, 2022/9/29

A pókerjátékok sokféle formában léteznek, de a póker legtöbb különböző formája számos közös alapszabályt tartalmaz. A legnépszerűbb pókerforma messze a Texas Hold'em.

Hogyan kell pókerezni

A legtöbb pókerjátékban a pókerkezek szabványos rangsorolási rendszerét alkalmazzák, ezért fontos tudni, hogy a lapok felfordításakor melyik kéz nyer fej-fej mellett. Az olyan fogadási struktúrák, mint a no-limit, pot-limit és fix limit, számos különböző kártyajátékban alkalmazhatók.

Íme egy rövid áttekintés a póker néhány alapvető szabályáról. Ha egy adott pókerjáték szabályait szeretné felfrissíteni, kattintson a fenti gombok egyikére.

Kézi rangsor

A legtöbb pókerjátékban a játékosok feladata, hogy a szabványos pókerkéz-rangsorok segítségével megpróbálják a legjobb ötlapos pókerkezet létrehozni. Az alábbi kézrangsorok a legtöbb pókerváltozatra érvényesek, eltekintve attól a néhány játéktól, amely lowball kézrangsorokat használ. A legjobb pókerkéz a royal flush, a második legerősebb kéz a straight flush, és így tovább a listán lefelé, amíg el nem jutunk a high cardhoz, a legalacsonyabb kézrangsorhoz. A királyi flöss és a soros flöss, valamint a négyes, a full house, a hármas, a flöss és az egyenes gyakran a legjobb kezet jelenti, amikor a showdown elkezdődik.

Vakok és antok

A kisvak és a nagyvak a játék gerincét képező kényszertétek, amelyek számos pókerváltozatban a játék gerincét alkotják. A Texas Hold'em és az Omaha, a világ két legnépszerűbb pókerjátéka a vakok rendszerét használja, és fontos tudni, hogy pontosan hogyan működnek ezek a kötelező tétek. A vakokat használó játékokban minden leosztás úgy kezdődik, hogy a nagyvak egy pozícióval a kisvak közvetlen bal oldalán helyezkedik el. Az ezekben a pozíciókban lévő játékosoknak minden leosztás előtt előre meghatározott tétösszegeket kell betenniük. A kisvak mindig közvetlenül az osztó gombjától balra helyezkedik el.

A legtöbb pókerjáték játékmódja úgy kezdődik, hogy a gomb, a kisvak, a nagyvak jobbról balra ül. A kisvak ára mindig a nagyvak árának fele (vagy közel fele). A vakokat a gombon ülő játékostól közvetlenül balra ülő két játékos teszi fel. A póker készpénzes játékoknál ezeket az összegeket általában a játék listáján feltüntetik. Például egy $1/$2 készpénzes játék egy élő kaszinóban azt jelenti, hogy a kisvak 1 dollár, a nagyvak pedig 2 dollár.

A legtöbb pókerjátékban a minimálisan megengedett tét bármely licitkörben megegyezik a nagyvak összegével. Az anték olyan kötelező tétek, amelyeket néha az asztalnál ülő összes játékos, vagy egyes formákban a nagyvak játékos tesz fel. Antéval pókerezni úgy lehet, hogy minden játékos beteszi az ante-t a leosztás kezdete előtt.

Ha antéval játszanak, minden játékosnak be kell fizetnie az ante-t a leosztás kezdete előtt. Az osztó ezután behúzza az antét a potba, és kiosztja a leosztást.

Például egy $5/$10-os készpénzes játékban, ahol $1-os ante van, minden játékosnak az asztalnál minden leosztás előtt be kell tennie $1-ot a potba. Ez a vakokon felül történik, ami azt jelenti, hogy az ante-t használó játékokban a potok nagyobbak, mint az ante nélküli játékokban.

Limit vs No Limit

No Limit

A "no limit" kifejezés elég egyszerűnek tűnik. Egy no limit pókerjátékban a játékosok bármikor felteszik az összes zsetonjukat.

A legtöbb no-limit játék a vakok és a gomb rendszerét használja, és ha többet szeretnél megtudni erről a rendszerről, nézd meg a Blinds, Antes & The Button című cikket.

Tegyük fel például, hogy egy $1/$2 téttel játszott no limit hold'em készpénzes játékot figyelünk. Ebben a példajátékban hat játékos ül az asztalnál, mindegyiküknek 200 dollárnyi zsetonja van.

