, 2022/9/22

Sok új Apple-felhasználó számára, különösen azok számára, akik a Windowsról váltanak át, és hozzászoktak a Prt Scrn (Print Screen) gombhoz, a válasz arra a kérdésre, hogyan készítsünk képernyőképet Macen, nem egyértelmű.

Hogyan készítsünk képernyőképet

Bár csak néhány billentyű lenyomása szükséges a képernyőkép készítéséhez Macen, tény, hogy a Mac képernyőfotózás nem volt mindig olyan intuitív. Például az ablakok és a kisebb kijelölések képernyőfotózásához használt különböző billentyűparancsok mellett a képernyőről készült videófelvétel sokáig csak a QuickTime Player segítségével volt lehetséges.

A legjobb képernyőfotó-alkalmazások macOS-re

Szerezd meg a tökéletes képernyőfelvételt Macen - töltsd le és teszteld a legjobb képernyőfotó-alkalmazásokat. Minden segédprogram egy csomagban, próbáld ki!

Mac képernyőkép gyorsbillentyűk. Minden Mac számítógépen kiváló minőségű képernyőképeket készíthetsz, és azokat tetszés szerint módosíthatod vagy megoszthatod. Lehetősége van a teljes képernyő, egy ablak vagy csak egy részének rögzítésére. A Shift, a Command és a számbillentyűk minden Mac képernyőkép készítési technikában használatosak.

A Shift + Command + 3 billentyűk lenyomva tartásával a teljes Mac képernyőről készíthetsz képernyőképet. Ha csak a képernyő egy részét szeretnéd rögzíteni, használd a Shift + Command + 4 billentyűkombinációt. Ez a kurzort szálkeresztté változtatja. Ha képernyőképet szeretnél készíteni egy területről, kattints és húzd azt, majd engedd el az egeret a képernyőkép elkészítéséhez.

Bizonyos Mac ablakok képernyőképének elkészítéséhez tartsd lenyomva a Shift + Command + 4 billentyűkombinációt, majd nyomd le a szóközt. A kurzoron lévő szálkeresztnek kamera ikonra kell változni. Képernyőkép készítéséhez kattints a különböző ablakok kurzorral történő kijelölése után. Az Apple natív képernyőfotó eszköze mégis csak öt lehetőséget ad a Mac képernyőjének rögzítésére.

A legjobb képernyőfotó alkalmazás a Mac-hez

Ha egy olyan szippantó eszközt keresel Macre, amely egy kicsit többre képes, például görgetős felvételt szeretnél készíteni, akkor tudod, hogy a natív eszköz erre nem képes. Ezért egy harmadik féltől származó fejlesztőhöz kell fordulnod. A CleanShot X itt verhetetlen. Az alkalmazás több mint 50 különböző változtatásra van szabva, ami a végső képernyőfelvételi eszköz Mac-re.

A CleanShot X segítségével képernyőt rögzíthetsz - legyen szó ablakról, teljes képernyőről, területről vagy akár görgetett tartalomról, valamint videót és GIF-eket is rögzíthetsz. Miközben bármit rögzítesz az asztalon, kiválaszthatod, hogy elrejtsd az összes asztali rendetlenséget, és letilthatod az asztali értesítéseket. Ha elkészült a tiszta képernyőkép, nyisd meg a felugró felülnézeti ablakban, és kezdd el a szerkesztést. Hozzáadhatsz megjegyzéseket, elmoshatsz bizonyos részeket, vagy rajzolhatsz - a CleanShot X segítségével gyakorlatilag bármit testre szabhatsz.

Néhány nem annyira nyilvánvaló, de mégis menő funkció, amit meg kell említeni: önkioldó, képernyőképek rögzítése és belső felhő. Szeretne valamit késleltetve megörökíteni? A CleanShot X önkioldóval rendelkezik, amely segít kiválasztani a megfelelő pillanatot. Ha azt szeretnéd, hogy a képernyőfotó látható legyen a képernyőn, tűzd az asztalra. Végül mentsd képernyőfelvételeid a belső CleanShot felhőbe, és pillanatok alatt megosztható linkeket kaphatsz.

