Ösztöndíjat alapít és gyakornoki programot indít a HMVTA

Már az idén elérhető lesz a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnak (HMVTA) a felsőfokú oktatásban résztvevők számára meghirdetett ösztöndíja és az ahhoz kapcsolódó gyakornoki program – jelentette be az alapítvány kuratóriumának elnöke a szervezet egri szerdai, második alkalommal megtartott üzleti reggelijét megelőző sajtótájékoztatóján.

 

Farkas Zoltán emlékeztetett: az alapítvány élénk kapcsolatot ápol az egri Eszterházy Károly Egyetemmel, ezt szeretnék az Európai Mikrofinanszírozási Hét keretén belül Európai Mikrofinanszírozási Ösztöndíj és Gyakornoki Program címmel meghirdetett pályázati lehetőséggel még szorosabbá tenni. A programban az alapítvány legalább öt, legfeljebb tíz ösztöndíjast választ egy naptári évre, az elérhető ösztöndíj havi 15 és 30 ezer forint között lesz.

A sikeresen pályázók az alapítvány négy – mikrofinanszírozási, az európai és hazai pályázatírást, illetve a nemzetközi kapcsolatokat, valamint az oktatási, képzési és rendezvényszervezési területet felölelő – divízióját megismerve, azokon keresztül csatlakozhatnak be az európai mikrofinanszírozási folyamatba.

Elsősorban azért kívánjuk a hallgatók figyelmét ráirányítani erre a területre, mert az alapítványnál rengeteg olyan hasznos tudás halmozódott fel, amit érdemes a fiatalokkal megosztani, szélesebb körben is kibontani, nem beszélve arról, hogy ezáltal akár karriercélnak is választható pályát kínálunk  – húzta alá a kuratórium elnöke. Farkas Zoltán külön is kiemelte az Európai Unióban népszerű területnek számító, a nonprofit, úgynevezett társadalmi vállalkozásokkal való foglalkozást, illetve magát a mikrofinanszírozást, amelyben immár két évtizedes gyakorlata van a hazai vállalkozásfejlesztési alapítványoknak. Hozzátette: ezen két terület szerepe egyre inkább felértékelődik, hiszen a hátrányos helyzetű térségek, leszakadó régiók felzárkóztatásának egyik eszköze lehet a társadalmi vállalkozások és a nonprofit finanszírozás összekapcsolása.

Kaknics-Újhelyi István, az alapítvány Nemzetközi Kapcsolatok és Üzletfejlesztési Központjának vezetője felidézte: az idén második alkalommal megrendezett Európai Mikrofinanszírozási Hét keretében tartott közelmúltbeli üzleti reggelin a megnyílt, illetve még az idén várható uniós pályázatokról adott hírt a HMVTA, kedden pedig a város által meghirdetett, alapítványi koordinációval futó Startup Eger program folytatásaként David Trayford, a thehub.hu közösségi tér tulajdonosa, nemzetközi startup szakértő tartott előadást.

A szerdai üzleti reggelin egyebek mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és az Enterpise Europe Network innovációs szolgáltatásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

HMVTA, 2016.10.27.