A kisvak 1 $, a nagyvak pedig 2 $. A lapokat kiosztják, és a nagyvak bal oldalán közvetlenül ülő játékos kezdi a preflop licitkört. Minden további körben a kisvak, vagy a kisvak bal oldalán ülő első játékos kezdi az első fogadást.

A no limit játékban ez a játékos bármilyen összeggel, akár az összes zsetonjával is fogadhat. Ha ez a játékos az egész 200 $-t felteszi, akkor ez az úgynevezett all-in.

A leosztás során bármikor bármelyik játékos all-in mehet. Ne feledje, hogy az all-in maximális összege megegyezik a játékos előtt a leosztás kezdetekor lévő zsetonok összegével.

Limit

Sok pókerjátékot, például a stud póker változatokat szinte mindig limit tétes szabályokkal játsszák. Azonban bármilyen pókerjáték játszható limit fogadási struktúrával.

hogyan kell limit holdemet játszani

Egy $2/$4 limit Texas Hold'em asztal a PartyPoker-en

A $2/$4-es limitben játszott limit Texas Hold'em játék általában azt jelenti, hogy a vakok $1/$2. A limit játékokat egy "kis téttel" és egy "nagy téttel" játsszák, ahol a nagy vak általában megegyezik a kis téttel.

Sok limitjáték olyan struktúrát használ, ahol a maximális tét/emelés a licitálás korai fordulóiban megegyezik a kis téttel, és a későbbi licitálási fordulókban a nagy tét összegére nő. Minden fordulóban három emelés után a tétet "maximalizálják", és a következő játékosok csak ezt követően adhatnak meg.

A műveletek

Bármelyik pókerkézben az aktív játékosnak négy különböző akció közül kell választania:

Megadni (az aktuális nyitott tét vagy emelés összegének megfelelő összeggel).

Emelés (az aktuális nyitott tét vagy emelés összegének növelése, amelyet a következő játékosoknak legalább meg kell felelniük, hogy bent maradjanak).

Dobás (lapjait középre tolja, és lemond a kéz megnyerésének esélyéről).

Sakk (átadja a következő játékosnak anélkül, hogy bármit is megtenne. A check csak akkor használható, ha nincs előtted nyílt tét vagy emelés.

Asztali tétek

Készpénzes játék tétjei

Ha elmész egy pókerterembe, akkor láthatsz egy olyan kijelzőt, mint "$1/$2 NL Hold'em" vagy "$4/$8 Limit Hold'em".

Az "$1/$2 NL Hold'em" felirat egy No Limit Texas Hold'em játékot jelöl, ahol a kisvak 1 dollár és a nagyvak 2 dollár. Az "NL" leírás azt jelenti, hogy ez a játék no-limit fogadási struktúrát használ, amelyben a játékosok bármikor felteszik az összes zsetonjukat.

A "$4/$8 Limit Hold'em" felirat egy olyan Texas Hold'em játékot jelöl, ahol a kisvak 4 $ és a nagyvak 8 $. Ezt a játékot limitált fogadási szabályokkal játsszák, ami azt jelenti, hogy a játékosok tétje minden fogadási körben korlátozott.

A fogadási struktúrákról bővebben a fenti "Limit vs. No Limit vs. Pot Limit" lapon olvashatsz.

Általános szabály, hogy a no-limit készpénzes játék standard buy-inje a nagyvak 100-szorosa. Az $1/$2 NL játék standard buy-inje $200.

A 200NL játék egy $1/$2 No-Limit Hold'em játékot jelent, amelynek maximális buy-inje $200. Ez a jelölési stílus mindig olyan játékot jelöl, ahol a maximális buy-in 100 nagyvak.

Versenytétek

A versenyek tétjét az határozza meg, hogy mennyibe kerül a versenyre való nevezés. Bármilyen pókerjáték, beleértve a Texas Hold'emet, a Pot Limit Omahát, a 7 Card Studot, a sorsolásos pókerjátékokat és másokat, játszható versenyformátumban. A készpénzes játékban a vakok végig ugyanazok maradnak. Ha leülsz egy $2/$5-os No-Limit Hold'em készpénzes játékban, az azt jelenti, hogy a vakok $2 és $5 lesznek, amíg ott ülsz a játékban.

