, 2022/10/5

A kényelmes pénzügyi jövőhöz a legtöbb ember számára elengedhetetlen a befektetés. Ahogy a koronavírus-járvány is megmutatta, egy látszólag stabil gazdaság is gyorsan a feje tetejére állhat, így azok, akik nem voltak felkészülve a nehéz időkre, a jövedelmükért küzdenek.

Hogyan fektessünk be

De mivel a gazdaság magas inflációval és emelkedő kamatlábakkal küzd, melyek a legjobb befektetések a befektetők számára idén? Az egyik ötlet a biztonságosabb befektetések és a kockázatosabb, magasabb hozamú befektetések keveréke.

Miért érdemes befektetni?

A befektetés biztosíthat neked egy másik jövedelemforrást, finanszírozhatja nyugdíjad, vagy akár ki is húzhat a pénzügyi szorult helyzetből. A befektetés mindenekelőtt növeli a vagyonod - segít pénzügyi céljaid elérésében és idővel növeli vásárlóerődet. Vagy talán nemrég adtad el otthonod, vagy nemrég jutottál némi pénzhez. Bölcs döntés, ha hagyod, hogy ez a pénz értrd dolgozzon.

Miközben a befektetéssel vagyont lehet építeni, a lehetséges nyereséget és a kockázatot is egyensúlyba kell hozni. És ehhez megfelelő pénzügyi helyzetben kell lenni, ami azt jelenti, hogy kezelhető adósságszintre van szükséged, megfelelő vésztartalékkal kell rendelkezni, és képesnek kell lenni arra, hogy átvészeld a piac hullámzásait anélkül, hogy hozzáférj a pénzedhez.

A befektetésnek számos módja van - a nagyon biztonságos lehetőségektől, mint a CD-k és a pénzpiaci számlák, a közepes kockázatú lehetőségekig, mint a vállalati kötvények, és még a magasabb kockázatú választásokig, mint a részvényindexalapok. Ez nagyszerű hír, mert ez azt jelenti, hogy olyan befektetéseket találhatsz, amelyek változatos hozamot kínálnak, és megfelelnek a kockázati profilodnak. Ez azt is jelenti, hogy kombinálhatod a befektetéseket, hogy egy jól összeállított és diverzifikált - azaz biztonságosabb - portfóliót hozz létre.

A legjobb befektetések 2022-ben

1. Magas hozamú megtakarítási számlák

A magas hozamú online megtakarítási számlák kamatot fizetnek a készpénzegyenleged után. És akárcsak egy filléreket kereső megtakarítási számla a tégla bankban, a magas hozamú online megtakarítási számlák is hozzáférhető eszközök a készpénzének.

Kinek jók? A megtakarítási számla jó eszköz azok számára, akiknek a közeljövőben szükségük van készpénzhez való hozzáférésre. A magas hozamú megtakarítási számla a kockázatkerülő befektetők számára is jól működik, és szeretnék elkerülni annak kockázatát, hogy nem kapják vissza a pénzüket.

Kockázatok: Az ilyen számlákat kínáló bankok FDIC-biztosítással rendelkeznek, így nem kell aggódnia, hogy elveszítheti betétjét.

Bár a magas hozamú megtakarítási számlák a CD-khez hasonlóan biztonságos befektetésnek számítanak, a túl alacsony kamatlábak esetén fennáll annak a kockázata, hogy az infláció miatt idővel veszít a vásárlóerejéből.

Jutalmak: Mivel kevesebb a rezsiköltség, az online bankoknál jellemzően sokkal magasabb kamatokat érhet el.

Ráadásul a pénzhez jellemzően gyorsan hozzáférhet az elsődleges bankjához történő átutalással vagy esetleg ATM-en keresztül is.

Hol szerezheted be őket: A Bankrate legjobb magas hozamú megtakarítási számlák listáját böngészheted a legjobb kamatlábakért. Egyébként a bankok és hitelszövetkezetek is kínálnak megtakarítási számlát, bár nem biztos, hogy a legjobb kamatlábat kapod.

2. Rövid lejáratú betéti okiratok

A betéti igazolásokat, vagy CD-ket a bankok bocsátják ki, és általában magasabb kamatot kínálnak, mint a megtakarítási számlák. A rövid lejáratú CD-k pedig jobb választást jelenthetnek, ha a kamatlábak emelkedésére számít, mivel a CD lejáratakor magasabb kamatlábak mellett fektetheti be őket újra.

