, 2022/9/28

A különböző gyöngyfajtákat gyakran egy nagy gyűjtőfogalom alá sorolják. Valójában olyan sok gyöngytípus létezik, hogy mindegyikük neve e féldrágakő egyedi jellemzőit jelöli.

Hányféle gyöngy létezik

Ide tartozik, hogy a gyöngy hogyan alakul ki, hol keletkezik, és milyen alakú. A különböző formák megértése biztosítja, hogy a következő gyöngy ékszerét már az első pillantástól kezdve imádni fogja.

Mi a gyöngy 4 fő típusa?

A gyöngyök általában négy különböző csoportba sorolhatók. Lebontjuk az egyes gyöngytípusokat, jellemzőiket és azt, hogy hol találhatók.

Édesvízi gyöngyök

Az édesvízi gyöngyök édesvízi tavakban, tavakban, folyókban és gleccserekben találhatók - ezek a víztestek a világ vizeinek mindössze 3%-át teszik ki. Minden olyan gyöngyfajtát, amely puhatestűekben képződik ebben a vízidőszakban, édesvízi gyöngynek nevezünk. Mivel ez a leggyakoribb ékszerekben használt gyöngytípus, valószínűleg te is megcsodáltad már az ezt a fajtát tartalmazó medálnyakláncok és luxus fülbevalók gyönyörű formáit és színeit.

Akoya gyöngyök

Az ayoka gyöngyök a hagyományos gyöngysorhoz általánosan hozzárendelt típus. Ezek a klasszikus gyöngyfajták kerek és fehér megjelenésüknek köszönhetően kiválóan kiemelkedő láncok. Leggyakrabban ez a típus Japánban és Kínában található.

Tahiti fekete gyöngyök

Míg a gyöngyöket gyakran fénylő fehér árnyalattal társítják, az egyik fő gyöngytípus valójában sötét színű. A Tahiti fekete gyöngyök a mélykék, szürke, barna és zöld színek széles skáláján mozognak. A színek sokfélesége azt jelenti, hogy tökéletesen párosíthatóak kiegészítő drágaköves ékszerekkel, amelyek kiemelik ennek a gyöngytípusnak a gazdag tónusait.

Dél-tengeri gyöngyök

A déltengeri gyöngyök Ausztrália déli tengerében találhatók. Ez a gyöngytípus két árnyalat között váltakozva arany és fehér árnyalatokban is kapható. Azok számára, akik imádják az arany ékszereket, ez egy gyönyörű gyöngytípus, amely a meleg árnyalatok visszhangjával pompásan párosul.

Mi az a természetes gyöngy?

A természetes gyöngyök emberi beavatkozás nélkül keletkeznek. Ezek akkor jönnek létre, amikor egy irritáló anyag, például homok kerül az osztriga izomzatába. Ez beindítja az osztriga védekező rendszerét, ami az osztriga kiválasztására készteti. Ennek eredményeképpen a gyöngy természetes módon e váladékrétegekből alakul ki. Az ilyen típusú gyöngyöt ritkasága teszi különlegessé.

Hogyan keletkezik a tenyésztett gyöngy?

A tenyésztett gyöngyök ugyanúgy jönnek létre, mint a természetes gyöngyök. Ennél a típusnál azonban az irritáló anyagot emberi beavatkozással adják hozzá az osztrigához. Miután az irritáló anyagot beillesztették, a puhatestű ugyanúgy kiválasztja és rétegeket képez, hogy létrehozza ezt a fajta gyöngyöt. Emiatt a természetes gyöngyök ritkábbak, mint a tenyésztett gyöngyök, és ezért értékesebbek. Az irritáló anyag bejuttatásával azonban ez a gyöngytípus sokkal nagyobb valószínűséggel termeli ki a drágakövet.

hogyan lehet megkülönböztetni a gyöngytípusokat

melyik a legértékesebb gyöngytípus

Édesvízi vs. sósvízi gyöngytípusok

Valójában minden a nevében rejlik, amikor ezekről a gyöngytípusokról van szó. Az édesvízi gyöngyök olyan kagylókból származnak, amelyek édesvízben, például folyókban vagy tavakban élnek. A világ édesvízi gyöngyeinek nagy része jelenleg Kínából származik. A sósvízi gyöngyök viszont a tengerben élő osztrigákban keletkeznek. Ez a típus általában Ausztráliából és Indonéziából származik. Mindkét gyöngytípus lehet tenyésztett vagy természetes gyöngy.

Egyedi barokk gyöngyök

Az egyik szempont, ami jelzi, hogy milyen típusú egy gyöngy, az a formája. Míg a gyöngyökre gondolva gyakran tökéletes, gömb alakú, csillogó gömböket képzelünk el, ez nem mindig van így. Azokat a drágaköveket, amelyek megfelelnek ennek az elképzelésnek, hagyományos gyöngyöknek nevezzük, míg a szabálytalan formájúakat barokk gyöngyöknek. Ezek mindegyike egy a királyból, egyedi formával, mérettel és csillogással. A lapos, a dudoros és az aszimmetrikus formáktól kezdve. Ez azt jelenti, hogy bárhogyan is viseled őket, akár születési köves karkötőn, akár sokoldalú medálként, olyan egyediek lesznek, mint te magad.

Gyönyörű Biwa gyöngyök

Az eredetileg a japán Biwa-tóban termesztett biwa gyöngyök általában szokatlan formájúak. Ez a gyöngytípus édesvízi izmokban képződik. Úgy tartják, hogy Kokichi Mikimoto volt az első, aki a Biwa-tóban tökéletesítette a tenyésztett gyöngyöket az 1920-as években. Az ebből a japán tóból származó gyöngyök gyakran megfizethetőek voltak, ami azt jelentette, hogy több ember jutott hozzá ezekhez a gyönyörű születési köves ékszerekhez. Bár manapság már nem minden Biwa-gyöngy származik ebből a tóból, mégis mindegyik ugyanazt a szokatlan formát tükrözi.

Fenntarthatóan tenyésztett gyöngyök

A fenntarthatóság a középpontjában áll mindannak, amit Monica Vinadernél készítünk. Az újrahasznosított ezüsttől kezdve az etikus gyémántjainkig nem hiszünk abban, hogy az ékszereknek a földbe kellene kerülniük. Minden gyöngyünk fenntartható módon tenyésztett. Ahhoz, hogy fenntarthatónak minősüljenek, a gyöngyfarmoknak be kell tartaniuk egy sor szabályt, hogy megvédjék a környezetet, amelyben dolgoznak.

Modern gyöngyök az elegáns megjelenésért

A gyöngyök generációk óta a nők ékszerdobozának alapdarabjai közé tartoznak. Bár a divat az 1950-es években népszerű hagyományos gyöngysorhoz képest megváltozott, a drágakő szépsége nem csökkent. Nagyon sokféle gyöngy közül választhatunk. Összehasonlíthatatlan csillogásukkal a gyöngyök a mindennapi viseletet olyan elbűvölő ruhává varázsolhatják, amely biztosan irigységet kelt. Egy elegáns nyaklánc egyetlen gyönggyel, vagy egy bűbájos karkötő, amely számos drágaköves bűbájjal büszkélkedhet, ezzel a klasszikus kővel tényleg nem lehet hibázni.

Monica Vinader fenntartható ékszerei

Gyönyörű modern ékszereket készítünk fenntartható és etikus anyagokból. Gyémánt nyakláncokból, kecses karkötőkből és személyre szabott gyűrűkből álló kollekciónk segít magabiztosságot adni, hogy reggeltől estig elkísérjen.