, 2022/10/4

Ha kezdő kötögető vagy, a gondolat, hogy tűt és fonalat vegyél a kezedbe, ijesztőnek tűnhet. De ne aggódj! Ígérjük, hogy nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Sőt, ha egyszer belejön, a kötés szórakoztató és pihentető tevékenység lehet.

Hogyan kell kötni

Ebben az útmutatóban megtanítjuk, hogyan kell kötni a kezdetektől fogva. Kitérünk az összes alapra, többek között arra, hogyan tartsd a tűket és a fonalat, hogyan kösd fel és kösd le, és hogyan kösd a kötött öltést. Mire befejezed ennek a bejegyzésnek az olvasását, készen állsz majd arra, hogy elkezdj kötni a legelső projekted! Készen állsz a kezdésre? Gyerünk!

Minden a kötésről

A kötés évszázadok óta népszerű mesterség. A kötés legkorábbi ismert példái az 5. századi Egyiptomból származnak. Ma a kötés olyan hobbi, amelyet az emberek világszerte élveznek.

Mi a kötés?

A kötés az a folyamat, amelynek során a fonalból tűkkel összekötött hurkokat készítenek, hogy szövetet hozzanak létre. Bár a kötés történhet kézzel vagy géppel, a legtöbb hobbikötő inkább kézzel köt. A két alapvető öltés - a kötött és a szűrt öltés - különböző módon történő kombinálásával a kötő különböző textúrákat, például szalagokat, kábeleket és csipkéket hozhat létre.

Könnyű megtanulni kötni?

Igen! A kötés viszonylag könnyen megtanulható mesterség. Még ha még soha nem kötöttél korábban, akkor is néhány óra alatt elsajátíthatod az alapokat.

Ha megtanulta az alapvető öltéseket, mindenféle projektet elkészíthet, az egyszerű sálaktól kezdve az összetettebb pulóverekig és takarókig.

Mire van szükségem ahhoz, hogy elkezdjek kötni?

Néhány más kézműves mesterséggel ellentétben a kötés viszonylag könnyen hozzáférhető. Nincs szükséged sok díszes kellékre ahhoz, hogy belevágj - csak egy kis fonalra és egy pár tűre. Szükséged lehet még néhány más alapvető kellékre is, például ollóra, gobelin tűre, mérőszalagra és egy táskára, amelyben mindent tárolhatsz.

Mi a legegyszerűbb dolog, amivel megtanulhatsz kötni?

A kellékek mellett szükséged lesz egy mintára is. Kezd valami kisebb és egyszerűbbel, például egy harisnyakötéses sállal vagy egy egyszerű mosogatórongyal, ha még kezdő vagy. Miután megtanultad az alapokat, áttérhetsz a nagyobb és bonyolultabb projektekre.

Hogyan kell kötni: A kötés alapjai

Ebben a részben a kötés alapjaival foglalkozunk. Először is beszélünk a kötéshez szükséges kellékekről, amelyekre az első projektedhez szükséged lesz. Ezután kitérünk arra, hogyan tartsa a tűket és a fonalat, hogyan készítse el az alapvető öltéseket, és hogyan kösse fel és kösse le a fonalat. Ezek az egyszerű technikák minden kötési projekt alapját képezik. Miután elolvasta ezt a részt, mindent tudni fog, amire szüksége van ahhoz, hogy elkezdje kötni az első projektjét!

Szükséges kötészeti kellékek

Itt vannak azok az eszközök és anyagok, amelyekre szükséged lesz ahhoz, hogy elkezdhesd a kötészeti utadat.

Fonal

Azt javaslom, hogy a kezdők válasszanak világos színű, közepes vagy vastag fonalat. Így könnyebb lesz látni az öltéseket és nyomon követni a haladást.

Vásárláskor keresse a "worsted weight fonal" vagy "chunky fonal" feliratú fonalat. Akril- vagy gyapjúfonalból is köthet - bármelyik száltartalom megfelel. De figyelmeztetném, hogy kerülje az újszerű fonalakat vagy bármit, ami túlságosan göcsörtös és göcsörtös.