Kinek jók ezek a CD-k? Biztonságuk és magasabb kifizetéseik miatt a CD-k jó választás lehetnek olyan nyugdíjasok számára, akiknek nincs szükségük azonnali jövedelemre, és képesek egy kis időre lekötni a pénzüket. a CD jól működik a kockázatkerülő befektetők számára, különösen azok számára, akiknek egy adott időpontban pénzre van szükségük, és le tudják kötni a készpénzüket, cserébe egy kicsit több hozamot kapnak, mint amennyit egy megtakarítási számlán találnának.

Kockázatok: A CD-k biztonságos befektetésnek számítanak. De újrabefektetési kockázatot hordoznak - azt a kockázatot, hogy amikor a kamatlábak csökkennek, a befektetők kevesebbet fognak keresni, amikor a tőkét és a kamatokat új, alacsonyabb kamatozású CD-kbe fektetik be, ahogy azt 2020-ban és 2021-ben láttuk.

Az ezzel ellentétes kockázat az, hogy a kamatok emelkednek, és a befektetők nem tudják kihasználni ezt, mert már lekötötték a pénzüket egy CD-be. És mivel a kamatok várhatóan tovább emelkednek 2022-ben, érdemes lehet ragaszkodni a rövid lejáratú CD-khez, hogy a közeljövőben magasabb kamatlábak mellett újra be tudja fektetni a pénzt.

Fontos megjegyezni, hogy az infláció és az adók jelentősen csökkenthetik a befektetés vásárlóerejét.

Jutalmak: A CD-vel a pénzintézet rendszeres időközönként kamatot fizet Önnek. A lejárat után visszakapja az eredeti tőkéjét, valamint a felhalmozott kamatokat.

A legjobb kamatlábakért érdemes az interneten körülnézni.

Hol szerezheti be őket: A Bankrate legjobb CD-kamatlábakat tartalmazó listája segít Önnek megtalálni a legjobb kamatlábat az egész országban, ahelyett, hogy csak a saját területén elérhető kamatlábakra hagyatkozna.

Alternatívaként a bankok és hitelszövetkezetek általában kínálnak CD-ket, bár nem valószínű, hogy helyben találja meg a legjobb kamatlábat.

3. Rövid lejáratú államkötvény alapok

Az államkötvény alapok olyan befektetési alapok vagy ETF-ek, amelyek az Egyesült Államok kormánya és annak szervei által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba fektetnek. A rövid lejáratú CD-khez hasonlóan a rövid lejáratú államkötvényalapok sem jelentenek nagy kockázatot, ha a kamatlábak emelkednek, ahogyan 2022-ben is történt.

Kinek jók? Az alapok az amerikai államadósságba és az államilag támogatott vállalatok által kibocsátott jelzálogfedezetű értékpapírokba fektetnek. Ezek az államkötvény alapok jól alkalmazhatók az alacsony kockázatú befektetők számára. ezek az alapok jó választás lehetnek a kezdő befektetők és a pénzáramlást keresők számára is. az államkötvény alapok jól működhetnek a kockázatkerülő befektetők számára, bár egyes alaptípusok (például a hosszú távú kötvény alapok) a kamatlábak változásai miatt sokkal jobban ingadozhatnak, mint a rövid távú alapok.

Kockázatok: Az állampapírokba fektető alapok a legbiztonságosabb befektetések közé tartoznak, mivel a kötvények mögött az amerikai kormány teljes hitele és hitelképessége áll.

Ha a kamatlábak emelkednek, a meglévő kötvények ára csökken; ha pedig a kamatlábak csökkennek, a meglévő kötvények ára emelkedik. A hosszú lejáratú kötvények esetében azonban nagyobb a kamatkockázat, mint a rövid lejáratú kötvények esetében. A rövid lejáratú kötvényalapokat minimálisan érinti a kamatlábak emelkedése, és az alapok a mindenkori kamatlábak emelkedésével fokozatosan emelik kamatlábukat.

Ha azonban az infláció magas marad, a kamatláb nem tarthat lépést, és Ön veszíthet vásárlóerejéből.

Jutalmak: A kötvényalapok havi rendszerességgel fizetnek, és mivel a kamatok 2022-ben emelkednek, ezek az alapok meglehetősen többet fizetnek, mint a közelmúltban.

