, 2022/10/5

Ha Windows-rajongó vagy, akkor az alábbi cikk nagyon érdekes lesz számodra. Sokan már tudunk az új Windows frissítésről, de aki még nem tudja, annak megtörjük a csendet. A Microsoft következő generációs operációs rendszere, a Windows 11 készen áll arra, hogy megjelenjen a piacon. Béta verziója már elérhető, és már hónapok óta tesztelik.

A Windows 11 letöltése és telepítése

A hivatalos megjelenési dátum, amelyet a Windows 11-nek kitűztek, október 5-e. Ez az információ biztosan nem elég azoknak, akik nagyon kíváncsiak rá. Ez a kíváncsiság hamarosan véget ér, ha elolvassa a következő cikket, mert megosztjuk önökkel a Windows 11 csodálatos funkcióit. A letöltéséhez szükséges alapvető követelményekről és a letöltés módszereiről is.

1. rész: Melyek a Windows 11 végső funkciói?

Bár a Windows 11 hivatalosan csak októberben jelenik meg, a béta-előzetes már adott néhány fontos támpontot a nagy változásokról, például a kezelőfelületről. Állítólag a legszembetűnőbb változás a középre helyezett és lebegő Start menü a középre helyezett feladatsorral. Sok más klassz funkció is van, mutatjuk be őket:

windows 11

1. Microsoft Store és Android alkalmazások

A Microsoft Store a Windows 11 nagy újdonsága. Az alkalmazásbolt nagy lökést kapott, és könnyebben és gyorsabban megtalálhatjuk a kívánt alkalmazást. Ettől a funkciótól kezdve az Amazon App Store-on keresztül Android-alkalmazásokat is használhat a Windowson. Ez egyelőre kissé homályosan hangozhat, de a Microsoft ígéri, hogy elegendő információt oszt meg ezzel kapcsolatban.

2. Widgetek

A widgeteket a mesterséges intelligencia (AI) hajtja. A Windows 11 jobb widget funkciókat biztosít a lágynak tűnő, áttetsző háttérrel. A képernyő bal oldalán egy kicsúsztatható ablaktábla mutatja az összes widgetet, beleértve a tőzsdei információkat, az időjárást és a híreket. A widgeteket úgy is átrendezheti, ahogyan szeretné.

3. HDR a játékhoz

A Microsoft célja, hogy javítsa a játékélményt az operációs rendszerében. Az Xboxról származó funkció mostanra átkerült a PC-re is, ez pedig a HDR. Előfordulhat, hogy a PC támogatja a HDR-t, de a játék nem; ezért ilyen helyzetre a Windows 11 átalakítja a játék világítását és színeit.

4. A csapatok integrációja

A Microsoft közvetlenül a Windows 11-be integrálja a Teams alkalmazást, hogy a Teams használatát megkönnyítse mind az üzleti, mind az oktatási szektorban. A Microsoft Teams ikonja a tálcán fog megjelenni. A Teams segítségével bármikor felhívhatunk bárkit, aki szintén használja a Teams-t, bármilyen eszközről. A feladatsorból üzeneteket küldhet és fogadhat majd.

5. Az Érintés javításai

A régi tablet üzemmód örökre eltűnt, mivel a Windows 11 teljesen megváltoztatta a funkciókat és a gesztusokat. Az ikonokat és a dobozokat könnyebb lenne ujjal megérinteni. A sima érintés biztosított lesz a Windows 11-ben. Emellett az érintőbillentyűzet is javult. A Windows 11-ben a szóköz billentyűzetet trackpadként is lehet használni. A toll használata közben a hangokat hallani és a rezgést érezni lehet, amikor vázlatot készít vagy szerkeszt.

2. rész: Milyen rendszerkövetelmények szükségesek a Windows 11 letöltéséhez?