A pókerversenyeken azonban olyan rendszert használnak, ahol a vakok összege rendszeres időközönként emelkedik. A WSOP főversenyén például az 1. szint 100/200-as vakokkal kezdődik. Minden szint két órán át tart, és miután az 1. szint véget ért, a 2. szintet játsszák. A 2. szint egy nagyvak-ante-t ad a struktúrához, és 100/200/200-ért játsszák. A 3. szinten a vakok és az ante 200/300/300-ra emelkednek, és az emelések minden új szint kezdetén folytatódnak.

A versenypóker zsetonoknak nincs készpénzértéke, mivel az adott verseny nevezési díja határozza meg, hogy mennyi pénz kerül a nyereményalapba.

Alapvető Texas Hold'em szabályok

A Texas Hold'em a világ legnépszerűbb és legismertebb pókerjátéka. A készpénzes játékok, versenyek és otthoni pókerjátékok többsége világszerte Texas Hold'em játék.

texas hold'em pókerjáték

Egy egyenes a Texas Hold'em pókerben. A játékos kezében lévő két lap kombinálódik a filcen lévő három "közös lappal".

A Texas Hold'em játékban minden játékos két zárt lapot kap, és öt közös lapot osztanak ki képpel felfelé a táblára. A Texas Hold'em játék célja, hogy a legjobb ötlapos pókerkezetet hozza létre a zárt lapok és a közös lapok bármilyen kombinációjának felhasználásával.

Az osztó minden játékot úgy kezd, hogy ezeket a kártyákat egyenként kiosztja minden játékosnak, kezdve a kisvak pozícióban lévő játékossal. A zárt lapokat a játék során végig képpel lefelé tartják, és csak az a játékos láthatja, akinél a lapok vannak.

Miután minden játékosnak két zárt lapja van, megkezdődik a négy licitkörből az első. A Texas Hold'em fogadási köröket preflop, flop, turn és river néven ismerjük.

Miután a preflop licitkör befejeződött, az osztó három lapot tesz fel képpel felfelé a táblára, és ezeket a közös lapokat flopnak nevezik. Az összes aktív játékos licitkörét követően egy negyedik lap (a turn) kerül kiosztásra. Újabb licitkör következik, mielőtt az ötödik és egyben utolsó lapot (a river) kiosztják. A rivert egy utolsó licitkör követi.

Az utolsó licitkör után az összes megmaradt játékos felfordítja zárt lapjait. A leosztásnak ezt a részét nevezik showdownnak, és a pókerkezek rangsora szerint itt a legjobb kéz nyer.

Szeretne részletesebb szabályokat? Itt megtudhatod, hogyan kell Texas Hold'emet játszani.

Az omaha póker alapszabályai

Az Omaha Hold'em (más néven csak Omaha) egy olyan játék, amely a Texas Hold'emhez hasonlóan játszódik, de néhány alapvető különbséggel.

A Texas Hold'emhez hasonlóan az Omaha játék célja, hogy a lehető legjobb ötlapos handet hozza létre a zárt lapok és az öt közös lap kombinációjának felhasználásával.

Az omahában azonban a játékosok négy zárt lapot kapnak, és pontosan két zárt lap és három közös lap felhasználásával kell ötlapos handet készíteniük. Ez eltér a Texas Hold'emtől, ahol a játékosok két zárt lapot kapnak, és a zárt lapok és a közös lapok bármilyen kombinációját felhasználhatják a legjobb ötlapos kéz összeállításához.

Az omahának két elterjedt változata van, amelyet világszerte játszanak: a hagyományos omaha és az omaha hi-lo (Omaha Eight or Better).

Az Omaha Hi-t általában pot-limit vagy limit fogadási szabályokkal játsszák. A póker különböző fogadási struktúráiról bővebben a Póker fogadási szabályok című útmutatónkban olvashatsz.

A Pot Limit Omaha-t általában "PLO"-nak hívják, és a Texas Hold'em után a második legnépszerűbb pókerjáték a világon.

Szeretnél részletesebb szabályokat? Itt megtudhatod, hogyan kell Pot Limit Omaha pókert játszani.

Egyéb pókerszabályok, amelyeket meg kell tanulnod

Seven Card Stud

A Studot szinte mindig limitált fogadási szabályokkal játsszák. A limit játékszerkezetekről, beleértve az ebben a cikkben említett "kis tét" és "nagy tét" kifejezéseket is, bővebben a Póker fogadási szabályokról szóló útmutatónkban olvashatsz.

A Stud nem olyan, mint a Hold'em és az Omaha, ahol az osztótól balra ülő két játékos állítja a vakokat. Ehelyett az asztal minden játékosa ante-t tesz, amely általában a nagy tét 5%-át teszi ki.

