, 2022/10/11

A 3D nyomtatás egy folyamatosan fejlődő és bővülő terület. Ha kezdő vagy 3D nyomtatós, a lehetőségek és alkalmazások száma olyan hatalmasnak tűnhet, hogy kissé nyomasztó lehet, amikor még csak most kezded megismerni a 3D nyomtatást és a 3D nyomtató használatát.

Hogyan kell 3D nyomtatni

A 3D nyomtatás megtanulása még sosem volt ilyen egyszerű! Ebben a 3D nyomtatásról szóló kezdő útmutatóban elmagyarázzuk, hogy mi is pontosan a 3D nyomtatás, hogyan működik, hogyan kell 3D nyomtatni, melyek a legjobb anyagok kezdőknek, és mire van szükséged a kezdéshez.

Mi a 3D nyomtatás?

A 3D nyomtatás egy háromdimenziós tárgy létrehozásának folyamata, amely általában az anyag szisztematikus rétegezésével történik. A nyomtató egy digitális fájlt olvas be a számítógépről, amely megszabja, hogyan kell rétegezni az anyagot a tárgy felépítéséhez. Ezért a 3D nyomtatást additív gyártásnak is nevezik. A 3D nyomtatás és az additív gyártás többnyire szinonimák, bár az additív gyártást gyakrabban hallhatja a tömegfogyasztás vagy a tömeggyártás kontextusában.

Hogyan kell 3D nyomtatni:

A tervezett nyomtatástól függően több vagy kevesebb lépésből állhat a folyamat. Általánosságban azonban a 3D nyomtatás a következő műveleteket foglalja magában:

1. lépés: Hozzolétre vagy találj meg egy tervet

A 3D nyomtatás első lépése jellemzően a számítógépen kezdődik. El kell készíteni a tervét egy 3D tervezőszoftverrel, jellemzően egy CAD (számítógépes tervezés) szoftverrel. Ha nem tudod saját magad létrehozni a tervet, az interneten is számos ingyenes forrást találhatsz ingyenes tervekkel.

2. lépés: Az STL-fájl exportálása

Miután létrehoztad vagy kiválasztotta a tervet, exportálni vagy letöltenie kell az STL-fájlt. Az STL fájl az, ami tárolja a koncepcionális 3D objektummal kapcsolatos információkat.

3. lépés: Válaszd ki az anyagokat

Jellemzően már a nyomtatás előtt elképzelésed lehet arról, hogy milyen anyagot fogsz használni. Számos különböző 3D nyomtatási anyag áll rendelkezésre, és aszerint választhatsz, hogy milyen tulajdonságokkal szeretnéd, hogy a tárgyadrendelkezzen. Ezt az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk.

4. lépés: Válaszd ki a paramétereket

A következő lépés ezután a tárgyad és a nyomtatási folyamat különböző paramétereinek eldöntése. Ez magában foglalja a nyomtatás méretének és elhelyezésének eldöntését.

5. lépés: A Gkód létrehozása

Ezután importáld az STL fájlt egy szeletelő szoftverbe, például a BCN3D Curába. A szeletelő szoftver az STL fájlból származó információkat Gcode-dá alakítja át, amely egy speciális kód, amely pontos utasításokat tartalmaz a nyomtató számára.

6. lépés: Nyomtatás

Ez az a pillanat, amikor a varázslat megtörténik! A nyomtató rétegről rétegre létrehozza a tárgyat. A tárgy méretétől, a nyomtatótól és a felhasznált anyagoktól függően a munka percek alatt vagy több óra alatt is elvégezhető.

Attól függően, hogy milyen végterméket szeretnél, vagy milyen anyagot használtsz, a nyomtatás után további utómunkálatokra kerülhet sor, például festésre, por lekefélésére stb.

Mire használják a 3D nyomtatást?

