésze vizet fog felhasználni. A legjobb, ha kevesebb vízzel kezd, és lassan adagolja, amíg el nem éri a kívánt állagot.

Miután elkészítette a keveréket, óvatosan tegye a kezét a kukoricakeményítő-víz keverék felszínére. Észre kell vennie, hogy a keze úgy süllyed a keverékbe, ahogyan azt várná. Mozgasd a kezed a keveréken keresztül, először lassan, majd próbáld meg nagyon gyorsan mozgatni. Könnyebb volt lassan vagy gyorsan mozgatni a kezed a keveréken keresztül? Ha a keverék elég mély ahhoz, hogy az egész kezed elmerüljön benne, próbálj megragadni egy maréknyi keveréket, és gyorsan kihúzni a kezed.

Ezután próbálja meg újra, ezúttal lazítva a kezét, és lassan kihúzva azt. Észrevetted a különbséget? Próbáld ki a kukoricakeményítő-víz keverék ütögetését. (Vigyázz, nehogy megsérülj a tálon!) Ügyelj arra, hogy erősen üsd meg az anyagot, és gyorsan húzd vissza az öklöd. Az anyag mindenhová szétfröccsent, vagy a tálban maradt? (Ha szétfröccsent, adj hozzá még kukoricakeményítőt.)

Amikor óvatosan és lassan mozgatod a kezed a kukoricakeményítő-víz keveréken, az úgy viselkedik, mint egy folyadék. Amikor azonban megpróbálod gyorsan átmozgatni a kezed rajta, vagy erősen ráütni az anyagra, akkor szilárd anyagként viselkedik. Ez a kukoricakeményítő-víz keverék a futóhomokhoz hasonlóan viselkedik.

Mi történt az Oobleckkel?

A folyadék áramlását és mozgását befolyásolja a viszkozitása, vagyis az, hogy mennyire ragacsos és sűrű. A futóhomok és a kukoricakeményítő-víz keverék egyaránt nemnewtoni folyadék. A nem-newtoni viszkozitás a rá ható erő típusától függően változik. A newtoni folyadékok (például a víz és a méz, amelyek Sir Isaac Newton viszkozitási törvényét követik) viszkozitása csak a folyadék hőmérsékletétől és nyomásától függ, a rá ható erőtől nem. Például a meleg méz (kevésbé viszkózus) sokkal könnyebben áramlik, mint a hideg méz (viszkózusabb).

Mivel a nem-newtoni folyadékok mozgási képessége a rájuk ható erőtől vagy feszültségtől függ, ezek a folyadékok nem úgy viselkednek, mint az általunk jobban ismert folyadékok (pl. a méz vagy a víz). Egy enyhe nyomás, például a kukoricakeményítő-víz keverék kiöntése vagy óvatos nyomása lehetővé teszi, hogy folyadékként mozogjon.