, 2022/10/11

Bármilyen jó minőségű is egy raszteres kép, nem mindig tudja kielégíteni az igényeidet. Eljöhet az az idő, különösen a tervezés területén, amikor szükséged van valami nagymértékben skálázhatóra, ami nagyításkor sem veszít a minőségéből. A válasz pedig a vektorok.

Hogyan kell vektorizálni egy képet Illustratorban

Hogyan vektorizálhat egy képet Illustratorban

A vektorgrafikák teljesen másképp működnek, mint a raszteres képek, de a "Mentés másként..." gombra való egyszerű kattintás nem lesz elég ahhoz, hogy kihasználjuk az összes bennük rejlő lehetőséget. Ehelyett vektorizálnia kell a képet az Illustratorban.

Mielőtt elkezdenéd

Mielőtt megnyitnánk az Illustratort és elkezdenénk a vektorizálási folyamatot, beszéljünk a megfelelő kép fontosságáról a siker érdekében. Bár az Illustrator segítségével bármilyen képet vektorokká alakíthatsz, nem minden kép fog egyformán professzionális eredményt hozni. A vektoros képeket általában logókhoz és más egyszerű grafikákhoz használják. Ezért nagyobb szerencséjdlesz, ha egy viszonylag egyszerű raszteres képpel kezdesz. Jó ötlet, ha inkább egyetlen témára összpontosítasz, mint egy részletes tájképre.

Az átlátszó hátterű PNG tökéletes jelölt a vektorizáláshoz, de egy egyetlen témát és fehér hátteret tartalmazó JPG is jól használható. Ha a konvertálni kívánt kép nem illik bele ebbe a profilba, az előzetes előkészítés megkönnyíti a későbbi munkát mind a te, mind a számítógép számára. Vágd le a képet úgy, hogy csak a vektorizálni kívánt rész legyen benne. Ha a kép készen áll, kövesd az alábbi lépéseket.

Kép vektorizálása az Illustrator programban számítógépen

Az Illustrator rendelkezik egy praktikus Image Trace funkcióval, amellyel a raszteres képek vektorokká alakítása gyerekjáték. Ez a lehetőség a legtöbb esetben jól működik, minimális módosításokra van szükség. Ha az Image Trace beállításainak finomhangolása nem eredményez tökéletes vektorgrafikát, ehelyett kézzel is nyomon követheted a képet.

Indítsd el az Illustrator PC alkalmazást, és hozz létre egy új fájlt.

Importáld vagy illesszd be a vektorizálni kívánt képet.

Válaszd ki a képet, hogy előhívd a kép beállításait a felső részen.

Kattints az "Image Trace" gombra a raszteres kép azonnali vektorokká alakításához.

Miután a képet átalakítottad, kattints a "Bővítés" gombra, hogy hozzáférj az útvonalfogantyúkhoz a vektorgrafika alakjának finomhangolásához.

Az "Image Trace" gombra kattintva az alapértelmezett beállításokat alkalmazd a vektoros képre. Az alapértelmezett beállítások jól működnek egyszerű fekete-fehér képek esetén. Ha csak egy logót alakítasz át, lehet, hogy semmit sem kell finomítani, és így is hibátlan vektorgrafikát kapsz. Ez azonban csak a felszínt karcolja, amikor az Illustrator Image Trace funkciójának képességeiről van szó.

Ha színes képet konvertálsz, vagy egyszerűen csak egy kicsit több vezérlésre van szükséged az előbeállítások felett, kapcsold be az Image Trace panelt.

Győződj meg róla, hogy a kép ki van jelölve.

Nyomd meg az "Ablak" gombot a menüsorban.

Jelöld be a "Képkövetés" lehetőséget.

Ezen a panelen számtalan olyan beállítást láthatsz, amelyekkel finomhangolhatod a vektorizálási folyamatot. Az első és legfontosabb az Előbeállítások. Egy megfelelő előbeállítás kiválasztásával a vektorbeállítások azonnal a kép jellegéhez igazodnak. Egy részletgazdag képnek például a High Fidelity Photo (Nagy hűségű fotó) beállítás előnyös, míg egy egyszerű grafikához korlátozott színbeállítást használhat. Minden kép más és más, ezért a beállításokkal kell játszadozni, hogy megtaláld a legmegfelelőbbet.

Ha az előbeállítások egyike sem adja meg a kívánt eredményt, a Képkövetés panelen található további speciális beállítások nagyobb kontrollt biztosítanak a részletek felett. A küszöbérték, a színek számának, az útvonalaknak, a sarkoknak stb. a beállítása a képtől és az előbeállítástól függően jelentős különbséget jelenthet. A fehér hátteret is könnyen eltávolíthatod egy képből, ha bejelölted a "Fehér háttér figyelmen kívül hagyása" opciót ezekben a speciális beállításokban. Az ösvények kézi beállításához kattints a fent említett "Bővítés" gombra. Az Illustrator képkövetése fejlett, de ha az automatikus képkövetés nem megfelelő a fényképhez, akkor kézzel kell a képet követni.

Adj egy új réteget a képréteg tetejére.

Válaszd ki a Toll eszközt, és rajzold le a képet az új rétegen.

Megjegyzés: Bármilyen eszközt használhatsz a kép nyomon követéséhez, de a Toll eszközzel a legtisztább, legkönnyebben beállítható vonalakat kapod.

Ha befejezted a kép vektorizálását, mentsd el a fájlt AI, SVG vagy EPS formátumban.

Hogyan vektorizálhatsz képet Illustratorban iPad-en?

Ha az Illustratort iPad készülékeden használod, észrevehetted, hogy hiányzik a kép vektorizálásához általában használt Image Trace opció. Bár az alkalmazás némileg eltér az asztali verziótól, mégis lehetővé teszi a képek egyszerű vektorizálását. Mielőtt belekezdenél, ellenőrizd, hogy az alkalmazás legalább a 2.0-s verzióval rendelkezik-e.

Nyissd meg az Adobe Illustrator alkalmazást iPadre, és hozz létre egy új vásznat.

Koppints a bal oldali eszköztáron a Fotó ikonra, és importálja a vektorizálni kívánt fényképet.

Győződj meg róla, hogy a kép ki van jelölve, és koppints a jobb oldali eszköztáron az Objektum ikonra (egy téglalap, amelynek mind a négy sarkán fogantyúk vannak).

Válaszd ki a "Vektorizálás" menüpontot, és az alkalmazás azonnal vektoros fájlba konvertáld a képet.

Finomítsd az eredményt a Tulajdonságok ablakban, amely a konvertáláskor automatikusan megnyílik:

Válaszd ki a forrásképet, hogy az alkalmazás több információval rendelkezzen a konverzió megközelítéséről.

Módosítsd a színmódot a legördülő menüben.

Színes vektorkép esetén állítsd be a színek számát.

Állítsd be a küszöbértéket fekete-fehér grafika esetén.

Az egyes elemek szerkesztéséhez koppints ismét az Objektum ikonra, és nyomd meg a "Vektorizálás bővítése" gombot. Válassz ki egy elemet, és szerkeszd azt tetszés szerint. Ha a vektorgrafika elkészült, exportáld a fájlt egy vektoros formátumban, például AI, SVG vagy EPS formátumban.

Búcsúzz el a pixelektől

A rugalmatlan pixelek nem mindig elégségesek. Ha egy rossz minőségű PNG okoz gondot, néhány kattintással vektorizálhatja a képet az Illustratorban. Addig finomhangold a beállításokat, amíg elégedett nem leszel az eredménnyel, és máris olyan vektorgrafikád lesz, amelyet kedvedre átméretezhetsz.