A 3D nyomtatás szabadidős és professzionális célokra egyaránt használható, különböző iparágakban. Számos különböző területen és ágazatban alkalmazható, az egészségügytől kezdve a mérnöki tudományokon át a divatig. A 3D nyomtatást egyre inkább fenntartható és költségbarát megoldásnak tekintik a különböző gyártási projektek és folyamatok prototípusainak és eszközeinek létrehozására. Hagyományosan a prototípusok beszerzése időigényes és költséges lehet, és a vállalatoknak külső gyártóktól kell függniük.

A 3D nyomtatás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy gyorsan, házon belül készítsenek egységeket egy tárgyból, szerszámból vagy prototípusból. Erre remek példa a Camper cipőgyártó vállalat. A házon belüli 3D nyomtatás lehetővé tette számukra, hogy a közel másfél hónapig tartó modellezési és tervezési folyamatukat mindössze néhány napot igénybe vevő műveletté alakítsák át.

3D nyomtatás kezdőknek: Hogyan kezdjünk hozzá?

Mire van szükséged ahhoz, hogy elkezdhesd a 3D nyomtatást? A konkrét igényeid attól függnek, hogy miért és mit szeretnél nyomtatni, de általánosságban három szempontot kell figyelembe venni a kezdéshez:

3D nyomtató

Szál

Szeletelő szoftver

Ha azt tervezed, hogy saját terveket készítesz, szükséged lesz a megfelelő tervezőszoftverre is. De, ahogy korábban említettük, számos ingyenes forrást is találhatsz az interneten, ahonnan terveket tölthetsz le.

Ha még nem vásároltál 3D nyomtatót, van egy útmutatónk, amely segíthet eligazodni a legfontosabb szempontok között.

3D nyomtató szálak

Az anyag, más néven filament, amelyet a nyomtatáshoz választ, számos különböző tényezőtől függ:

Azt szeretnéd, hogy a tárgyad rugalmas legyen?

Hőálló legyen?

Nagyon tartósnak kell lennie?

Ez csak néhány a tényezők közül, amelyeket figyelembe kell venni a szál kiválasztásakor. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb kezdő a PLA-val kezdi. Ennek oka, hogy a PLA költséghatékony és jellemzően könnyen nyomtatható egy szabványos konfigurációval. A te konkrét projektedtől függően a PLA jó kezdőanyag lehet.

A PET-G szintén kezdőbarát anyagnak számít, bár egy kicsit technikásabb, mint a PLA. Ugyanakkor nagyszerű az olyan iparágak számára, mint a gépészet és a gyártás. Jó anyag a funkcionális prototípusokhoz, mivel ellenáll a magasabb hőmérsékletnek, és eltérő kémiai összetétele ideális az ilyen felhasználásokhoz.

Szoftver

A 3D nyomtatáshoz két fontos szoftver létezik: CAD és szeletelő szoftver. Általában bármilyen CAD-rendszert használhat, amely képes funkcionális modellt létrehozni. A CAD elengedhetetlen, ha saját modelleket és tárgyakat szeretne létrehozni. Képesnek kell lennie arra, hogy STL fájlt exportáljon a CAD-szoftveréből.

A szeletelőszoftver az egyenlet második része. Ez a szoftver lefordítja az STL fájlt egy olyan nyelvre, amelyet a nyomtató megért. A Gcode mozgásinformációkat tartalmaz, amelyek megmondják a nyomtatónak, hogyan és hová mozgassa a tengelyét, valamint azt, hogy mennyi anyagot kell leraknia. A Gcode egy SD-kártyán vagy wifin keresztül kerül a nyomtatóhoz.

Végső gondolatok

A 3D nyomtatás ma már sokkal kezdőbarátabb, mint valaha. Kezdetben sokan a 3D nyomtatást a nagyközönség számára elérhetetlennek tartották, de ez a vélekedés kezd megváltozni, méghozzá jó okkal. Bár a nyomatok és a technika tökéletesítéséhez gyakorlásra van szükség, a 3D nyomtatás megtanulása elérhető készség.