, 2022/10/4

Akár egy tömegben próbálod felhívni valakinek a figyelmét, akár taxit hívsz, vagy egy jó partitrükköt keresel, a hangos fütyülés megtanulása nagyszerű készség.

Hogyan kell hangosan fütyülni

Mielőtt megtanulsz fütyülni, fontos eldöntened, hogy az ujjaidat akarod-e használni, vagy nélkülük akarsz fütyülni, mivel a technikák nagyon különbözőek. Ha ez a döntés megszületett, már csak a megfelelő technikát kell megtanulnod, és minden nap gyakorolnod kell!

Hangos fütyülés az ujjaiddal

1

Nedvesítsd meg az ajkaidat. Nedvesítsd meg a felső és az alsó ajkadat úgy, hogy a nyelveddel végigsimítasz mindkét oldalon. Vigyen fel ajakápolót vagy más hidratálót, hogy ajkai ne repedezzenek fel, miközben megtanul hangosan fütyülni. A nedvesség a füttyszó hangja szempontjából is fontos, ezért a füttyszó gyakorlása közben tartsd nedvesen az ajkaidat. Az ajkaidat egy pohár víz megivásával is nedvesítheted.

2

Formálj egy "oké" szimbólumot a mutatóujjaddal és a hüvelykujjaddal. Hozza össze a hüvelyk- és mutatóujját, miközben a másik három ujját lazán tartja. Érintse össze a hüvelyk- és mutatóujja hegyét, kör alakot formálva. Nem különösebben fontos, hogy a többi ujj hogyan pihen, amíg nem állnak útban. Ha nem vagy híve az "oké" ujjkonfigurációnak, kísérletezz más módon, hogyan fütyülj az ujjaiddal.

3

Nyomd hátra a nyelvedet a hüvelyk- és mutatóujjaddal. Helyezd az ujjaid hegyét a nyelved hátsó részére, és finoman nyomd meg az ujjaid, hogy a nyelved hátratekerd. Tekerd a nyelvednek felső ¼-ét vissza önmagára. Ne nyomd túl erősen, és tartsd együtt a mutatóujjad és a hüvelykujjad hegyét. Annyi nyomást kell gyakorolni az ujjaiddal, hogy a nyelved hegye kissé visszahajoljon, de anélkül, hogy teljesen visszahajtanád. Mindenképpen moss kezet, mielőtt az ujjaid a szádba vennéd.

4

Zárd össze az ajkaidat az ujjaid körül. Zárd össze az ajkaidat a mutatóujjad és a hüvelykujjad első ujjpercénél úgy, hogy ne hagyj helyet a levegőnek a szád oldalán keresztül. Hagyj egy kis lyukat az alsó ajkad és az ujjaid által létrehozott gyűrű belseje között. Ez lesz az a hely, ahol a levegő átáramlik, és hangos sípoló hangot ad.

Győződj meg róla, hogy az ujjaid körüli összes többi terület légmentesen záródik. Ha a szád elülső részén bármely más helyről levegő szökik ki, nem lesz erős a füttyszó. Nedvesítsd be újra az ajkaidat, ha a folyamat során kiszáradnak.

5

Fújj levegőt az ujjaid közötti résen keresztül. Lélegezz mélyen be az orrodon keresztül, és fújd ki az ujjaid és az alsó ajkad által létrehozott téren keresztül. Fújjon egyenletes légáramlatot ezen a téren keresztül, amíg füttyhangot nem hall. Némi gyakorlás után hangos, tiszta sípolásnak kell hallatszania ezen az ujjak közötti téren keresztül. Ne csüggedj, ha ez nem sikerül elsőre. Sokaknak időbe és gyakorlásba telik, mire elsajátítják ezt a fütyülési technikát. Győződj meg róla, hogy a fújt levegő fókuszált és keskeny, hogy a levegő a megfelelő téren keresztül áramoljon.

