, 2022/9/29

Megtaláltad a tökéletes munkalehetőséget. Elküldöd az önéletrajzodat, és lélegzetvisszafojtva várod a visszahívást... de sosem történik meg. Ismerősen hangzik? Igen, a legtöbbünk számára igen. De hogyan lehetséges ez?

Hogyan írjunk önéletrajzot

Szeretnél időt spórolni és 5 perc alatt elkészülni az önéletrajzoddal? Próbálja ki önéletrajz-építőnket. Gyors és könnyen használható. Ráadásul kész tartalmat kapsz, amit egyetlen kattintással hozzáadhatsz. Tekintsd meg az önéletrajz-sablonokat, és készítsd el önéletrajzod itt.

Íme, hogyan kell önéletrajzot írni:

Válaszd ki a megfelelő önéletrajz formátumot

Add hozzá a neved, elérhetőséged

Kezd a személyes profiloddal és a címeddel

Sorold fel a releváns munkatapasztalatát és a legfontosabb eredményeid

Építsd fel a tanulmányi és oktatási szekciót

Tüntesd fel az álláshirdetésnek megfelelő releváns készségeket

A további részek tartalmazzanak releváns információkat

Rendezd mindezt egy professzionális önéletrajz sablonba

Egészítsd ki önéletrajzod kísérőlevéllel

Ez a leghatékonyabb önéletrajz-szerkezet: a dokumentum tetején legyenek a fontos elérhetőségi adatok, az összefoglaló remek lehetőség a bemutatkozásra, valamint a tapasztalatok és eredmények bemutatására, míg az önéletrajz többi része arra szolgál, hogy annyi releváns részletet közöljön, amennyi szükséges ahhoz, hogy meggyőzd az olvasót arról, hogy te tökéletesen megfelelsz az adott pozíciónak.

Mi az önéletrajz?

Teljes formájában a CV a Curriculum Vitae (latinul: életpálya) rövidítése. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában az önéletrajz egy olyan dokumentum, amelyet tanulmányi célokra használ. Az amerikai tudományos önéletrajz a te tudományos pályafutásodnak minden részletét ismerteti. Más országokban a CV az amerikai önéletrajz megfelelője, és álláspályázathoz használják.

A CV tehát önéletrajz, és néhány angol nyelvű országban a CV - a hosszától és a céljától eltekintve - az önéletrajz szinonimája. Összezavarodtál? Olvasd el teljes útmutatónkat arról, hogy mi is az az önéletrajz.

Mi a különbség az önéletrajz és az önéletrajz között?

Tisztázzuk ezt egyszer és mindenkorra:

A munkaerő-felvételi iparágban manapság szinte semmilyen formális különbség nincs az önéletrajz és az önéletrajz között. Ugyanaz, amit a britek önéletrajznak, az amerikaiak pedig önéletrajznak hívnak. Ahogyan a chips és a sült krumpli, a futball és a foci, vagy Erzsébet királynő és Bey királynő esetében is.

Ha tehát egy európai céghez jelentkezel, akkor készíts önéletrajzot. De ha egy amerikai székhelyű munkáltatónál jelentkezik, akkor önéletrajzot kell készítenie. Ha önéletrajzot készítesz az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Ausztráliában tanulmányi céllal, olvasd el az önéletrajz és az önéletrajz közötti különbségekről szóló útmutatónkat.

És nem, az önéletrajz nem kísérőlevél. Az önéletrajz tartalmazza a munkatörténetedet, a végzettségedet és a képességeidet, míg a kísérőlevél egy teljes értékű marketingkampány. Ezek a dokumentumok teljesen különbözőek, és ezekről a különbségekről többet megtudhatsz ebben az önéletrajz VS kísérőlevél című útmutatóban.

Ha most már biztos vagy benne, hogy szükséged van önéletrajzra, akkor kezdjük el ezt az írásbeli útmutatót.

Itt egy nyugtalanító gondolat:

Minden alkalommal, amikor állást keresel, átlagosan 250 másik jelölttel versenyez. Igen, jól olvastad. Képzeld el, hogy te vagy a toborzó, és 250 álláspályázatot kell átnézned. Mindegyiket alaposan elolvasod? Nem, természetesen nem. A toborzók mindössze 6 másodpercet töltenek minden önéletrajz átolvasásával. Tehát a legelső benyomás kulcsfontosságú. Ha rendezett, megfelelően szervezett dokumentumot nyújtasz be, meggyőzöd a toborzókat, hogy több időt szánjanak az önéletrajzodra. Egy rosszul formázott önéletrajzot viszont már az első körben el fognak dobni.

Íme, hogyan kell helyesen formázni az önéletrajzot.

