, 2022/10/7

Néhány egyszerű módszer arra, hogyan nyissuk ki a kókuszdiót, és távolítsuk el a vizet és a húst - beleértve a lehetőségeket, amelyek segítenek megőrizni a héjat, hogy kókuszdiótálakat készíthessünk!

Hogyan kell kimyitni egy kókuszdiót

Egy dalból idézve, amit biztosan sokat hallottál az Instagramomon, ha követsz ott: "a kókuszdió egy nagy-nagy dió, de a finom dió nem dió. Ez a kókuszdió a kókuszpálmafélék családjába tartozó kókuszdiófélék gyümölcse!". És milyen finom gyümölcs, ami miatt újra és újra visszatértem hozzá DIY-k és receptek készítéséhez. Mindenesetre azonban először is tudnod kell, hogyan kell otthon felbontani a kókuszdiót.

Hogyan nyissuk ki a kókuszdiót úgy, hogy nincs szükség "kókusznyitóra". Az évek során kipróbáltam néhány technikát, és összeállítottam egy listát a kedvenceimről. Mostanra eljutottam arra a pontra, hogy mindig ugyanazzal a két módszerrel (kalapácsos és/vagy fűrészes módszerrel) nyitok ki egy kókuszdiót. Azonban azoknak, akiknek nincsenek ilyen eszközeik, van néhány lehetőségem számotokra is.

Ha még sosem csináltál ilyet, akkor ez ijesztőnek tűnhet. A számodra megfelelő módszer kiválasztása általában attól függ, hogy szeretnél-e tálakat készíteni a héjjal vagy sem - mivel sok módszer nem pontos, hogy hol reped meg a kókuszdió felének héja. Egy kis (és olcsó) kézifűrész használata azonban tökéletes megoldás erre.

Ebben a bejegyzésben négy módszert vázolok fel a kókuszdió feltörésére, köztük a kalapácsos módszert, a bumm-módszert, a sütő-módszert, a fűrészes módszert, és még egy extra szerszámmentes módszert is!

Érdemes megjegyezni, hogy léteznek kókuszbontó eszközök is. Bár ezek a csomagok általában tartalmaznak egy kalapácsot, egy lecsöpögtető szerszámot és egy friss kókuszhús kaparót - ezek mindegyike helyettesíthető olyan szerszámokkal, amelyek esetleg nálad is lapulnak (kalapács, csavarhúzó, vajkés).

A kókuszdió felnyitásának két lépése van - először a kókuszvíz eltávolítása; majd a héj felnyitása.

A KÓKUSZDIÓ VÍZÉNEK LECSAPOLÁSA

Mindenek előtt el kell távolítanod a kókuszvizet a gyümölcsből. Ehhez két fő módszer létezik - az egyik, amelyik érintetlenül hagyja a héjat (ha lyukak nélküli kókuszdiótálat szeretne készíteni), a másik, amelyik nem. Azzal kezdem, amelyik nem - mivel ez a legelterjedtebb megoldás. A kezdéshez egyszerűen tartsa a kókuszdiót a helyén (egy konyharuhát is helyezhet alá, hogy stabilan tartsa).

A kókuszdió tetején általában "szemek" vannak, ahol a héj a legvékonyabb. A cél az, hogy lyukat szúrjunk a szemekbe, és lecsöpögtessük belőle a folyadékot. Ehhez egy csavarhúzót vagy egy nagy, tiszta szöget és egy kalapácsot használhatsz, hogy a héjba üsd. Ha már vannak lyukak, akkor egyszerűen öntsd le a kókuszvizet egy pohárba.

Jó, ha ezt szitán, sajtkendőn vagy diótejes zacskón keresztül csinálod, így nem maradnak darabkák a vízben. Ezt aztán megihatod önmagában, vagy hozzáadhatod turmixokhoz és más italokhoz/receptekhez. Ha lecsöpögött, ideje felbontani a kókuszdiót az alább ismertetett módszerek valamelyikével.

A KÓKUSZDIÓ FELNYITÁSA

A BUMM MÓDSZER

Amikor először kezdtem el kókuszdiót enni, eltávolítottam a vizet, a lecsöpögtetett kókuszdiót egy zacskóba tettem, kisétáltam a lakásomból az ajtóhoz vezető kőlépcsőhöz, és néhányszor nekicsapkodtam a falnak, amíg a héj megrepedt annyira, hogy fel lehessen húzni. Nos, lehet, hogy nem a legelegánsabb módszer, de a munkát elvégzi. Szóval, ha van a lakóhelyed közelében kemény sziklás felület, akkor hajrá. Csak keress egy viszonylag kemény tárgyat (segít, ha van hegyes széle!), amibe néhányszor belerohanhatsz a kókuszdióval, és közben csavarodj - és a héj fel fog repedni.

A KALAPÁCSOS MÓDSZERREL

Ezt a módszert ismét azután végezzük, hogy előbb lecsöpögtetjük a vizet a gyümölcsről. A lecsöpögtetett kókuszdiót helyezze egy ruhára, hogy ne guruljon tovább, majd enyhén kalapáccsal üsse meg a héj közepét, közben forgatva a gyümölcsöt. Így viszonylag könnyen kettétörik, bár nem mindig egyenletesen.

A SÜTŐ MÓDSZER

A víz lecsöpögtetése után a sütőmódszerrel feltörheted a héjat. Tegye egy sütőlemezre a sütőbe 15 percre 190ºC/375ºF hőmérsékleten. Ha kiveszi a sütőből, észre fogja venni, hogy a héjon egy nagy repedésnek kell lennie, amely elég nagy ahhoz, hogy felfeszítse.

A FŰRÉSZES MÓDSZER

Ezt a módszert akkor tartogatom, amikor tökéletesen egyenletes héjú kókuszdobozokat próbálok készíteni. Az egyenetlen héjakat még mindig sokféleképpen lehet használni; gyertyák elhelyezésére, ékszerek tartására stb. Ha azonban olyan kókuszdiótálakat szeretnél, amelyekbe ételt is tehetsz, akkor ez a megfelelő módszer. *

Ehhez a módszerhez csak egy kis kézi fűrészre van szüksége. Ha valamilyen okból kifolyólag van valamilyen szorító - akkor menjen előre, és használja azt. Én csak a kókuszdiót szoktam egy mosogatótörülközőre helyezni, hogy ne guruljon szét, majd óvatosan kettéfűrészelem.

BÓNUSZ - A FAGYASZTÁSOS MÓDSZER

Ez a módszer nem annyira a héj tényleges feltöréséről szól, hanem inkább arról, hogy a hús könnyen kivehető legyen. Egyszerűen tegye a kókuszdiót egy éjszakára a fagyasztóba, majd használja a fenti kalapácsos módszert, és a kókuszhúsnak könnyen le kell válnia a kókuszdió héjáról, néha egyetlen egész darabként!

A KÓKUSZDIÓ FELHASZNÁLÁSA

Házi készítésű kókuszvaj. 1 összetevőből készült bio kókuszvaj. 10 perc. vegán, finomított cukormentes, tejmentes.

Miután kinyitottad, és eltávolítottad a kókuszvizet és a kókuszhúst, rengeteg hihetetlen DIY-t és receptet készíthetsz, többek között:

Tej és tejszín

Szűz kókuszolaj

Kókuszvaj

Liszt

Aprított és chips/pehely

Tejpor

Tálak

Sűrített tej