, 2022/9/22

Túlléptél már a csíptetős nyakkendőn? Ezekkel a hasznos utasításokkal, egy éles nyakkendővel, egy tükörrel és némi türelemmel kezdve szakértője lehetsz a saját divatos csomód megkötésének. Számos lehetőség áll rendelkezésedre, a sokoldalú Négyes csomótól a klasszikus Windsor csomóig.

Hogyan kell nyakkendőt kötni

A Tupac-módszer (Négyes csomó) használata

1Tekerd a nyakkendőt a nyakad köré. Felhajtott gallérral és teljesen begombolt inggel helyezze a nyakkendőt a válla köré. A nyakkendő szélesebbik végét akassza a jobb oldalára, a keskenyebbik végét pedig körülbelül 30 cm-rel feljebb, a bal oldalára.

Tipp: Kerülje a széthúzott gallérokat ezzel a kis, aszimmetrikus csomóval.

2 Keresztezd a széles véget a keskeny végen. Hozd a széles véget a tested bal oldalára, a keskeny vég fölé. A két ruhadarabot tartsd össze a bal kezeddel, a nyakad közelében.

3 Hurkold a széles véget a keskeny vég alá. Engedje el a jobb kezével. Tűzd be a keskeny vég alá, fogd meg a széles véget, és húzd vissza a jobb oldaladra.

4 Hurkold vissza a széles véget ismét. Keresztezd át még egyszer a keskeny végen, ugyanott, ahol a bal kezed a csomót tartja.

Megjegyzés: A nyakkendő elejének ismét előre kell néznie (így a varrás rejtve marad).

5 Húzd át a széles véget a nyakhurokon. Hajtsd maga alá a széles vég csúcsát, és húzza felfelé a nyakhurokon keresztül.

6 A széles véget dugd be lefelé az elülső csomón keresztül. Egy vízszintes csomót kell létrehozni a nyakkendőd elején. Tartsd ezt a csomót az ujjssal nyitva, és óvatosan helyezd be a széles véget.

7 Húzd meg a csomót. Fogd meg a keskeny véget, és csúsztasd felfelé az elülső csomót, hogy meghúzd a nyakkendőt. Győződj meg róla, hogy a nyakkendő egyenes és megfelelő hosszúságú, ideális esetben az övcsat felső részénél végződik.

Finoman nyomd össze a csomó oldalait, hogy közvetlenül alatta egy gödröcske keletkezzen.

Tipp: A négy a kézben csomó kissé aszimmetrikus a nyaknál. Ne aggódj emiatt; ez normális.

8 A nyakkendő keskeny végét dugd be a széles vég hátsó oldalán lévő hurokba.

9 Hajtsd le a gallérját, és győződj meg róla, hogy a nyakkendőt a nyakadon végig a gallér takarja

A hagyományos windsori csomó megkötése (extra hivatalos)

1 Tedd a nyakkendőt a nyakad köré. Győződj meg róla, hogy a szélesebbik vége jobbra van, és körülbelül 14 hüvelykkel (36 cm) lejjebb van, mint a vékonyabbik oldala balra. A Windsor-csomó sok anyagot használ, ezért az alsó végének kicsit lejjebb kell kezdődni, mint ahogy általában elhelyeznéd a nyakkendőt.

Tipp: Sokan a nagy, szimmetrikus Windsor-csomót tartják a legelegánsabb és legformálisabb megoldásnak. Széttárt vagy széttárt gallérral viseld.

2 Keresztezd a széles véget a keskeny vég felett. Tartsd mindkét kezedben az egyik végét, majd add át mindkettőt a másik kezedbe. A széles végnek most a bal oldalon kell lennie.

3 A széles véget vezesd fel a nyakhurokon keresztül. A jobb kezeddel fogd meg a két véget ott, ahol a gallérod közelében keresztezik egymást. A bal kezeddel húzd a széles véget alulról felfelé a nyakhurokon keresztül.

4 Hozd vissza a nyakkendődet. A széles véget tedd vissza a mellkasodra, a keskeny végtől balra.

5 Hajtsd a széles véget a keskeny vég mögé. Fogd meg a széles véget a jobb kezeddel, és húzd vissza a tested jobb oldalára, a keskeny vég alá. A bal kezeddel tartsd a gallérod melletti csomót a helyén.

6 Hajtsd a széles véget a keskeny vég fölé. Hajtsd vissza jobbról balra, hogy az elülső oldala ismét látható legyen.

7 Húzd át a széles véget alulról a nyak hurokján. Húzd vissza a széles véget még egyszer utoljára a nyakhurokon keresztül.

8 A széles véget vezesd át az elülső csomón. Helyezd a széles véget a nyakkendő elején lévő vízszintes csomón keresztül. Húzd át.

9 Húzd meg a csomót. Fogd meg az elülső csomó alját, és oldalról óvatosan szorítsd meg. Lassan húzd meg a nyakkendő széles végét, hogy a csomót közelebb hozd a nyakhoz.

