, 2022/10/11

"Van valamilyen forrásod arról, hogyan töltsek fel zenét a Spotify-ra?" Ez olyasmi, amiről mostanában sokat kérdeznek minket, és ez nem meglepő. A zenéid feltöltése a Spotify-ra nem olyan egyszerű, mint a Soundcloudra.

Hogyan kell feltölteni a spotifyra

Ha több platformra is feltöltöd a zenédet, az is előnyös lehet számodra, hadd magyarázzuk el, miért! Órákat töltöttél azzal, hogy a véredet, verejtékedet és könnyeidet egy számba fektetted, és végre a kemény munkád kifizetődik! SZereted az új számodat, és teljesen biztos vagy benne, hogy egy vírusos durranásod van!

Feltöltöd a remekművedet a Soundcloudra, és folyamatosan ellenőrzöd a lejátszásokat, de nem számít, hogy meddig vársz és vársz, a track alig kap lejátszást.

Miért van ez így?

Nos, a probléma viszonylag egyszerű. Nem terjeszted a zenédet különböző platformokon! Ha csak egy streaming-szolgáltatásra teszed fel a dalodat, az lényegében olyan, mintha minden tojásodat egy kosárba tennéd. Ez azért van, mert azok az emberek, akik a Soundcloudot használják, nem biztos, hogy a Spotify-t használják, és fordítva. Ez egyre inkább valósággá válik, mivel egyre több felhasználó köt "prémium" fiókot és kötelezi el magát egyetlen streaming szolgáltatás mellett.

a helyzet az, hogy azok az emberek, akik ezeket a streamingplatformokat használják, általában azért vannak ott, hogy új zenéket fedezzenek fel, ami azt jelenti, hogy több ezer potenciális rajongóról maradhatsz le, ha korlátozod, hogy mely platformokon adsz ki. Ami még megdöbbentőbb, hogy a Vetro Analytics szerint a Soundcloud nem is a legnépszerűbb streaming platform. Hogy jobban átlásd a helyzetet, mellékeltünk egy táblázatot, amely a legjobb streaming platformok rangsorát tartalmazza.

Javasoljuk, hogy a zenéidet a lehető legtöbb ilyen top tíz streaming szolgáltatásra juttasd el. Kezdetnek azonban szeretnénk megmutatni, hogyan töltsd fel zenéidet kifejezetten a Spotify-ra. Jelenleg ez a harmadik legnépszerűbb streaming oldal, a maga lenyűgöző 30,4 millió havi egyedi felhasználójával. Tehát már azzal, hogy a zenédet feltöltöd erre a platformra, a hatóköröd óriási mértékben javulhat. Minden további nélkül, íme, hogyan töltsön fel zenét a Spotify-ra.

Hogyan töltsön fel zenét a Spotify-ra:

Első pillantásra a Spotify-ra való zeneletöltés független művészként túlterhelőnek tűnhet. nnek oka, hogy a Spotify nem rendelkezik a közönséges felhasználó számára elérhető "feltöltési" lehetőséggel. Ahhoz, hogy zenéjét a Spotify-ra tedd, egy "DSP"-nek nevezett valamit kell használni. A DSP a Digital Service Provider rövidítése. A digitális szolgáltató egy olyan vállalat, amely a média - például a zenéid - terjesztésére összpontosít a különböző streaming platformokon, például az Apple Music, a Spotify és a Pandora számára.

Ezek a cégek fantasztikusak, de van egy bökkenő... A legtöbbször díjat kell fizetned. De a jó hír az, hogy jogdíjat is kapsz, ha a dalodat bármelyik streaming platformon lejátsszák, ahová feltöltöd. Ha nem ismered a jogdíjakat, ez az a pénzösszeg, amelyet a dalod által elért streamek (lejátszások) száma alapján kapsz.

(További információért a jogdíjak működéséről kattints ide).

Van tehát egy kis esély arra, hogy a honoráriumod megtérül! És hogy még több költségvetés-barát lehetőséget kínáljunk, egy ingyenes DSP-t is mellékeltünk ehhez a cikkhez. Ez tűnhet a legjobb megoldásnak, de miközben eldöntöd, hogy melyik DSP a megfelelő számodra, van néhány dolog, amit szem előtt kell tartanod. Egyes DSP-k csak meghívásos alapon működnek, míg másoknál ki kell töltenie egy kérelmet, amelyet aztán vagy elfogadnak, vagy elutasítanak.

