, 2022/10/10

A legfontosabb tudnivalók. A bélrendszer meggyógyításához a legtöbb embernek először gyulladáscsökkentő étrendet kell bevezetnie, és életmódbeli változtatásokat kell végrehajtania, hogy a pihenést, a kikapcsolódást és az örömöt helyezze előtérbe.

A bélrendszer egészségének javítása mindent megváltoztathat

Ezután a probiotikumok és (bizonyos esetekben) az emésztést segítő szerek, például az enzimek és a betain HCl hasznosak a jó bélbaktériumok növelésére és az emésztés erősítésére. További kiegészítők, mint az L-glutamin, a cink, a D-vitamin és a kollagén segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a bélbélés további támogatásában.

Ha ezeket a lépéseket követően nem tapasztalsz megfelelő javulást, antimikrobiális gyógynövényekkel tovább csökkenthető a rossz bélmikrobák száma és helyreállítható a mikrobiom egyensúlya. Útmutatásért és támogatásért dolgozz együtt egy hozzáértő funkcionális orvoslással foglalkozó szakemberrel, aki végigvezethet ezeken a lépéseken, és feljegyezheti a fejlődésed.

A wellness vitathatatlanul az emésztőrendszerben kezdődik, egy összetett ökoszisztémában, amely meghatározza, hogyan érzed magad, hogyan mozogsz az életben, és hogyan érzékeled a téged körülvevő világot. Ha ennek az ökoszisztémának egyes részei megzavarodnak, a szervezetedben az egyensúlyhiány jelei jelentkezhetnek.

Ezek a jelek sokféle tünet formájában jelentkezhetnek, többek között, de nem kizárólagosan emésztési egészségügyi problémák, alacsony energia, agyi köd, megzavart menstruációs ciklusok, rendellenes hangulatok, álmatlanság és nem emésztéssel kapcsolatos orvosi diagnózisok formájában. A jó hír az, hogy a hatékony bélkezelésekre vonatkozó bizonyítékok egyre bővülnek, ami megerősíti a bélrendszer egészségének fontosságát az általános egészség szempontjából.

Hogyan gyógyítsd meg a bélrendszered - és ezáltal javítsd az általános egészséged és jólétad - az első dolog, amit meg kell tanulni. Ez a cikk megmutatja, hogyan lehetséges a jobb egészség gyulladáscsökkentő étrenddel, probiotikumokkal, stresszcsökkentő technikákkal, és bizonyos esetekben további kiegészítőkkel vagy terápiákkal, amelyek támogatják az egészséges mikrobiomot és segítenek a bélfal megerősítésében.

Hogyan gyógyítsd meg a bélrendszered?

Akár ételérzékenységgel , fáradtsággal, bőrproblémákkal, depresszióval vagy ízületi fájdalmakkal küzdesz, valószínűleg a bélrendszered egészsége áll a háttérben. Ennek ismeretében dolgoztam ki a Nagy-in-8 cselekvési tervet az Egészséges bél, egészséges te című könyvben, hogy lépésről lépésre lebontsam, hogyan állíthatod vissza a bélrendszeredet, stabilizálhatod a mentális egészségedet és javíthatod az általános közérzetedet. A terv magában foglalja a gyulladáscsökkentő étrendet, a jótékony baktériumok növelését, az emésztés erősítését, valamint a pihenés, a kikapcsolódás és az öröm előtérbe helyezését.

A bélrendszer visszaállítása és támogatása

A Great-in-8 akcióterv első két lépése a Reset és a Support. Ezek követése a legtöbb embernek hajlamos segíteni a zavaró bélproblémákon és sok más tüneten, még ha azok látszólag nem is kapcsolódnak a bélrendszerhez.

Javítsd az étrended:

Ahogyan azt az Egészséges bél, egészséges te című könyvemben hangsúlyozom, a gyulladáscsökkentő étkezés fontosabb, mint a bélbogarak táplálása. Ezért a bélgyógyító utazásod kezdetén javaslom, hogy próbáld ki a paleo étrendet, amely segíthet:

A gyulladás megfékezésében

A vércukorszint kiegyensúlyozásához

Biztosítani a megfelelő mennyiségű szénhidrátot az üzemanyaghoz és prebiotikus rostokat a jó baktériumok táplálásához

Kiküszöbölni az olyan gyakran irritáló élelmiszereket, mint a glutén, a gabonafélék, a tejtermékek és a szója.

Ha a paleo diéta 2-3 hét után nem oldja meg a tüneteket, akkor lehet, hogy olyan bélbaktériumok túlszaporodásával van dolgod, amelyek bizonyos prebiotikus élelmiszerekből származó rövid szénhidrátokkal táplálkoznak és erjesztenek. Ez különösen valószínű, ha vékonybélbaktériumok túlszaporodása (SIBO) vagy irritábilis bél szindróma (IBS) áll fenn.

Ezeket a problémás rövid szénhidrátokat FODMAPS-nak nevezik, ami az erjeszthető oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok rövidítése. Például a hüvelyesek, a diófélék, egyes prebiotikus porok és a szójatej nagy mennyiségben tartalmaznak egy galaktooligoszacharid (GOS) nevű FODMAP-cukrot.

