, 2022/9/27

Mindannyian kezdjük valahol. Legyünk őszinték: A csókolózás lehet teljesen király, vagy szuper béna. Kétségtelen, hogy egy nagyszerű csók vagy csókolózás nagyon jó érzéssel tölthet el. A tudomány szerint a csókolózás még az egészségednek is jót tesz. Egy 2009-es kis tanulmány szerint a csókolózás még az érzékelt stresszt is csökkentheti.

Csókolási tippek és trükkök

Persze azt is el kell ismerni, hogy vannak csókok, amelyek nem túl jók. Ha te magad is kaptál már néhányat, akkor ha visszaemlékszel rájuk, akkor a nyálcsere gondolata egy másik emberrel már nem tűnik olyan ideálisnak. Kíváncsi vagy, hogy te hol helyezkedsz el a csókolózás spektrumán? Nem kell aggódnod - ezek a tippek és trükkök segíthet javítani az ajakjátékodon.

Győződj meg róla, hogy felkészültél, mielőtt eljön a pillanat. Nem mindig tudjuk befolyásolni, mikor támad kedvünk egy csókhoz, de egy kis felkészülés sokat segíthet. Ha például tudod, hogy a csókolózás napirenden lehet, érdemes kihagyni a fokhagymás kenyeret és a hagymát a vacsoránál.

Az is segít:

Győződjö meg róla, hogy az ajkaid nem szárazak vagy repedezettek. A rendszeres ajakradírozás, különösen télen, segíthet elkerülni a kicserepesedett és hámló ajkakat.

Tarts kéznél ajakbalzsamot a csók előtti felfrissítéshez.

Bízz egy mentolos cukorkában vagy rágógumiban, hogy szájad frissnek (és ízletesnek) érezze magát.

Aggódsz a leheletedért? Semmi baj nincs azzal, ha gyorsan kimész a fürdőszobába fogat mosni.

Győződj meg róla, hogy ez a megfelelő idő és hely

Talán magától értetődő, de nem biztos, hogy egy zsúfolt metrószerelvényen való csókolózás a legjobb választás. Ha már megkaptad a partnered beleegyezését , győződj meg róla, hogy a helyzet megfelelő a csókhoz. Nem mindenki érzi jól magát, ha egy családtagja előtt csókolózik, de egy puszi az arcon tökéletesen édes lehet.

Gondolj arra is, hogy mikor mész bele a csókba - nem csak arra, hogy hol. A partnered épp most mondta el, hogy meghalt a háziállata, vagy bevallotta, hogy megbukott az érettségi vizsgán? Valószínűleg nem ez a megfelelő alkalom a csókolózásra, de egy homlokra adott puszi vigaszt nyújthat.

Ne feledkezzen meg a beleegyezésről - és a tiszteletről

A filmek és tévéműsorok romantikusnak tűntethetik a hirtelen, meglepetésszerű csókokat, de elengedhetetlen, hogy valaki beleegyezését kérje, mielőtt megérinti vagy megcsókolja. Lehet, hogy a hangulat éppen megfelelőnek tűnik, persze. Nem tudhatod azonban biztosan, hogy valaki valóban szeretné-e, ha megcsókolnának, hacsak nem kérdezed meg.

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a beleegyezés kérése kínossá vagy mesterkéltté teszi a helyzetet, de ez egyáltalán nem kell, hogy így legyen. Képzeld el, hogy ti ketten a kedvenc, félhomályban lévő törzshelyetek sarkában üldögéltek, és arról beszélgettek, hogy mióta vagytok egymásba zúgva. A térdeitek folyamatosan összeérnek, közel kell menned, hogy hallgasd a beszélgetésüket, és nem tudsz elfordulni tőlük. Hirtelen félbeszakad a mondat közepén, és megkérdezi: "Megcsókolhatlak?". A hangjukból kiderül, hogy csak erre gondolnak.

Elég gőzölgő, nem igaz? Nem kell ragaszkodnod a "Megcsókolhatlak?" kérdéshez. - bár az is működhet. Néhány más módon is kifejezheted a vágyadat, hogy összezárd az ajkaidat:

Nézz a szemükbe, és mondd: "Nagyon szeretnélek most megcsókolni. Mit szólnál hozzá?"