Vannak olyan speciális követelmények, amelyek korlátozzák a Windows 11 közvetlen telepítését. Az alábbi tételek leírják azokat az alapvető követelményeket, amelyeknek egy számítógépnek meg kell felelnie a Windows 11 telepítése esetén. Ezek a követelmények biztosítják a Windows megfelelő telepítését a gépre:

Processzor: 64 bites architektúra 1 GHz-es vagy gyorsabb; Intel: Nyolcadik generációs vagy újabb; AMD Ryzen 3 vagy jobb; Qualcomm Snapdragon 7c vagy magasabb.

RAM: 4 GB vagy nagyobb

Tároló: Nagyobb memória: 64 GB vagy nagyobb tárolóeszköz

Rendszerfirmware: UEFI, Secure Boot képes

TPM: Megbízható platformmodul (TPM) 2.0 verziója

Grafikus kártya: WDDM 2.0 illesztőprogram vagy újabb

Kijelző: Nagy felbontású (720p) kijelző, nagyobb, mint 9" átlós méret, 8 bit/színcsatorna (vagy jobb)

Internet-kapcsolat: A Windows 11 Home kiadáshoz internetkapcsolat és Microsoft-fiók szükséges, hogy az első használat során befejeződjön a készülék beállítása. Hasonlóképpen internetre van szükség a Windows 11 Home kiadásból való kilépéshez. Internet szükséges a Windows 11 összes kiadásának letöltéséhez, frissítéséhez és bizonyos funkcióinak használatához. A Microsoft-fiók szintén elengedhetetlen egyes funkciókhoz.

Itt felmerül a kérdés, hogy honnan tudhatja valaki, hogy a számítógépe készen áll a Windows 11 telepítésére? Vagy a számítógépük megfelel az összes követelménynek? A Microsoft a "PC Health Check" alkalmazás telepítésével könnyedén elvégezte a feladatot. Ez megmondja a felhasználónak, hogy a PC-je kompatibilis-e a Windows 11 telepítéséhez vagy sem.

Ez nagyon fontos a kompatibilitás ellenőrzése, mivel így elkerülhető, hogy a hardver a túlterhelés miatt károsodjon. Emellett megkíméli Önt attól, hogy időt pazaroljon arra, hogy visszaállítsa rendszerét egy régebbi operációs rendszerre. Segít a felhasználónak elkerülni bármely funkció nem megfelelő működését. A következő lépések segítenek a számítógép egészségének ellenőrzésében.

1. lépés: Telepítse az állapotellenőrző alkalmazást

Először is fontos az alkalmazás telepítése. A "PC Health Check App" alkalmazást a Microsoft hivatalos weboldaláról telepítheti.

a pc állapotellenőrző alkalmazás futtatása

2. lépés: A rendszer kompatibilitásának ellenőrzése

A teljes telepítést követően nyissa meg a 'Microsoft PC Health Check' alkalmazást. Az alkalmazás tetejének közelében látható egy 'Introducing Windows 11' nevű rész. Ebben a szakaszban a 'Check Now' (Ellenőrizze most) gombra kell koppintania.

az ellenőrzési folyamat elindítása

3. lépés: Várj az eredményekre

Miután az ellenőrzési folyamat elindult, néhány pillanatig tart ellenőrizni, hogy a számítógép kompatibilis-e az új operációs rendszerrel. Ha ez befejeződött, megjelenik egy ablak, amely megmutatja, hogy a számítógépen futtatható-e a Windows 11 vagy sem.

megjelenő eredmény

4. lépés: További információk

Ha további információkra van szüksége a Windows 11-gyel vagy az eredménnyel kapcsolatban, kattintson a 'További információk' gombra, alul, kék színben. Ez a gomb a Microsoft Windows 11 oldalának egy böngészőfülére fog utalni.

