, 2022/9/30

A világos álmok során az alvó tudatában van annak, hogy álom zajlik1 , de nem hagyja el az álomállapotot. Egyesek továbbá úgy határozzák meg ezeket a jelenségeket, mint olyan álmokat, amelyekben az alvó képes a környezet különböző aspektusai fölötti irányítást gyakorolni, bár a tanulmányok szerint ez nem mindig van így, és bizonyos emberek hajlamosabbak a "világos álom irányítására", mint mások.

Hogyan kell Lucid Dreamet álmodni

Felmérések szerint a felnőttek nagyjából 55%-a tapasztalt már életében legalább egy világos álmot, és az emberek 23%-a legalább havonta egyszer átél világos álmokat. Egyes kutatások rámutattak a világos álmodás lehetséges előnyeire, például a rémálmok kezelésére. Más tanulmányok azonban azt állítják, hogy a világos álmok negatív hatással lehetnek a mentális egészségre, mivel megzavarhatják az alvást, és az álmodókban elmosódhatnak a valóság és a fantázia közötti határok.

Hogyan működnek a világos álmok?

Az éles álmokat széles körben tanulmányozták, de még mindig sok mindent nem tudunk a jelenségről. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az agy prefrontális kéregének2 aktivitása összefügg a világos álmok kialakulásával. A nem világos álmok során az emberek az álomállapotban lévő tárgyakat és eseményeket észlelik, de magáról az álomról nem tudnak, és nem tudják megkülönböztetni az alvást az ébrenléttől. Ezt részben az agykérgi aktivitás alacsonyabb szintjének tulajdonítják.

A világos álmok különböznek, mivel az alvók tudatában vannak annak, hogy álmodnak, és bizonyos esetekben képesek irányítani a környezetüket.

Egyes tanulmányok ezeket a jellemzőket a megnövekedett agykérgi aktivitással hozták összefüggésbe. A világos álmokkal kapcsolatos vizsgálatok során megfigyelt alvóknál a prefrontális kéreg aktivitási szintje világos álmodás közben hasonló az ébrenléti szinthez. Emiatt a tisztánlátó álmodást "alvás-ébrenlét hibrid állapotnak" is nevezhetjük.

Míg a normális álmok az alvási ciklus különböző szakaszaiban is előfordulhatnak, a tanulmányok szerint a legtöbb világos álom a gyors szemmozgásos (REM) alvás során zajlik. A REM alvás a normális alvási ciklus negyedik és egyben utolsó szakasza; az első három szakasz a nem gyors szemmozgású alvás (NREM). A kutatók között ma az az általános konszenzus, hogy a világos álmok a nem világos álmokból3 származnak a REM alvás szakaszában. Ebben az értelemben a luciditás az álmok olyan aspektusa, amely különböző eszközökkel kiváltható.

Hogyan tanulmányozzák a lucid álmokat?

A spontán lucid álmok ritkák és nehezen előreláthatóak. E jelenségek tanulmányozásához a kutatók jellemzően különböző módszerekkel idéznek elő világos álmokat4 . A leggyakoribb technikák közé tartoznak a következők:

Valóságtesztelés: E technika során a résztvevőknek a nap folyamán olyan teszteket kell végrehajtaniuk, amelyek megkülönböztetik az alvást és az ébrenlétet. A résztvevő például felteszi magának a kérdést, hogy álmodik-e napközben; mivel a nem világos álmok során nem lehetséges az önismeret, ha erre a kérdésre képes válaszolni, az azt bizonyítja, hogy valójában ébren van. A valóságtesztelés azon az elképzelésen alapul, hogy az ismételt tesztek végül beszivárognak a résztvevő álmaiba, lehetővé téve számára, hogy elérje a luciditást és különbséget tegyen az álom és az ébrenlét között.