"Gondolkodtam azon, hogy megcsókoljalak. Gondoltál már arra, hogy megcsókolj?"

Inkább szórakoztató és laza marad a dolog? Bizonyos kontextusokban a "Szeretnél csókolózni?" is jól működhet.

Csak győződj meg róla, hogy egyértelmű választ kaptál, mielőtt a csókhoz hajolnál.

A tisztelet kéz a kézben jár a beleegyezéssel. Lehet, hogy azt mondják: "Nem", "Inkább nem" vagy "Talán majd máskor". Bármi legyen is a válasz, fogadd el méltóságteljesen, ahelyett, hogy magyarázatot kérnél, vagy megpróbálnád meggyőzni, hogy gondolja meg magát. Párkapcsolatban élsz? Lehet, hogy teljesen jól érzed magad, ha a partnered csókokkal lepimeg. Csak tudasd vele, hogy bármikor megcsókolhat.

Ha kétségeid vannak, fontold meg, hogy milyen típusú csókra vágysz.

Szeretnéd nyilvánosan kimutatni a gyengédséged anélkül, hogy teljes PDA lenne? Próbáld ki egy gyors puszit a válladra, miközben sorban állsz a moziban.

Készen állstegy kis előjátékra? Egy hosszan tartó csókcsík a nyakán remegést okozhat. Ne feledd, nem kell minden alkalommal csókot nyomni az ajkára. A lassú kezdés és a feszültség kiépítése gyakran jobb megoldás lehet, mintha az elején rögtön erősen rámennél.

Ha az alapokat már elsajátítottad, készen állsz a lépésre.

A csókolózásnak nem kell stresszesnek lennie. Ha aggódsz, hogy jól fogod-e csinálni, mindig kezdd az alapokkal.

Mindig kérdezz

Ha először készülsz megcsókolni valakit, győződj meg róla, hogy helyesen értelmezed a helyzetet, és kérdezz rá szóban. Onnan kezdve a testbeszédeddel - kicsit közelebb lépve, az arcát megsimogatva - vagy szavakkal és tettekkel is meghatározhatod a pillanatot. A beleegyezés nem csupán fontos. Nagyon szexi is lehet.

Hajolj közelebb

Kicsit idegesnek érzed magad? Ne siettess, különösen, ha nem tudod, merre döntsd a fejéed. Hajtsd le a fejed - vagy finoman vezesd oldalra a partnered arcát -, ha aggódsz a homlokok ütközésétől. Nem kell lefelé bámulnod, de egy kis szemkontaktus segíthet, hogy a kezdeti mozdulat kevésbé legyen kínos.

Lazíts

Kezdd a csókot egyszerűen, lassan, gyengéden és könnyű nyomással. Folytatni akarod a csókot? Hogy felépítsd és meghosszabbítsd, próbáld meg kissé változtatni a nyomást. A felső ajkadról az alsó ajkadra is áthelyezheted a hangsúlyt. Ne feledd! Egy kis nyomással sokat érhetsz el.

Tartsd lazán a szádat

Próbáld meg nem erőltetni a ráncfelvarrást, és ne csókolj túl erősen. Ha kétségeid vannak, tükrözd, amit a partnered csinál, hiszen a legtöbb ember hajlamos úgy csókolózni, ahogyan élvezik. A jó csókra úgy gondolj, mint egy cserére, nem pedig arra, hogy egy személy irányítja a műsort.

Használd a kezed

A kezek elhelyezése elsőre kicsit kínosnak tűnhet, de azt tedd, ami a legkényelmesebb számodra. Próbáld ki, hogy a kezeidet a partnered nyaka köré csúsztatod, az egyik kezeddel megsimogatod a haját, vagy egy-egy helyre mozgatod az egyik kezed. Ha van magasságkülönbség, mindig támaszthatod a kezeidet a partnered csípőjén vagy derekán (de ne gondold túl).

Ha a zárt szájú csókról a nyitott szájú csókra akarsz váltani.

Ha készen állsz arra, hogy egy-két fokozattal feljebb lépj, ezek a tippek segíthetnek átállni a zárt szájú csókról a nyitott szájú csókra gyakorlatilag nulla erőfeszítéssel.

