, 2022/9/23

A Windows 10 vagy Windows 11 rendszerben képernyőfotó készítéséhez használhatd a Képernyő nyomtatása gombot vagy olyan alkalmazásokat, mint a Snipping Tool. Ha képernyőfelvételt szeretnél készíteni, akkor a Windows billentyű + G billentyűkombináció megnyomásával használhatod a Játéksávot.

8 módja képernyőkép készítésének Windows 10 és Windows 11 rendszerben

A harmadik féltől származó alkalmazások még több funkciót kínálnak, például a képernyőképek automatikus feltöltését az internetre.

Ha képernyőképet szeretnél készíteni valamiről a számítógépén, a Windows 10 és a Windows 11 is számos módszert kínál erre.

Akár a teljes képernyőt, akár csak egy részét szeretnéd elmenteni, összegyűjtöttük a Windows képernyőfotó készítésének legjobb módjait.

A Képernyő nyomtatása gomb

A Windows 10 vagy Windows 11 rendszerben a legegyszerűbb módja a képernyőkép készítésének a Képernyő nyomtatása (PrtScn) gomb. A teljes képernyő rögzítéséhez egyszerűen nyomd meg a billentyűzet jobb felső részén található PrtScn gombot. A Windows 10 rendszerben a képernyőkép a vágólapra másolódik. A fájl elmentéséhez illesszd be a képernyőképet bármely olyan programba, amely lehetővé teszi képek beillesztését, például a Microsoft Word vagy a Paint programba.

A Paint alkalmazás a Windows 10-ben.

A képernyőkép mentéséhez és szerkesztéséhez illesszd be a képernyőképet egy olyan programba, mint a Paint. William Antonelli/Insider. A Windows 11-ben a PrtScn gomb megnyomásával a képernyőképet a számítógép dedikált Képernyőképek mappájába mented - ezt a Fájlkezelő megnyitásával és a bal oldalon a Képek gombra kattintva találod meg. Ha pedig engedélyezve van, akkor a OneDrive mappába is elmented a képernyőképet.

A Windows billentyű + Képernyő nyomtatása

Képernyőkép egy Windows-billentyűzetről, a Képernyő nyomtatása billentyűvel és a Windows billentyűvel kiemelve. A képernyőképeket automatikusan mentheted, ha a Windows billentyűt a Print Screen (Képernyő nyomtatása) billentyűvel együtt nyomod le. Best Buy; Rachel Mendelson/Insider. A Windows 10 rendszerben képernyőkép készítéséhez és a fájl automatikus mentéséhez nyomd meg a Windows billentyű + PrtScn billentyűkombinációt. A képernyő elhalványul, és a teljes képernyőről készült képernyőfotó elmentésre kerül a Képernyőfotók mappába.

A Windows 11-ben a Windows billentyű + PrtScn megnyomásával a teljes képernyőről készült képet a Képernyőképek mappába menti, és a képet a vágólapra másolja. Így a képet azonnal beillesztheti egy közösségi média posztba, művészeti alkalmazásba és így tovább.

Alt + Képernyő nyomtatása

Ha csak az aktív ablakot szeretnéd rögzíteni, amelyben éppen dolgozik, nyomd le az Alt + PrtScn billentyűkombinációt. A Windows 10-ben ez a vágólapra másold a képet, így a mentéshez be kell illeszteni egy másik programba; a Windows 11-ben ez a funkció azonnal másolja és menti is a Képernyőképek mappába.

A Snip & Sketch eszköz Windows 10-ben

A Windows 10 Snip & Sketch eszköze a legjobb módja a képernyőképek készítésének a Windowsban, ha a képernyőfelvételeket testreszabni, megjegyzésekkel ellátni vagy megosztani szeretnéd. A Snip & Sketch eszköz aktiválásához használd a Windows Key + Shift + S billentyűkombinációt. A képernyő elhalványul, és a képernyő tetején megjelenik egy minimenü, amely lehetőséget ad téglalap alakú, szabad formájú, ablakos vagy teljes képernyős felvétel készítésére.

Ezekkel a Snip & Skitch beállításokkal kiválaszthatod, hogyan szeretne képernyőképet készíteni:

Mód Funkció

Négyszögletes A képernyőkép téglalapjának mérete.

Szabad forma Rajzolj szabad kézzel a kurzorral.

Ablak Válassz ki egy adott ablakot a rögzítéshez.

Teljes képernyő A teljes képernyő képét rögzíted.

A Snip & Sketch beállításai a Windows 10-ben.

Kattints a menüre a téglalap, szabad formájú, ablak vagy teljes képernyő felvétel készítéséhez (balról jobbra). William Antonelli/Insider

Miután elkészítetted a képernyőképet, az elmentésre kerül a vágólapra, és a képernyő jobb alsó sarkában megjelenik egy előnézeti értesítés.