A tiszta álmok mnemonikus indukciója (MILD): Ez a technika azt jelenti, hogy alvás közben betanítjuk magunkat arra, hogy felismerjük az álmok és a valóság közötti különbséget. Az alanyok egy alvási időszak után felébrednek, és elismétlik a következő mondat egy variációját: "Legközelebb, amikor alszom, eszembe jut, hogy álmodom". A kutatók a MILD-módszerrel úgy idéznek elő világos álmokat, hogy öt óra alvás után felébresztik az alanyokat.

Ébredjenek vissza az ágyba (WBTB): Egyesek képesek lucid álmokat előidézni ezzel a technikával, amely során az éjszaka közepén felébrednek5 , majd egy bizonyos idő elteltével visszatérnek az alváshoz. A WBTB-t gyakran a MILD technikával együtt alkalmazzák. Amikor ezt a két módszert együtt alkalmazzák, az ébredés és az alvásba való visszatérés közötti leghatékonyabb időtartam 30-120 percnek tűnik.

Külső stimuláció: Ez a technika villogó fények és egyéb ingerek alkalmazását jelenti, amelyeket akkor aktiválnak, amikor az alany REM-álomban van. A módszer lényege, hogy az alvó ezeket az ingereket beépíti az álmaiba, és ezzel kiváltja a tisztánlátást. Emellett néhány tanulmányban bizonyos típusú gyógyszerek és étrend-kiegészítők segítségével is előidéztek világos álmokat.

Miután az alany elaludt, a kutatók egy elektroenkefalogram (EEG) nevű eszközzel mérhetik a prefrontális kéreg és az agy más területeinek aktivitását, amely során fémlemezeket rögzítenek az alany fejbőréhez. Egy elektrookulogram (EOG) is használható a szemmozgások nyomon követésére, hogy meghatározzák, mikor lép az alany REM-alvásba. Egyes vizsgálatok során az alanyokat arra kérik, hogy alvás közben bizonyos szemmozgásokat végezzenek, hogy jelezzék, hogy világos álmot látnak. Az EOG különösen hasznos az ilyen mozdulatok kimutatásában.

A világos álmok jó vagy rossz számodra?

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak az önmaga által előidézett világos álmok. A világos álmok előidézésének leggyakoribb okai közé tartozik a kívánságteljesítés, a félelmek leküzdése és a gyógyulás. Egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a világos álmok előidézése és a rémálmokkal járó félelem és szorongás leküzdése között.

Sok vita folyik azonban arról, hogy a világos álmok előidézése hasznos vagy káros-e a mentális egészségre. Egyes kutatók azt állítják, hogy a világos álmok létrehozása szándékosan elmossa a határokat az álmodás és a valóság között, és hogy ez negatív hatással lehet az egyén hosszú távú mentális egészségére. A lucid álomterápia bizonyos csoportok, például a poszttraumás stressz zavarban szenvedők esetében nagyrészt hatástalannak bizonyult.

Egyes kutatók egy másik problémát is felvetettek a világos álmokkal kapcsolatban: potenciálisan zavaróan hatnak az alvásra. Mivel a világos álmok magasabb szintű agyi aktivitással járnak, azt feltételezik, hogy ezek az álmok csökkenthetik az alvás minőségét és negatív hatással lehetnek az alváshigiéniára. A gyakori világos álmok6 potenciálisan átstrukturálhatják az alvó alvás-ébrenlét ciklusát, ami viszont hatással lehet az érzelmi szabályozásra, a memória konszolidációjára és a mindennapi élet egyéb, az alvás egészségéhez kapcsolódó aspektusaira.

Ezenkívül a narkolepsziában7 - egy olyan alvászavarban szenvedő emberek, akiket túlzott nappali álmosság és ellenállhatatlan alvási rohamok jellemeznek - nagyobb valószínűséggel tapasztalnak gyakori világos álmokat. A világos álmok tanulmányozása meglehetősen új és nagyrészt hiányos. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük az ilyen típusú álmokat, és pontosan meghatározzuk, hogy egyes emberek miért hajlamosak a gyakoribb és intenzívebb világos álmokra.

