, 2022/10/4

Robin Frederick Akár zenei kiadóknak, tévéműsoroknak és reklámoknak szeretnél dalt írni, akár magadnak, mint előadóművésznek szeretnéd felvenni, íme egy dalszerzési módszer, amely segít átadni az üzenetedet, és biztosítja, hogy a hallgatók az elejétől a végéig benne maradjanak. Természetesen ez csak egy megközelítés a dalszerzéshez, de sok dalszerző profi használja, és működik.

Hogyan írjunk dalt tíz lépésben

1. Kezdd a dalodat a címmel.

A címmel való kezdés segít abban, hogy egyetlen gondolatra koncentrálj a dalodban. Alkoss egy egy-hat szóból álló mondatot, amely összefoglalja a mondanivalód lényegét. Vagy keress egy érdekes mondatot, amely egy helyzetet vagy érzelmet sugall számodra. Próbálj meg egy képet használni a címben, hogy még érdekesebbé tedd, vagy egy akciószót, hogy energiát adj neki. További tippeket a dalcímek írásához a Write a Memorable Title (Írj emlékezetes címet) című oldalon találsz.

2. Készíts egy listát a cím által javasolt kérdésekről.

Kezdd azzal, hogy felteszed magadnak a kérdést, hogy mit szeretnél mondani a címmel kapcsolatban, és mit gondolsz, hogy a hallgatóidat mi érdekelheti.

Készíts listát a kérdésekről. A listád tartalmazhatja a következőket: Mit jelent a cím? Mit érzel vele kapcsolatban? Mi történt, ami ezt okozta? Mit gondolsz vagy remélsz, mi fog történni ezután? Három-négy kérdésre lesz szükséged.

3. Válasszatok egy dalszerkezetet.

Napjaink legnagyobb slágerei közül sokan ilyen dalszerkezetre építenek: Versszak / Kórus / Versszak / Kórus / Híd / Kórus. Néhányan a versszak és a refrén közé egy rövid, "előkórusnak" vagy "felvonásnak" nevezett szakaszt illesztenek, hogy a várakozást növeljék. A versszak, az előkórus és a refrén mindegyike rendelkezik egy azonosítható dallammal, amelyet a hallgató felismerhet, amikor elhangzik. Íme egy tipp, amelyből többet megtudhatsz a dalszerkezetről.

Nagyszerű dalszövegek

Kattints Robin dalszövegíró tanfolyamának meglátogatásához!

coollogo_com-105332817

4. Válassz egy kérdést a refrénhez, és egyet-egyet minden versszakhoz.

Először a refrénre koncentrálunk, mivel ez a legfontosabb része a dalodnak. Válaszd ki azt a kérdést, amelyre a refrénben szeretnél válaszolni. Írj le egy rövid mondatot, amely kifejezi a válaszodat. Keress képeket és akciószavakat, hogy életre keltsd a válaszodat. Mit érez, gondol vagy mond az énekes? Milyen érzelmet érez az énekes, és hogyan írnád le? Meleg vagy hideg érzés? Sötét vagy világos? Itt olvashatsz többet az érzelmek dalszövegekbe való beillesztéséről.

5. Találd meg a dallamot a szövegedben.

Válassz ki egyet vagy kettőt a 4. lépésben kitalált mondatok közül. Mondd ki őket hangosan. Most mondd el őket újra, sok érzelemmel. Túlozzátok el az érzelmeket a sorokban. Figyeld meg a beszéded természetes ritmusát és dallamát, amikor sok érzelemmel mondod a sorokat. Ez a kórus dallamának kezdete. Addig játssz vele, amíg nem érzed kényelmesnek. Itt van még a dalszöveged dallamának felhasználásáról.