Kezd az önéletrajz vázlatának elkészítésével, amely a következő szakaszokra van felosztva:

Önéletrajz: A szakaszok helyes sorrendje

Önéletrajz fejléc az elérhetőségekkel

Személyes profil: Önéletrajz célkitűzés vagy önéletrajz-összefoglaló

Munkahelyi tapasztalat

Oktatás

Képességek

További szakaszok

A szakaszok kitöltésekor mindig tartsd szem előtt az arany önéletrajz formázási szabályokat:

Világos, jól olvasható betűtípusokat válassz

Válaszd a szabványos önéletrajz betűtípusok egyikét: Arial, Tahoma vagy Helvetica, ha a sans-serif betűtípusokat kedveli, és Times New Roman vagy Bookman Old Style, ha a szerif betűtípusok a szokásos választása.

Használj 11-12 pt betűméretet és egyszerű sorközöket. A név és a szakaszok címeihez 14-16 pt betűméretet válassz.

Legyen következetes az önéletrajz elrendezése

Mind a négy oldalra egy hüvelykes margót állíts be.

Ügyelj arra, hogy önéletrajzodnak címszavai egységesek legyenek - legyenek nagyobbak és félkövér betűkkel, de a dőlt betűkkel és aláhúzásokkal óvatosan bánj.

Önéletrajzodban ragaszkodj az egységes dátumformátumhoz: például 11-2017, azaz 2017 novembere.

Ne zsúfold tele az önéletrajzod giccses grafikákkal.

A kevesebb több.

A fehér tér a barátod - a toborzóknak szükségük van némi lélegzetvételre!

Ráadásul a legtöbbször, miután elküldted az önéletrajzot, azt fekete tintával, fehér papírra fogják nyomtatni. A túl sok grafika olvashatatlanná teheti.

Távolítsd el a fényképeket az önéletrajzából

Hacsak nem kérik kifejezetten, hogy az álláshirdetésben szerepeljen a fényképed.

Ha igen - ügyelj arra, hogy professzionálisnak tűnő képet használj, de ne olyan merevet, mint egy igazolványkép.

Legyen rövid és releváns az önéletrajz

Ne tartozz azok közé a kilencvenes években megrekedt jelentkezők közé, akik azt hiszik, hogy az önéletrajzukban minden egyes részletet fel kell tüntetniük az életükről.

A munkaerő-kölcsönzés manapság pokolian hektikus vállalkozás. Senkinek sincs ideje arra, hogy foglalkozzon azzal, hogy milyen középiskolába jártál, vagy hogy elolvassa a korábbi munkahelyek több mint 10 pontból álló leírását. Erre majd később visszatérünk.

Profi tipp: Miután befejezted az írást, mentsd el önéletrajzod PDF-ben, hogy az önéletrajz elrendezése érintetlen maradjon. De nagyon figyelj a munkaköri leírásra. Egyes munkáltatók nem fogadják el a PDF formátumú önéletrajzot. Ha ez a helyzet, küld el önéletrajzod Wordben.

Rendben, tehát már megvan a legjobb önéletrajz sablon, és ismered az önéletrajzírás alapvető szabályait. Ideje belevágni!

Add hozzá az elérhetőségi adataid a megfelelő módon

Azt szeretnéd, ha a toborzók visszahívnának, ezért tudatni kell velük, hogyan érhetnek el.

Az elérhetőségi adatok részbe írd be a:

Teljes név

Szakmai cím

E-mail cím

Telefonszám

LinkedIn profil

Lakcím

Az elérhetőségi adatok rész meglehetősen egyszerűnek tűnik, de itt van az egyetlen ok, ami miatt trükkös lehet:

A toborzók ezt fogják használni az online kutatáshoz. Ha a közösségi média profiljai nem professzionálisak, vagy ha a LinkedIn profilodnak adatai nem egyeznek az önéletrajzodban szereplő adatokkal, azonnal kiesel a versenyből.

Miután a legtöbb jelölt felsorolta elérhetőségét az önéletrajzban, rögtön a munkatapasztalatára vagy a végzettségére tér rá.

Te azonban ennél jobbat fogsz tenni. A munkáltató valóban emlékezni fog rád.

Szóval, hogyan lehet egy önéletrajzot feldobni?

Mindössze egy önéletrajz személyes profilnyilatkozatra van szükség - egy rövid, frappáns, legfeljebb 100 szavas bekezdésre, amely elmondja a toborzóknak, hogy miért éppen te vagy az a jelölt, akit keresnek.

A személyes profilod vagy egy önéletrajz-célkitűzés, vagy egy önéletrajz-összefoglaló lesz.

Mi a különbség?

Az önéletrajz-célkitűzés megmutatja, milyen készségeket sajátítottál el, és hogyan illeszkednél be. Jó választás, ha kevés munkatapasztalattal rendelkezel, amely releváns a megpályázott állás szempontjából, például ha diák önéletrajzot írsz.

Az önéletrajz-összefoglaló viszont kiemeli a karriered előrehaladását és az elért eredményeidet. Akkor használd, ha te tapasztalt szakember vagy, és sok tapasztalattal rendelkezel a szakterületeden.