Képernyőkép készítése Macen a képernyőkép menü segítségével

A macOS Mojave és újabb operációs rendszereken vagy megnyitja a képernyőkép menüt, majd kiválaszthatja a képernyő megörökítésének módját, vagy dedikált billentyűparancsokat használhatsz minden művelethez, például egy ablak vagy egy kijelölt terület megörökítéséhez. A Mojave előtt kiadott MacOS-verziókban nincs képernyőfelvétel menü, de vannak a képernyő egy részének vagy a teljes képernyőnek a rögzítésére szolgáló parancsok.

Ha Mojave, Catalina, Big Sur vagy Monterey felhasználó vagy, a Command + Shift + 5 billentyűkombinációval megjelenítheted a képernyőfelvétel menüt, amely lehetővé teszi, hogy:

Teljes képernyő rögzítése

Kijelölt ablak(ok) rögzítése

Kijelölt rész rögzítése

Teljes képernyő rögzítése

Kijelölt rész rögzítése.

képernyőkép készítése mac-en képernyőmenüvel

Ennek a menünek a jobb oldalán található az Opciók gomb, amellyel (többek között) kiválaszthatod, hogy hova mentsd a MacBook képernyőkép és videó kimenetét. Más szóval, aki egyszerű választ keres arra a kérdésre, hogy "hogyan készíthetek képernyőfotót a Mac-emen?", sokkal rosszabbat tehet, mintha a folyamat egyszerűsítése érdekében frissít a Mojave-re.

Kijelölt terület képernyőjének nyomtatása

Emlékszel, amikor a parancsikonokról beszéltünk? Térjünk vissza a részletekhez. Íme, hogyan készíthet képernyőképet egy adott területről:

Shift, Command és 4 a három billentyű, amelyeket együtt kell lenyomni és lenyomva tartani. A képernyő rögzítendő részének kiválasztásához húzd a szálkeresztet. A kijelölés mozgatásához tartsd lenyomva a szóköz billentyűt húzás közben. Az Esc (Escape) billentyű lenyomásával a képernyőkép készítése leáll. A képernyőkép elkészítéséhez engedd fel az egér vagy a trackpad gombját.

Kattints a miniatűrre a képernyőkép módosításához, ha az a képernyő sarkában jelenik meg. Alternatívaként várj, amíg a képernyőkép az asztalra mentésre kerül.

Képernyőfotó készítése a teljes képernyőről

Mac számítógépén kövesd az alábbi lépéseket a képernyőkép készítéséhez:

Tartsd lenyomva egyszerre a Shift, a Command és a 3 billentyűt.

A képernyőkép szerkesztéséhez kattints a miniatűrre, ha az megjelenik a képernyő sarkában. Megvárhatod azt is, amíg a képernyőkép az asztalra mentődik.

Hogyan készítsen képernyőképet egy adott szakaszról vagy ablakról Macen?

Most pedig rögzítsünk egy ablakot vagy menüt:

Nyisd meg az ablakot, amelyet rögzíteni szeretnél. Ezután tartsd lenyomva a Shift, Command, 4 és a szóköz billentyűket. A mutató egy kamera ikonra változik. Ha le szeretnéd mondani a képernyőkép készítését, nyomd le az Esc (Escape) billentyűt.

Hogyan készíthet képernyőfotókat az érintősáv használatával?

Ha még mindig úgy gondolod, hogy nem tudsz élni a Windows-stílusú képernyőnyomtatás gomb nélkül... a Mac-jén van Touch Bar? Ha igen, akkor létrehozhatsz egy külön gombot a képernyőképek készítéséhez! Így működik:

Menj az Apple menü > Rendszerbeállítások > Billentyűzet

Kattints a Vezérlőszalag testreszabása gombra

Válaszd ki a képernyőfotó gomb helyét a Touch Baron, húzd oda, majd mentsd el a változtatásokat.

