, 2022/9/29

A kínai ételek villával való fogyasztása nagyszerű, ha elhoztad a kaját, és azt tervezed, hogy a nappalidban a tévé előtt kényezteted magad.

Hogyan kell használni a vágópálcákat

De ha valaha is jártál már olyan elegáns étteremben, ahol pálcika a norma, és villát még csak nem is kínálnak evőeszközként, örülni fogsz, hogy elolvastad és újraolvastad ezt az útmutatót! Tanuld meg a megfelelő tartás a pálcikák és hogyan kell orientálni az ujjaid, hogy valóban lehetővé tedd a hibátlanul tányérról szájba az étel szállítására!

1. lépés: Szétválasztás

Szétválasztás

Ha van eldobható evőpálcikád, amilyenek szinte minden kínai étteremben kaphatók, akkor először szét kell törnöd őket, wishbone-stílusban. Távolítsd el a megmaradt szilánkokat, ha a pálcák nem voltak tiszták.

2. lépés: Az 1. pálca megragadása

Fogjuk csak az egyik botot, és a domináns kezünket használva (bár a kínai hagyomány szerint, ha nem vagyunk jobbkezesek, akkor is ezzel a kezünkkel eszünk) helyezzük a keskenyebbik végét úgy, mintha egy ceruza hegyét használnánk. Állítsd be a pálcát úgy, hogy a vastagabb végéből csak körülbelül egy hüvelyknyire lógjon ki a mutató- és hüvelykujjad közötti területből.

A hüvelykujj alsó ízülete segít stabilizálni ezt a botot. Most helyezd a keskenyebb véget (de nem a hegyet, önmagában) úgy, hogy az csak kissé támaszkodjon a gyűrűsujjad belső részére, teljesen felszabadítva a középső és a mutatóujjad a pálcára való kapaszkodástól. Ez a bot lesz az alapbotod, és nem fog/nem szabad mozognia, miközben felveszed az ételt.

3. lépés: A 2. bot megfogása

Ennek a botnak sok dolga lesz, hiszen egyedül neki kell felelősnek lennie a sikeres ételszállítás elindításáért és teljes egészében. Miután a vastagabb vége egy vonalban van az 1. bot vastagabb végével, a mutatóujj és a hüvelykujj között körülbelül egy hüvelyknyire kukucskálva, kövesd a keskenyebb végét úgy, hogy az éppen a hüvelykujj hegye alatt és a középső és a mutatóujj között haladjon. Szoktasd meg magad ezzel a tartással, mert ez az alapvető módja az evőpálcikák tartásának.

A 2. pálca mozgatásához (mivel az 1. pálca soha nem mozog) használd a hüvelykujjad felső részét, de az alsó részt tartsd mozdulatlanul, mivel ez a rész tartja az 1. pálcát. Használd a mutató- és középső ujjad is, hogy a hüvelykujjad a pálcikáknak az ételre való szorítása vagy lazítása érdekében a hüvelykujj ellen nyomd.

Szinkronizálni kell a hüvelykujjad hegyének, középső és mutatóujjadnak működését a 2. pálca kontrollált mozgásához, ahogy az leér az 1. pálcával való találkozáshoz.

4. lépés: Harapás

Harapás megragadása

Gyakorold a pálcikák összeszorítását és elengedését, hogy amikor a tényleges ételek bevezetésére kerül sor, ne frusztráljon, hogy nem tudsz semmit megragadni.

Helyezd el a pálcikák nyílása közötti területet úgy, hogy az szélesebb legyen, mint az ételdarab, amit meg akar ragadni. Ezután lassan engedd le és zárd be a 2. pálcát, hogy meg tuddd szorítani, majd meg tudd ragadni az ételt.

Ha készen állsz, javaslom, hogy nagyobb ételek, például garnélarák vagy sushi megragadásával kezdd, és haladj felfelé az olyan ételek felé, mint a tészta és a rizs, mivel a kisebb ételek megfogása több koordinációt igényel.