Tippek a világos álomhoz

A világos álmok kiváltása a megfelelő módszerekkel meglehetősen egyszerű lehet. Azok, akik nem jártasak ezekben a jelenségekben, a következő eszközökkel képesek lehetnek arra, hogy lucid álmot idézzenek elő maguknak:

Optimalizáld hálószobádat az alváshoz: A jó alváshigiénia gyakorlása segíthet az egészséges alvás-ébrenlét ciklus biztosításában, beleértve a megfelelő mennyiségű REM alvást (amikor a lucid álmok a legvalószínűbbek). Gondoskodj a hálószoba kellemes hőmérsékletéről; a 65 Fahrenheit-fokot (18,3 Celsius-fok) széles körben ideális alvási hőmérsékletnek tartják. A szobát is sötétben és viszonylag csendben kell tartani. Az elsötétítő függönyök, alvómaszkok és egyéb kiegészítők segítenek a fényszint csökkentésében, míg a füldugók és hanggépek blokkolhatják a zavaró külső zajokat.

Mérd fel a valóságot: A nap folyamán gyakorold a "valóságtesztelést" azzal, hogy ellenőrzöd a környezeted, hogy megbizonyosodj arról, hogy alszol-e vagy ébren vagy. Álmodban a környezet ismerősnek tűnhet, de a valósághoz képest ellentmondások és torzulások lesznek. Ha naponta többször is elvégzed ezeket a valóságellenőrzéseket, elsajátíthatod azt a képességet, hogy álmaid során is teszteld a valóságát.

Próbáld ki a MILD és a WBTB módszereket: A világos álmok mnemotechnikai indukciójához öt óra alvás után ébredj fel (szükség esetén használj ébresztőt), és mondd magadnak, hogy elalvás után emlékezz arra, hogy álmodsz. A MILD módszer néhány tanulmányban rendkívül hatékonynak bizonyult8 . Az ébredj vissza az ágyba technika szintén öt óra alvás után történő felébredést igényel. A WBTB-vel körülbelül 30-120 percig akar ébren maradni, mielőtt visszaalszik.

Vezess feljegyzést az álmaidról: Minden reggel írj le egy naplóba mindent, amire az álmaidról emlékszel. Használhatsz hangrögzítő készüléket is álomemlékeidnek naplózására. A részletes feljegyzések lehetővé teszik, hogy könnyebben felismerd az álmokat, ha elaludtál, ami viszont segíthet a világos álmok kiváltásában.

A szuggesztió ereje: Néhányan sikeresen tudnak lucid álmokat előidézni pusztán azzal, hogy meggyőzik magukat arról, hogy elalvás után lesz egy ilyen álmuk.

Vegyél fel egy lucid álmokat kiváltó eszközt: Ma már széles körben kaphatók olyan hordozható eszközök, amelyek világos álmokat idéznek elő. Ezek az eszközök, amelyek gyakran alvó maszkok vagy fejpántok formájában jelennek meg, hangokat, villogó fényeket, rezgéseket és egyéb jeleket bocsátanak ki, amelyek hallási, vizuális és/vagy tapintási ingerekként hatnak. Számíts arra, hogy legalább 200 dollárt kell költeni egy ilyen eszközre.

Kísérletezz a játékokkal: Egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a videojátékok és a világos álmok gyakorisága és irányítása között. Ez különösen igaz az interaktív videojátékokra.

Más technikák is alkalmazhatók a világos álmok kiváltására. Ezek közé tartozik a transzkraniális egyenáramú stimuláció (tDCS), amely fájdalommentesen elektromos áramot juttat az agy különböző területeire, valamint bizonyos típusú gyógyszerek. Kevés tudományos kutatás bizonyítja e módszerek hatékonyságát. Ezeket a technikákat is csak ellenőrzött klinikai laboratóriumi körülmények között végzik, és soha nem szabad egyéneknek megkísérelniük, hacsak nem orvos vagy más hitelesített orvosi vagy pszichológiai szakember felügyelete alatt.