, 2022/10/6

Tudd meg, mikor és miért érdemes frissíteni a BIOS-t, mit jelent a BIOS és az UEFI, és hogyan találod meg az alaplapjának megfelelő frissítési eljárást. A BIOS-frissítés nem rutinszerű folyamat, és általában nem szabad normálisan működő számítógépeken elvégezni.

BIOS frissítése

Bizonyos esetekben a BIOS-frissítések lehetővé tehetik új hardverek használatát vagy a meglévő hardverek stabilitási problémáinak megoldását. A BIOS-hoz a számítógép indításakor vagy a Windows helyreállítási menüjében található lehetőségeken keresztül lehet hozzáférni. A frissítési eljárás pontos leírásához tekintse meg az alaplapgyártó webhelyét és a termék kézikönyveit.

A legtöbb frissítéshez megfelelően formázott USB-meghajtóra és az alaplap modelljének megfelelő új BIOS-fájlokra van szükség. Amikor hardverproblémákba ütközöl, gyakran felmerül a kérdés, hogy megoldható-e a BIOS frissítésével. Egy dolgot érdemes előre tudni: A Windows vagy a grafikus illesztőprogramok frissítésével ellentétben a BIOS frissítése nem rutinszerű. Csak akkor ajánlott, ha a számítógép vagy az alaplap gyártója ezt tanácsolja, vagy ha olyan problémát diagnosztizáltál, amelyet a BIOS frissítés ismerten orvosol.

Mit jelent a BIOS?

A BIOS a Basic Input/Output System (alapvető beviteli/kimeneti rendszer) rövidítése. Ez egy firmware, amely az operációs rendszer előtt töltődik be. A BIOS olyan indítási eljárásokat végez, amelyek ellenőrzik a rendszereszközöket (a RAM-tól kezdve a merevlemezen át a billentyűzetig), és betöltik az operációs rendszert.

A bekapcsolási önellenőrzés (Power-On Self Test, POST) ennek a folyamatnak az a része, amely meghatározza, hogy a hardver megfelelően működik-e.

Ha ebben a szakaszban hiba lép fel, a számítógép leállhat, mielőtt videoképernyőt biztosítana. Az alaplapok egy sor sípoló hangot adnak ki, színváltó LED-eket használnak, vagy egy beépített kijelzőn hibakódot jelenítenek meg, hogy segítsenek a probléma diagnosztizálásában. A POST során a felhasználók egy gyorsbillentyű segítségével beléphetnek a BIOS menüjébe, és számos alacsony szintű PC-beállítást módosíthatnak. A BIOS-felület segítségével hangolhatja a CPU túlhajtási beállításait, engedélyezheti az Intel® Extreme Memory Profile (Intel® XMP) funkciót, hogy többet tudjon kihozni a RAM-ból, beállíthat egy új boot-meghajtót (a Windowson kívül), és még sok minden mást.

A BIOS elérése a Windows Beállítások menüjének használatával

A BIOS elérése a Windows 10 vagy 11 rendszerből egyszerű megoldás lehet, ha a számítógép túl gyorsan indul ahhoz, hogy a billentyűparancsokat használhassa indításkor. A Windows 10 vagy 11 rendszerből a BIOS-t a Beállítások menü megnyitásával és a Helyreállítás fülre navigálásával érheted el.

A helyreállítási képernyőn keresd meg a "Speciális indítás" fejlécet, és kattints az "Újraindítás most" gombra.

Pillanatkép a speciális indítási ablakról

A következő kék újraindítási beállítások képernyőn kattints a "Hibaelhárítás", majd a "Speciális beállítások" gombra. Most már kiválaszthatod az "UEFI firmware beállítások" lehetőséget. Rövid késleltetés után a számítógép közvetlenül a BIOS menüjébe fog újraindulni.

A BIOS menüt az indítási folyamat során gyorsbillentyűk segítségével is elérheted. Ezek a gyorsbillentyűk - például F2, F10, DEL vagy ENTER - gyártónként eltérőek, de az operációs rendszer betöltése előtt megjelennek a képernyőn. Ha az operációs rendszer betöltődik, mielőtt ideőd lenne beírni a gyorsbillentyűt, próbáld meg a Windows 10 és 11 fenti módszerét a közvetlen BIOS-ba történő újraindításhoz.

Mit jelent az UEFI?

Gyakran előfordul, hogy amikor a BIOS-hoz való hozzáférésről beszélnek, akkor valójában egy újabb, UEFI nevű interfészről van szó. Az UEFI az Unified Extensible Firmware Interface (egységes bővíthető firmware-interfész) rövidítése. Hasonlóan néz ki, mint a régi BIOS menük, de lehetővé teszi az egér használatát és az almenük közötti könnyebb navigációt. A színfalak mögött gyorsabb indítási időt, könnyebb frissítéseket és jobb biztonságot tesz lehetővé.