Kötőtűk

Azt javaslom, hogy a kezdők vegyenek egy pár fa vagy bambusz egyenes tűt az első projektjükhöz. Az ilyen típusú tűk könnyűek és könnyen kezelhetőek. Kicsit jobban tapadnak, mint a fémtűk, így nem kell aggódnia, hogy az öltések lecsúsznak. Vásárláskor ügyelj arra, hogy a fonalhoz megfelelő méretű tűt válassz. Nézd meg a fonal címkéjének hátulján, hogy melyik tűméretet ajánlja. Ahogy egyre jobban belejössz a kötésbe, kipróbálhatsz más típusú tűket is, például rozsdamentes acélból készülteket. De egyelőre a bambusz vagy a fa is megteszi a magáét!

Szemjelölők

Az öltésjelzők olyan kis gyűrűk, amelyek segítenek nyomon követni a mintában elfoglalt helyedet. Lehet, hogy a gyakorló mintához nincs rájuk szükséged, de az első tényleges projektednél jól jönnek majd. A legtöbb kézművesboltban találhatsz öltésjelzőket.

Gobelin tű

A gobelin tű egy nagy, tompa tű, amelyet az elvarratlan szálak beszövésére és a kötés darabjainak összevarrására használnak. Gobelin tűt a legtöbb kézművesboltban talál. Többféle gobelin tűtípus létezik: egyenes és hajlított hegyű, műanyag és fém. Vásárláskor olyan gobelin tűt válasszon, amelynek elég nagy a szeme, hogy illeszkedjen a fonalhoz.

Olló

Végül, de nem utolsósorban szükséged lesz egy ollóra a fonal levágásához. Bármilyen olló megteszi, de érdemes egy kis, külön ollót beszerezni, amelyet a projekt táskájában tarthat.

Egyéb kellékek

Szükséged lehet még néhány egyéb alapvető kellékre is, például egy mérőszalagra, hogy lemérd a mintákat, egy jegyzetfüzetre, hogy nyomon követhesd a mintákat, és egy projekttáskára, amelyben mindent tárolhatsz. Most, hogy összegyűjtötted az összes kellékét, készen állsz a kötésre! A következő részben megtanítjuk, hogyan tartsd a tűket és a fonalat.

Hogyan tartsa a tűket és a fonalat

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit az új kötők feltesznek, hogy "Hogyan tartsam a tűket és a fonalat?". A jó hír az, hogy ennek sokféle módja van, és addig próbálgathatod a különböző módszereket, amíg meg nem találod azt, amelyik kényelmesnek tűnik.

Tűk

Kezdjük a tűk tartásának néhány módjával. Az első a "kéz feletti módszer". Ehhez tartsd a tűket a kezedben, tenyérrel lefelé. Tartsd a tűket úgy, mintha kést és villát tartanál vacsora közben.

A második módszer a tűk tartására az "alulról fogás" vagy "ceruzafogás". Tartsd a tűket a hüvelyk- és mutatóujjai között, mintha ceruzát tartanál.

Néhány kötő e két fogásmód kombinációjával tartja a tűket - a bal oldali tűt a kéz fölötti fogással, a jobb oldali tűt pedig a módosított, kéz alatti fogással tartja.

Igazából nincs helyes vagy helytelen módja a tűtartásnak, amíg kényelmesen és élvezettel kötögetsz. Tehát ne félj kísérletezni, és nézd meg, hogy neked mi válik be.

Fonal

Most, hogy már tudod, hogyan tartsd a tűket, itt az ideje megtanulni, hogyan tartsd a fonalat. A fonalat kétféleképpen lehet tartani: angol és kontinentális módon.

Angol stílus

Az elsőt angol (vagy amerikai) módszernek nevezzük. Ennél a stílusnál a fonalat a jobb kezedben tartod, és a jobb kezeddel tekered a fonalat a tű köré. Az angol módszert néha "flicking"-nek vagy "dobásnak" is nevezik, mivel a kötő az óramutató járásával ellentétes irányban dobja a fonalat a tű körül. Ha az angol stílusban tartod a fonalat, akkor a fonalat úgy feszíted meg, hogy a jobb kezed ujjai között fonod át.

Kontinentális stílus

A fonal tartásának második módját kontinentális módszernek nevezzük. Ennél a stílusnál a fonalat a bal kezedben tartod, és a tűddel a bal mutatóujjadról fogod meg a fonalat. A kontinentális módszert néha "piszkálásnak" is nevezik, mert a tű hegyével "piszkálod" a fonalat a bal mutatóujjadról. Ha az angol stílusban tartod a fonalat, akkor a fonalat a bal kézd ujjain keresztülszőve fogod megfeszíteni.