Összefoglalva, ha a 2-3 hétig tartó paleo diéta nem oldja meg a tüneteket, akkor érdemes kipróbálni az alacsony FODMAP-értékű étrendet további 2-3 hétig, hogy megnézzük, segít-e az említett cukrok csökkentése abban, hogy jobban érezzük magunkat. Mindkét esetben érdemes lesz a stresszcsökkentés felé is fordítanod a figyelmedet, ami a bélrendszeredet támogató életmódod fontos eleme.

Csökkentsd a stresszt

A stressz megemelheti a kortizolt és más stresszhormonokat, és ez hozzájárulhat a szivárgó bélrendszerhez és más bél-egészségügyi problémákhoz. Számos bizonyítékokon alapuló gyakorlat lehet az ellenszere a stresszfaktoroknak, amelyekkel szembesülsz, biztosítva a nyugodt belső környezetet, amelyre a bélrendszerednek szüksége van a gyógyuláshoz. Javaslom, hogy az alábbiak bármelyikét építsed be a napi rutinodba, hogy kiegészítsd bélrendszeredet támogató életmódváltásait:

A légzés vagy a meditáció csökkentheti a stresszt és javíthatja az emésztést.

A természetben töltött idő javíthatja a hangulatot és a vitalitást, erősítheti az immunitást, és növelheti a hasznos mikrobák sokféleségét.

A mérsékelt testmozgás csökkentheti a stresszt és segíthet a bélrendszerrel kapcsolatos tünetek mérséklésében.

Pszichológiai támogatás. A kognitív-viselkedésterápiát (CBT) vagy tudatosságalapú stresszcsökkentést (MBSR) kínáló terapeutákkal való munka javíthatja a bélrendszerrel kapcsolatos tüneteket

A személyesen vagy online végzett bélközpontú hipnoterápia segíthet az emésztéssel kapcsolatos tünetek csökkentésében.

Háromszoros probiotikus terápia

Mind a klinikai tapasztalataim, mind a magas színvonalú kutatások a probiotikumokra mutatnak rá, mint a hatékony bélkezelés sarokkövére. A probiotikumok keveréke úgy működhet, hogy ösztönözze a bélbaktériumok egészséges populációit, és gátolja a gyulladást okozó mikrobák szaporodását. Hogy egy lépéssel tovább menjünk, klinikai tapasztalataink szerint a probiotikum-kiegészítők három kategóriájának kombinált alkalmazása kiegyensúlyozottabbá teheti a bélmikrobiótát és hatékonyabban javíthatja a bél egészségét, mintha csak egyféle probiotikumot használnánk. Azt tapasztaltuk, hogy ez a protokoll lényegesen jobb javulást eredményez, mint a szokásos egy-probiotikumos kezelések. A probiotikus kategóriák a következők:

Lactobacillus és Bifidobacterium fajokból származó baktériumok keveréke

Saccharomyces boulardii, egy egészséges gomba

Talaj alapú mikroorganizmusok

A hármas probiotikus terápia beépítésekor a mikrobiális egyensúly helyreállítása és a gyulladás csökkentése érdekében a következő megközelítést ajánlom:

Próbálj ki egy minőségi formulájú probiotikumot az 1., a 2. és a 3. kategóriából - vagy szedd mindhármat együtt.

Kövesd nyomon a tüneteid 3-4 héten keresztül. Ha jobban érzed magad, tarts ki a kúra mellett, amíg a javulás el nem éri a maximumot. Ha elérted a maximális javulást, folytasd ugyanazt a kúrát még körülbelül egy hónapig, hogy a szervezeted alkalmazkodni tudjon. Ezután csökkentsd az adagodat, hogy megtaláld a minimálisan hatékony adagot. Ha megtaláltad, maradj ennél az adagnál.

Ha 3-4 hét után sem észlelsz javulást a tüneteidben, akkor úgy dönthetsz, hogy abbahagyod a probiotikumok szedését, tudva, hogy teljesen feltérképezted a probiotikus terápiát. Nincs szükség arra, hogy más probiotikus törzsek után kutass, bár lehet, hogy a gyógyulás útjának egy másik szakaszában újra vissza akarsz térni a probiotikumokra.

A probiotikus étrend-kiegészítő kiválasztásakor keresd a probiotikus fajok egyértelműen feltüntetett listáját, a kolóniaképző egységek (CFU-k) milliárdos számát, a gyártási/lejárati dátumot, a "gyakori allergénektől mentes" tanúsítványt, valamint a hatékonyság és a pontos probiotikus fajok független laboratóriumi ellenőrzését. Nem kell a legdrágább probiotikumot megvenni, de óvakodni kell a legolcsóbbaktól.

Egy megjegyzés az erjesztett élelmiszerekről:

Néhány embernek előnyös lehet az erjesztett élelmiszerek, például a kombucha, a kefir, a savanyú káposzta és a kimchi fogyasztása. Egyesek azonban irritálónak találhatják ezeket az ételeket, ezért óvatosan kell fogyasztani őket. Ne feledd, hogy az élelmiszerekben található probiotikumok sokkal kisebb dózisban vannak jelen, mint a táplálékkiegészítőkben, és kevésbé hatékonyak lehetnek a bélrendszer gyógyításában.