Kezdd a nyelv hegyével

A kevesebb több, különösen, ha a nyelvvel kapcsolatos dolgokról van szó. A legtöbb ember nem szereti, ha az egész arca tele van nyállal. Próbáld ki, hogy röviden és gyengéden hozzáérinted a nyelved hegyét az övékéhez. Semmiképp se próbáld meg az egész nyelvedet a szájukba dugni. Egy váratlanul a szájában lévő nyelv nem csak egy nyálcsorgatásra szóló belépőjegy. Eléggé nem is szexi - és néha még az is előfordulhat, hogy megharapnak.

Találd meg a természetes ritmust

Ügyelj arra, hogy lélegezz (nyilván), és találd meg azt, ami neked és a partnerednek is jól esik. Nem vagy egészen biztos benne, hogy készen állst egy kis szünetre, vagy folytatni akarpd? Sosem árt megkérdezni.

Ha egy teljes csókolózásra vágysz.

A helyzettől függően nem kell sok ahhoz, hogy a csókolózás eléggé felforrósodjon. Ha te és a partnered is úgy érzed, hogy ennél többre vágytok, akkor hajrá!

Figyelj a testbeszédre

A fizikai jelzések - közelebb húzódás, elhúzódás - többet elárulhatnak arról, hogy a partnered mit szeret és mit nem. Nem mindenki használ verbális jeleket, különösen akkor nem, ha a szája mással van elfoglalva. Ez azt jelenti, hogy többet tudhatsz meg arról, hogy mi működik (és mi nem), ha nagyon figyelsz a partneredre. Ne vezessd a csókolózó párt oda, ahol csak neked van hasznod belőle. A legjobb csók az, ahol mindkét partner boldog.

Fokozatosan növeljd az intenzitást

Nem kell teljes gőzzel belevágni egy heves csókolózásba. Ugyanakkor nem szabad túl sokáig elhúzni egy-egy csókot. Fokozatosan építsd fel a csókot valami többre. Ne félj a testbeszédeddel jelezni a partnerednek, hogy mit szeretsz és mit nem. A kommunikáció, még a nonverbális is, kulcsfontosságú.

Vedd fel a szemkontaktust a csókok között, vagy akár közben is.

Elég gyakori, hogy csukott szemmel csókolózol, de nem feltétlenül kell végig csukva tartani. Ne félj attól, hogy a csókok között a partneredre pillantasz. Ha mégis felveszed a szemkontaktust csók közben, jobb, ha rövidre fogod, hacsak nem tudod, hogy a partnered jobban szereti az intenzív szemkontaktust.

Tarts szünetet az ajkaitól

Ahogy a csók egyre forróbb, ne félj helyszínt váltani. Egy jó csók magában foglalhat egy sor csókot az állkapocsvonaluk, a kulcscsontjuk vagy akár a fülcimpájuk mentén.

Ha harapni akarsz, légy gyengéd!

Nem mindenki érzi jól magát a fogakkal csókolózás közben, ezért általában a legjobb, ha maradsz a gyengéd ajkak rángatásánál. Ha ennél többről van szó, érdemes lehet beszélgetni, hogy megbeszéljétek, mi az, ami mindkettőtöknek megfelel.

Ha még jobban fel akarod fűteni a dolgokat

Akár az előjáték részeként csókolózol, akár egyszerűen csak élvezed az aktust, mindig jó ötlet megbeszélni a partnereddel az intimitás különböző formáit, és azt, hogy mit szeretnél vele kialakítani. Nem minden csóknak kell orális vagy átható szexhez vezetnie. Néha egy csók csak egy csók - és ez rendben van.

Ha még nem tetted meg, kerülj közelebb

Ha már készen állsz arra, hogy tovább vigyétek a csókot, szüntessétek meg a távolságot köztetek és a partnered között. Csak azt ne felejtsd el, hogy bár a fizikai közelség hihetetlen érzés lehet, az érzelmi intimitás segíthet még közelebb kerülni egymáshoz.