Az a játékos, aki a legalacsonyabb rangú ajtókártyát kapja, egy kényszerített tétet tesz, az úgynevezett bring-in-t, amely az ante 5-szeresét éri. Ha úgy dönt, ez a játékos a teljes kis tétet is befizetheti.

Egy $5/$10-os Seven Card Stud játékban a játékosok $0,50 ante-t tesznek, és a bring-in 2,50 dollár. Ha a játékos úgy dönt, hogy kiegészíti a tétet, akkor 5 $-t (a kis tét összegét) kell befizetnie.

A stud játékban nincsenek közös lapok. Ehelyett a Seven Card Studban minden játékos hét egyedi kártyát kap. Az első osztóutcán minden játékos két leosztott és egy felfordított lapot kap. Ezután kezdődik a második kör és további három licitkör, amelyekben minden játékos minden körben további egy-egy lapot kap.

8 game stud póker formátum

Miután mind a hét lapot kiosztották, a játékosoknál három lefelé fordított és négy felfelé fordított lap marad. Az utolsó forduló után az a játékos nyer, akinek a lapja a legjobb.

Razz

A Razz a Stud egy változata, amelynek játékmenete szinte azonos, de a lapok rangsora fordított. Míg a Stud a hagyományos magas lapok pókerrangsorát követi, addig a Razz az A-tól 5-ig terjedő alacsony lapok rangsorát.

A Razzben azonban nincsenek magas kezek, ami azt jelenti, hogy az alacsony kezek nem minősülnek. Egy játékosnak lehet egy alacsony dáma, vagy egy párja vagy rosszabb, és mégis megnyerheti a leosztást, feltéve, hogy a keze alacsonyabb, mint az ellenfélé a showdownnál.

Szeretnél részletesebb szabályokat? Itt megtudhatod, hogyan kell Razz-t játszani.

Hi-Lo

A Hi-Lo játékban a legjobb magas kéz nyeri a pot felét, a legjobb alacsony kéz pedig a pot másik felét. Az alacsony kéznek legalább öt 8 alatti lappal kell "kvalifikálnia" magát ahhoz, hogy megnyerje a pot felét. Ez a játék az A-tól 5-ig terjedő lowball rangsort használja az alacsony kezeknél, ami azt jelenti, hogy a sorok és a flössök nem számítanak a kezedbe.

Lehetséges, hogy egy játékos a pot magas és alacsony részét is megnyerje - ez az úgynevezett "scooping". Ha nincs megfelelő alacsony kéz (öt 8 alatti lap), akkor a legjobb magas kéz nyeri el a teljes potot. A hi-lo játékokat split pot játéknak és/vagy nyolc vagy jobb játéknak is nevezik. Az Omaha 8 például egy hi-lo szabályokkal játszott omaha pókerjáték.

Rövid pakli

A Short Deck Hold'em a Texas Hold'emhez nagyon hasonló akciójáték, kivéve, hogy 36 lapos paklival játsszák, amelyből az összes 2-estől az 5-ösig minden 2-estől az összes 2-esig eltávolították. Ez a játék 6 Plus Hold'em néven is ismert. A 2-estől 5-ösig terjedő lapok eltávolításával azonban egy kulcsfontosságú kézrangsorbeli változás következik be: a flöss legyőzi a full house-t. A flössök ritkábbak, mivel a pakliban minden színből csak kilenc lap van. Így a flöss minden rövid paklis változatban megelőzi a fullházat.

A rövid pakli néhány ritkább változatában további változás is van: a három egyforma lap legyőzi a sort. Az egyenesek matematikailag gyakoribbak a rövid paklis pókerben, mint a hármasok, így a hármasok bizonyos változatokban verik a sorokat. Ezzel a szabállyal a sorra való húzás sokkal kevésbé vonzó, mivel ha az ellenfélnek szettje vagy triplája van, akkor már nem tudsz húzni.

Az ászok továbbra is használhatók a sorok alacsony és magas végére, így a legalacsonyabb lehetséges sor A-2-3-4-5 helyett A-6-7-8-9 lesz. A short deck póker elterjedtebb változata azonban a sorokat a hármasok elé sorolja (annak ellenére, hogy a sorok gyakoribbak). A Triton Poker Series-en ezekkel a kézrangsorokkal játszottak, hogy elősegítsék az akciót. Mivel ezek a különböző verziók léteznek, mindig ellenőrizd kétszer is a játékban szereplő kézrangsorokat.