Szerencsére nem sokan jelentkeznek ezekhez a DSP-khez, így nagyobb az esélye annak, hogy elfogadják. És jó néhány olyan is van, amelyik mindenféle zenét elfogad! Általában addig hagyják jóvá, amíg a zenéd jó minőségű, vagy ha van rá közönség. Mindez kissé zavarosnak tűnhet, ezért, hogy segítsünk megtalálni a megfelelő DSP-t, összeállítottunk egy listát a kedvenceinkből! Ha ezeket a weboldalakat használod a Spotify-ra való feltöltéshez, akkor több legyet ütsz egy csapásra. A felsorolt DSP-k ugyanis nem csak a Spotify-ra töltik fel a zenédet, hanem számos más platformra is.

RouteNote

A RouteNote az egyetlen DSP ezen a listán, amely ingyenesen tesz fel bármilyen eredeti zenét a Spotify-ra. Ez a DSP 19 másik platformra is feltölti a zenéidet. Itt a teljes lista az összes platformról, ahová ez a DSP elküldi a zeneszámodat. Az egyetlen hátránya ennek a platformnak, hogy minden egyes közzétett zeneszámból származó nyereségnek csak 85%-át kapod meg.

Ha azonban szeretnéd megkapni a zeneszámodból származó jogdíjak 100%-át, akkor csak egy díjat kell fizetned. És ezt bármikor eldöntheted. Ez a te előnyödre válik, mert ha egy szám jól megy, akkor egyszerűen befizetheted a díjat, és learathatod az adott szám jogdíjait, míg a többi, kevésbé jól menő számot egyszerűen ingyenesen feltöltheted. Ez a DSP őszintén szólva nagyszerű lehetőség, ha hajlandó vagy megválni a trackből származó bevételeid 15%-ától.

TuneCore

cymatics-tunecore-hogyan kell zenét feltölteni a spotify-ra. A TuneCore egy másik nagyszerű lehetőség, mert elég kedvező díjért terjeszti a zenédet, és többféle csomagot is kínálnak. Ami a dalok Spotify-on való közzétételét illeti, vagy 9,99 USD-t fizethetsz egyetlen kiadásért, vagy 29,99 USD-t 2 vagy több dalért.

Ez a díj évente egyszer, posztonként megújul.

És ami a legkirályabb, a TuneCore többet tesz, mint csak feltölti a zenéidet a Spotify-ra. A zenéidet az iTunes, Amazon, Google Play, eMusic, Simfy, Deezer, Rhapsody, X-Box Live, MixRadio, MUVE Music és sok más helyre is eljuttatják. És az előnyök itt még nem érnek véget. Íme néhány további fantasztikus funkció, amit ez a DSP kínál:

Megtartja a zenédnek minden jogát

A zenei jogdíjak 100%-át megtarthatod.

Hozzáférés az Apple Music Trend jelentésekhez

Havi zeneeladási jelentéseket kapsz

Egyedi borítóterveket kapsz

Ingyenes médialejátszót kapsz

Ez a szolgáltatás bármilyen általad választott dalt is elfogad. Az egyetlen igazi negatívum itt az, hogy fizetni kell ezért a szolgáltatásért, de mindenképpen megéri.

LANDR

A LANDR egy másik többcélú platform, amely többet tud annál, minthogy a zenéidet a Spotify-ra küldd. Sőt, még mastering szolgáltatást is kínálnak, amely előkészíti a zenédet a terjesztésre! Erre a DSP-re havi díj ellenében előfizethetsz, és nincs korlátozva a posztolható tartalom mennyisége (a legtöbb csomag esetében). Az alábbiakban az éves árlehetőségek gyors bontása következik:

Van néhány olcsóbb opció is, amelyeket itt nézhetsz meg! Akár egy alacsony minőségű "csak mp3" tagságot is kaphatsz, mindössze havi 1 dollárért (10 zeneszámos korlátozással). Ez mindenképpen az egyik legköltséghatékonyabb lehetőség, mivel alacsony az ára, és nincs korlátozás a havi felhasználók számára. Egy másik dolog, amit érdemes megemlíteni, hogy a LANDR mastering szolgáltatásai teljesen automatizáltak. Ez azt jelenti, hogy nem egy tényleges hangmérnök dolgozik a zeneszámaidon, hanem egy összetett algoritmus.

