, 2022/9/27

Magas vérnyomásról (hipertónia) akkor beszélünk, ha valakinek a vérnyomása tartósan magasabb a kelleténél. A magas vérnyomás növeli a szívbetegség, a stroke és a krónikus vesebetegség kockázatát.

Hogyan csökkentheted a vérnyomásod

A magas vérnyomásnak általában nincsenek tünetei, ezért fontos a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés. A magas vérnyomás életmódváltással és gyógyszerekkel kezelhető. Az életmódbeli intézkedések önmagukban is elegendőek lehetnek egyesek számára a vérnyomás csökkentéséhez.

Mi a vérnyomás?

A vérnyomás a vér nyomása, amely az artériák falára nehezedik, miközben a szív a vért pumpálja a testben. Ezt 2 számmal mérik és írják le (például 130/90 mmHg).

A nyomást mmHg-ben mérik, ami a "higanymilliméter" rövidítése. A szisztolés nyomás a magasabb szám, és a szív összehúzódásának és a vér artériáin való átáramlásának nyomása.

A diasztolés nyomás az alacsonyabb szám, és az artériákban a szívverések között (amikor a szív pihen és megtelik vérrel) uralkodó nyomás. A vérnyomásméréseket általában a szisztolés nyomásnak a diasztolés nyomás "feletti" szisztolés nyomásként említik. Például a 120/80 mmHg értéket úgy neveznénk, hogy "120 a 80 felett".

Hogyan csökkenthetem a vérnyomásomat?

A magas vérnyomás életmódváltással és gyógyszerekkel kezelhető. Mindenkinek, akinek magas a vérnyomása, függetlenül attól, hogy kap-e gyógyszert, követnie kell az életmóddal kapcsolatos ajánlásokat (lásd alább). Egyesek úgy találják, hogy az életmódbeli javulás miatt nincs szükségük vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre, vagy kisebb dózist tudnak szedni.

Ezek az ausztrál ajánlások az életmódbeli változtatásokra vonatkozóan a vérnyomás csökkentése érdekében. Ha idősebb ausztrál vagy,vagy krónikus betegségben szenvedsz (például ízületi gyulladásban), orvosod meg fogja mondani, hogy milyen életmódbeli változtatások alkalmasak a te számodra.

Tegyél rendszeres testmozgást

A rendszeres aerob testmozgás csökkenti a vérnyomást. A csökkenés nagyobb azoknál az embereknél, akik magasabb vérnyomással kezdenek. A fizikai aktivitás viszonylag kis mértékű növelése is bizonyítottan csökkenti a vérnyomást.

A 18-64 éves korúaknak hetente összesen 2,5-5 óra közepes intenzitású vagy 1,25-2,5 óra erőteljes testmozgást kellene végezniük. Ezt rövidebb aktivitással is el lehet érni. A mérsékelt intenzitású tevékenységbe beletartozik az élénk séta, a golf, az úszás és a fűnyírás. Az erőteljes tevékenységhez tartozik a kocogás, az aerobic, a foci, a hálólabda vagy a gyors kerékpározás.

A 18-64 éves korosztály legalább heti 2 napon izomerősítő (vagy ellenálló) gyakorlatokat is végezzen, például guggolást, fekvőtámaszt, húzódzkodást, fekvőtámaszt, súlyemelést, cipekedést vagy ásást. Ellenállási gyakorlatok végzésekor fontos, hogy normálisan lélegezzen, és ne tartsa vissza a lélegzetét, mivel ez megemeli a vérnyomást.

A 65 éves és idősebb embereknek hetente valamilyen fizikai aktivitásra kell törekedniük - lehetőleg 30 perc mérsékelt intenzitású testmozgásra a legtöbb napon. Bármilyen aktivitás jobb, mint a semmi, és fokozatosan építheti fel a célértéket. Ha sportolás közben mellkasi fájdalmat, szívdobogást vagy váratlan légszomjat tapasztalsz, hagyd abba a tevékenységet, és fordulj orvoshoz.

Egészséges testsúly fenntartása

Ha túlsúlyos vagy, már egy szerény súlycsökkentés is csökkentheti a vérnyomást. Például 5 kilogramm fogyás bizonyítottan mintegy 7 mmHg-mal csökkenti a szisztolés vérnyomást. Tartsd testtömegindexed (BMI) az egészséges testsúlytartományban. A derékkörfogata férfiaknál 94 centiméternél (cm), ázsiai férfiaknál 90 cm-nél, nőknél 80 cm-nél kisebb legyen.

Kövesd az egészséges étrendet

A változatos, tápláló ételeket tartalmazó, az ausztrál táplálkozási irányelvekkel összhangban lévő egészséges étrend segít kordában tartani a vérnyomást - valamint a koleszterinszintet és a testsúlyt. Fogyassz naponta 5 adag zöldséget és 2 adag gyümölcsöt. A zsírbevitelt a teljes energiabevitel 20-35%-ára korlátozza. A telített zsírok helyett fogyassz egészséges telítetlen zsírokat.

Csökkentsd a sóbevitelt napi 4 grammnál kevesebbre (ami napi 1600 milligramm nátriumnak felel meg), ha magas a vérnyomásod. Ez kevesebb, mint egy teáskanálnyi só. A só nátriumot tartalmaz, amely összefüggésbe hozható a magas vérnyomással. Hagyjdabba a dohányzást és korlátozd az alkoholfogyasztást.

A dohányzás mellőzése bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke kockázatát. A dohányzásról való leszokás előnyei azonnal elkezdődnek. Nőknél napi 1, férfiaknál 2 normál italnál több fogyasztása növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Milyen gyógyszereket írnak fel magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére?

Néhány ember úgy találja, hogy az életmódbeli változtatások önmagukban nem elegendőek a vérnyomásuk szabályozásához, ezért gyógyszereket kell szedniük. Gyakran 2 féle, különböző módon ható gyógyszerre lesz szükség; néha kettőnél többre is szükség van. A vérnyomáscsökkentő gyógyszereket (az úgynevezett vérnyomáscsökkentőket) általában minden nap szedik. Sokaknak életük végéig szedniük kell őket. A leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentők az ACE-gátlók, az angiotenzinreceptor-blokkolók, a béta-blokkolók, a vízhajtók és a kalciumcsatorna-blokkolók.

Kezelőorvosod a vérnyomásmérései, a szív- és érbetegségek általános kockázata, valamint a te egyéb betegségeid vagy szedett gyógyszereid alapján fogja kiválasztani az számodra legmegfelelőbb gyógyszert. Kezelőorvosod meghatározhat egy célvérnyomást. Valószínűleg egy gyógyszer alacsony adagjával fogja kezdeni, és néhány hét múlva felülvizsgálja az állapotodat. Ha bármilyen mellékhatást tapasztalsz, azonnal tájékoztasd kezelőorvosod.