A Pratt-csomó megkötése (alap formális csomó)

1 Helyezd a nyakkendőt fejjel lefelé a gallérod köré. A legtöbb csomótól eltérően a Pratt-csomót úgy kezdjük, hogy a nyakkendő fejjel lefelé áll, így a nyakkendő varrása előre néz. A nyakkendő széles végét akaszd a jobb oldaladra, a keskeny végét pedig a bal oldaladra.

Ez a közepes méretű csomó a legtöbb gallérhoz és testalkathoz illik.

2 Ellenőrizd a széles végének helyzetét. Egy csomózott nyakkendőnél a széles végnek éppen csak az övcsat felső részét kell súrolnia. Az elején azonban emeld vagy csökkentsd a széles véget, amíg 1-2 hüvelykkel (2,5-5 cm) ez alatt a pont alatt lóg. Ökölszabályként a Pratt-csomó a széles véget a csomó megkötésekor ennyivel megemeled. A nyakkendő keskeny végének magasabban kell lennie, mint a széles végének. Ez általában a köldök magassága körül lesz, de ez kevésbé fontos, mint a széles vég elhelyezése.

3 Keresztezzük a széles véget a keskeny vég alatt. A széles véget mozdítsd át a testeden a bal oldalra, és helyezd a keskeny vég alá.

A nyakkendő keskeny végét a csomó egyetlen részénél se mozdítsd el, csak tartsd stabilan, miközben a széles végét használod.

4 Hozd a széles véget a nyak körüli hurokhoz. Helyezd a végét a hurok tetejére, még mindig a bal oldaladon.

5 Húzd át a széles véget a nyaki hurokon. Helyezd a széles véget felülről lefelé a hurokba. Húzd át ugyanabba az irányba, amerre korábban feküdt, balra.

6 Hajtsd a széles véget a keskeny vég fölé, balról jobbra. Ezzel megfordítod a széles véget, így a varrás már nem látható. A széles vég ferdén nyúlik ki jobbra.

7 Húzd a széles véget felfelé a nyaki hurokon keresztül. Hozd fel a széles véget ismét a nyakhurokhoz, de ezúttal alulról. Húzd át.

8 A széles véget dugd lefelé az új hurokba elöl. Az utolsó hajtásod egy vízszintes hurkot hozott létre a nyakkendőd elején. A széles véget dugd át ezen a hurokon, és húzd egyenesen lefelé, hogy meghúzza. A széles végnek most már a keskeny vég előtt kell lennie.

9 Csúsztasd el a csomót a beállításhoz. Húzd lefelé a széles véget, hogy meghúzza. A nyakkendő rögzítéséhez csúsztasd fel az elülső csomót a gallér aljáig.

Az elülső csomó alatti gödröcske kialakításához szorítsd meg finoman a csomó oldalait, miközben meghúzod.

Fél Windsor csomó kötése (hivatalos)

1 Helyezzük a széles véget a jobb oldalra. Helyezd a nyakkendőt a nyakad köré, és hagyd, hogy az oldala magad előtt lógjon. A széles végnek a tested jobb oldalán kell lennie, és nagyjából 12 hüvelykkel (30 cm) lejjebb kell lógnia, mint a keskeny végnek a bal oldalon. A Half Windsor egy háromszög alakú, szimmetrikus csomó, amely formális alkalmakra alkalmas. Nagyobb, mint a Négyesfogás, de kevésbé terjedelmes, mint a Windsor, ezért a legtöbb nyakkendővel és gallértípussal használható. A vastagabb anyagból készült nyakkendőkhöz valószínűleg szélesített vagy szélesített gallérra lesz szükség ezzel a csomóval.

2 Keresztezzük a széles véget a keskeny végen. Hozd a nyakkendő széles végét a bal oldaladra, keresztezve a keskeny véget.

3 Hajtsd vissza a széles véget a keskeny vég alá. Végezz egy hurkot a keskeny vég körül, és húzd vissza a széles véget a jobb oldaladra.

A széles vég alsó részének ezen a ponton láthatónak kell lennie.

4 Vidd fel a széles véget a nyaki hurokig. Emeld fel a széles véget a gallérodnál lévő nyakkendőhurokig. Tartsd a jobb oldalon.

5 Húzd át a széles véget a hurokon és balra. A széles véget vezessd lefelé a hurokba, és balról húzd át, úgy, hogy a keskeny vég alatt keresztezd.

6 Hajtsd a széles véget a keskeny vég elejére. Hozd vissza a széles véget elölről a jobb oldalára.

7 Csúsztasd a széles véget felfelé a nyaki hurokon keresztül. Hajtsd át a széles véget másodszor is a nyakhurokon.

8 A széles véget vezesd lefelé az elülső csomón keresztül. Lazítsd meg az elülső csomót az ujjaddal, és helyezd be a széles véget. Húzd át, hogy a keskeny vég fölött nyugodjon.

9 Húda meg a széles véget, hogy meghúzza. Húzás közben óvatosan szorítsd meg az elülső csomót, hogy a csomó felfelé csússzon, és a nyakkendő elején egy gödröcskét hozzon létre.