Fedezz fel más erogén zónákat

Rengeteg "jóleső" hely van a testen, de ezek nem feltétlenül ugyanazok mindenkinek. Ismerd meg partnered különböző erogén zónáit, például a füleit vagy a nyakát. Figyelj a reakcióikra, hogy lásd, hol a legérzékenyebb és legfogékonyabb. Akár a test különböző részeire is áttérhetsz, ha úgy érzed, hogy fokozatosan szeretnéd felépíteni a dolgot.

Kezd el többet használni a kezed

A csókolózás abszolút lehet egy egész testre kiterjedő élmény. A konszenzuális érintés nagyszerű érzés lehet. Egy 2018-as felülvizsgálatTrusted Source szerint az egészségedre is jótékony hatással lehet. Ne félj tehát szorosan átölelni a partneredet, végigsimítani a kezed a haján, vagy megsimogatni a karját vagy a hátát.

Bármilyen csókról legyen is szó, a visszajelzés kulcsfontosságú

A kommunikáció minden csókban kulcsfontosságú tényező. Segít megérteni a partnered (és fordítva), így a csókot úgy élvezheted, hogy az mindenkinek élvezetes legyen. Míg a csók közben akár verbálisan, akár nonverbálisan is adhatsz visszajelzést, utána finoman adhatsz vagy kaphatsz visszajelzést, mondván, hogy például:

Nagyon tetszett, amikor... [Üres] nagyon jól esett... Legközelebb többet/kevesebbet kellene próbálnunk... Tetszett, amikor kipróbáltam... Nem baj, ha...

Nem vagyok biztos benne, hogy jól érzem magam. Kipróbálhatnánk kevesebbet belőle?

Lehet, hogy nem tudod, mit mondj, de mégis szeretnéd kifejezni, mennyire jól érezted magad. Ne feledd, hogy a gyengédséget mindig kifejezheted más módon is - megszoríthatpd a partnere kezét, megsimogathatod a haját, vagy hosszan megölelheted.

Mutasd ki szereteted más módon

Lehet, hogy a partnered várni akar a csókolózással, vagy az ajkai elzsibbadtak egy intenzív csókolózás után. Bármelyik esetben sem árt, ha kevésbé fizikai módon is kifejezed érdeklődésed és szereteted.

Néhány ötlet, amit kipróbálhatsz:

Ajánlj fel egy őszinte bókot. "Szeretek a közeledben lenni. Mindig megnevettetsz, és már attól is jól érzem magam, hogy együtt töltjük az időt". Fejezd ki szavakkal a csók iránti vágyadat. Az idő és a hely nem egészen megfelelő egy csókhoz? Építsd fel a várakozást azzal, hogy azt mondod, alig várod, hogy később megcsókolhass, vagy írd le egy cetlire.

Sétáljatok együtt. Ha hazafelé tartotok, munkába mennek, vagy elmentek harapni valamit, ajánld fel, hogy elkíséred őket. Keress egy helyet, ahol megpihenhetsz. Lehet, hogy továbbra is szeretnéd megérinteni, de a filmre is szeretnél figyelni. Ha a fejedet a vállukra (ha alacsonyabb vagy) vagy a fejükre (ha magasabb vagy) hajtod, lehetővé teszi, hogy úgy tartsd fenn az érintkezést, hogy közben nem vonod el teljesen a figyelmedet.

Fogd meg a kezét. A kézenfogás kicsit szelídnek tűnhet, ha már készen álltok a csókolózásra, de gondoljatok csak vissza az első alkalomra, amikor először fogtátok egymás kezét. Emlékszel arra a bizsergésre, amikor az ujjaitok összeértek, a borzongásra, amikor végigsimított az ujjával a kezeden? A kezed is sokat elmondhat az érzéseidről.

A lényeg

Rengeteg okból csókolózunk, de leginkább azért, mert fantasztikus érzés lehet. Valószínűleg egyetértesz tehát azzal, hogy a legjobb csókok azok, amelyeket mind te, mind a partnered élvez. Ne feledd, hogy ezek a tippek csak javaslatok. Annyit - vagy olyan keveset - használhatsz belőlük, amennyit csak akarsz. Amíg kommunikálsz a partnereddel, addig nincs helyes vagy helytelen módja annak, hogy élvezd a csodálatos csókot.