Hol szerezheti be őket: Kötvényalapokat számos online brókernél vásárolhat, nevezetesen azoknál, amelyek lehetővé teszik az ETF-ekkel vagy befektetési alapokkal való kereskedést. A legtöbb bróker, amely ETF-eket kínál, lehetővé teszi, hogy jutalék nélkül vásárolja és adja el őket, míg a befektetési alapok esetében előfordulhat, hogy jutalékot kell fizetnie, vagy minimális vásárlási összeget kell fizetnie, bár nem mindig.

4. I. sorozatú kötvények

Az amerikai államkincstár takarékkötvényeket bocsát ki egyéni befektetők számára, és a 2022-ben egyre népszerűbb lehetőség az I. sorozatú kötvény. Ez a kötvény segít beépíteni az infláció elleni védelmet. Alapkamatot fizet, majd az inflációs rátán alapuló komponenst ad hozzá. Az eredmény: Ha az infláció emelkedik, a kifizetés is emelkedik. De fordítva is igaz: ha az infláció csökken, akkor a kamatláb is. Az inflációs kiigazítás hathavonta visszaáll.

Kinek jók? A többi államkötvényhez hasonlóan az I. sorozatú kötvények is vonzóak a kockázatkerülő befektetők számára, akik nem akarják vállalni a nemfizetés kockázatát. Ezek a kötvények azoknak a befektetőknek is jó választásnak bizonyulnak, akik meg akarják védeni befektetésüket az infláció ellen. 10 000 dollárra korlátozódik azonban a befektetők vásárlási lehetősége egy naptári évben, bár az éves adóvisszatérítésből legfeljebb további 5000 dollárig lehet I. sorozatú kötvények vásárlására is felhasználni. (És van egy kevéssé ismert titok, amivel ezt az éves korlátot is megkerülhetjük.)

Kockázatok: Az I. sorozatú kötvény védi a befektetését az infláció ellen, ami a legtöbb kötvénybe történő befektetés egyik fő hátránya. És a többi államkötvényhez hasonlóan ezek a kötvények is a világ legbiztonságosabb kötvényei közé tartoznak a nemteljesítés kockázatával szemben.

Jutalmak: Az I. sorozatú kötvények 30 évig kamatoznak, ha nem váltják vissza készpénzre, de a kamatláb a mindenkori infláció mértékével ingadozik.

Hol lehet hozzájutni: Az I. sorozatú kötvényeket közvetlenül az amerikai államkincstártól vásárolhatja meg a treasurydirect.gov oldalon. A kormány nem számít fel jutalékot ezért.

5. Rövid lejáratú vállalati kötvényalapok

Áttekintés: A vállalatok néha úgy szereznek pénzt, hogy kötvényeket bocsátanak ki a befektetőknek, és ezeket olyan kötvényalapokba lehet csomagolni, amelyek potenciálisan több száz vállalat által kibocsátott kötvényeket birtokolnak.

A rövid lejáratú kötvények átlagos futamideje egy-öt év, ami kevésbé teszi őket érzékennyé a kamatlábak ingadozására, mint a közép- vagy hosszú lejáratú kötvényeket.

Kinek jók ezek a kötvények? A vállalati kötvényalapok kiváló választás lehetnek a pénzáramlást kereső befektetőknek, például nyugdíjasoknak, vagy azoknak, akik csökkenteni szeretnék portfóliójuk teljes kockázatát, de mégis hozamot szeretnének elérni. a rövid lejáratú vállalati kötvényalapok jó választás lehetnek a kockázatkerülő befektetőknek, akik egy kicsit több hozamot szeretnének, mint az államkötvényalapok.

Kockázatok: A rövid távú vállalati kötvényalapok más kötvényalapokhoz hasonlóan nem rendelkeznek FDIC-biztosítással. Mindig fennáll annak az esélye, hogy a vállalatok hitelminősítését leminősítik, vagy pénzügyi bajba kerülnek, és nem fizetik ki a kötvényeket. E kockázat csökkentése érdekében győződjön meg arról, hogy az alap jó minőségű vállalati kötvényekből áll.

Jutalmak: A befektetési besorolású rövid lejáratú kötvényalapok gyakran magasabb hozammal jutalmazzák a befektetőket, mint az állami és önkormányzati kötvényalapok. A nagyobb jutalmak azonban többletkockázattal járnak.