3. rész: A Windows 11 letöltése és telepítése: 2 módszer

Bár a Windows 11 még nem jelent meg, még mindig letöltheti és használhatja. Az ehhez szükséges folyamat kissé kockázatos lehet, ezért mielőtt belekezdenél, tanácsos biztonsági másolatot készítened a számítógépedről, ha valami baj történne; legalább az adataid biztonságban lesznek. A következő részben 2 különböző módszert osztunk meg önnel a Windows 11 letöltésére és telepítésére:

1. módszer: A Windows 11 letöltése és telepítése a Windows frissítéseken keresztül

A következő részben bemutatunk egy módszert, amelyből a Windows 11-et a Windows Update-en keresztül töltheti le és telepítheti a Dev Channelhez csatlakozva:

1. lépés: Regisztrálj a Windows Insider programba

A még meg nem jelent Windows 11 letöltéséhez az első lépés a Windows Insider Programhoz való csatlakozás. Ezt a beállítások megnyitásával és a 'Frissítés és biztonság' menüpontra kattintva teheti meg. Ezután a 'Windows Insider Program'-ra kell koppintania.

hozzáférés a windows insider programhoz

2. lépés: Választható diagnosztikai adatok (opcionális)

Ha nem látod a 'Windows Insider Program' opciót, akkor, be kell kapcsolni a diagnosztikai adatokat. Ehhez lépj a 'Beállítások' menüpontra, és válaszd az 'Adatvédelem' lehetőséget. Ezt követően koppints a 'Diagnosztika és visszajelzés' menüpontra, majd onnan válaszd a 'Választható diagnosztikai adatok' lehetőséget.

engedélyezze a diagnosztikai adatok opciót

3. lépés: Fiók összekapcsolása az indításhoz

A 'Windows Insider Program' ablakban kattints a szürke 'Get Started' gombra, hogy csatlakozhass. Egy új ablak jelenik meg a 'Fiók összekapcsolása' lehetőséggel. Koppints erre az opcióra, és válaszd ki Microsoft-fiókját, majd kattints a 'Folytatás' gombra.

4. lépés: Csatlakozás a Dev Channelhez

Most a 'Válaszd ki az Insider beállításait' oldalon válaszd ki a 'Dev Channel' opciót a csatlakozáshoz. Ha kiválasztottad, akkor a képernyő alján lévő 'Megerősítés' gombra kell koppintani.

Válaszd ki a fejlesztői csatorna opciót

Ezt követően egy újabb ablak jelenik meg. Ha elégedett vagy és hajlandó vagy folytatni, csak kattints a 'Megerősítés' gombra.

a folyamat megerősítése

5. lépés: Indítsd újra a készülékét

Miután mindez megtörtént és elmentésre került, megjelenik egy ablak, amely arra kéri, hogy indítsd újra a készülékét. Csak rá kell koppintani az alján található 'Restart Now' (Újraindítás most) gombra.

a számítógép újraindítása

6. lépés: Az Insider Preview Build telepítése

Miután újraindítottad a készülékét, nyisd meg a Windows Update alkalmazást. Ehhez először is lépj a 'Beállítások' menüpontra, majd kattints a 'Frissítés és biztonság' menüpontra. Onnan már csak a 'Windows Update' menüpontot kell kiválasztani.

A megjelenő ablakban koppints a 'Frissítések ellenőrzése' opcióra. Most a Windows 11 Insider Preview buildnek kell megjelennie a képernyőn a letöltés során. Ebből könnyedén telepítheted a Windows 11-et, ahogyan rendszeresen frissíti a Windows-t.

2. módszer: A Windows 11 letöltése és telepítése ISO-fájlból

A következő részben egy másik módszer következik, amely segít a Windows 11 telepítésében az ISO-fájl közvetlen letöltésével és a számítógép Windows 11-re történő frissítésében a fájl segítségével:

1. lépés: Windows 11 ISO oldal

Először is jelentkezz be a Microsoft-fiókjába, és látogass el a Windows 11 ISO oldalra. Ha még nem regisztráltál a Windows Insiderre, akkor ezt szíveskedj megtenni a weben ingyenesen.