Megjegyzés: Miközben gyakorolod a fonal és a tűk tartását, ne feledd, hogy eltart egy darabig, amíg kényelmesen érzed magad ebben az új készségben. Kezdetben lehet, hogy kényelmetlen érzés lesz, de néhány gyakorlással kialakul az izommemória. Folytasd csak, és hamarosan "kattanni" fog neked.

Melyik úton tanuljanak a kezdők?

A legtöbb kezdő - legalábbis az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban - az angol stílusban tanul kötni. A kezdők talán könnyebben tudják szabályozni a feszültséget, ha a fonalat a jobb kezükben tartják. És ha jobbkezes vagy, akkor a fonalat a jobb kezedben tartva talán könnyebben megy neked. Másrészt sokan úgy gondolják, hogy a kontinentális stílus egy kicsit gyorsabb, különösen a kötött soroknál. És a kontinentális stílus megkönnyíti a váltást a kötött és a szűrt szemek között - ami jól jön, amikor szalagot vagy magvas öltést köt.

Íme néhány megfontolandó dolog:

Ha már tudsz horgolni, és megszoktad, hogy a fonalat a bal kezedben tartos, akkor a kontinentális stílus könnyebben megtanulható. Ha balkezes vagy, akkor könnyebbnek találhatod, hogy a fonalat a bal kezedben tartsd. De rengeteg balkezes van, aki az angol stílusban köt. Mindent összevetve, a kötési stílus személyes preferencia. Én angol stílusban tanultam kötni, és nagyon boldog voltam, hogy így kötöttem, amíg meg nem tanultam a kontinentális stílust. Javaslom, hogy próbáld ki mindkét kötési módszert, hogy meglásd, melyik a kényelmesebb számodra.

Most, hogy tudod, hogyan kell tartani a tűket és a fonalat, készen állsz arra, hogy elkezdj kötni! A következő részben megtanítjuk, hogyan köss csúszós csomót, és hogyan vedd fel az első szemeket.

Hogyan kell önteni

A felrakás az első öltéssor létrehozásának folyamata. Számos különböző felrakási technika létezik, és minden módszer kissé eltérő megjelenést eredményez. Egyes felrakási technikák szilárd, erős szélű, míg mások rugalmas és nyújtható szélű szálat hoznak létre. Ebben a bemutatóban a Long-Tail Cast On technikát fogjuk megtanulni. Ez a technika meglehetősen sokoldalú, és szinte minden kötési projektedhez használható.

Hosszú farkas felkötés

A Long-Tail Cast On-t egy tűn végezzük két fonalszállal: a munkafonal, amely a fonalgombolyaghoz rögzített fonalszál, és a fonal végét. (Ez a "hosszú farok", amely a felrakás nevét adja). Mérj ki egy olyan hosszúságú fonalat, amely 3-4-szer olyan hosszú, mint a projekt szélessége. Például, ha egy 6 hüvelykes próbatekercset fogsz készíteni, mérj ki egy 24 hüvelykes fonaldarabot.

Ezután köss egy csúszós csomót. Készíts hurkot, és a fonal végét vezesd a hurok mögé. Fogd meg a fonal végét, húzd át a hurokon, és húzd meg. Helyezd a csúszós csomót a tűre úgy, hogy a fonal vége legyenhozzád legközelebb. Tartsd a tűt a jobb kezedben, és a jobb mutatóujjaddal tartsd a helyén a csúszós csomót.

Fogd meg mindkét fonalszálat a bal kezeddel. Helyezd hüvelyk- és mutatóujjad a két fonalszál közé, és terítsd szét őket. Döntsd hátra a kezed, hogy két fonalhurkot hozz létre - egyet a hüvelykujjad, egyet pedig a mutatóujjad körül A hurkoknak "Y" vagy "csúzli" alakot kell alkotniuk.

Ezután lendítsd a tű hegyét a hüvelykujj külső szála alá, majd felfelé a hüvelykujj hurok közepén keresztül. Ezután lendítsük a tűt felfelé és át a mutatóujj belső szálán, elkapva azt a szálat. Most forgasd a tűt oldalra a hüvelykujj belső állványa fölé, és lefelé a hüvelykujj hurok közepén keresztül. Ezután engedd el a hurkot a hüvelykujjadról. Húzd meg kissé a két fonalszálat, hogy a hurkot a horgon rögzítsd. Gratulálunk, most készítetted el az első felrakott öltést.