Hol lehet hozzájutni: Vállalati kötvényalapokat bármely olyan brókernél vásárolhat és adhat el, amely lehetővé teszi az ETF-ekkel vagy befektetési alapokkal való kereskedést. A legtöbb bróker lehetővé teszi, hogy jutalék nélkül kereskedjen ETF-ekkel, míg sok bróker jutalékot vagy minimális vásárlási összeget kérhet a befektetési alapok megvásárlásához.

6. S&P 500 indexalapok

Az alap a legnagyobb amerikai vállalatok közül mintegy ötszázra épül, vagyis a világ legsikeresebb vállalatai közül sokakat tartalmaz. Például az Amazon és a Berkshire Hathaway az index két legjelentősebb tagvállalata.

Kinek jók ezek az alapok? Ha a hagyományosabb banki termékeknél vagy kötvényeknél magasabb hozamot szeretne elérni, jó alternatíva lehet egy S&P 500 indexalap, bár ez nagyobb volatilitással jár. Az S&P 500 indexalap kiváló választás a kezdő befektetők számára, mert széleskörű, diverzifikált kitettséget biztosít a részvénypiacnak. az S&P 500 indexalap jó választás minden olyan részvénybefektető számára, aki diverzifikált befektetést keres, és legalább három-öt évig képes befektetve maradni.

Kockázatok: Az S&P 500 alap az egyik legkevésbé kockázatos módja a részvénybefektetésnek, mivel a piac vezető vállalataiból áll, és nagymértékben diverzifikált. Természetesen még mindig részvényeket tartalmaz, ezért nagyobb lesz a volatilitása, mint a kötvényeknek vagy bármely banki terméknek.

Emellett nem biztosított az állam által, így az értékingadozások alapján pénzt veszíthet. Az index azonban az idők során elég jól teljesített.

Az index a 2020. márciusi, járvány okozta zuhanás után vadul emelkedett, de 2022-ben gyengén teljesített, ezért a befektetőknek érdemes óvatosan eljárniuk, és ragaszkodniuk a hosszú távú befektetési tervükhöz.

Jutalmak: Mint szinte minden alap, az S&P 500 indexalap is azonnali diverzifikációt kínál, lehetővé téve, hogy az összes említett vállalat egy darabját birtokolja. Az alap minden iparágból tartalmaz vállalatokat, ami sok befektetésnél rugalmasabbá teszi.

Idővel az index évente körülbelül 10 százalékos hozamot ért el. Ezek az alapok nagyon alacsony költséghányaddal (mennyit számít fel az alapkezelő cég az alap működtetéséért) vásárolhatók meg, és ezek a legjobb indexalapok közé tartoznak.

Hol lehet hozzájuk jutni: S&P 500 indexalapot bármely brókernél vásárolhat, amely lehetővé teszi az ETF-ekkel vagy befektetési alapokkal való kereskedést. Az ETF-ek általában jutalékmentesek, így nem kell külön díjat fizetnie, míg a befektetési alapok jutalékot változtathatnak, és minimális vásárlást követelhetnek meg.

7. Osztalékalapok

Az osztalék egy vállalat nyereségének olyan része, amelyet a részvényeseknek ki lehet fizetni, általában negyedévente.

Kinek jók ezek a részvények? Az egyes részvények vásárlása, függetlenül attól, hogy fizetnek-e osztalékot vagy sem, inkább a középhaladó és haladó befektetők számára alkalmas. De vásárolhat egy csoportot is egy részvényalapban, és csökkentheti a kockázatot. az osztalékrészvényalapok jó választás szinte bármilyen típusú részvénybefektető számára, de jobb lehet azoknak, akik jövedelmet keresnek. Azok, akiknek jövedelemre van szükségük, és hosszabb ideig tudnak befektetve maradni, vonzónak találhatják ezeket.

Kockázatok: Mint minden részvénybefektetés, az osztalékrészvények is kockázattal járnak. Biztonságosabbnak számítanak, mint a növekedési részvények vagy más, nem osztalékos részvények, de gondosan kell megválasztani a portfóliót.

Győződjön meg róla, hogy olyan vállalatokba fektet be, amelyeknek szilárd osztalékemelési múltjuk van, ahelyett, hogy a legmagasabb aktuális hozammal rendelkezőket választaná. Ez ugyanis a közelgő bajok jele lehet. Azonban még a jó hírű vállalatokat is érheti válság, így a jó hírnév végül nem jelent védelmet az ellen, hogy a vállalat csökkentse az osztalékát vagy teljesen megszüntesse azt.