Most már csak a Touch Bar segítségével készíthetsz képernyőfotót Macen. Kattints a képernyőfotó gombra - ez egy képernyőfelvétel menüt hoz létre. Kattint a "Save To" (Mentés mibe) gombra, ha meg szeretnéd változtatni, hogy hova mentsd a képernyőképeket. Válaszd ki, hogy mit szeretnél rögzíteni: a teljes képernyőt, a kijelölt területet vagy az ablakot. Ezután csak mozgasd a kurzort a képernyőkép elkészítéséhez.

Harmadik féltől származó macOS képernyőkép alkalmazások

A fent említett CleanShot X mellett a Capto-t ajánljuk, ha valami olyat keresel, ami kicsit nagyobb hangsúlyt fektet a képernyőfelvételre. Amellett, hogy videót rögzíthetsz, vagy egyszerűen csak pillanatképet készíthetsz Macen, a felvételeket egy intuitív, iMovie-szerű felületen jegyzetelheted és szerkesztheted is.

A Capto csodákra képes, ha videós oktatóvideót szeretnél rögzíteni és bárhol megosztani. És mivel erős vizuális összetevője van, azoknak is tökéletes, akik félénkek a hallás szempontjából, és inkább feliratokat adnának hozzá, mint hangalámondást. A Capto beépített rendszerezője elég hasznos a képernyőképek nyilvántartásában is.

A Yac az az alkalmazás, amelyet érdemes megfontolni, ha gyors módot keresel arra, hogy megoszd az információkat a kollégáival anélkül, hogy hívásokkal zavarnád őket. Mostanában túl sok virtuális megbeszélés volt a naptárunkban, nem igaz? Próbáld ki inkább ezt az aszinkron hang- és videoüzenetküldő eszközt, amelyet távmunkások milliói szeretnek világszerte.

Csak rögzíts egy gyors hangüzenetet - ha szeretnél, hozzáadhatsz egy képernyőfelvételt megjegyzésekkel és webkamerával -, és hagyd, hogy csapattársaid akkor nézzék meg, amikor az nekik kényelmes. Lehetőség van a Yac integrálására a Slackkel, így értesítést kap, ha valaki yacot küld.

képernyőkép készítése mac-en yac-kal

Végül, sok fejlett médialejátszó rendelkezik képernyőfotó eszközzel. Ez nagyon praktikus, ha egy film vagy videó bizonyos pillanatait szeretnéd megörökíteni - online filmnézéskor általában nem teheted meg, mivel a legtöbb streaming szolgáltatás blokkolja a képernyőfotó-eszközöket. Ehelyett fontold meg az Elmedia Player használatát bármilyen médiatartalom lejátszásához és a képernyőképek menet közbeni rögzítéséhez.

Ezek a harmadik féltől származó alkalmazások mindegyike elérhető a Setapp segítségével, így mindegyiket ingyenesen kipróbálhatja.

Hogyan nyomtassunk képernyőt Macen a Preview segítségével

A Preview az Apple natív kép- és PDF-megjelenítője - valószínűleg a munkafolyamatok elengedhetetlen része. Képernyőfotó eszköze lehetővé teszi a képernyő egy részének, ablakának vagy a teljes képernyőnek a megragadását. A Preview-ban készített képernyőképek előnye, hogy a Preview automatikusan megnyitja a készített képernyőképet egy új Preview ablakban, így szerkesztheted azt - átméretezheti, megjegyzéseket adhatsz hozzá stb.

Hogyan készíthet képernyőképet Mac számítógépén az Előnézet segítségével?

Egyszerű. Az alkalmazás menüjében válaszd a Fájl > Képernyőkép készítése > válaszd ki, hogy a képernyő mely részét szeretnéd rögzíteni > készíts képernyőképet. Innen már szabadon szerkesztheted és mentheted a képernyőképet a Mac bármelyik helyére.