Ismételd meg ezeket a lépéseket, hogy annyi szemet kösn fel, amennyire szükséged van. Ha szeretnéd követni a példámat, akkor a gyakorló mintához 15-20 szemet szedj fel. (A szemek számolásakor ne feledd, hogy a csúszócsomó egy szemnek számít.)

Hogyan készítsünk kötött öltést

A kötött öltés (a legtöbb mintában rövidítve "k") a legalapvetőbb öltés. Ezt fogod használni szinte minden kötött projektednél.

Így készítsük el az alapvető kötött öltést.

Tartsd a bal kezedben a tűt a felvett szemekkel, a jobb kezedben pedig az üres tűt. (A munkafonalnak a bal oldali tűn a jobb szélső szemből kell kijönnie). Tartsd a munkafonalat a munka hátulja felé. Ezután a jobb oldali tűt balról jobbra haladva szúrd be a bal oldali tű első szemébe. A jobb tűnek a bal tű alá kell mennie, az első öltés közepén keresztül, elölről hátrafelé.

Ezután vedd fel a jobb kezedbe a munkafonalat, és az óramutató járásával ellentétes irányban tekerd a jobb tű köré. Így a jobb oldali tűn egy fonalhurok keletkezik.

Most a jobb tű hegyével húzzuk át a fonalhurkot a bal tűn lévő szemen. Gondolj arra, hogy az új fonalhurkot csúszó mozdulattal húzd be a bal oldali tű alá, és húzd át az öltés közepén. A lépés végén a jobb tű a bal tű előtt lesz, és a jobb tűn egy fonalhurok lesz.

Végül csúsztasd a jobb oldali tűt felfelé és jobbra, hogy a szem lecsússzon a bal oldali tűről. Gratulálunk, most készítetted el az első kötött öltést! Ismételd ezeket a lépéseket, amíg a bal oldali tűn lévő összes szemet be nem kötötte. És ez az! Most már megtanultad, hogyan kell kötni a kötött öltést.

A munka megfordítása

Miután befejezted az első kötéssorodat, itt az ideje, hogy megfordítsd a munkádat, és elkezdd a következő sort. Ekkor a bal oldali tű üres lesz, és az összes szem a jobb oldali tűn lesz. A munka megfordításához cseréld meg a tűket úgy, hogy a bal kezedben tartsd a szemekkel teli tűt, a jobb kezedben pedig az üres tűt.

Most már készen állsz a következő sor kötésére. Addig köss, amíg a kötés addig nem lesz olyan hosszú, amilyen hosszúra szeretnéd. (Ha minden egyes sorban tovább kötsz, akkor úgynevezett harisnyakötést fogsz készíteni!)

Hogyan kell lekötni (más néven lekötni)

Amikor a próbakötésed olyan hosszú, amilyet szeretnél, ideje levenni a szemeket a tűkről. Ezt a folyamatot nevezzük levetésnek vagy lekötésnek. A lekötés rögzíti a munka szélét, hogy az ne tudjon kibomlani. A "felrakás" kifejezéshez hasonlóan a "leoldás" kifejezés sem egy konkrét technikára utal, hanem inkább egy egész technikacsaládra, amelyet a kötés utolsó sorának befejezéséhez használhatsz.

Ebben a bemutatóban megtanítjuk neked az alapvető leoldást. Ez a leggyakoribb lekötési módszer, és sok projektnél beválik. A kezdéshez kösd a tűd első két szemét a szokásos módon. Tartsa viszonylag lazán a feszültséget, hogy a leoldás ne legyen túl szoros. Ezután a bal oldali tűt szúrd be a jobb oldali tű első kötött szemébe.

Ezután a tű hegyével emeld át az első szemet (a jobb oldali szemet) a második szemen (a bal oldali szemen). Hagyd, hogy ez a szem leessen a tűről. Most már csak egy szem marad a jobb oldali tűn. Hurrá - éppen most szedett le egy szemet! Most kösd a következő szemet a bal oldali tűre, ahogyan általában szoktas. Most már két szemnek kell lennie a jobb oldali tűn.

Ezután a bal oldali tűvel emeld a jobb szemet a bal oldali szem fölé, és hagyd, hogy leessen a tűről. Ta-da! Lekötöttél egy újabb szemet! Ismételd meg az előző két lépést, amíg csak egy szem marad a jobb oldali tűn. Más szóval, folytasd a "egy szem kötése, egy szem levetése, egy szem kötése, egy szem levetése" mintát, amíg egy szem nem marad a jobb oldali tűn.