Ugyanakkor számos ilyen kockázatot kiküszöbölhet, ha olyan osztalékrészvényalapot vásárol, amely diverzifikált eszközgyűjteményt tartalmaz, így csökkentve az egyetlen vállalatra való támaszkodást.

Jutalmak: Még a tőzsdei befektetései is biztonságosabbá válhatnak az osztalékot fizető részvényekkel.

Egy osztalékrészvény esetében nem csak hosszú távú piaci felértékelődés révén nyerhetsz a befektetéseden, hanem rövid távon készpénzre is szert tehetsz.

Hol szerezheted be őket: Az osztalékrészvényalapok ETF-ek vagy befektetési alapok formájában bármelyik brókernél elérhetők, amelyik foglalkozik velük. Az ETF-ek előnyösebbek lehetnek, mert gyakran nincs minimális vásárlási összeg, és jellemzően jutalékmentesek. Ezzel szemben a befektetési alapoknál lehet, hogy minimális vásárlási összegre van szükség, és a bróker jutalékot számíthat fel értük, a brókertől függően.

8. Értékpapír alapok

Ezek az alapok értékpapírokba fektetnek, olyan részvényekbe, amelyek kedvezőbb árúak, mint a piac többi részvénye.

Kinek jók? Amikor a részvények felértékelődnek, mint ahogy ez időről időre megtörténik, sok befektető elgondolkodik azon, hogy hova tegye a befektetési dollárjait. Az értékrészvényalapok jó választásnak bizonyulhatnak.Az értékrészvényalapok olyan befektetők számára jók, akiknek megfelel a részvénybefektetésekkel járó volatilitás. A részvényalapok befektetőinek hosszabb távú befektetési horizontra is szükségük van, legalább három-öt évre, hogy átvészelhessék a piaci hullámvölgyeket.

Kockázatok: Az értékpapíralapok általában biztonságosabbak lesznek, mint másfajta részvényalapok, mivel kedvező árfolyamuk miatt, de még mindig részvényekből állnak, így sokkal nagyobb ingadozásokkal járnak, mint a biztonságosabb befektetések, például a rövid lejáratú kötvények.

Az értékrészvényalapokat az állam sem biztosítja.

Jutalmak: Az értékpapírok általában jobban teljesítenek, ha a kamatlábak emelkednek, és a növekedési részvények relatív alapon kevésbé vonzóvá válnak.

Sok értékrészvényalap osztalékot is fizet, így ez további vonzerőt jelent sok befektető számára.

Hol lehet hozzájutni: Az értékrészvényalapok két fő típusa létezik: ETF-ek vagy befektetési alapok. Az ETF-ek általában jutalékmentesen és minimális vásárlási kötelezettség nélkül kaphatók a legtöbb nagy online brókernél. A befektetési alapok azonban minimum vásárlást igényelhetnek, és az online brókerek jutalékot számíthatnak fel a kereskedésükért.

9. Nasdaq-100 indexalapok

A Nasdaq-100-on alapuló indexalap remek választás azoknak a befektetőknek, akik a legnagyobb és legjobb technológiai vállalatok közül néhánynak szeretnének kitettséget szerezni anélkül, hogy ki kellene választaniuk a győzteseket és a veszteseket, vagy konkrét vállalatokat kellene elemezniük.

Az alap a Nasdaq 100 legnagyobb vállalatán alapul, vagyis ezek a legsikeresebbek és legstabilabbak közé tartoznak. Ilyen cégek például az Apple és a Meta Platforms, amelyek mindegyike a teljes index nagy részét teszi ki. A Microsoft egy másik kiemelkedő tagvállalat.

Kinek jók ezek a részvények? A Nasdaq-100 indexalap jó választás a növekedést kereső és jelentős volatilitást vállalni hajlandó részvénybefektetők számára. A befektetőknek képesnek kell lenniük arra, hogy legalább három-öt évig megtartsák. a dollárköltség átlagolással történő vásárlás egy történelmi csúcson kereskedő indexalapba segíthet csökkenteni a kockázatot, szemben az egyösszegű vásárlással.

Kockázatok: Mint minden nyilvánosan forgalmazott részvény, ez a részvénygyűjtemény is lefelé mozoghat. Bár a Nasdaq-100-ban a legerősebb technológiai vállalatok vannak, ezek a vállalatok általában a legmagasabban értékeltek közé tartoznak.

Ez a magas értékelés azt jelenti, hogy valószínűleg hajlamosak a gyors esésre egy visszaesés során, bár a gazdasági fellendülés során gyorsan emelkedhetnek.

