, 2022/9/27

Ismerd meg a legjobb módszert arra, hogyan kell tojást főzni, hogy minden egyes alkalommal tökéletes keményre főtt tojást készíthess mindenféle felhajtás nélkül.

Hogyan kell tojást főzni

1. lépés: Tedd a tojásokat egy lábas aljára. Ügyelj arra, hogy a tojások ne zsúfolódjanak össze a lábasban. Kényelmesen el kell férniük.

2. lépés: Töltsd meg a serpenyőt hideg vízzel, 1 hüvelykkel a tojások fölé.

3. lépés: A tűzhelyen, magas hőfokon forraljuk fel a vizet.

4. lépés: Amint a víz felforrt, fedjük le a serpenyőt egy fedővel, és vegyük le a tűzről. Ne emeld fel a fedelet. Állíts be egy időzítőt a kívánt főtt tojás típusának megfelelően, 4 perctől 12 percig.

5. lépés: Tölts meg egy nagy tálat jéggel és vízzel.

6. lépés: Amikor a tojások elérik a kívánt főzési időt, fogó segítségével vedd ki a tojásokat a forró vízből, és és óvatosan merítsd az előkészített jeges vízbe, hogy lehűljön, körülbelül 10 percig.

7. lépés: Óvatosan ütögesd a tojásokat egy kemény felülethez, és húzzuk le a héját. Öblítsd le a tojást hideg víz alatt, hogy eltávolítsd a héjdarabokat, és töröld szárazra.

HÁNY PERCIG KELL FŐZNI A TOJÁST?

Puha főtt (folyós vagy nagyon puha sárgája) - 4-6 perc.

Keményen főtt (szilárdan főtt sárgája) - 8-12 perc.

Keményre főtt tojás 4 perc, 6 perc, 8 perc és 10 perc alatt.

HIBAELHÁRÍTÁS

MIÉRT VAN A TOJÁSSÁRGÁJA KÖRÜL ZÖLD KÖR?

Sajnos a zöld sárgája azt jelenti, hogy túlfőzted a tojást.

AZ EGYIK TOJÁSOM MEGREPEDT FŐZÉS KÖZBEN. MEGEHETEM MÉG?

Előfordul, hogy egy tojás főzés közben megreped, és a belső fehérje vagy akár a sárgája egy része is kiszivároghat. A tojás technikailag még ehető, mivel megfőtt, bár kissé más módszerrel. Általában ezeket a tojásokat egyszerűen kidobom.

MIÉRT NEM HÁMLIK SIMÁN A TOJÁSOM?

Néha előfordulhat, hogy a tojás hámozásakor azt veszed észre, hogy a tojás darabkái a héjjal együtt lejönnek. Ez teljesen normális, és nem befolyásolja a tojás ízét, csak a megjelenését. Számos oka lehet annak, hogy a tojás nem hámlik simán. A friss tojásokat nehéz meghámozni, míg az idősebb tojások könnyebben hámlanak. Számos tipp, trükk és mese létezik arra vonatkozóan, hogyan lehet a tojást simán meghámozni. Adjunk a vízhez egy teáskanál szódabikarbónát, vagy egy teáskanál ecetet. Főzés előtt szúrd meg a tojás alját egy tűvel. Törd fel a tojásokat mindenhol, mielőtt a jégfürdőbe teszed őket. Ez csak néhány a sok tipp és trükk közül.