Észreveheted, hogy amikor belépsz a BIOS-ba, a menük tetején az "UEFI BIOS Utility" felirat szerepel. A hagyományos BIOS menük továbbra is elérhetők, de a legtöbb felhasználónak nincs oka arra, hogy odamenjen. Hacsak nem egy régebbi számítógépet használsz, akkor a túlhajtási beállítások és egyéb alacsony szintű módosítások elvégzésekor valószínűleg az UEFI menüpontokat fogod látni a BIOS menüpontok helyett. Az egyszerűség kedvéért azonban továbbra is a "BIOS"-t fogjuk használni az UEFI-re való utaláshoz.

Mikor érdemes frissíteni a BIOS-t?

A BIOS-frissítések általában nem növelik a teljesítményt, de kijavíthatják az adott hardverrel kapcsolatos hibákat, vagy új eszközökkel való kompatibilitást biztosíthatnak. Az alaplapgyártók óva intenek az alaplap frissítésétől, ha a számítógép normálisan működik. A BIOS frissítésének kockázatai közé tartozik a sérülés, ha a percekig tartó frissítés alatt megszűnik az áramellátás, vagy ha összeomlik. A frissítés a BIOS-beállításokat is visszaállítja az alapértelmezett értékekre, ami hatással lehet a rendszer stabilitására.

Íme néhány ok, amiért érdemes BIOS-frissítést végezni:

Kompatibilitás. A frissítés kiterjeszti a kompatibilitást, és lehetővé teszi az új hardverek, például a nemrég megjelent memóriák, tárolómeghajtók vagy CPU-k használatát.

Stabilitás. A frissítés javítja a stabilitást. Ez megfelelő, ha olyan rendszerösszeomlásokat tapasztal, amelyek az alaplapra vezethetők vissza.

Választható funkciók. A frissítés lehetővé teszi az új hardverek opcionális funkcióit, például a Resizable BAR funkciót a grafikus kártyákon.

Biztonság. A frissítés az újonnan felfedezett biztonsági hibákat orvosolja.

Hogyan kell frissítheti a BIOS-t

A BIOS frissítésének módja alaplapgyártónként eltérő. Ha nem emlékszel, hogy milyen alaplapot használsz, az információ könnyen megtalálható a Windows segítségével. A Windows 10-ben nyomd meg a Windows billentyűt, és írd be a "Sys" vagy az "msinfo" szót a rendszerinformációk kereséséhez:

A rendszerinformációk képernyőképét

Kattints a Rendszerinformáció alkalmazásba, és keresd meg az "Alaplap gyártója" és az "Alaplap termék" feliratú sorokat:

Megjegyzés: Mielőtt továbbhaladnál, készíts biztonsági másolatot személyes fájljaidról, és BIOS-hiba esetén kutasd fel a számítógép és az alaplap helyreállítási lehetőségeit. A helyreállításhoz szükség lehet egy előkészített USB-pendrive-ra vagy CD-re, valamint egy előre elkészített PC-be épített helyreállító eszköz billentyűzetes aktiválására.

Ha megvan a termékmodell, navigálj a gyártó terméktámogatási oldalára, és keresd meg a termék kézikönyvét. A BIOS vagy UEFI fejezetben többféle módon is el kell magyarázni a BIOS "flashelését" - vagy frissítését -. A termékoldal BIOS lapján is lehet egy útmutató.

Hasznos, ha a kézikönyvet vagy az útmutatót egy második eszközön, például egy laptopon vagy okostelefonon tartod nyitva. A böngésződ nem lesz elérhető az elsődleges számítógépén, amikor a BIOS-környezetben vagy.

Az egyik gyakori módszer a következő:

Töltsd le az új illesztőprogram-fájlokat a termék támogatási oldalának BIOS lapjáról.

Csomagold ki őket egy olyan segédprogrammal, mint a WinRAR.

Helyezd át őket egy megfelelően formázott USB-meghajtóra.

Indítsd újra a számítógépet, és a POST során lépj be a BIOS menübe.

A BIOS-frissítés innen történő telepítésének eszközei gyártónként eltérőek, de lépésről lépésre történő utasításokat vagy a kézikönyvben, vagy a gyártó weboldalán találhatsz.

A gyártótól függően egy egyszerű frissítési módszer is rendelkezésre állhat, például az alaplaphoz mellékelt USB-stick, amely a BIOS-t a Windowsból frissíti. Hasonló segédprogramok letölthetők és telepíthetők USB-meghajtóra. Egyes alaplapok még külön portokkal és LED-ekkel is rendelkeznek a frissítési folyamathoz.

A telepítési módszertől függetlenül a BIOS frissítése körülbelül öt percet vehet igénybe. Fontos, hogy a folyamat befejezéséig ne kapcsold ki vagy indítsd újra a számítógépet. Ellenőrizd a gyártó utasításait, hogy az alaplapon található LED jelzi-e a frissítés végét.