6

A gyakori hibák elhárítása. Figyeld meg alaposan a füttyel keltett hangokat, és a hallottaknak megfelelően végezz módosításokat. A légies, ziháló hangok azt jelentik, hogy nem az ujjaid által készített lyukon keresztül fújsz, és a levegőt a lyukba kell irányítanod, vagy az ajkaidat az ujjaid köré kell zárnod. A könnyű és halk sípoló hangok azt jelentik, hogy nem fújsz elég erősen, de a levegőt megfelelően átfújod a résen. Gyakorolhatsz és kiigazításokat végezhetsz séta közben, vagy zenehallgatás közben.

7

Gyakorold a hangos fütyülés szakaszait. A kezdő fütyülők többsége számára a hangos fütyülés megtanulásának négy fő gyakorlási szakasza van. Az egyes mérföldkövek során végezzen kiigazításokat, ha problémái vannak a továbblépéssel. Kezdetben hallani fogod, ahogy a levegő áramlik az ajkaidon keresztül, anélkül, hogy tényleges fütyülő hangot hallanál. Ebben a szakaszban a legjobb, ha visszamész a hangos fütyüléshez szükséges lépésekhez, és kiigazítod a technikádat.

Később egy sugárhajtómű hangjához hasonló hangot fogsz hallani. Valami füttyszóhoz közeli hangot hallhatsz, némi rezgéssel az ajkaidban. Innentől kezdve leginkább az ujjaidat kell újra beállítanod, amíg tisztább hangot nem kapsz. Hamarosan fütyülő hangot fog hallani, de a hang lágy és légies marad. Ez annak köszönhető, hogy az ujjaid közötti téren kívülről levegő szivárog ki. Ezért a nyelved és az ajkaid által készített tömítéseket meg kell majd húznod.

Végül egy teljes erejű, tiszta sípolásra fogsz rátalálni. Ha idáig eljutottál, akkor most már tudsz fütyülni!

A módszer 2 Fütyülés ujjak nélkül

1

Húzd össze az ajkaidat "O" alakban. Nyomd ki ajkaidat csókolózó formára, kör alakú teret hozva létre ajkaid között. Ezt a formát úgy alakítsa ki, hogy természetesnek érezze. Nedvesítsd meg ajkaidat, mielőtt ráncba szednéd ajkaidat, mivel a nedvesség hangosabb füttyöt eredményez. Ezen a kör alakú formán fog átáramlani a levegő, ami végül a fütyülő hangot adja ki.

2

Húzd vissza a nyelved a fogaid mögé. Hajtsd hátra a nyelved úgy, hogy az közvetlenül az alsó elülső fogak előtt "lebegjen" a szájadban. Finoman érintsd a nyelved az alsó fogak mögé, a nyelved lazán tartva. A nyelved segíteni fog a hangos sípoló hang előállításában, a levegőt az ajkak közötti téren keresztül irányítva A felső őrlőfogaid is megérintik a nyelvedet.

3

Fújd ki a levegőt a szádon. Lélegezz mélyen be az orrodon keresztül, és egyenletesen fújd ki a levegőt az ajkaid közötti téren keresztül. Kísérletezz különböző fúvási intenzitásokkal és következetesen különböző szintekkel, hogy megtaláld az igényeidnek megfelelő füttyhangot. Ha helyesen csinálod, tiszta füttyszónak kell hallatszani. Kezd gyengéden fújva a levegőt, amíg halk füttyszó nem hallatszik. Ebből tudni fogod, hogy a technika megfelelő.

4

Maximalizáld a sípod hangját. Ha már elsajátítottad a technikát, és képes vagy fütyülő hangot kiadni, gyakorold a hangos fütyülést erősebb kilégzéssel és nagyobb fújással. Tanulj meg több levegőt kifújni, miközben megtartod a megfelelő technikát és izolálod a levegőt, hogy hangos, éles hangot adj. A megfelelő technika és az erősebb fújás fogja létrehozni a kívánt hangos, intenzív fütyülő hangot.