, 2022/10/11

A mappák tömörítése remek módja annak, hogy rendszerezd az adatokat a gépeden, miközben tárhelyet takarítasz meg. Íme, hogyan adhatsz mappákat egy zip-archívumhoz Linuxban.

Hogyan kell ZIP elni egy mappát Linuxban

A ZIP egy rendkívül hasznos archív fájlformátum, amely segít a tárolásban és a fájlkezelésben. Egy hatékony zippelő segédprogrammal a tarsolyában hatékonyan oszthat meg több fájlt és mappát egyetlen fájlba egyesítve. Linux alatt egy mappa zippelésével rengeteg helyet és hálózati sávszélességet takaríthat meg. A ZIP 1989-es kifejlesztése óta az adatok tömörítésének és a fájlméret csökkentésének egyik kedvelt módjává vált.

Néhány natív parancs, például a zip segítségével Ön is könnyedén összezippelhet egy mappát Linux-alapú rendszereken.

A zip telepítése Linuxon

A legtöbbször a zip segédprogramot alapértelmezés szerint nem találja telepítve a Linux rendszerén. A zip telepítéséhez használhatja a disztribúciója alapértelmezett csomagkezelőjét.

Ubuntu és Debian rendszereken:

sudo apt install zip

CentOS és Fedora rendszereken a zip telepítése a következővel:

sudo yum install zip

Arch Linuxon és Manjarón:

sudo pacman -S zip

Futtasd a következő parancsot a zip telepítéséhez az OpenSUSE rendszerre:

sudo zypper install zip

Hogyan működik a zipelés?

Amint a zip parancs meghívásra kerül, a segédprogram elkezdi átvizsgálni a bemenetben megadott fájlokat. Amennyiben a vizsgálat több mint öt másodpercet vesz igénybe, a zip parancs a következő üzenetet jeleníti meg: Fájlok átvizsgálása. Az érdekes rész az, hogy felhasználóként hogyan érthetjük meg, mi történik a backendben. Ha a kimenet két másodpercenként előrehaladási pontokat jelenít meg, az azt jelenti, hogy a fájlok feldolgozása folyamatban van.

Ha az eltelt idő több mint két másodperc, az azt jelenti, hogy vagy a parancsnak időbe telik a fájlok megtalálása, vagy a hálózati kapcsolat lassú. Abban az esetben, ha a zip nem talál meg egy adott fájlt, figyelmeztetést ad ki, de ennek ellenére folytatja a kérés feldolgozását.

Végül, ha a folyamat során néhány fájl kihagyásra kerül, a parancs a végén figyelmeztetést ad ki, amely közli, hogy hány fájlt dolgozott fel, és hányat hagyott ki.

Hogyan kell zipelni és kicsomagolni vagy kinyerni a TAR és TAR.GZ fájlokat?

Mappa zippelése a parancssor segítségével

A következő parancssori szintaxist használja a mappa(k) zipeléséhez:

zip -r outputfile folder1 folder2 folder3

...ahol a outputfile az archívum neve, a folder1, folder2 és folder3 pedig a mappák abszolút vagy relatív elérési útvonala.

Próbáljuk meg archiválni az adatmappát egy temp.zip nevű zip fájlban. Ehhez futtassuk ezt a parancsot:

zip -r temp.zip /adatok

A fent említett parancs futtatása után az Is paranccsal erősítsük meg az archívum létrehozását.

ls -l | grep .zip

Ha a zip parancs úgy ítéli meg, hogy a fájl mérete túl nagy, akkor a fájlt úgy tárolja az archívumon belül, ahogy van, tömörítés nélkül.

Tömörítési szintek megadása

A tömörítési módszert a -Z jelzővel adhatja meg.

zip -r -Z bzip2 archivename.zip könyvtár_név

A kimenet megmutatja az archívumhoz hozzáadott minden egyes fájl tömörítési szintjét. Ezen kívül a tömörítési szinteket nullától kilencig terjedő számokkal is megadhatja. Az alapértelmezett érték -6; azonban a -0 értéket használhatja a fájlok tömörítés nélküli tárolásához. Másrészt a -9 arra kényszeríti a zip parancsot, hogy optimális tömörítést használjon az archívumban lévő összes fájlra.

Mappa zippelése a keresés segítségével

Egy ismeretlen elérési úttal rendelkező mappa zipeléséhez hatékonyan használhatja a find parancsot. Először a find parancsot az exec parancshoz pipázza, hogy a zip parancsot végre tudja hajtani az archívum létrehozásához.

Az aktuális munkakönyvtárban lévő mappák zippeléséhez futtassa ezt a parancsot:

. -maxdepth 1 type d -exec zip archive.zip {} +

Ennek az opciónak a használata igen hasznos, mivel rugalmasan választhatjuk ki az archívum mappákat rekurzívan. Azt is kiválaszthatod, hogy egy bizonyos szintű mappákat zipelj be az archívumba.

A GUI használata a mappák zippeléséhez

A Linuxon belül szinte minden asztali környezet tartalmazza a fájlok zipelésének módját. Bár ez az útmutató az Ubuntura összpontosít, biztos lehet benne, hogy az eljárás más Linux disztribúciók esetében is hasonló lesz. Ha tömörített (zippelt) fájlt szeretne létrehozni a grafikus felhasználói felület segítségével, indítsa el a rendszer fájlkezelő alkalmazását az Alkalmazások menüből. Miután megnyílt az ablak, válaszd ki a tömöríteni kívánt mappákat. Több mappa kiválasztásához tartsd lenyomva a Ctrl billentyűt, miközben a mappákra kattintasz.