Ez riasztónak tűnhet, mert azzal lehet érvelni, hogy egy emberi hangmérnök több tudással és tapasztalattal rendelkezik, mint egy program. Sokan azonban azt mondták, hogy a LANDR mastering szolgáltatásai nagyszerűek, és az első két dalod masterelése teljesen ingyenes. Így eldöntheted, hogy megéri-e neked a mastering-szolgáltatás, mielőtt bármihez is elköteleznéd magad. Ez a szolgáltatás nem nyújt semmit a zeneszámaid promóciójával kapcsolatban, de ha csak a Spotify-ra és számos más platformra szeretnéd feltenni a zenéidet, akkor ez lehet a legjobb megoldás számodra.

AWAL

Ezt a DSP-t azért hozták létre, hogy a művészeknek a kiadóknál való szereplés minden előnyét biztosítsa anélkül, hogy a zenéjük jogait el kellene adniuk. Az AWAL segítségével közvetlen díj nélkül terjesztheted zenéidet a Spotify-ra és számos más streaming platformra, de van néhány hátránya. Először is, a jogdíjakból 15%-os részesedést vesznek el.

Emellett jelentkezned kell, és el kell fogadnod őket, akárcsak egy hagyományos kiadónál. De a jó hír az, hogy ők nem annyira válogatósak. Ez azért van, mert a fő céljuk egyszerűen a zene terjesztése. Nekik nincs meghatározott stílusuk vagy műfajuk. Az AWAL előfizetésének másik előnye, hogy számos más forrást is biztosítanak számodra!

Az AWAL például az A&R és a marketing terén is segít neked. Nem csak ezt, de még kampányokat is indítanak, hogy segítsenek a zenéd népszerűsítésében! A lejátszási listák promócióját is biztosítják. Ez pedig nagy dolog, hiszen az egyik legnagyobb dolog, amit az emberek tesznek, hogy több olyan zenét találjanak, ami tetszik nekik, az a közösségi lejátszási listák megtekintése. Tehát, ha a zeneszámod ezeken landol, csodákat tehet a lejátszásoddal.

Egy másik cikkünkben arról fogunk írni, hogyan kerülhet fel a zenéd a lejátszási listákra, úgyhogy maradj velünk. Végül, ez a szolgáltatás lehetőséget biztosít arra, hogy az A&R-csapatukon keresztül potenciálisan finanszírozást kapj! Ez így van, ők valóban befektetnek beléd, mint előadóba, ha látnak benned potenciált!

Az is megnyugtató, hogy megvédik a zenédet a kalózkodás ellen, ami nagyon árthat egy feltörekvő művésznek.

Amint láthatod, az AWAL-nál tényleg sok pénzt kapsz a pénzedért, így a 15%-os részesedés a jogdíjakból a mi szemünkben ésszerűnek tűnik.

Believe Digital

A Believe eléggé hasonlít az AWAL-hoz, mivel a szolgáltatás igénybevételéhez jelentkezned kell, és el kell fogadnod. De van néhány különbség.

Először is, nem támogatnak annyi előadót, mint a többi DSP. Továbbá, a többi DSP-vel ellentétben ők megegyeznek veled arról, hogy milyen részesedést vesznek ki a nyereségedből. Tehát ez teljesen szubjektív.

A dolog úgy működik, hogy ez a DSP személyesen keresi meg Önt, ha felveszik, és egy kifejezetten Önre szabott megállapodást dolgoz ki. Ezt követően biztosan feltöltik a zenédet a Spotify-ra és még sok minden mást is. Mint láthatod, ez a cég hasonlóan működik, mint egy művészmenedzsment ügynökség, és még mindig megtarthatod a zeneszámaid jogait.

A Believe helyi termékmenedzserekkel is rendelkezik, akik segítenek neked a zeneszámod népszerűsítésében. Ezt úgy teszik, hogy lejátszási listáknak, kiadóknak ajánlják a zenédet, és nemzetközileg is kampányolnak a számodért. Ez a DSP még az összes kereskedelmi marketinget, márkaépítést és licencelést is kezeli.

És messze az egyik legnagyobb szolgáltatásuk az, hogy még márkakapcsolatokat is megpróbálnak létrehozni neked! A Believe mindenképpen azoknak szól, akik sokkal többre vágynak, mint a zenéjük Spotify-ra való felrakása, így ha ez a célod, akkor mindenképpen ezt ajánljuk.