Az előnézeti értesítésre kattintva megnyithatod a Snip & Sketch alkalmazást, és mentheted, megoszthatod vagy szerkesztheted a képernyőképet a rendelkezésre álló rajzeszközökkel.

A Kivágó eszköz a Windows 11-ben

A Snipping Tool létezik a Windows 10-ben, de általában nem ez az a képernyőképkészítő eszköz, amelyet használni szeretnél. A Windows 11-ben azonban a Snipping Tool jelentős frissítést kapott, és mostantól ez a legjobb módja az egyéni képernyőképek készítésének. A Snipping Tool indításához a Windows 11-ben rákereshetsz, vagy egyszerűen megnyomhatod a Windows billentyű + Shift + S. A Snip & Sketch-hez hasonlóan a képernyő elhalványul, és a képernyő tetején megjelenik a képernyőfotózási lehetőségek eszköztára. Ezen az eszköztáron téglalap alakú, szabad formájú, teljes ablakot vagy teljes képernyőt tartalmazó felvételt készíthet.

A Snipping Tool alkalmazás a Windows 11-ben.

A Snipping Tool ugyanúgy néz ki, mint a Snip & Sketch. William Antonelli/Insider. Miután elkészítetted a képernyőképet, az átmásolódik a vágólapra, így azonnal megoszthatod azt. Ha pedig a képernyő jobb alsó sarkában megjelenő előnézetre kattintasz, akkor elmentheted és szerkesztheted.

Írás a képernyőképen a Snipping Tool alkalmazásban a Windows 11-ben.

A képernyőképet azonnal szerkesztheti. William Antonelli/Insider

A játék sáv

A Game Bar egy olyan overlay, amelyet a legtöbb Windows-alkalmazáson és játékon belül használhatsz képernyőfotók készítésére és videofelvételek rögzítésére. A Game Bar megnyitásához nyomd meg a Windows billentyű + G billentyűkombinációt.

Gyors tipp: Ha a Game Bar nem nyílik meg, győződj meg róla, hogy engedélyezve van. A Game Bar engedélyezéséhez keresd meg a "Game Bar beállítások'' menüpontot, és a menüben kapcsold be a "Játékklipek, képernyőképek és közvetítések rögzítése a Game Bar használatával" lehetőséget. Az overlay menüben kattints a kamera ikonra a teljes képernyős képernyőkép rögzítéséhez. A felvétel gomb megnyomásával videoklipet is rögzíthetsz, a mikrofon ikonra kattintva pedig hangot is felvehetsz.

A Game Bar által készített képernyőképek és videoklipek PNG formátumban kerülnek mentésre a Videos > Captures mappába. A Game Baron keresztül is megtalálhatod, ha a képernyőkép és a felvétel gombok alatt a "Show all captures" (Minden felvétel megjelenítése) gombra kattintasz.

Bekapcsolás + Hangerő fel

Képernyőkép készítéséhez a Windows 10 Microsoft Surface eszközzel a bekapcsológomb + hangerő fel gomb megnyomásával. A képernyő elhalványul, és a képernyőképet a Képek > Képernyőképek mappába menti.

Fontos: Képernyőkép készítéséhez a Surface 3 vagy korábbi Surface készüléken a Windows logó + Hangerő le gombot kell megnyomni.

Harmadik féltől származó képernyőfotó-alkalmazások Windowshoz

Ha nem vagy elégedett a Windows beépített módszereinek egyikével sem, érdemes megfontolni a harmadik féltől származó képernyőképkészítő eszközöket, amelyek mindegyike saját extra kínálattal rendelkezik.

A Lightshothoz hasonló képernyőfotó-alkalmazások hasznosak a közösségi megosztáshoz. William Antonelli/Insider

A Lightshot egy ingyenes képernyőfotó-eszköz, amelyet gyors közösségi megosztásra terveztek. Ha letöltöd és telepíted a Lightshotot a Windows 10-re, akkor a képernyőnyomtatás funkciót helyettesíti, és több szerkesztési lehetőséget kínál.

A Greenshot egy másik ingyenes eszköz, amely lehetővé teszi a képernyőképek szerkesztését és testreszabását, valamint a teljes görgetett weboldal rögzítésének lehetőségét.

A Snagit egy képernyőkép készítő eszköz, amely lehetővé teszi animált GIF-ek készítését, egész oldalas képernyőképek készítését és még sok más egyéb funkciót. A hátránya? A prémium verzió 50 dollárba kerül. Van egy 30 napos ingyenes próbaverzió is, bár a próbaidőszak alatt készített képeket vízjellel látja el.