2. lépés: Válaszd ki a kiadást

Ezt követően most arra kérik, hogy válaszd ki a kiadást. A 'Select Edition' (Kiadás kiválasztása) lenyíló menü több lehetőséget is megjelenít, amelyek közül a legújabb build, azaz a 'Dev Channel' opciót kell kiválasztani.

3. lépés: Megerősítés és letöltés

Miután kiválasztottadaz opciót, megjelenik a 'Megerősítés' gomb, amelyre kattintva továbbléphetsz. Ezt követően megjelenik egy ablak, amely a kívánt terméknyelv megadására kérdez rá. Ha kiválasztottad a nyelvet, koppints a 'Megerősítés' gombra.

Ha mindez megtörtént és megerősítésre került, akkor most a 'Letöltés' gombra kell kattintani, amely elindítja a Windows 11 Client Insider Preview letöltését.

az iso fájl letöltésének megkezdése

4. lépés: Mount opció

A Windows 11 ISO fájl letöltése után kattints rá a jobb gombbal, és válaszd ki a felugró menüből a 'Mount' opciót. Amennyiben a csatolás le van tiltva, engedélyezd a beállítások között.

az iso fájl csatlakoztatása

5. lépés: A csatolás engedélyezése (opcionális)

A Windows 10 esetében lépj a 'Beállítások' menüpontra, és koppints az 'Alkalmazások' gombra. Ott kattints az 'Alapértelmezett alkalmazások' menüpontra, és kezdj el görgetni az oldal aljára.

hozzáférés a Windows alapértelmezett alkalmazásokhoz

Megjelenik egy link 'Alapértelmezett beállítások beállítása alkalmazásonként'; kattints rá. Megjelenik az alkalmazások listája; ebből válaszd ki a 'Windows lemezképíró' opciót, majd kattints a 'Kezelés' lehetőségre. Ezt követően a csatolási parancs engedélyezve lesz, és a jobb gombbal kattintva megjelenik a csatolási lehetőség.

6. lépés: A Windows 11 telepítése a rendszerre

A 'Mount' parancs futtatásakor egy virtuális fájl nyílik meg, amely a Fájlkezelő oldalsávjában látható. Innen már telepítheted a szoftvert, mivel a virtuális fájl tartalmazza a setup.exe fájlt. A telepítés elindításához dupla kattintás szükséges a fájlra.

a setup.exe fájl futtatása

A telepítés befejezése után kattints a jobb gombbal a virtuális meghajtóra, majd kattintson az 'Eject' (Kilövés) lehetőségre. Ezzel eltávolítod a virtuális meghajtót, de az ISO-fájlt érintetlenül hagyod. Ezt követően koppints az .iso fájl jelenlegi alapértelmezett alkalmazására, és változtasd meg azt Windows Explorerre.

4. rész: Windows 11 GYIK

Biztonságos a Windows 11 béta verziójának telepítése a fő számítógépre?

A legjobb, ha nem telepíted a Windows 11 bétát a fő számítógépre, mivel hajlamos lehet a hibákra, amelyek összeomolhatnak a számítógépen, vagy akár az összes fájlt is törölhetik. Ha elegendő hely van a merevlemezen, akkor az Insider Build verziót telepítheti a merevlemez egy új partíciójára.

Lehetséges a Windows 11 letöltése most azonnal?

Igen, lehetséges a Windows 11 letöltése most azonnal. A cikkben fentebb két különböző módszert tárgyaltunk. Vagy a 'Windows Insider Program' segítségével töltheti le, vagy a 'Windows 11 ISO fájl' segítségével.

Mennyi a Windows 11 becsült ára?

A Windows 11 Home becsült ára 110 dollár, míg a Windows 11 Pro ára 150 dollár. Előnyös pont minden Windows 10 felhasználó számára, hogy a Microsoft felajánlja számukra a Windows 11 ingyenes frissítését.