Jutalmak: A Nasdaq-100 indexalap azonnali diverzifikációt kínál, így portfóliója nincs kitéve egyetlen vállalat kudarcának sem.

A legjobb Nasdaq-indexalapok nagyon alacsony költséghányadot számítanak fel, és olcsó módot jelentenek arra, hogy az indexben szereplő összes vállalatot birtokolhassa.

Hol szerezheti be őket: A Nasdaq-100 indexalapok ETF-ek és befektetési alapok formájában is elérhetők. A legtöbb bróker lehetővé teszi, hogy az ETF-ekkel jutalék nélkül kereskedjen, míg a befektetési alapok jutalékot számíthatnak fel, és minimális vásárlási összeggel rendelkeznek.

10. Bérelhető lakások

A bérlakás nagyszerű befektetés lehet, ha van hajlandósága saját ingatlanok kezelésére. Ahhoz, hogy ezt az utat kövesse, ki kell választania a megfelelő ingatlant, finanszírozni vagy egyenesen megvásárolni, karbantartani és a bérlőkkel foglalkozni. Nagyon jól járhat, ha okosan vásárol.

Kiknek jók ezek az ingatlanok? A bérlakás jó befektetés a hosszú távú befektetők számára, akik saját ingatlanjaikat szeretnék kezelni és rendszeres pénzforgalmat generálni.

Kockázatok: Nem fogja élvezni azt a könnyedséget, mintha a tőzsdén egy kattintással vagy egy érintéssel vásárolhatná és adhatná el eszközeit az internetképes eszközén.

Ami még rosszabb, lehet, hogy időnként el kell viselnie a hajnali 3 órai telefonhívást egy csőtörés miatt.

Jutalmak: A magasabbra emelkedő jelzálogkamatok ellenére még mindig jó alkalom lehet egy új ingatlan vásárlását finanszírozni, bár a bizonytalan gazdaság miatt nehezebb lehet ténylegesen futni.

Ha idővel megtartja a vagyonát, fokozatosan visszafizeti az adósságot és növeli a bérleti díjakat, akkor valószínűleg erőteljes cash flow-val rendelkezik majd, amikor eljön a nyugdíjba vonulás ideje.

Hol szerezheted be őket: Valószínűleg ingatlanügynökkel kell majd dolgoznia, hogy bérlakásokat találjon, vagy dolgozhat egy olyan hálózat kiépítésén, amely képes lehet jobb ajánlatokat szerezni Önnek, mielőtt azok a piacra kerülnének.

11. Kriptovaluta

A kriptopénz egyfajta digitális, kizárólag elektronikusan működő fizetőeszköz, amely csereeszközként szolgál. Különösen az elmúlt néhány évben vált forróvá, mivel a dollár repítette az eszközt, ami felfelé nyomta az árakat, és még több kereskedőt vonzott az akcióba.

A Bitcoin a legszélesebb körben elérhető kriptovaluta, és árfolyama sokat ingadozik, ami sok kereskedőt vonz. Például a Bitcoin a 2020-as év eleji 10 000 dollár alatti érménkénti árfolyamról 2021 elejére 30 000 dollár körüli szintre emelkedett. Ezután megduplázódott a 60 000 dolláros határ fölé, majd 2022-ben jelentősen visszaesett.

Kinek jók? A kriptopénz jó a kockázatot kereső befektetőknek, akik nem bánnák, ha a befektetésük nullára csökkenne, cserébe a sokkal magasabb hozam lehetőségéért. nem jó választás a kockázatkerülő befektetőknek vagy azoknak, akiknek bármilyen biztonságos befektetésre van szükségük.

Kockázatok: A kriptovalutáknak nagyon jelentős kockázatai vannak, többek között olyanok, amelyek bármelyik egyedi valutát teljesen nullává tehetik, például ha betiltják vagy erősen szabályozzák. A digitális valuták rendkívül volatilisek, és akár nagyon rövid idő alatt is meredeken eshetnek (vagy emelkedhetnek), az árfolyam pedig teljes mértékben attól függ, hogy a kereskedők mennyit fizetnek.

A kereskedőknél fennáll a hackerek kockázata is, mivel a múltban néhány nagy visszhangot kiváltó lopás történt. Ha pedig kriptovalutákba fektet, akkor ki kell választania azokat a győzteseket, akiknek sikerül kitartaniuk, miközben sokan teljesen eltűnhetnek.