, 2022/9/27
Ez az a bolondbiztos recept a tökéletes rizs elkészítéséhez a tűzhelyen. Ha a rizsfőzés idegesít, tudd, hogy nem vagy egyedül. Még az igazán gyakorlott szakácsokat is megijeszti a sima rizs.
Anyámnak volt egy barátnője, aki extravagáns, autentikus kínai ételeket készített, majd elküldte a férjét, hogy hozzon rizst a helyi kínai étteremből. Egy másik barátom az ország egyik legjobb tesztkonyháját vezette, és amikor chilis partit rendez, megkéri az egyik vendéget, hogy hozza a rizst. De ma megoldjuk a rizsfóbiás kérdést. A rizs túl félelmetes ahhoz, hogy ne tudd könnyen elkészíteni.
A legtökéletesebb köret oly sokféle ételhez, és úgy szívja magába a szószokat, mint egy álom. Párosíts egy gombóc pelyhes rizst az olyan ázsiai ételekhez, mint a csirke, brokkoli és cukorborsó rántott csirke, a fűszeres rántott marhahús és zöldségek vagy a citromos és fahéjas csirke rántott csirke. Vagy tálald mustáros-juharos sertéssüteményekkel vagy citrusos-bazsalikomos garnélarákos kebabokkal. Kevés olyan étel jut eszembe, ami ne lenne jó párosítás a rizzsel.
Gyerekek és rizs
És ha vannak gyerekeid, akkor valószínűleg tudod, hogy a gyerekek mennyire szeretik a rizst. Hetente legalább néhányszor rizst tálalok vacsorához - olyan egyszerű elkészíteni, tökéletes a szószok felszívására, egy kissé fűszeres főétel kiegyensúlyozására, és ha minden más kudarcot vall, a válogatós evők is ezt eszik. Gyakran készítek barna rizst....gyakrabban fehéret.
Mi a víz és a rizs aránya?
Az alapvető víz-fehér rizs arány 2 csésze víz 1 csésze rizshez. Könnyen, duplájára, sőt, akár háromszorosára is növelheted a receptet; csak győződj meg róla, hogy elég nagy edényt használsz, hogy a rizs elférjen benne, miközben fő és kitágul. Más rizsfajták, például a barna és az Arborio rizs, kicsit eltérőek lehetnek az arányok és az időzítés tekintetében, de ez a 2:1 arány az, amivel mindig tökéletes fehér rizst kapsz.
Mit jelent a Simmer?
Miután a vizet felforralod, sóval és esetleg egy kis vajjal ízesíted, hozzáadod a rizst, és hagyod, hogy a víz éppen csak felforrjon. Ezután gyorsan csökkentjük a hőfokot, lefedjük a fazekat, és a vizet és a rizst forrásban tartjuk, ami lényegében azt jelenti, hogy éppen a forráspont alatt van. Azt akarjuk, hogy a folyadék teteje pezsegjen, de finoman, nem pedig teljesen felforrjon, mert akkor a víz is felbuborékozhatna a fazékból.
Mennyi ideig főzzük a fehér rizst?
Egy csésze fehér rizs körülbelül 17 perc alatt megfő, de nagyobb mennyiségeknél előfordulhat, hogy néhány perccel több időre van szükség. Ha lefedve hagyod a tűzhelyen néhány percig, miután megpuhult, akkor befejezheti az összes víz felszívódását, majd ha villával felhabosítod, akkor a rizs szép és ...nos, habos lesz.
Meddig tartható el a rizs?
A főtt rizs a hűtőszekrényben akár 5 napig is eláll, így készíthetsz belőle felesleget, hogy a hét folyamán később tálalhasd, vagy különböző ételekhez használd fel.
Hogyan melegítheted újra a rizst?
A főtt rizs mikróban történő újramelegítéséhez tedd egy mikrohullámú sütőbe, és locsolj rá egy kevés vizet, majd melegítés előtt teríts rá egy nedves papírtörlőt, hogy ne száradjon ki. Egy fazékban is felmelegítheted: bőségesen locsolj rá vizet, és alacsony hőfokon, fedővel lefedve, gyakran kevergetve és pelyhesítve melegítsed fel. Ha azonban sült rizs készítésén gondolkodsz (és erre is van recept a The Mom 100 Cookbookban), akkor a hideg rizs a barátod. A hideg rizs a frittatába is remekül illik, és mindenféle levesnek textúrát és súlyt ad.
Hogyan főzzük a tökéletes rizst a tűzhelyen?
Bolondbiztos recept a fehér rizs főzéséhez.
Mennyiség: 4 fő
Hozzávalók
2 csésze víz
½ teáskanál só
1 evőkanál vaj vagy olaj opcionális
1 csésze hosszú szemű fehér rizs
Útmutató
Forraljuk fel a vizet egy közepes lábasban. Adjuk hozzá a sót és a vajat, és hagyjuk, hogy a vaj megolvadjon.
Amikor a víz újra felforrt, keverjük bele a rizst. Hagyjuk, hogy a víz újra enyhén forrjon. Keverje meg újra, fedje le a fazekat, és csökkentse a hőfokot alacsonyra. A rizst hagyjuk enyhén párolódni, és a fazekat tartsuk lefedve (néhány perc múlva lehet, hogy bele kell kukkantanunk, hogy meggyőződjünk róla, hogy a hőfok megfelelő, de aztán hagyjuk lefedve főni). Körülbelül 17 perc múlva kezdjük el ellenőrizni, hogy a rizs megpuhult-e, és az összes folyadékot felszívta-e már. Ez akár 25 percig is eltarthat, különösen, ha nagyobb mennyiségű rizst készítünk.
Amikor a rizs megfőtt, kapcsolja le a hőfokot, és hagyja állni még néhány percig, hogy a rizs teljesen felszívja a folyadékot. Vegye le a fedőt, villával puffassza fel a rizst, és hagyja állni még kb. 2 percig, hogy a rizsben lévő felesleges nedvesség egy része megszáradjon.
Táplálkozási információk
Kalóriatartalom: A kalóriatartalom: 1,5 kg: Szénhidrátok: 193,91 kcal | Szénhidrátok: 193,91 kcal: Fehérje: 3,33g | Zsír: 3,15g | Telített zsír: 1,88g | Koleszterin: 7,53mg | Nátrium: 324,24mg | Kálium: 36,98g | Fehérje: 3,33g | Zsír: 3,15g | Telített zsír: 1,88g | Koleszterin: 7,53mg | Nátrium: 324,24mg | Kálium: 3,15g | Kálium: 1,88g | Koleszterin: 7,53mg 53.19mg | Rost: 0.6g | Cukor: 0.06g | A-vitamin: 87.47IU | Kalcium: 16.7mg | Vas: 0.37mg
A tápértékek becsült értékek. Nem helyettesítheti a szakképzett egészségügyi szakember tanácsát.