, 2022/11/11

Lottózni könnyű, igaz? Kiválasztod a kedvenc számaidat, majd hátradőlsz és várod, hogy a nyereményed megérkezzen. Persze ez nem ilyen egyszerű. Merüljünk el egy kicsit mélyebben abban, hogyan is működnek valójában a lottójátékok.

lottó

Hogyan kell játszani?

A lottójátékok sokféle formát ölthetnek, de a legtöbb esetben a számok véletlenszerű sorsolásával játszanak. Ha az Te számaid megegyeznek a véletlenszerűen kiválasztott számokkal, akkor nyerték. Minél több számod egyezik a kisorsolt számokkal, annál nagyobb nyereményt nyerhetsz.

A nyerési esélyek

Akár online, akár személyesen vásárolod meg a szelvényt, a lottónyeremény esélye, a szelvény ára és a nyeremények is nagyban változnak. Az esélyek függhetnek attól, hogy hány szelvényt vásároltak összesen, és hány számot kell eltalálni. Általánosságban elmondható, hogy a fődíj megnyerésének esélye még más szerencsejátékokhoz képest is nagyon alacsony.

Vegyünk egy meglehetősen gyakori lottójátékot, az ötöslottót, az 1 és 90 közötti öt számból álló sorsolást. A főnyeremény megnyerésének esélye, amelyhez mind az öt számnak egyeznie kell, 1:43 949 268. Ez egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy annak érdekében, hogy biztosan elérjünk két találatot, 44 szelvényt kell kitöltenünk különböző számkombinációkkal. Ha pedig biztosan meg akarjuk nyerni a főnyereményt, akkor közel 44 millió szelvényt kell kitölteni eltérő kombinációkkal.

A nyereményekhez szükséges 2-es, 3-as, 4-es, 5-ös találatok esélyét semmilyen „szisztémával” nem lehet növelni, csak azzal, ha minél több ötdarabos számkombinációt játszunk meg. Tíz kombináció esetén viszont ez még mindig csak 1:4 394 926. Mivel a hetenkénti sorsolások egymástól független események, az sem számít, hogy figyelembe vesszük-e, mit húztak már ki az előző vagy korábbi hetekben, ahogy az is mindegy, hogy ezen típusú számsorsjáték mintegy 60 éve alatt hányszor húztak ki egy-egy konkrét számot az ötvenből. Fontos még az a tény is, hogy nincs lehetetlen számsor: pl. az 1, 2, 3, 4, 5 vagy 50, 60, 70, 80, 90 számok kihúzásának pontosan ugyanannyi esélye van, mint bármely másiknak.