, 2022/10/6

Ha készen állsz arra, hogy eladd, elcseréld vagy elajándékozd a Mac-edet, vagy más okból törölni szeretnéd, a folyamatnak különböző lépései vannak attól függően, hogy milyen Mac-ed van, és milyen macOS-verzió fut rajta. Nevezetesen a macOS Monterey tartalmaz egy praktikus új törlési lehetőséget, mint az iOS-en.

Hogyan állítsd vissza a MacBook gyári állapotát eladás vagy elajándékozás előtt

Mielőtt gyári alaphelyzetbe állítanád a Macet, győződj meg róla, hogy van egy aktuális biztonsági mentésed. Ha pedig macOS Big Sur vagy korábbi macOS-t futtatsz, akkor ki kell jelentkezned az iCloudból, az iMessage-ből és a FaceTime-ból. Nem árt, ha a Rendszerbeállítások → Internetes fiókok menüpont alatt minden más fiókból is kijelentkezel. Érdemes lehet megszüntetni a Bluetooth-eszközök párosítását is.

Ha azt tervezed, hogy a pillangó billentyűzettel ellátott MacBookodat magad adod el, érdemes lehet ingyenesen kicserélni, ha még nem tetted meg. Van egy részletes útmutatónk is a Mac elcserélésének legjobb lehetőségeiről.

Eladod MacBookját? Így javíthatod meg ingyen a pillangó billentyűzetet, és így több pénzhez juthatsz

Hogyan lehet gyári alaphelyzetbe állítani a MacBook és a Mac asztali számítógépeket?

A macOS Monterey egy teljesen új törlési asszisztenst kínál a 2018-as és újabb Mac-ek számára. Ha még nem frissítettél, a legegyszerűbb a Monterey-t futtató Mac-et gyári alaphelyzetbe állítani.

Készíts friss biztonsági mentést a Mac-ről

Nyisd meg a Rendszerbeállításokat

Kattints a menüsorban a Rendszerbeállítások > Minden tartalom és beállítás törlése menüpontra.

Kövesd az utasításokat a Mac teljes törléséhez.

Az iOS-hez hasonlóan a macOS Monterey új törlési folyamata is mindent kezel a Mac teljes törléséhez

Az aktuálisan telepített macOS verzió megmarad

Így néz ki a folyamat:

Megjegyzés: Ha az M1/M1 Pro/M1 Max MacBookod nem indul el megfelelően, lehet, hogy vissza kell állítanod vagy újra kell élesítened.

Hogyan lehet az M1-es Maceket feléleszteni és visszaállítani, mi a különbség, és mikor érdemes használni őket

A macOS Big Sur vagy korábbi macOS Big Sur rendszert futtató MacBook gyári visszaállítása

Készíts friss biztonsági mentést a Mac-ről

Jelentkezz ki az iCloudból (Rendszerbeállítások > Apple ID > Áttekintés > Kijelentkezés).

Jelentkezz ki az iMessage-ből és a FaceTime-ból (az egyes alkalmazások beállításaiban).

Állítsd vissza az NVRAM-ot

Indítsd el a macOS Recovery rendszert

Töröld az indítólemezt

Telepítsd újra a macOS friss példányát

Az NVRAM visszaállítása

Az Apple egy támogatási dokumentumban megjegyzi, hogy az NVRAM visszaállítása fontos az Apple T2 Security Chip nélküli Intel Macek esetében, mivel törli a felhasználói beállításokat és visszaállítja a biztonsági alapértelmezett értékeket. Itt van, hogyan kell ezt megtenni:

Kapcsold ki a Mac számítógépet, majd kapcsold be, és azonnal nyomd le és tartsd lenyomva ezt a négy billentyűt: Engedjd el a billentyűket körülbelül 20 másodperc múlva.

Indítsd el a macOS Recovery rendszert

Apple Silicon Mac-eken

Kapcsold ki a Mac-et, ha be van kapcsolva

A bekapcsoláshoz tartsd lenyomva a bekapcsológombot, és tartsd lenyomva addig, amíg meg nem jelenik az indítási lehetőségek

Válaszd a macOS Recovery-t

Válaszd a macOS újratelepítése lehetőséget

Kövesd az utasításokat

Intel Maceken

Intel Mac-eken a macOS Recovery a Mac indításakor használt billentyűkombinációtól függően telepíti a macOS különböző verzióját (nincs szükség telepítőlemezre vagy külső meghajtóra betöltött macOS-re). Tartsd lenyomva a következő billentyűkombinációk egyikét közvetlenül a Mac bekapcsolása után, és engedd el, amikor megjelenik a földgömb vagy az Apple logó.

⌘R (Command R) = Újratelepíti a Mac számítógépére telepített legújabb macOS-t, anélkül, hogy frissítene egy újabb verzióra.

⌥⌘R (Option Command R) = Frissítés a legújabb macOS-re, amely kompatibilis a Mac-eddel.

Az Apple a támogatási oldalán megjegyzi: "ha olyan Mac-et adsz el vagy ajándékozol el, amely OS X El Capitan vagy korábbi operációs rendszert használ, használd az Option-Command-R parancsot, hogy a telepítés ne kapcsolódjon az Apple ID-dhez". Ez egyben a legújabb elérhető szoftvert is telepíti.

A macOS Recovery betöltési ideje az internetkapcsolattól függően változik. Amikor a folyamat befejeződött, megjelenik a macOS Utilities ablak.

A MacBook Pro gyári alaphelyzetbe állításának menete

Töröld az indítólemezt (merevlemez/szilárdtest-meghajtó)

Kattints a Segédprogramok ablakban a Lemez segédprogramra, majd kattintson a Folytatás gombra.

Válaszd ki az indítólemezét a Lemezkezelő segédprogram oldalsávjában (kattints a legfelső elemre, például Apple SSD, ne a kötet nevére, Macintosh HD).

Kattints a Törlés gombra a segédprogram ablakának felső részén.

Adj meg egy nevet a lemeznek (új Mac esetén a Macintosh HD az alapértelmezett), formázáshoz használd a Mac OS Extended (Journaled), sémához pedig a GUID Partition Map vagy az APFS, a Disk Utility által javasoltak szerint.

Kattints a Törlés gombra (ha befejezte, kattints a menüsorban a Lemez segédprogram → Lemez segédprogram kilépése gombra, hogy visszatérj a macOS segédprogramok ablakába).

Fejezd be a gyári visszaállítást a macOS újratelepítésével

Visszatérve a macOS Utilities fő ablakába, kattints a macOS újratelepítése gombra.

Kövesd az utasításokat, és válaszd ki, hogy melyik lemezre szeretnéd telepíteni a macOS-t (ha több meghajtóval rendelkezik).

Csatlakoztasd a tápkábelt, ha Mac notebookot használsz

Kattints a Telepítés gombra

Ha SSD-je van, akkor 10-20 perces becsült telepítési időt láthat, ha HDD-je van, akkor valószínűleg hosszabb időt.

Amikor a telepítés befejeződött, megjelenik az üdvözlő képernyő a régióválasztóval. Ha megtartod a Mac-et, folytasd a telepítési folyamatot. Ha eladod vagy másnak adod a Mac-et, a ⌘Q billentyűparanccsal lépj ki a telepítőasszisztensből, és kapcsold ki a Mac-et.

3 millió forint személyi kölcsön 5 évre?