Befejezés

Így fejezzük be az utolsó öltést. Vágjuk el a fonalat, hagyva egy 6 hüvelykes farkat, hogy később beleszőhessük. Fűzzük át a fonalvéget a szemen, ejtsük le a szemet a tűről, és húzzuk meg a fonalvéget, hogy meghúzzuk. Ezután fond be a fonalvéget, hogy rögzítsd azt. Gratulálunk! Most már megtanultad, hogyan kell levetni a kötésnél.

Hogyan szövjük be a végeket

Miután befejezted a levetést, gondoskodnod kell a fonalvégekről. Ez a folyamat, amelyet a végek beszövésének nevezünk, rögzíti a fonalvégeket, és megakadályozza, hogy a kötés kibogozódjon. A végek befűzéséhez fűzd fel a fonalvégeket egy gobelin tűre. Ezután minden egyes fonalvéget a "rossz oldalon" fonj át a szöveten, hogy ne legyen túlságosan észrevehető.

Mi a helyzet a bordás öltéssel?

A doromböltés a kötés egyik legalapvetőbb öltése, és gyakran ez a második öltés, amelyet a kezdők megtanulnak - közvetlenül a kötött öltés után. Elsőre talán kicsit ijesztőnek tűnhet, de ígérem, hogy egy kis gyakorlással elsajátíthatod. A zsinórozás nagyszerű készség, ha korán megtanulod, mivel sok mintához, például a szalagozáshoz, a harisnyakötéshez és a mohaöltéshez szükséges.

További megtanulandó kötés öltések

Miután megtanultad a kötött és a doromböltéseket, készen állsz arra, hogy további öltésmintákat fedezz fel. Az alábbiakban néhány kedvenc öltésmintánkat mutatjuk be kezdőknek.

Kötőöltés: A harisnyakötő öltés minden sor kötésével jön létre. Ez egy rugalmas anyagot eredményez, amelynek enyhén barázdált a felülete.

Stockinette-öltés: A harisnyakötés úgy jön létre, hogy egy kötött és egy kötött sor váltakozik egy lombik sorral. Ez egy olyan szövetet eredményez, amely az egyik oldalán sima, a másik oldalán pedig enyhén barázdált felületű.

Magvető öltés: A magöltés úgy jön létre, hogy ugyanazon a soron belül kötött és bordázott szemek váltakoznak. Ez olyan szövetet eredményez, amelynek felülete strukturált.

Hogyan kell olvasni egy kötésmintát

A kötésminták olvasása zavaros lehet, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk. Ebben a cikkben végigvezetjük, hogyan kell elolvasni egy alapvető kötésmintát.

Hogyan növeljük és csökkentjük a szemeket?

Ahogy egyre jobban belejön a kötésbe, el akar majd kezdeni felfedezni néhány alakítási technikát. A szemek növelésének és csökkentésének megtanulása remek kiindulópont.

Hogyan kell körben kötni

A körkötés nagyszerű módja a sapkák, zoknik és más kör alakú tárgyak készítésének. Megtanulhatja, hogyan kell körben kötni kétágú és körkötőtűkkel egyaránt.

Hogyan javítsuk ki a gyakori kötési hibákat

Kezdőként biztosan elkövet néhány hibát. De ne aggódj! Ezek a hibák egy kis tudással és gyakorlattal könnyen kijavíthatók.

Ingyenes kezdő kötésminták

Most, hogy már ismered a kötés alapjait, itt az ideje, hogy nekiláss az első projektednek! Nézd meg a könnyű kötésminták gyűjteményét néhány ötletért.

Mit a legkönnyebb kötni?

Azt javasoljuk, hogy a kötés megkezdésekor egy egyszerű mosogatórongyal vagy sállal kezd. Nemcsak azért, mert remek módja az alapvető öltések gyakorlásának, hanem azért is, mert gyorsan elkészül. Ingyenes kezdő kötésmintáinkban rengeteg ötletet találsz, hogy inspiráld az első kötési projektedet!

Milyen fonalsúllyal kezdjem?

Kezd egy vastag fonallal, hogy könnyen láthasd az öltéseket és nyomon követhesd a fejlődését. A projektet is gyorsabban befejezheted, így hamarabb láthatod az eredményt!