6. Kezdj el akkordokat hozzáadni a refrén dallamához.

Próbálj ki egy egyszerű, ismétlődő akkordmintát. Itt találsz néhány akkordmenetet, amit használhatsz. (Görgess le az Akkordmeneteket tartalmazó részhez.) Játssz a dallammal és az akkordokkal, amíg nem találsz olyat, ami tetszik. Vedd fel magadat énekelve és játszva (vagy csak énekelve) - még ha csak az okostelefonoddal is. Mindenképpen jegyezd le, hogy ne felejtsd el.

Robin dalszerző könyvei az Amazon.com-on

Nézd meg Robin könyveit az Amazon.com-on.

FEJLESZD A DALODAT SZAKASZOKRA BONTVA

coollogo_com-105311014

7. Dolgozz az első versszakod szövegén.

Koncentrálj a 4. lépésben választott kérdésre. Az első sorod legyen olyan, ami felkelti a hallgatók érdeklődését: egy érdekes állítás, egy kérdés vagy egy helyzetleírás. A második sorban fontold meg, hogy az első sort másképp fogalmazd újra, vagy adj hozzá több információt. Ne haladj túl gyorsan; a hallgatóidnak időre van szükségük, hogy megértsék, mi történik a dalban.

Az első versszakban ügyelj arra, hogy a hallgatóknak elegendő információt adj, hogy megértsék a refrént, amikor odaérsz. Menj végig az 5. és 6. lépésen a versszak dallamával és akkordjaival.

8. Kösd össze a versszakodat és a refrént.

Miután megvan a versszak és a refrén, készíts átmenetet közöttük, hogy természetesen áramoljanak. Lehet, hogy fel- vagy le kell emelned a versszak dallamát, vagy meg kell változtatnod az utolsó sort, hogy zökkenőmentesen juss el a refrénhez.

TIPP: A refrén dallamai általában magasabb hangtartományban vannak, mint a versszakok, mert érzelmesebbek, és amikor érzelmesek vagyunk, a hangunk hajlamos felemelkedni.

9. Építsd fel a második versszakot és a hidat.

Válassz ki egy másik kérdést, amelyre a második versszakodban válaszolj. A 7. lépés segítségével dolgozzátok fel a szöveget. A második refrénednek ugyanaz a dallama és szövege lesz, mint az első refrénnek, így már majdnem készen vagy a daloddal. Már csak egy hidat kell hozzáadnod.

A híd szakasz egy érzelmi csúcspontot, egy felismerést vagy egy "aha!" pillanatot ad a dalodhoz. Próbálj ki két-három olyan szöveges sort, amelyek a lehető legjobb betekintést nyújtják a hallgatónak abba a helyzetbe vagy érzelembe, amit az énekes érez. A dallamnak különböznie kell a versszak és a refrén dallamától. Próbálj meg olyan akkordot használni, amelyet eddig nem használtál, vagy változtass a dallam frázisainak hosszán vagy mozgatásán. A híd nem követelmény, de sokat erősíthet a dalodon.

OSSZA MEG A DALÁT A HALLGATÓKKAL

10. Vedd fel a dalodat.

Egy dolog megírni egy dalt, de egy másik dolog gondoskodni arról, hogy a hallgatók hallják azokat az érzéseket, amelyeket ki akartál fejezni. Egy egyszerű zongora/vokál vagy gitár/vokál gyakran a leghatásosabb érzelmi kifejezője lehet a dalodnak. Ha rockdalt írtál, készíts egy "unplugged" verziót. Nincs szükséged rengeteg szintetizátorra vagy dobra - sőt, ezek akár zavaróak is lehetnek.

Gyakorold mind a hangszeres, mind az énekes részeket, amíg nem érzed jól magad velük. Minél kevesebbre kell koncentrálnod a játék vagy az éneklés közben, annál inkább el tudod engedni magad, és át tudod érezni a dalban rejlő érzelmeket. Próbáld meg úgy énekelni, mintha valakinek mondanád. Vedd fel rövid ideig, majd tarts szünetet. Tartsd frissen a dalt és az érzelmeket! Itt egy bejegyzés, amely további ötleteket ad arra vonatkozóan, hogyan vegyél fel egy nyers demót.